Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Augusztus végén, az Újpesti Városnapokon mutatkozott be a Felhőn Szállók nevű kezdeményezés, amely a fiatalok lelki egészsége érdekében dolgozik.

Az Újpesti Tökfaragón is várják az érdeklődőket a sátrukba egy jó beszélgetésre és társasjátékra.

A Felhőn Szállók programot két elhivatott újpesti szakember, Varga Brigitta és Andula Zsuzsanna hozta létre Újpest Város Önkormányzata támogatásával. A program célja olyan támogató közeget teremteni, amely az érdeklődők számára a későbbiekben is elérhető. Biztonságos, nyílt kommunikáció segítségével a probléma felismerése és megoldása a cél a megjelölt témakörökben. Egyénileg és csoportosan egyaránt.

 

Andula Zsuzsanna mentálhigiénés szakember és Varga Brigitta rendőr főtörzszászlós arra vállalkoznak, hogy a legérzékenyebb korosztályt, a kamaszokat és a fiatal felnőtteket segítik és lelkileg támogatják.

Talán sose volt ekkora szükség a megelőzésre és a lelki segélyre, támogatásra. Andula Zsuzsanna újpesti iskolai szociális segítőnek szoros kapcsolata van a város tizenéveseivel. Kérdésünkre elmondta, minden eddiginél több problémájuk van a fiataloknak.

Nem ritka az önagresszió, a tizenéves lányok vagdossák magukat, míg a fiúk sokkal inkább szoronganak, feszültek, kényszeres gondolataik vannak. Ráadásul a családon belüli erőszakok száma is növekszik városunkban, a szociálpedagógus tapasztalatai alapján.

„Nagyon sok a szorongó, telefon- és internetfüggő, akiknek fogalmuk sincs, mit kezdhetnek a problémával, és hova fordulhatnak. Ebben is segíteni szeretnénk.”

A Felhőn Szállók program ötlete júliusban merült fel a két szakemberben, Bedő Kata alpolgármester pedig azonnal felkarolta a kezdeményezést, amely az augusztusi városnapokon már be is mutatkozott.

„Nem számítottunk ekkora érdeklődésre. A mi színes, graffitizett sátrunk mellett mentálhigiénés sátor is volt, összesen 4 szakember fogadta az érdeklődőket. Rengetegen jöttek.”

A segítő szakember elmondta, az Újpesti Tökfaragón is kinn lesz a Felhőn Szállók sátra, mindenkit várnak, aki szeretne beszélgetni egyet, társaságra vágyik. Andula Zsuzsanna a napokban olyan, névtelen kérdőívet állít össze, ami a tervei szerint az összes újpesti középiskolába eljut, a szakhatóságok és a tan­kerü­letek engedélye után.

„Az anonim felmérés arra kérdez rá, mi jelenti a legnagyobb problémát a kamaszoknak és a fiatal felnőtteknek az iskola mellett.”

Lelki segélyre és támaszra minden eddiginél nagyobb szükség van, hiszen a közelmúltban egy tizenéves fiatalember dobta el magától az életet. Fél éven belül ez már a második kamasz öngyilkosság Újpesten. A szakemberek szerint országszerte egyre több fiatal menekül az élet elől, s az okok is sejthetők. Soha ilyen fontos nem volt még a megelőzés, amelyben már az itteni szakemberek is tudnak segíteni.

Döbbenetesek az adatok: Magyarországon 2021-ben 40 százalékkal emelkedett a fiatalok körében a mentális betegséggel küzdők száma, 2022-re ez a szám újabb 8 százalékos emelkedést mutatott eddig. Az Unicef arra figyelmeztetett egyik tanulmányában, hogy a világon 7 serdülőből 1 mentális betegségben szenved. A serdülők mentális problémáinak 40 százaléka köthető szorongáshoz és depresszióhoz.

“Friss hazai kutatásunk szerint a szülők kétharmada érzi úgy, hogy gyermeke nem kapott érdemi segítséget, amikor erre mentális nehézségei miatt szüksége lett volna a járványidőszakban és azt követően”

– ismerteti az alpolgármester.

Az ellátórendszer is összeomlott: megteltek az állami gyermek- és ifjúságpszichológiai intézmények és szakrendelők, esély sincs a bekerülésre. Sőt, a magán gyermekpszichiáter rendelésekre is akár fél évvel későbbi időpontokat osztogatnak. Pedig a fiatalok mentális helyzete még sosem volt olyan rossz, mint jelenleg. A gyermekeket és a kamaszokat egyaránt nagyon megviselte lelkileg a pandémia, a távoktatás, a szülők reakciója, a kétségbeesés és az esetleges szülői állásvesztés.

Alig lábalt ki a világ a járványból, kitört a háború, amit a kamaszok és a gyerekek még nehezebben dolgoztak fel, mint a felnőttek. Most pedig itt a gazdasági összeomlás, s a szülők újabb kétségbeesését magától értetődően a gyerekek is nagyon érzik, a kiszámíthatatlanság a fiatalokat viseli meg a legjobban. Ráadásul a nyugodt nyári hónapok után az iskolakezdés időszaka mindig kritikus a gyerekek és a tinik lelki egészsége szempontjából.

 

(ujpestmedia.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Január utolsó péntekén ismét Jégkarnevált rendezett a zuglói Liszt Ferenc Általános Iskola közössége a Városligeti Műjégpályán.
Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek növelése, melynek érdekében két pályázatot indított útnak decemberben.
Tábla őrzi a Covid-19-világjárvány áldozatainak emlékét, s egyben tiszteleg azon hősök előtt, akik nap mint nap komoly küzdelmek és erőfeszítések árán ápolták a betegeket, és segítették felépülésüket.
A videó napirendi pontokkal együtt a folytatásban található.
Az újpesti képviselő-testület a 2022. augusztus 25-ei rendkívüli ülésén határozott a kerületi szociális rendelet módosításáról, amellyel lehetőséget biztosított az energiafogyasztáshoz nyújtott...
Alsós tanulók és államtitkár próbálhatta ki először, de mostantól mindenkié.
Újabb fontos és hosszú ideig elhanyagolt útszakasz újult meg Zuglóban.
A korábbi sikeres átfogó köztisztasági akció eredményességére tekintettel, idén immár harmadik alkalommal is megszervezi az önkormányzat a Faltól falig elnevezésű takarítási akcióját, közösen a...
Tekintettel a várható napsütéses időjárásra közkívánatra még most hétvégén, azaz november 12-én szombaton és november 13-án vasárnap 10-től 16 óráig szeretettel várják a látogatókat a Tarzan Parkban.
Felhívás társadalmi vitára.
A Bosnyák téri piac főbejáratánál tartott köztéri fogadóórát a kerület vezetése, amelyen az arra járók Zuglóval kapcsolatos kérdéseket tehettek fel a polgármesternek és az alpolgármestereknek,...
Önkormányzatunk 2022. évben is megszervezi hagyományos utalványosztását.
Augusztus végén, az Újpesti Városnapokon mutatkozott be a Felhőn Szállók nevű kezdeményezés, amely a fiatalok lelki egészsége érdekében dolgozik.
Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata egy megemlékezéssel hajtott fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Kopjafánál tartott eseményt...
Több tucat évelő, fa, cserje, virágok – három év alatt ennyi növénnyel gyarapodott a Fogarasi úti nyudíjasház udvara, ám a fejlődés, a kert szépítése nem fejeződött be, októberben egyebek mellett...
Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat pályázatot hirdet hátrányos helyzetűek okos eszközök beszerzésének támogatására
Továbbra is várja látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri játszótere.
100 ezer forint értékű utalványt lehet nyerni az online kitöltéssel.

A címlapról

A világzenei színtér számos világsztárja, köztük a Tamikrest,...
Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech