Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Újpest különlegesen értékei az erdők. Városunkban az erdészeti nyilvántartásban feltüntetett erdőterületek a Dunához közel, észak-déli irányban, a Szilas patak közelében, a patak mentén, és Káposztásmegyer lakótelep mellett találhatók.

Erdeink egy része természetes módon erdősült terület, de vannak tudatos telepítésű területek is. A Farkas-erdő és környezete a lakótelepeken élők és az idelátogató természetjárók számára egyaránt intenzív természeti élményt adnak, elsődleges szerepük a jóléti, turisztikai használat biztosítása parkerdő jelleggel. Fáikat gazdasági céllal nem termelik le, az erdészeti beavatkozások célja az erdő jelen állapotának minél további fenntartása, úgy, hogy a szakemberek kiaknázzák az erdei ökoszisztéma rugalmasságát és megújuló-képességét. Erdeink fontos elemei a főváros zöldfelületi rendszerének, gondozásuk a Pilisi Parkerdő Zrt. feladata. Újpest Önkományzata évről évre jelentős összeget fordít az erdeink takarítására és fejlesztésére. Idén a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat támogatásával, az Újpesti Városgondnokság megbízásából a mérnökök felmérik a Farkas-erdővel szomszédos, a Homoktövis utca és a Megyeri út által határolt erdőt. Munkájuk során a már felmért növényeket derékmagasságban fehér szalaggal jelölik meg. A jelenlegi felmérés célja az állapotrögzítés. Rövidesen erdész szakemberek is birtokba veszik a területet, és az erdészeti szakmai felmérés is megtörténik. 

Erdőgazdálkodás az idei évben

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2019-ben is gondját viseli az Újpest környéki erdőknek. Az erdészeti beavatkozások minden esetben az erdészeti hatóság által készített és az agrárminiszter által jóváhagyott erdőtervben foglaltak szerint történnek. (A természetvédelem alatt álló területeken a természetvédelem igényeit messzemenően figyelembe véve állítják össze a szakemberek az erdőművelési tervet.) A Társaság a korábbi évekhez hasonlóan idén is számos erdőgazdálkodási tevékenységeket tervez Újpest közigazgatási határához tartozóan: folyamatban lévő erdősítések ápolása, kapálás, sarlózás, sarjleverés, kaszálás, gépi ápolás és fakitermelés. 

Kiemelt, előre tervezett munkálatok

A 3/J jelű erdőrészletben javarészt idős faegyedek találhatók sűrű térállásban, a koronaszint már záródott. Az egyes egyedek kivágásával a térállás levegősebb és a fény által átjárhatóbb lesz, a kisebb fák, csemeték fejlődése lehetővé válik. 
Az 5/B és 5/D erdőrészletben az életük derekán járó tölgyek találhatók. Itt növendékfokozó gyérítés fog történni, mely az erdő egészséges fejlődése érdekében szükséges. A gyérítésekkel az egészséges, életerős egyedek, értékes elegyfajok fejlődését segítik, azzal, hogy a növekedésüket akadályozó faegyedeket eltávolítják.
Az 5/C erdőrészletben a rossz egészségi állapotú, idős akácerdő erdőfelújítását fogja az erdészet végezni. A munkálatok célja a terület erőállományának megfiatalítása, első lépésként az idős fák kivágása. Az erdőfelújítás természetes úton történik, ami azt jelenti, hogy az idős fák genetikai készletét hordozó sarjakból növő fák alkotják majd az új erdő alapját. Az erdőfelújítás során egy gyorsan növekvő, sok széndioxidot megkötni képes fiatal erdő keletkezik majd, mely a következő évtizedekben újult erővel fogja a rekreációs, turisztikai és védelmi funkcióját ellátni.

Forrás: obuda.hu

Még több hír Budáról

A Részvételi költségvetés keretében a kerületi lakosok dönthettek arról, hogy milyen újabb fejlesztések jöhessenek létre Budafok-Tétényben. A projekt második körében is rendkívül aktív volt a...
Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a 2021. évi költségvetésből biztosított pályázati keret felhasználására pályázatot hirdet az I. kerületben működő, illetve...
A II. kerületi egészségügy céljaira október 15-én a Duna Szimfonikus Zenekar ad jótékonysági koncertet.
Már az utolsó, negyedik kivitelezési ütemnél tart a Táncsics park kialakítása, amelynek jelenlegi állapotát ma dr. Kiss László polgármester is megtekintette.
Őszi Nagytakarítás 2021.
A Főkert előre tervezett balesetveszély mentesítést végez november-december folyamán a Böszörményi úton - tájékoztatták a Hegyvidéki Önkormányzatot.
Kids’ Kiosk International Nursery and Kindergarten, Apple Tree Kindergarten and Nursery, Plum Pudding International Kindergarten, A-Z International Centre for Children, Happy Kids International...
A budapesti XI. kerület lett a világ hetedik legmenőbb városrésze, ami a gasztronómiai felhozatalt illeti a Time Out brit magazin összeállítása szerint. Olyan városokat előztünk meg, mint Melbourne...
Fogyatékossággal élő gyerekek által is használható, úgynevezett befogadó játszóteret adtak át Budapest XXII. kerületében a Szerencsejáték Zrt. támogatásával szerdán.
A Budavári Önkormányzat hosszú ideje küzd a várfal egy részén (kb. 1,5 km hosszan) a várfalat rongáló fás szárú növények eltávolításával.
Október 9-én megkezdődik a kopóréteg terítése a Bimbó úton a Tüske utca és a Gábor Áron utca között.
Óbuda fája 2021 győztese a Harrer utcai, az iskola előtti gyönyörű ezüst hárs lett.
Augusztus végén kerültek fel az utolsó ecsetvonások arra az óriási tűzfalfestményre, amellyel a Brain Bar jövőfesztivál szervezői tisztelegnek a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében...
Felavatták ünnepélyes keretek között a Mammut és a Széllkapu park közötti sétány Szabó Magdáról elnevezett utcanévtábláit, írja a II. kerület (Budapest) Facebook-oldala.
Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket.
A Budapest Közút Zrt. szakemberei kicserélik az útburkolatot
Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet és a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság által közösen működtetett vízi járőr szolgálat mai, idei utolsó munkanapján Óbuda-Békásmegyer...
Szőregi rózsavásár 2021. október 16-án a Klebelsberg Kultúrkúriában és a Marczibányi tér Művelődési Központban!

A címlapról

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a...
Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech