Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Tábla őrzi a Covid-19-világjárvány áldozatainak emlékét, s egyben tiszteleg azon hősök előtt, akik nap mint nap komoly küzdelmek és erőfeszítések árán ápolták a betegeket, és segítették felépülésüket.

A közadakozásból megvalósuló emlékművet december 7-én avatták fel az Újpesti Szakrendelő melletti parkban.

Az ünnepélyes avatón részt vett és beszédet mondott Kocsis András, a XXI. Század Társaság elnöke, az Emlékműállító Bizottság társelnöke. Átadta gondolatait továbbá Falus András, az Emlékműállító Bizottság társelnöke. Valamint megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, és beszédet mondott Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke.

2021 márciusában a XXI. Század Társaság, az Oltalom Karitatív Egyesülettel együtt kezdeményezte, hogy állítsanak emlékművet a Covid áldozatai előtt, s egyben tisztelegjenek a heroikus munkát végző egészségügyi dolgozók előtt.

Kocsis András elmondta, mérhetetlen tisztelet és főhajtás jár az egészségügyi dolgozóknak, mert nélkülük még nagyobb lett volna a világtragédia. Kocsis András hangsúlyozta, Széri-Varga Géza szobra közadakozásból készült.

Falus András társelnök beszédében arra hívta a figyelmet, hogy az ökológusok már évek óta kongatták a vészharangot, ugyanis előbb-utóbb elkerülhetetlen volt a biológiai katasztrófa.

Emlékeztetett a tragikus adatokra: több mint 6 millió ember vesztette életét a világon, itthon pedig csaknem 50 ezer áldozatot szedett a Covid.

„Sokan emlékszünk arra, hogy 2020-ban minden este megtapsoltuk az egészségügyi dolgozókat. Ez a minimum, ami járt ezeknek az áldozatkész embereknek”

– mondta Falus András, aki szerint a járvány tükröt tart mindannyiunk elé, és komoly tanulságokat kell levonnia az emberiségnek a pandémiából.

Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője tiszteletét fejezte ki azok előtt, akik számára másodrendű kérdés volt a saját életük. Iványi Gábor szerint két óriási tanulsággal járt a világjárvány.

„Az egyik, hogy fokozottan figyeljünk a kezeink tisztaságára. Mindez nemcsak szó szerint értendő, hanem átvitt értelemben is igaz.”

A metodikus lelkész így folytatta:

„A másik a száj eltakarása. Sokan elfelejtik a Tízparancsolat egyik fontos igéjét, amely így szól: Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.”

Iványi Gábor szerint a Covidnak tehát olyan érvényes üzenete is van, amely a testi és lelki megtisztulást sürgeti.

Az ünnepség résztevői köszönetet mondtak Széri-Varga Géza szobrászművésznek az emlékmű elkészítéséért, és Újpest Önkormányzatának, hogy segítette és lehetővé tette annak felállítását.

 

Az ünnepi műsorban Kocsis András, Falus András és Iványi Gábor leplezték le az emlékművet. Ezt követően Déri Tibor polgármester és Perneczky László alpolgármester koszorút helyezett el az emlékműnél.

 

(ujpestmedia.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Január utolsó péntekén ismét Jégkarnevált rendezett a zuglói Liszt Ferenc Általános Iskola közössége a Városligeti Műjégpályán.
Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek növelése, melynek érdekében két pályázatot indított útnak decemberben.
Tábla őrzi a Covid-19-világjárvány áldozatainak emlékét, s egyben tiszteleg azon hősök előtt, akik nap mint nap komoly küzdelmek és erőfeszítések árán ápolták a betegeket, és segítették felépülésüket.
A videó napirendi pontokkal együtt a folytatásban található.
Az újpesti képviselő-testület a 2022. augusztus 25-ei rendkívüli ülésén határozott a kerületi szociális rendelet módosításáról, amellyel lehetőséget biztosított az energiafogyasztáshoz nyújtott...
Alsós tanulók és államtitkár próbálhatta ki először, de mostantól mindenkié.
Újabb fontos és hosszú ideig elhanyagolt útszakasz újult meg Zuglóban.
A korábbi sikeres átfogó köztisztasági akció eredményességére tekintettel, idén immár harmadik alkalommal is megszervezi az önkormányzat a Faltól falig elnevezésű takarítási akcióját, közösen a...
Tekintettel a várható napsütéses időjárásra közkívánatra még most hétvégén, azaz november 12-én szombaton és november 13-án vasárnap 10-től 16 óráig szeretettel várják a látogatókat a Tarzan Parkban.
Felhívás társadalmi vitára.
A Bosnyák téri piac főbejáratánál tartott köztéri fogadóórát a kerület vezetése, amelyen az arra járók Zuglóval kapcsolatos kérdéseket tehettek fel a polgármesternek és az alpolgármestereknek,...
Önkormányzatunk 2022. évben is megszervezi hagyományos utalványosztását.
Augusztus végén, az Újpesti Városnapokon mutatkozott be a Felhőn Szállók nevű kezdeményezés, amely a fiatalok lelki egészsége érdekében dolgozik.
Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata egy megemlékezéssel hajtott fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Kopjafánál tartott eseményt...
Több tucat évelő, fa, cserje, virágok – három év alatt ennyi növénnyel gyarapodott a Fogarasi úti nyudíjasház udvara, ám a fejlődés, a kert szépítése nem fejeződött be, októberben egyebek mellett...
Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat pályázatot hirdet hátrányos helyzetűek okos eszközök beszerzésének támogatására
Továbbra is várja látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri játszótere.
100 ezer forint értékű utalványt lehet nyerni az online kitöltéssel.

A címlapról

Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech