Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Természetvédelmi oltalmat kapott idén január elsejétől a fővárosi közgyűlés rendelete értelmében a harmadik kerületi Óbudai-sziget ártéri erdeje.

Dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze összefoglalja az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat erről a területről és az itt élő védett növény- és állatfajokról.

 

Az utóbbi években, főleg fővárosi viszonylatban igen kevés terület kapott természetvédelmi oltalmat. Idén január elsejétől a fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének 45/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelete módosította a „Budapest helyi jelentőségű védett természeti területeiről” elnevezésű 25/2013. (IV. 18.) fővárosi önkormányzati rendeletet, így létrejött az Óbudai-szigeti Ártéri Erdő Természetvédelmi Terület.

Ligetek és mocsárrétek a harmadik kerületben

Az új természetvédelmi területet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és Budapest Főváros Önkormányzat közösen hozta létre, hiszen a 250 537 m2 terület több mint felét (133 647 m2-t) a harmadik kerület biztosította dr. Kiss László 2021. június 4-i polgármesteri döntése alapján.

Az Óbudai-, más néven Hajógyári-sziget egy részének védetté nyilvánításának célja a sziget partját övező értékes, idős, őshonos puhafás galériaerdő, ártéri vegetáció természet közeli állapotának, folytonosságának fenntartása, a hozzá kötődő őshonos állatvilág megőrzése, valamint a terület jelentős tájképi értékének megvédése.

A galériaerdő megőrzendő élőhelytípusai a bokorfüzesek, fehérnyár-ligetek, feketenyár-ligetek, fűzligetek és ecsetpázsitos mocsárrétek.

Fontos tudnunk és tudomásul vennünk, hogy a védett galériaerdőkben csak minimális, fenntartó és védelmi jellegű beavatkozások lehetségesek, az állományok fenntartását és megújulását a természetes erdődinamikai folyamatokra kell alapoznunk, így a látogató fog itt látni lábon száradt, korhadó fát, részben letört ágat éppúgy, mint odvas törzseket – hiszen ettől gazdag az élőhely, mivel ezen élőhelyekhez rengeteg gomba, rovar, madár és denevér kötődik.

Így a fás szárú növényekből csak a közvetlen veszélyhelyzettel fenyegetők lesznek a természetvédelmi kezelést végzők által kivágva, illetve az idegenhonos fák és cserjék kerülnek visszaszorításra.

Védett növény- és állatfajok otthona

Az árvízvédelmi töltésen belüli, természetvédelmi szempontból értékes gyepterületeket mozaikosan, úgynevezett hagyássávok meghagyásával, évente legfeljebb kétszer kaszálják. A kaszálékot pedig mintegy két hétig a helyszínen hagyják a magok kipergése érdekében.

Az Óbudai-sziget természetvédelmi területet szabadon látogathatjuk a kijelölt sétautakon gyalogosan vagy kerékpárral. A fészkelő madarak és a többi állatfaj zavarását elkerülendő viszont a kutyát a védett területen csak pórázon lehet sétáltatni.

Örömet és felelősséget jelent, hogy a védetté nyilvánított terület az egyik legjelentősebb fővárosi vízimadár-telelőhely, ezért az élőhelyek fenntartása kulcsfontosságú, de megtalálható itt 6 növény-, 6 ízelt lábú, 1 kétéltű, 5 hüllő-, 103 madár- és legalább 8 emlősfaj, amelyek védettek. A védett fajok közül itt nyílik kora tavasszal a ligeti vagy dunai csillagvirág egyik legnagyobb budapesti állománya, fákra felkúszva függönytársulást alkot a kipusztulás szélén álló ligeti szőlő, és új populációit fedezték fel itt két orchideafajnak, a széleslevelű nőszőfűnek és a Tallós-nőszőfűnek.

Harkály és fülemüle a K-hídnál

A védett állatfajok közül talán legfeltűnőbb itt a hód, amelyet a K-hídnál lubickolva le is kamerázhatnak szemfüles kirándulók. De az egész Európában veszélyeztetett mocsári teknős kevés fővárosi lelőhelye szintén a Hajógyári-sziget.

Szinte az összes békafaj és siklófaj előfordul a területen, miközben egyik sem jelent veszélyt, sőt mindegyik védett, és hasznos tagja az ökoszisztémánknak. Ha időt szánunk az állatok megfigyelésére, itt jégmadarat láthatunk kék villanásként cikázni, és megleshetjük a „2022-es év madarát”, a zöld küllőt éppúgy, ahogyan az úgynevezett öt fadoktor fajt: a harkályokat, a rovarpusztító és gyümölcslakmározó aranymálinkót vagy sárgarigót, esős időben pedig a fülemüle trillázásában gyönyörködhetünk.

Ahogy szeretjük

Az ártéri erdő természetvédelmi terület bemutatására hamarosan tanösvényt fognak kialakítani, hogy ne csak oltalmazzuk, hanem meg is ismerhessük az itt otthonos növényeket, állatfajokat és természeti folyamatokat.

Ahhoz, hogy az Óbudai-sziget jelenlegi, többségünk által szeretett vadregényes, természet közeli állapota fennmaradjon, az olykor szigorúnak tűnő változásokat és vállalásokat be kell tartanunk, ha azt szeretnénk, hogy unokáink is gyönyörködhessenek mindebben. Fogjunk össze, hogy a sziget olyan maradjon, amilyennek szeretjük!

(obuda.hu)

 

Még több hír Budáról

A hazai mobilszolgáltatók fokozatosan vezetik ki a 3G-hálózataikat, erre tekintettel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilkészülékcsere-támogatási programot hirdetett.
Immár öt éve tartunk nyári festőtábort Ürömön és ez így lesz idén is június 20-tól 26-ig.
"Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az Európa-napi fesztiválunkra elfogadta a meghívásunkat Ukrajna magyarországi nagykövete, Ljubov Nepop is, és együtt egy krími hársfával gazdagítottuk az Európa...
A beruházás a Részvételi Költségvetés második körének győztes projektje.
Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal jegyzője Szkennelő Munkakörbe munkatársat keres.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat két új bérlakáspályázatot is meghirdet a lakosság számára.
Tájékoztató a Vasas Pasaréti Sportcentrum beruházással kapcsolatos Kerületi Építési Szabályzat módosításról.
Jövő kedden Bajor Zoltán, az MME - Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának elnöke tart ingyenes, de regisztrációhoz kötött előadást a Hegyvidéki Kulturális Szalon ban, amely többek...
2022.május 6-án 13 óráig a 2022-es GIRO d’Italia nevű kerékpárverseny miatt közlekedési korlátozásokra számíthatunk a XXII., valamint a szomszédos XI. kerületben.
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható a Klebelsberg Kastély könyvtára.
Többek között a Paksi Atomerűmű, vagy éppen az igencsak megosztó Szabadság téri emlékmű után, most a Burg Hotel helyén kezdődő építkezés is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás...
Április közepén ünnepelte 88. születésnapját Bodrogi Gyula. Első feleségéről, Törőcsik Mariról nevezték el a Feneketlen-tó melletti parkot, és az Újbudai Tanácsadó Testület tagjává is a napokban...
Mint minden más rendezvény, Óbuda Napja sem látott két éve élő embert – és viszont. A felhozatalból úgy tűnik, május 7-8. között amit csak lehet, bepótolnak az óbudai Fő téren, ahová ezúttal nem...
Budafok-Tétény Önkormányzata az alábbi cikket tette közzé.
Az alábbi cikk a Hegyvidéki Önkormányzat weboldalán jelent meg.
200 literes tartályok igényelhetők május 16-ig.
Egyre több sportágban kipróbálhatják magukat a parasportolók, de a lehetőségek bővítése mellett kiemelten fontos, hogy az érzékenyítést már gyerekkorban elkezdődjön.
Családi eglészségnap 2022. május 7-én, szombaton 9 órától 13 óráig a Budapest XI. Fehérvári út 12. alatti szakrendelőben.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech