Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

“Minden ember egyforma, s annyit ér, amennyit a közösség érdekében dolgozik.” Dr. Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár ezzel a Wass Albert idézettel köszönte meg a településeknek a példamutató, befogadó magatartásukat és intézkedéseiket.

A díjat a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa 2011-ben díjat alapította, melyet kétévente ad át azoknak a településeknek, amelyek elkötelezettek a hozzáférhető települési környezet megvalósítása, az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő településpolitika folytatása és a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel való szoros együttműködés kialakítása mellett.
Idén 15 település pályázott a díjra, ebből három nyerte el a címet. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata mellett a XIII. kerületi önkormányzat és Gyula város önkormányzata részesült az elismerésben.

Óbuda-Békásmegyer befogadó jellegét tükrözi maga az a szemlélet, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elkötelezett az esélyegyenlőség biztosítása mellett. A kerület vezetése a döntés előkészítő és végrehajtó folyamat során szem előtt tartja az egyenlő esélyű hozzáférést, a párbeszéd fontosságát, rugalmasan reagál a szükségletekre, igényekre és a felmerülő kérdésekre adekvát válaszokat ad.

Kiemelten fontos, hogy a kerületben a fogyatékkal élők esélyt kapjanak egy jobb életre, életminőségük javítására. Ezt célozva az önkormányzat támogatási rendszert dolgozott ki, széles palettán mozgó szociális ellátórendszert működtet, civil szervezetekkel együttműködik.

2011 óta Fogyatékosügyi Kerekasztal működik a kerületben, amely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a kerületi fogyatékkal élők helyzetét, életkörülményeit, feltérképezze a fejlesztés és segítségnyújtás lehetőségeit, elősegítse a területen dolgozó szakemberek, az érdekképviseleti szervek, az érintett fogyatékos személyek, valamint az önkormányzat közti kapcsolattartást.

Annak érdekében, hogy a különböző, ugyanakkor mégis egymáshoz kapcsolódó területeken jól láthatóak legyenek a megoldandó feladatok, komplex programokat dolgozott ki az Önkormányzat áttekintve az egészségügy, a környezetvédelem, a szociális ellátások és a városfejlesztés témakörét.

A négy kiemelten fontos fejlesztési program a stratégiai gondolkodás jegyében készült:

Ezek az önkormányzat 2017-2019-es időszakra vonatkozó terveit mutatják be, melyek mindegyike tartalmaz olyan részleteket, melyek fogyatékosokat is érintenek és az esélyegyenlőség biztosítását célozzák. Ezekben is a BefogadÓbuda szemlélet tükröződik.

Az Óbudai Egyesített Bölcsődék 1998 óta fogad SNI-s gyermekeket, jelenleg ezt az önkormányzat támogatásával, önként vállalt feladatként végzi,  továbbá a 11 óvodából 10 székhelyen, ezen belül 25 telephelyenintegrálnak SNI-s gyereket és 4 iskolában biztosított a fogyatékos gyermekeknek speciális ellátás.

A bölcsődékben és az óvodákban az elmúlt években számos szakember státusszal bővült a szakdolgozói létszám, így logopédus, humánkineziológus, gyógytornász, és gyógypedagógus is segíti a nevelők munkáját.

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ 1960-ban nyitotta meg kapuit az ellátottak előtt. Itt több szolgáltatás (támogató szolgálat, fogyatékosok nappali ellátása, fejlesztő foglalkoztatás, pszichiátriai betegek nappali ellátása) is segíti a célcsoportba tartozók hasznos időtöltését, fejlesztését és a védett munkahelyen történő munkavállalást.

Az EMMI javaslatára a fejlesztő foglalkoztatás – módszertani szempontból – jó gyakorlati helyszíne az intézmény.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, illetve a fenntartásában működő intézménynek szoros és szerteágazó együttműködésben dolgoznak azokkal az Alapítványokkal és civil szervezetekkel, amelyek a sérült vagy fogyatékkal élő emberek segítését végzik.

2015-ben az Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatala elnyerte a Fogyatékosság-barát Munkahely címet, majd 2018-ban a díj bronz fokozatát az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ vehette át.

A tavalyi évben a teljes kerület akadálymentesítési felmérése megtörtént, ennek eredményeképpen elkészült térkép a Rute4U applikáción keresztül is elérhető.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata tiszteli múltját, hagyományait, az elért eredményeket, az értékeket, ugyanakkor nyitott az innovatív megoldások iránt is. Természetesen további olyan új szolgáltatások, fejlesztések is megvalósulnak a kerületben, amelyekkel a fogyatékkal élő emberek esélyeit növelik a társadalmi integrációra.

A megújult Helyi Esélyegyenlőségi Programot 2018. szeptember 14-i ülésén fogadta el a Képviselő-testület.

Az önkormányzat teljes mértékben elkötelezett abban, hogy minden kerületi polgár számára megteremtse az esélyegyenlőség lehetőségét. A kerület szolgáltatásai, rendezvényei, kiterjedt szociális ellátórendszere, kulturális- és sportprogramjai mind azt a célt szolgálják, hogy a III. kerület vonzó legyen minden itt élő számára.

Forrás: obuda.hu

Még több hír Budáról

A Részvételi költségvetés keretében a kerületi lakosok dönthettek arról, hogy milyen újabb fejlesztések jöhessenek létre Budafok-Tétényben. A projekt második körében is rendkívül aktív volt a...
Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a 2021. évi költségvetésből biztosított pályázati keret felhasználására pályázatot hirdet az I. kerületben működő, illetve...
A II. kerületi egészségügy céljaira október 15-én a Duna Szimfonikus Zenekar ad jótékonysági koncertet.
Már az utolsó, negyedik kivitelezési ütemnél tart a Táncsics park kialakítása, amelynek jelenlegi állapotát ma dr. Kiss László polgármester is megtekintette.
Őszi Nagytakarítás 2021.
A Főkert előre tervezett balesetveszély mentesítést végez november-december folyamán a Böszörményi úton - tájékoztatták a Hegyvidéki Önkormányzatot.
Kids’ Kiosk International Nursery and Kindergarten, Apple Tree Kindergarten and Nursery, Plum Pudding International Kindergarten, A-Z International Centre for Children, Happy Kids International...
A budapesti XI. kerület lett a világ hetedik legmenőbb városrésze, ami a gasztronómiai felhozatalt illeti a Time Out brit magazin összeállítása szerint. Olyan városokat előztünk meg, mint Melbourne...
Fogyatékossággal élő gyerekek által is használható, úgynevezett befogadó játszóteret adtak át Budapest XXII. kerületében a Szerencsejáték Zrt. támogatásával szerdán.
A Budavári Önkormányzat hosszú ideje küzd a várfal egy részén (kb. 1,5 km hosszan) a várfalat rongáló fás szárú növények eltávolításával.
Október 9-én megkezdődik a kopóréteg terítése a Bimbó úton a Tüske utca és a Gábor Áron utca között.
Óbuda fája 2021 győztese a Harrer utcai, az iskola előtti gyönyörű ezüst hárs lett.
Augusztus végén kerültek fel az utolsó ecsetvonások arra az óriási tűzfalfestményre, amellyel a Brain Bar jövőfesztivál szervezői tisztelegnek a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében...
Felavatták ünnepélyes keretek között a Mammut és a Széllkapu park közötti sétány Szabó Magdáról elnevezett utcanévtábláit, írja a II. kerület (Budapest) Facebook-oldala.
Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket.
A Budapest Közút Zrt. szakemberei kicserélik az útburkolatot
Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet és a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság által közösen működtetett vízi járőr szolgálat mai, idei utolsó munkanapján Óbuda-Békásmegyer...
Szőregi rózsavásár 2021. október 16-án a Klebelsberg Kultúrkúriában és a Marczibányi tér Művelődési Központban!

A címlapról

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a...
Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech