Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Sándor Krisztián olyan kertet álmodott meg, ami egész évben zöld.

Mediterrán birodalmat, hatalmas ciprusokkal, fenyőkkel, kígyózó borostyánnal, hatalmas leanderekkel. Az álom valóra vált.

Az asztal, két pohár, zöldek még vasárnap délelőtt, ha zene vagy harang szól, nem mozdul a cipő, a pohár, a szekrény, a kabát, de valamit mind csinál” - dúdolom Cseh Tamás Víziváros című dalát, miközben kapaszkodok fel a meredeken.

Belépek a hűs lépcsőházba. - Na gyere, csak gyere, látom, hogy kételkedsz. De ha beljebb jössz, mindent megértesz! - mondja a kolléganőm, arcán a mindentudók kaján vigyorával, és a lépcsőházból betaszigál a kertbe. És nekem tátva marad a szám. Egy mediterrán kertben állok. Ciprusok, fenyők, örökzöldek között. A lépcsőkön borostyán kígyózik, árad a levendulaillat. - Na, mit mondtam? Nem gondoltad volna, ugye? - Nem. És ez csak az egyik szint a négyből. A Víziváros legszebb kertje nem túlzás, tavaly a négy társasház közössége valóban elnyerte ezt a díjat. Méltán. - Tizenhat évvel ezelőtt itt ez a pár fenyő volt - mutat rá a hatalmas örökzöldekre Sándor Krisztián. - Amit most itt látsz, azóta lett ültetve.

A kertet látva ez szinte hihetetlen. Amerre nézek, hatalmas növények, formára vágva, egységes, tervezett tömbökbe rendezve.

Krisztián álma egy mediterrán kert volt, és teljesen autodidakta módon vágott bele. A tudását a kertészetekből, az internetről és olaszországi útjai során a helyi lakosoktól szedte össze. Krisztián itt lakik gyerekkorától, a kertet pár szomszéddal kezdte el gondozni. Nem volt jó érzés, hogy a lakók nem jönnek le, nem használják ezt a kivételesen nagy, jó fekvésű belső udvart. De hát hova is jöttek volna le, a porba? Sándor Krisztián. Így aztán összedobták a pénzt, és vettek néhány növényt. Így kezdődött minden. Krisztián sokszor vásárolt leértékelt, beteg vagy szépséghibás növényt. Mint mondja, nagyon jó érzés volt, hogy a satnya, pusztulásra ítélt növények a keze nyomán életre keltek, fejlődésnek indultak, mostanra pedig teljes pompájukban díszítik az udvart.
Ahogy a kert egyre szebb és szebb lett, élet is költözött bele. Megjelentek a madarak, a gyíkok. És a közösség. A felső szinten, amit a lakók Duna-terasznak hívnak, közösségi helyet rendeztek be, van itt hinta a gyerekeknek, grillező és tűzrakó hely is. Időről időre megrendezik a Szomszédünnepet, amikor szinte mindenki összejön, együtt sütnek, beszélgetnek, persze mindenki hozza a magáét, igazi batyusbálhangulat uralkodik azokon a napokon.  

Krisztiánt a közösség tíz évvel ezelőtt megválasztotta „főkertésznek”. Azóta ő a kert ura, ha valaki növényt vásárol, vagy ültetni szeretne, az ő előzetes beleegyezése szükséges. A birtok így egy kézbe került, de ezt senki nem bánja, sőt. A főkertész elhivatottsága, elkötelezettsége nem kérdés.


A négy lakóház előtti részt a lakók felosztották egymás között, mindenkinek megvan a saját területe, amiért felelős, de a belső udvaron van egy mini biokertészet is, több mint negyvenfajta paradicsommal, és lassan érésbe fordul a kivi is. A kertben gránátalma is van, sőt a néhány éve kifagyott olajfa is bőségesen termett, Krisztián olívaolajat is készített a leszüretelt termésből. A helyére ültetett kis fácska szépen fejlődik, már megjelentek rajta az első zöld bogyók.  

Forrás: femina.hu

       

Még több hír Budáról

A Részvételi költségvetés keretében a kerületi lakosok dönthettek arról, hogy milyen újabb fejlesztések jöhessenek létre Budafok-Tétényben. A projekt második körében is rendkívül aktív volt a...
Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a 2021. évi költségvetésből biztosított pályázati keret felhasználására pályázatot hirdet az I. kerületben működő, illetve...
A II. kerületi egészségügy céljaira október 15-én a Duna Szimfonikus Zenekar ad jótékonysági koncertet.
Már az utolsó, negyedik kivitelezési ütemnél tart a Táncsics park kialakítása, amelynek jelenlegi állapotát ma dr. Kiss László polgármester is megtekintette.
Őszi Nagytakarítás 2021.
A Főkert előre tervezett balesetveszély mentesítést végez november-december folyamán a Böszörményi úton - tájékoztatták a Hegyvidéki Önkormányzatot.
Kids’ Kiosk International Nursery and Kindergarten, Apple Tree Kindergarten and Nursery, Plum Pudding International Kindergarten, A-Z International Centre for Children, Happy Kids International...
A budapesti XI. kerület lett a világ hetedik legmenőbb városrésze, ami a gasztronómiai felhozatalt illeti a Time Out brit magazin összeállítása szerint. Olyan városokat előztünk meg, mint Melbourne...
Fogyatékossággal élő gyerekek által is használható, úgynevezett befogadó játszóteret adtak át Budapest XXII. kerületében a Szerencsejáték Zrt. támogatásával szerdán.
A Budavári Önkormányzat hosszú ideje küzd a várfal egy részén (kb. 1,5 km hosszan) a várfalat rongáló fás szárú növények eltávolításával.
Október 9-én megkezdődik a kopóréteg terítése a Bimbó úton a Tüske utca és a Gábor Áron utca között.
Óbuda fája 2021 győztese a Harrer utcai, az iskola előtti gyönyörű ezüst hárs lett.
Augusztus végén kerültek fel az utolsó ecsetvonások arra az óriási tűzfalfestményre, amellyel a Brain Bar jövőfesztivál szervezői tisztelegnek a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében...
Felavatták ünnepélyes keretek között a Mammut és a Széllkapu park közötti sétány Szabó Magdáról elnevezett utcanévtábláit, írja a II. kerület (Budapest) Facebook-oldala.
Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket.
A Budapest Közút Zrt. szakemberei kicserélik az útburkolatot
Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet és a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság által közösen működtetett vízi járőr szolgálat mai, idei utolsó munkanapján Óbuda-Békásmegyer...
Szőregi rózsavásár 2021. október 16-án a Klebelsberg Kultúrkúriában és a Marczibányi tér Művelődési Központban!

A címlapról

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.
A brit Time Out magazin 27 ezer városlakó és helyi szakértők...

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech