Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Emberek seregével tolna ki a főváros, ha a Római-parton a mobil gát megépítése helyett a felső védművet erősítené, ráadásul utóbbi sokkal többe is kerülne - mondta Tarlós István főpolgármester.

Érthetetlen, hogyan lehet politikai ügyet fabrikálni abból, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Római-partra szánt mobil gát műszaki terveit – mondta a 180 percben Tarlós István főpolgármester. A politikus szerint itt abszolút szakmai kérdésről van szó, és akik most hangulatot keltenek, azokat három csoportra lehet osztani: vagy menthetetlen, állandó gyanakvók vagy rövid távú politikai haszonszerzésre törő emberek vagy teljesen tájékozatlanok.

Az elképzelések szerint a 3,1 kilométeres szakasz nagy részén alumínium betétpallós szerkezet lesz, a Rozgonyi Piroska utca torkolatánál pedig a jelenlegi kerítés elbontásával és új, vízzáró vasbeton fal megépítésével alakítható ki legcélszerűbben a védmű.

A kifogásokkal élők között van az MTA-s albizottság is, amely feltette a kérdést, vajon miért kell a hullámtér védelmét közpénzből biztosítani, illetve azt is szóvá tette, hogy a Római-part kavicsos, erdős jellegét óvni kellene. A testület azt is felvetette, hogy a Nánási úton és a Királyok útján lévő védvonalat kellene erősíteni, mert ez szerintük költséghatékonyabb lehetne a most tervezett beavatkozásnál. Emellett a tájépítészeti albizottság a Fővárosi Közgyűlés döntését magalapozó műszaki, társadalmi és ökológiai hatástanulmányokat keres – hangzott el a műsorban.

Tarlós István szerint nem igaz, hogy a másik megoldás költséghatékonyabb, hiszen a most tervezett mobil gát körülbelül 3-3,5 milliárd forintba kerül, ha pedig a Nánási út-Királyok útja régi földművét erősítenék, alakítanák át, akkor 8 milliárdot kellene kifizetni. Ez azt jelentené, hogy 4,5 milliárddal többet kellene költeni közpénzből a felső védműre, miközben ezzel emberek seregével tolnának ki. A lejjebb fekvő részek ugyanis – nemcsak a lakópark és a szálloda, hanem a parti civil, illetve sportegyesületek is – védelem nélkül maradnának – tette hozzá a politikus.

A vizsgálatok kapcsán a főpolgármester azt mondta, szombaton megkereste a Műegyetem geotechnikai tanszékét, és az is szakvéleményt készít majd, ezenkívül környezetvédelmi hatástanulmány is készül, amit hatóság fog elbírálni. 

A kritikák kapcsán Tarlós István azt is megjegyezte: az, amit hall, hogy védett halak vannak a környezetben, számára értelmezhetetlen. Mint mondta, nem tudja, mi köze a halaknak ahhoz, hogy a parton mi épül, illetve mióta sétálnak a halak az erdőben. „Esetleg csak akkor maradnak életben, ha nem a Duna medrében úszkálhatnak, hanem ki kell menni, és a teniszpálya fölött kell úszkálni” – tette hozzá a főpolgármester, aki szerint egyébként a Római-part a főváros egyetlen árvízvédelmi szempontból kritikus szakasza.

A hullámtér kapcsán azt mondta, annak mostani területén valóban történt építkezés, már a 20-as, 30-as években hetven lakóház létesült ott, akkoriban még legálisan. Aztán a főváros 2010 előtti vezetése, minden jelzés ellenére, üdülőövezetbe sorolta a területet, holott már réges-régen át kellett volna sorolni más kategóriába, ahogy ezt most a főváros kezdeményezi is. Tarlós István hozzátette, a gyanakvókat szeretné biztosítani: törvénymódosítást kíván kezdeményezni, nehogy a kérdéses részen a továbbiakban olyan építkezés legyen, amely veszélyezteti a terület rekreációs, sportolási lehetőségeit, természeti értékeit. 

Az önkormányzati adósságátvállalás fővárost érintő döntéseivel kapcsolatos MSZP-s kritika kapcsán Tarlós István azt mondta, arcátlanság, hogy az a Horvát Csaba kevesli a több mint 50 százalékos leírást, aki a hiteleket felhalmozó előző vezetés idején főpolgármester-helyettes volt. Tarlós István elmondta, március első napjaiban lesz meg, hogy pontosan mekkora összeget vállal át az állam. „Nekem vannak már információim, de jelentsük be akkor, amikor a kormány meghozta a döntését” – mondta a 180 percben a főpolgármester. (hirado.hu)

Még több hír Budáról

A Részvételi költségvetés keretében a kerületi lakosok dönthettek arról, hogy milyen újabb fejlesztések jöhessenek létre Budafok-Tétényben. A projekt második körében is rendkívül aktív volt a...
Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a 2021. évi költségvetésből biztosított pályázati keret felhasználására pályázatot hirdet az I. kerületben működő, illetve...
A II. kerületi egészségügy céljaira október 15-én a Duna Szimfonikus Zenekar ad jótékonysági koncertet.
Már az utolsó, negyedik kivitelezési ütemnél tart a Táncsics park kialakítása, amelynek jelenlegi állapotát ma dr. Kiss László polgármester is megtekintette.
Őszi Nagytakarítás 2021.
A Főkert előre tervezett balesetveszély mentesítést végez november-december folyamán a Böszörményi úton - tájékoztatták a Hegyvidéki Önkormányzatot.
Kids’ Kiosk International Nursery and Kindergarten, Apple Tree Kindergarten and Nursery, Plum Pudding International Kindergarten, A-Z International Centre for Children, Happy Kids International...
A budapesti XI. kerület lett a világ hetedik legmenőbb városrésze, ami a gasztronómiai felhozatalt illeti a Time Out brit magazin összeállítása szerint. Olyan városokat előztünk meg, mint Melbourne...
Fogyatékossággal élő gyerekek által is használható, úgynevezett befogadó játszóteret adtak át Budapest XXII. kerületében a Szerencsejáték Zrt. támogatásával szerdán.
A Budavári Önkormányzat hosszú ideje küzd a várfal egy részén (kb. 1,5 km hosszan) a várfalat rongáló fás szárú növények eltávolításával.
Október 9-én megkezdődik a kopóréteg terítése a Bimbó úton a Tüske utca és a Gábor Áron utca között.
Óbuda fája 2021 győztese a Harrer utcai, az iskola előtti gyönyörű ezüst hárs lett.
Augusztus végén kerültek fel az utolsó ecsetvonások arra az óriási tűzfalfestményre, amellyel a Brain Bar jövőfesztivál szervezői tisztelegnek a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében...
Felavatták ünnepélyes keretek között a Mammut és a Széllkapu park közötti sétány Szabó Magdáról elnevezett utcanévtábláit, írja a II. kerület (Budapest) Facebook-oldala.
Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket.
A Budapest Közút Zrt. szakemberei kicserélik az útburkolatot
Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet és a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság által közösen működtetett vízi járőr szolgálat mai, idei utolsó munkanapján Óbuda-Békásmegyer...
Szőregi rózsavásár 2021. október 16-án a Klebelsberg Kultúrkúriában és a Marczibányi tér Művelődési Központban!

A címlapról

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a...
Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech