Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Május 14-től a jelenleg lezárt belvárosi metrószakaszon átadják a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat, így az M3-as metró ismét közlekedhet Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között, lehetővé téve Dél-Pest felől a belváros elérését – tájékoztatta az újpesti önkormányzatot a BKK vezérigazgatója.

 

Walter Katalin levelében arról írt, hogy a belvárosi szakasz további munkálataival, illetve az úgynevezett fordító állomások – a Lehel tér és a Nagyvárad tér – felújításával folytatódnak a munkálatok:

 • a Lehel tér állomás felújítása miatt a metró Újpest-központ felől csak a legközelebbi fordítóállomásig, a Göncz Árpád városközpontig közlekedik;
 • a Nagyvárad tér állomást a rekonstrukció miatt lezárják az utasforgalom elől, tehát a Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között közlekedő metrószerelvények ott megállás nélkül haladnak majd át.

 

A metrórekonstrukció miatti pótlás ezzel tehát új, immár a negyedik ütemébe lép. A BKK ebben a szakaszban 2022. május 14-étől az alábbi közlekedési rendet vezeti be:

 • Az M3-as metró megosztva, egyrészt Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont, másrészt Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között (a Nagyvárad tér állomáson megállás nélkül) közlekedik.
 • A kimaradó szakaszon – a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között – metrópótló buszok közlekednek M3-as jelzéssel, amelyek a metró lezárt állomásait szolgálják ki. A lezárt metróvonal legforgalmasabb szakaszán – a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között – további sűrítő pótlóbuszok is közlekednek M3A jelzéssel.
 • A korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált pótlóbuszok a lehető legsűrűbb, folyamatos követéssel, csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak a legforgalmasabb szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között.
 • A Nagyvárad tér lezárt állomás környékének kiszolgálására a Nagyvárad tér és a Népliget között állomáspótló járat indul M30-as jelzéssel, illetve továbbra is közvetlen belvárosi eljutást biztosít onnan a Keleti pályaudvar és a Jászai Mari tér között közlekedő 2M villamos.
 • A belváros elérésének, illetve az észak-déli irányú utazások segítése érdekében számos lakótérség felől – a metrópótlás korábbi ütemei alatt már megismert és sikeresen alkalmazott módon – további felszíni járatok sűrítésével is bővíti a BKK a lezárt metrószakaszt elkerülő, közvetlenül a belváros vagy az üzemelő metróvonalak felé kapcsolatot biztosító alternatív közlekedési lehetőségeket.

A metrópótlás új ütemében a IV. kerületi közlekedést az alábbi változások érintik közvetlenül:

 • Újpest felől az M3-as metró csak a Göncz Árpád városközpontig közlekedik, és belvárosi állomások további felújítása mellett lezárják a Dózsa György út és a Lehel tér állomást is. A Göncz Árpád városközponttól a belváros felé az igen sűrűn közlekedő pótlóbuszokkal utazhatunk.
 • A IV. kerületből közlekedők a metrópótlás ideje alatt a belvárost közvetlenül a Hősök tere és a Keleti pályaudvar felé indulva is elérhetik. Ebben az irányban továbbra is sűrített menetrend szerint közlekedik a 20E járat, továbbá rendelkezésre állnak a 30-as járatcsalád autóbuszai is.
 • A belváros irányába további alternatívát jelentenek a Rákospalota-Újpest állomáson, valamint Újpest és Angyalföld állomáson megálló és Budapest-bérlettel igénybe vehető vonatok, amelyekkel közvetlenül el lehet érni a Nyugati pályaudvart és környékét.
 • Az észak-déli irányú utazások segítése érdekében a BKK továbbra is bővített szolgáltatást nyújt a belvárost és a pótolt metrószakaszt elkerülő 1-es villamos vonalán.

A déli metrószakaszon továbbra is forgalomkorlátozásra kell számítani munkanapokon esténként és hétvégente, ekkor a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekednek a pótlóbuszok.

A nyári, legalacsonyabb utasforgalmú időszakban – június 18-tól augusztus 14-ig – mintegy 8 héten át, a metró csak Újpest-központ–Göncz Árpád városközpont között szállít majd utasokat.

Ebben az időszakban a pótlóbuszok (a 2021 nyarán már alkalmazott közlekedési rendhez hasonlóan) a Göncz Árpád városközpont–Kőbánya-Kispest közötti szakaszon közlekednek.

Ezt követően, augusztus 15-től a metrórekonstrukció befejezéséig – várhatóan 2023. tavaszig – ismét a májusban bevezetett forgalmi rend szerint zajlik a pótlás.

A Budapest Közút együttműködésével a pótlásban részt vevő járművek zavartalan haladását buszsáv, valamint kedvező jelzőlámpaprogramok és egyéb forgalomtechnikai intézkedések segítik.

A metrópótlás új ütemének bevezetését követően a BKK folyamatosan monitorozza a metrópótló, illetve az alternatív irányokban közlekedő járatok forgalmi jellemzőit, és a tapasztalatokat felhasználva lehetőség nyílik a rendszer finomhangolására, különös tekintettel a szeptemberi iskolakezdés időszakára.

Tari Tamás cikke

(ujpestmedia.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Befejeződött az önkormányzat április 5-én indult tavaszi faültetési akciója, melynek során 132 helyszínen 175 egyeddel bővült a kerület faállománya.
Az alábbi cikk az álláslehetőségről a XV. kerület híroldalán jelent meg.
Hamarosan virágzó levendulamezővé válik a Szilas-patak partja, a KRESZ-pályával szemben.
A Nem Adom Fel Együttes koncertjével kezdődött az Esélyegyenlőségi nap, s a színpadon és előtte is egymást váltották a fogyatékkal élők produkciói. A fellépők pedig nem egyszer csaltak könnyeket a...
„Egy 21. századi intézményt adunk át a kerületi kicsiknek és a szülőknek”, mondta dr. Tóth József polgármester beszédében az Angyalföldi úti Napraforgó Bölcsőde átadóünnepségén.
Budapest Főváros XV. kerület közterületein keresztülhaladó elektromosvezetékek védőövezetében gallyazási munkálatokat végeznek.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. június 3. nap 12: 00 óra.
2019-ben berobbant járvány óta először rendezték meg a Bölcsődék Napját, ám a pandémia előtti hagyományokkal ellentétben idén április 22-én nem a megszokott helyszínen, a Columbus utcai Zeneházban...
A XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal 2022-ben április 21. és október 16. között üzemelteti a kerületi lakosság esti, éjszakai nyugalmának biztosítása érdekében végzett hatósági munkát segítő...
Az Önkormányzat közterület-felügyelői a nap 24 órájában folyamatosan felügyelik a térfigyelő kamerák által ellenőrzött helyszíneket.
Május 14-től a jelenleg lezárt belvárosi metrószakaszon átadják a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat, így az M3-as metró ismét közlekedhet Kőbánya-Kispest és a Kálvin...
A pályafutását négy éve befejező olimpiai bajnokot Knoch Viktort, Zugló díszpolgárát a montreali világbajnokságon a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) sportolói bizottságába választották be.
Egy hét múlva, a húsvéti hosszú hétvége után, április 21-én tartja következő ülését a képviselő-testület.
Az alábbi pályázati lehetőség a XV. kerület honlapján jelent meg.
A tavasz beköszöntével a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. megkezdte a városrész vizes architektúráinak ellenőrzését, megnyitását.
“Közösségi​ ​média-használat és testkép” címmel tartott előadást Koronczai Beatrix, klinikai gyermek-szakpszichológus, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. által...
A közúti közlekedésben fontos, hogy a résztvevők körültekintő, megfontolt módon, egymást partnerként tekintve közlekedjenek.
Burkolatjavítás kezdődik az Árpád úti felüljárón.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech