Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Május 14-től a jelenleg lezárt belvárosi metrószakaszon átadják a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat, így az M3-as metró ismét közlekedhet Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között, lehetővé téve Dél-Pest felől a belváros elérését – tájékoztatta az újpesti önkormányzatot a BKK vezérigazgatója.

 

Walter Katalin levelében arról írt, hogy a belvárosi szakasz további munkálataival, illetve az úgynevezett fordító állomások – a Lehel tér és a Nagyvárad tér – felújításával folytatódnak a munkálatok:

 • a Lehel tér állomás felújítása miatt a metró Újpest-központ felől csak a legközelebbi fordítóállomásig, a Göncz Árpád városközpontig közlekedik;
 • a Nagyvárad tér állomást a rekonstrukció miatt lezárják az utasforgalom elől, tehát a Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között közlekedő metrószerelvények ott megállás nélkül haladnak majd át.

 

A metrórekonstrukció miatti pótlás ezzel tehát új, immár a negyedik ütemébe lép. A BKK ebben a szakaszban 2022. május 14-étől az alábbi közlekedési rendet vezeti be:

 • Az M3-as metró megosztva, egyrészt Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont, másrészt Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között (a Nagyvárad tér állomáson megállás nélkül) közlekedik.
 • A kimaradó szakaszon – a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között – metrópótló buszok közlekednek M3-as jelzéssel, amelyek a metró lezárt állomásait szolgálják ki. A lezárt metróvonal legforgalmasabb szakaszán – a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között – további sűrítő pótlóbuszok is közlekednek M3A jelzéssel.
 • A korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált pótlóbuszok a lehető legsűrűbb, folyamatos követéssel, csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak a legforgalmasabb szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között.
 • A Nagyvárad tér lezárt állomás környékének kiszolgálására a Nagyvárad tér és a Népliget között állomáspótló járat indul M30-as jelzéssel, illetve továbbra is közvetlen belvárosi eljutást biztosít onnan a Keleti pályaudvar és a Jászai Mari tér között közlekedő 2M villamos.
 • A belváros elérésének, illetve az észak-déli irányú utazások segítése érdekében számos lakótérség felől – a metrópótlás korábbi ütemei alatt már megismert és sikeresen alkalmazott módon – további felszíni járatok sűrítésével is bővíti a BKK a lezárt metrószakaszt elkerülő, közvetlenül a belváros vagy az üzemelő metróvonalak felé kapcsolatot biztosító alternatív közlekedési lehetőségeket.

A metrópótlás új ütemében a IV. kerületi közlekedést az alábbi változások érintik közvetlenül:

 • Újpest felől az M3-as metró csak a Göncz Árpád városközpontig közlekedik, és belvárosi állomások további felújítása mellett lezárják a Dózsa György út és a Lehel tér állomást is. A Göncz Árpád városközponttól a belváros felé az igen sűrűn közlekedő pótlóbuszokkal utazhatunk.
 • A IV. kerületből közlekedők a metrópótlás ideje alatt a belvárost közvetlenül a Hősök tere és a Keleti pályaudvar felé indulva is elérhetik. Ebben az irányban továbbra is sűrített menetrend szerint közlekedik a 20E járat, továbbá rendelkezésre állnak a 30-as járatcsalád autóbuszai is.
 • A belváros irányába további alternatívát jelentenek a Rákospalota-Újpest állomáson, valamint Újpest és Angyalföld állomáson megálló és Budapest-bérlettel igénybe vehető vonatok, amelyekkel közvetlenül el lehet érni a Nyugati pályaudvart és környékét.
 • Az észak-déli irányú utazások segítése érdekében a BKK továbbra is bővített szolgáltatást nyújt a belvárost és a pótolt metrószakaszt elkerülő 1-es villamos vonalán.

A déli metrószakaszon továbbra is forgalomkorlátozásra kell számítani munkanapokon esténként és hétvégente, ekkor a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekednek a pótlóbuszok.

A nyári, legalacsonyabb utasforgalmú időszakban – június 18-tól augusztus 14-ig – mintegy 8 héten át, a metró csak Újpest-központ–Göncz Árpád városközpont között szállít majd utasokat.

Ebben az időszakban a pótlóbuszok (a 2021 nyarán már alkalmazott közlekedési rendhez hasonlóan) a Göncz Árpád városközpont–Kőbánya-Kispest közötti szakaszon közlekednek.

Ezt követően, augusztus 15-től a metrórekonstrukció befejezéséig – várhatóan 2023. tavaszig – ismét a májusban bevezetett forgalmi rend szerint zajlik a pótlás.

A Budapest Közút együttműködésével a pótlásban részt vevő járművek zavartalan haladását buszsáv, valamint kedvező jelzőlámpaprogramok és egyéb forgalomtechnikai intézkedések segítik.

A metrópótlás új ütemének bevezetését követően a BKK folyamatosan monitorozza a metrópótló, illetve az alternatív irányokban közlekedő járatok forgalmi jellemzőit, és a tapasztalatokat felhasználva lehetőség nyílik a rendszer finomhangolására, különös tekintettel a szeptemberi iskolakezdés időszakára.

Tari Tamás cikke

(ujpestmedia.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek növelése, melynek érdekében két pályázatot indított útnak decemberben.
Tábla őrzi a Covid-19-világjárvány áldozatainak emlékét, s egyben tiszteleg azon hősök előtt, akik nap mint nap komoly küzdelmek és erőfeszítések árán ápolták a betegeket, és segítették felépülésüket.
A videó napirendi pontokkal együtt a folytatásban található.
Az újpesti képviselő-testület a 2022. augusztus 25-ei rendkívüli ülésén határozott a kerületi szociális rendelet módosításáról, amellyel lehetőséget biztosított az energiafogyasztáshoz nyújtott...
Alsós tanulók és államtitkár próbálhatta ki először, de mostantól mindenkié.
Újabb fontos és hosszú ideig elhanyagolt útszakasz újult meg Zuglóban.
A korábbi sikeres átfogó köztisztasági akció eredményességére tekintettel, idén immár harmadik alkalommal is megszervezi az önkormányzat a Faltól falig elnevezésű takarítási akcióját, közösen a...
Tekintettel a várható napsütéses időjárásra közkívánatra még most hétvégén, azaz november 12-én szombaton és november 13-án vasárnap 10-től 16 óráig szeretettel várják a látogatókat a Tarzan Parkban.
Felhívás társadalmi vitára.
A Bosnyák téri piac főbejáratánál tartott köztéri fogadóórát a kerület vezetése, amelyen az arra járók Zuglóval kapcsolatos kérdéseket tehettek fel a polgármesternek és az alpolgármestereknek,...
Önkormányzatunk 2022. évben is megszervezi hagyományos utalványosztását.
Augusztus végén, az Újpesti Városnapokon mutatkozott be a Felhőn Szállók nevű kezdeményezés, amely a fiatalok lelki egészsége érdekében dolgozik.
Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata egy megemlékezéssel hajtott fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Kopjafánál tartott eseményt...
Több tucat évelő, fa, cserje, virágok – három év alatt ennyi növénnyel gyarapodott a Fogarasi úti nyudíjasház udvara, ám a fejlődés, a kert szépítése nem fejeződött be, októberben egyebek mellett...
Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat pályázatot hirdet hátrányos helyzetűek okos eszközök beszerzésének támogatására
Továbbra is várja látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri játszótere.
100 ezer forint értékű utalványt lehet nyerni az online kitöltéssel.
Állandó vendégek lettek Újpesten a rókák. A ravaszdi vörös állatok nem bántanak, és biztosan nem veszettek, mégis szigorúan tilos megérinteni őket.

A címlapról

Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...
A Primark első magyarországi üzlete Budapesten, az Arena Mall...
Az utasforgalom előtt kora délután nyitják meg a két állomást, azt...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech