Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

 

"Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az Európa-napi fesztiválunkra elfogadta a meghívásunkat Ukrajna magyarországi nagykövete, Ljubov Nepop is, és együtt egy krími hársfával gazdagítottuk az Európa Ligetet." Fejezte ki háláját a Budavári Önkormányzat.

   "Ljubov Nepop már az előkészületekben is segített nekünk, a fát is maga választotta ki. A krími hárs nem őshonos Magyarországon, parkfaként ültetik - de sehol nem gyakori, Budapesten is csak néhány helyen fordul elő (pl. a Kertészeti Egyetem arborétumában, vagy a Városligetben), tehát a fa egy igazi ritka különlegesség. A Krím-félsziget sajátos természetföldrajzi helyzete folytán tele van bennszülött (endemikus), csak ott jellemző növényfajokkal, a jégkorszakban ugyanis sok melegkedvelő faj ott élt túl, ezért rendkívül gazdag az élővilága. Nem lehetetlen, hogy a krími hárs is ilyen "nagy túlélő" - amire az is utalhat, hogy a városi körülményeket is kifejezetten jól tűri. A fa így már a létezésével is voltaképpen hidat alkot Közép- és Kelet- Európa között. Levelei sötétzöldek, jellegzetesen fényes felületűek, és ősszel gyönyörű sárgára színeződnek. A mi hársainknál néhány héttel később, július elején virágzik, halványsárga virágai szépek, kifejezetten illatosak. Termésének felülete sűrűn molyhos, ebben is eltér hazai hársainktól. Koronaformája kúp alakú, magasra boltozott, maga a fa 15-20 m magasra is megnőhet. A hazai klímát jól bírja, kedveli a napsütötte helyeket, így reméljük, az Európa Ligetben számára kijelölt nyílt, napfényes élőhelyen is jól fogja érezni magát. Az ültetés több szempontból is szimbolikus volt. Idén 18 éve, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, amelyre úgy tekintünk, mint a béke, a biztonság, a jólét, a kiszámíthatóság minket is magában foglaló terére. A szabadság és szolidaritás terére." Foglalja össze gondolatait az eseménnyel kapcsolatban a Budavári Önkormányzat.   "Az EU, az európai integráció talán leginkább a béke projektje. Ám hogy békében élni és azt megőrizni mennyire nem automatikus, azt - az orosz agresszió nyomán - látjuk két hónapja Ukrajna-szerte. Ebben a percben is gondolunk az ukrajnai háború áldozataira, mert nekik ugyanúgy joguk lenne, joguk van békében és szabadon élnie, mint bármely más európai nemzetnek" - nyitotta meg a rendezvényt az esemény házigazdája, V. Naszályi Márta polgármester.    "Köszönjük, hogy a faültetésben és az Ukrajna melletti kiállásban csatlakozott hozzánk @Karácsony Gergely főpolgármester, Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, Dr. László Imre, Újbuda polgármestere, Cseh Katalin, az Európai Parlament képviselője, valamint dr. Gurmai Zita, országgyűlési képviselő is." Zárja köszönet nyilvánítással a cikket az Önkormányzat. (www.facebook.com)

 

Még több hír Budáról

A többgenerációs családi házakban élők rezsicsökkentéssel kapcsolatos problémájának gyors megoldása érdekében Karsay Ferenc polgármester Németh Zsolt országgyűlési képviselővel közösen, levélben...
Szeretnénk figyelmébe ajánlani aktuális zöld programjainkat:
A tavaszi fórumokat, megbeszéléseket követően a közelmúltban elkészült a Bartók-negyed fejlesztési és menedzsment akciótervének egyeztetési tervezete.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2022-ben ismét meghirdeti fotópályázatát, az eddigiekhez hasonló feltételekkel, magas pénzdíjakkal. Új fotópályázatunkat címe: Óbuda arcai. Ismert és ismeretlen...
Várhatóan október közepétől kell korlátozásra számítani a Tóth József utcánál.
A nyílméregbékák külsőre apró, ártalmatlan állatoknak tűnnek, mégis a Föld legveszélyesebb teremtményei közé tartoznak, halálos mérgük akár tíz felnőtt emberrel is végezhet.
Meghívó a Képviselő-testület 2022. október 5-én (szerda) 17.00 órakor a Polgármesteri Hivatal földszinti nagytermében (Budapest XI., Zsombolyai u. 5. szám alatt) tartandó közmeghallgatás.
A Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház nyílt pályázatot hirdet a 2022/2023. évi tanév első félévére ösztöndíj pályázatban való részvételre. A cikk részletezi a részvétel feltételeit és a...
2022. szeptember 5-től egységesen meghatározott feltételek mellett lehet parkolni a fővárosban.
Tisztelt Lakosok, Tisztelt Szülők!
Szeptember 1-én nyitja kapuit a Tomori Pál Főiskola fenntartásában működő Rózsa Magánóvoda.
A Pilisi Parkerdő Zrt. 2022. év végéig erdőkezelést végez a Budapest XII. kerület Csillebérc és Budakeszi Nagyszénászug közötti erdőtömb 6,6 hektáros részterületén.
Budapest Főváros XI. Kerület Helyi Választási Bizottsága 2022. szeptember 18. napjára tűzte ki az önkormányzati képviselők időközi választását a XI. kerület Újbuda Önkormányzata közigazgatási...
Gőzerővel haladnak a Víziorgona utca 8. szám alatti egészségügyi fejlesztés, a harmadik kerületi gyermekszakrendelő munkálatai.
Beton helyett zöld - elkezdődött a Margit körút zöldítése
Tanszergyűjtést szervez a Budavári Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ
A 32 szeletes CT egy 160 milliós beruházás, amelynek egy részét az Egészséges Budapest Program pályázatán nyerte el a XXII. kerület, a fennmaradó összeget pedig az önkormányzat finanszírozta.
Megvan az időpont! 2022. SZEPTEMBER 3., SZOMBAT, 10:00

A címlapról

Nemzeti konzultáció indul a szankciókról, de mi ennek a jelentősége?...
Bővítik a szolgáltatásokat a Budapest-Cegléd-Kecskemét-Szeged...
A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket az...
A hőmérsékleti adatok alapján megkezdték a távfűtéses épületek...
A nyertes pályázók sem dőlhetnek még hátra.
A korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés. A...

Könyvajánló

Sablonos tucattörténetekkel tele a padlás, de olyan, ami fájón igaz, kevés van
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech