Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

 

"Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az Európa-napi fesztiválunkra elfogadta a meghívásunkat Ukrajna magyarországi nagykövete, Ljubov Nepop is, és együtt egy krími hársfával gazdagítottuk az Európa Ligetet." Fejezte ki háláját a Budavári Önkormányzat.

   "Ljubov Nepop már az előkészületekben is segített nekünk, a fát is maga választotta ki. A krími hárs nem őshonos Magyarországon, parkfaként ültetik - de sehol nem gyakori, Budapesten is csak néhány helyen fordul elő (pl. a Kertészeti Egyetem arborétumában, vagy a Városligetben), tehát a fa egy igazi ritka különlegesség. A Krím-félsziget sajátos természetföldrajzi helyzete folytán tele van bennszülött (endemikus), csak ott jellemző növényfajokkal, a jégkorszakban ugyanis sok melegkedvelő faj ott élt túl, ezért rendkívül gazdag az élővilága. Nem lehetetlen, hogy a krími hárs is ilyen "nagy túlélő" - amire az is utalhat, hogy a városi körülményeket is kifejezetten jól tűri. A fa így már a létezésével is voltaképpen hidat alkot Közép- és Kelet- Európa között. Levelei sötétzöldek, jellegzetesen fényes felületűek, és ősszel gyönyörű sárgára színeződnek. A mi hársainknál néhány héttel később, július elején virágzik, halványsárga virágai szépek, kifejezetten illatosak. Termésének felülete sűrűn molyhos, ebben is eltér hazai hársainktól. Koronaformája kúp alakú, magasra boltozott, maga a fa 15-20 m magasra is megnőhet. A hazai klímát jól bírja, kedveli a napsütötte helyeket, így reméljük, az Európa Ligetben számára kijelölt nyílt, napfényes élőhelyen is jól fogja érezni magát. Az ültetés több szempontból is szimbolikus volt. Idén 18 éve, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, amelyre úgy tekintünk, mint a béke, a biztonság, a jólét, a kiszámíthatóság minket is magában foglaló terére. A szabadság és szolidaritás terére." Foglalja össze gondolatait az eseménnyel kapcsolatban a Budavári Önkormányzat.   "Az EU, az európai integráció talán leginkább a béke projektje. Ám hogy békében élni és azt megőrizni mennyire nem automatikus, azt - az orosz agresszió nyomán - látjuk két hónapja Ukrajna-szerte. Ebben a percben is gondolunk az ukrajnai háború áldozataira, mert nekik ugyanúgy joguk lenne, joguk van békében és szabadon élnie, mint bármely más európai nemzetnek" - nyitotta meg a rendezvényt az esemény házigazdája, V. Naszályi Márta polgármester.    "Köszönjük, hogy a faültetésben és az Ukrajna melletti kiállásban csatlakozott hozzánk @Karácsony Gergely főpolgármester, Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, Dr. László Imre, Újbuda polgármestere, Cseh Katalin, az Európai Parlament képviselője, valamint dr. Gurmai Zita, országgyűlési képviselő is." Zárja köszönet nyilvánítással a cikket az Önkormányzat. (www.facebook.com)

 

Még több hír Budáról

Újbuda idén rekordmagas összegből, közel 36,65 milliárd forint költségvetési bevételből gazdálkodhat.
A Hegyvidéki Önkormányzat által elrendelt energetikai megtakarításoknak, valamint a kormány által biztosított rezsitámogatásnak köszönhetően a MoM Sport belső, 25 méteres uszodája a téli hónapokban...
2022. december 23. – 2023. január 9. között az Óbudai Platán Könyvtár zárva tart.
A helytelen táplálás miatt sok probléma adódik, ami madarak elhullásához vezet.
A Budavári Önkormányzat megbízásából a parkfenntartók megkezdték az őszi faültetéseket a kerület több pontján.
Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára könyvet házhoz szolgáltatásával segít azoknak a kerületi lakosoknak, akik tartósan otthonukhoz kötöttek, nem tudnak személyesen ellátogatni a...
Célunk ezúttal is az, hogy termelőt és vásárlót egy-egy alkalommal egymáshoz közelebb hozva juthassanak szomszédaink jó minőségű termelői áruhoz, hiszen a vásárokon értékesített termékek esetében...
2022. november 22-én kezdődik a Hajlat utca útburkolatfelújítása az Árpád utca és a Ják utca között. A beruházás kormányzati támogatásból valósul meg.
A BudaPart térségében kiépülő lakó- és irodanegyed bővülésével párhuzamosan a közösségi közlekedést is fejlesztik.
Mondja meg Ön, hogy mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés.
Kellemes hangulat, elkülönített bejáratok, tágas terek, akadálymentes közlekedés, lift és korszerű berendezések – hivatalosan is átadták a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatt felújított...
Minden évben az Óbuda Kultúrájáért Díj odaítélésével ismeri el Képviselő-testületünk azt a kimagasló teljesítményt vagy életművet, amely hozzájárul Óbuda-Békásmegyer kulturális életének fejlődéséhez.
Harmadik alkalommal került ideiglenes helyi védelem alá városrészünkben található történelmi vagy építészeti szempontból fontos épület vagy épületrész.
A BKM – Főkert kertészeti divíziójának szakemberei folyamatosan vizsgálják a főváros fáinak állapotát.
Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete 2022. november 17-én (csütörtökön) 15:00 órakor közmeghallgatást tart a 1221 Budapest, Mária Terézia utca 60. szám alatt.
Az Egészséges Budapest Program keretében 300 millió forint támogatást kapott a kormánytól a XII. kerület, az összeg egy részéből – saját forrásokkal kiegészítve – korszerű orvosi eszközöket vásárolt...
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ezúttal közös beszélgetésre hívja a szülőket.
A II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete közmeghallgatást tart két helyszínen és két időpontban.

A címlapról

Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech