Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A nordic walkingtól a gyógyteákig számos módon hozhatjuk formába magunkat.

50 éves kor fölött a fittségünk nem csak megőrizhető, egyenesen fejleszthető is. Aki ebben az életkorban vágna bele a testedzésbe, annak számos lehetősége van a nordic walkingtól a calleneticsen át az úszásig, illetve akár a jóga több fajtájáig is. Az sem lehet kifogás, ha a sajgó testrészek miatt nem indulunk útnak, hiszen a természet patikája segítségünkre van a vadgesztenyétől a körömvirágig.

Sokan már akár a nyugdíjas évek előtt is elhanyagolják a testmozgást, a sétákat a természetben, hiszen semennyi idejük nem jut saját magukra. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az évek múlásával a fizikai állapotunk csak romlani fog. Senki sem szeretne esetleg a gyerekei messzebbre költözésével, ne adj isten a párja elvesztésével kiszolgáltatottan magára maradni. Már csak ezért is nagyon fontos, hogy középkorú éveinkben, aztán a nyugdíjas évek során is odafigyeljünk a testmozgásra!

“Az edzés mellett egyszerű és hétköznapi, mozgással járó, gyakorlati tevékenységeket is érdemes kipróbálni, mint például a kertészkedés, kirándulás, de táncórákra is nagyszerű ötlet eljárni” – vallja Polgári Erika, a NaturComfort Kft. tulajdonosa, aki egyben a sportos nagymama is. Négy unokája mellett sem kihívás odafigyelni a testi-lelki állapotára, és erre buzdít másokat is.

“Mi azokat szólítjuk meg, akik a természet patikájából keresnek gyógyírt a problémáikra. Olyan gyógynövényes termékeket forgalmazunk, amelyek gyulladáscsökkentőként, fájdalomcsillapítóként komfortosabbá teszik az ember életét. 59 évesen nyilván én sem úgy mozgok, mint egy 20 éves. Ezzel együtt nem elég, hogy az ember táplálékkiegészítőket szedjen, és bekenje magát, ha fáj valahol! A hangsúly a megelőzésen van, az orvosok és a természetgyógyászok is ezt javasolják.”

A cég gyógyhatású termékei közül többnek is fő összetevője a vadgesztenye. Már a népi gyógyászatban is ismert volt, manapság rengeteg készítmény tartalmazza. Szintén fontos összetevő a nálunk ugyan nem őshonos, de erős gyulladáscsökkentő alove vera, ahogy például a körömvirág is, ami nem csupán a szépségápolásban, de reumatikus és görcsoldó hatása miatt is közismert. Számos ismert és kevésbé ismert gyógynövény megtalálható még a termékeikben, a teljesség igénye nélkül: rozmaring, árnika, borsmenta, feketedió-levél stb. Belsőleg a tisztító, porcápoló teakúrák javasolhatóak, amelyeket akár megelőzési céllal is fogyaszthatunk.

Kortól függetlenül is megtérül az aktív életmód
Sport a legjobb megelőzés, ahelyett, hogy különböző egészségtámogató termékekre költenénk a pénzünket.

“Bármilyen korban van valaki, mindenképpen keressen olyan mozgásformát, amit képes rendszeresen csinálni. Próbálja minimum megóvni, de lehetőleg akár javítani is a jelenlegi helyzetét! Ha friss levegőn van, az oxigén segíti a regenerálódási folyamatokat” - mondja Erika, aki cégének több városban megtalálható irodája is szervezett már különböző sétaprogramokat.

“Sokan félnek a fájdalomtól, és mivel félnek, nem mozognak, ezzel tovább rontva az állapotukat. Én mégis annak a híve vagyok, hogy mozgásban tartsuk az adott testrészt. Ha az orvos nem mondja kifejezetten, hogy adott testrészt nem szabad erőltetni, akkor kíméletesen ugyan, de mozgassuk továbbra is!” - tanácsolja Erika, aki jelenleg a nordic walking elsajátításán dolgozik, ami a szakértők szerint a séta könnyítése botokkal, ráadásul a helyes ízülethasználatra, gerinc-, has- és kartartásra is megtanít.

Ha azonban valaki nem szeretné otthagyni a környékét, akkor tanácsos, hogy legalább a saját portáját járja körbe, menjen egyedül a boltba, vagy üljön biciklire! A legkellemesebb meglepetés, amikor még hetven fölötti, ötven éves házasokkal is találkozik a társastánc-órákon, ilyenkor jó érzérácsodálkozni, hogy ennyi idő után is van közös céljuk. Az ember tehát ebben az életkorban is aktívan tehet az egészsége megőrzéséért, mind a rendszeres mozgással, mind a regeneráló vitaminok és gyógynövények fogyasztásával.

Törődjön Ön is az egészségével, hogy fitt mama vagy fitt papa lehessen! 

 

A Budapest rovat további hírei

Kluge a sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy Közép- és Kelet-Európában, valamint Nyugat-Európa több országában újra terjedőben a járvány. A múlt héten a Covid-19-es megbetegedések száma 9...
Szijjártó Péter a videóban kiemelte: a koronavírus elleni vakcinákat szállító kamionok már átlépték a határt, és amikor a Nemzeti Népegészségügyi Központ úgy dönt, az oltóanyagok azonnal...
Egy nappal korábban 114 751 575 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 549 260, a gyógyultaké 64 903 591 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van...
Kifejtette: a vakcinák segítenek, de védettség csak 2-3 hét után alakul ki. Még sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a hatásukat jelentősen éreztessék, most pedig "helyzet van" -...
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az előző évhez hasonlóan 150 millió forinttal segíti a 2024-es, párizsi olimpiai kvalifikáció megszerzése érdekében a magyar lovassportot.
Magyarországon a személygépkocsik száma 2010 és 2019 között 28 százalékkal, 828 ezerrel, 3,8 millióra emelkedett, miközben az autók átlagos életkora három évvel meghosszabbodott - közölte a GKI...
A budapesti Cervantes Intézet a Typotex kiadóval együttműködésben bemutatja Martín Olmos művének magyarra fordítását, a Fekete panoptikum ot.
Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget...
Megfigyelhetjük, hogy az ingatlan árak az elmúlt években megnövekedtek. Ezeket a piackutatásokat, amik például ezt is kimutatja, az amerikaiak csinálták, mivel itt nem tizedelte meg az...
Újabb nemzetközi kupamérkőzés lesz a Puskás Arénában: a norvég Molde és a spanyol Granada nyolcaddöntőjének március 18-i visszavágóját rendezik Budapesten a labdarúgó Európa-ligában.

A címlapról

Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó...
Fuss, túrázz, evezz és bringázz a GeoGO több mint 600 virtuális...
Óvatosságra inti a túrázókat az Agrárminisztérium (AM) a vaddisznók...
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet...
A Covid–19-fertőzés a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket sújtja...
Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén...

Könyvajánló

Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal.
Ma Magyarország kis ország, ám sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint amit mérete és szokatlan nyelve indokolna – vallja Norman Stone skót történész, aki hálás azért „a furcsa végzetért”, amely összefonta sorsát az országgal.
Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán
Mindenki bűnös és ártatlan egyszerre Törteli Eszter új könyvében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Online konferencia a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából
Mi az Írópalánta Műhely? Az Írópalánta Műhely célja az örömszerző, kreatív írás népszerűsítése és a tehetséges írni szerető gyerekek felfedezése.
Újszülöttek segítése finn mintára. Mert minden gyermek egyenlő!
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására, a válogatás a 2021-es programba online zajlott.