Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Ferencváros Önkormányzata a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Nagy Ferenc miniszterelnök egykori lakóhelyén, a Ráday utca 9. szám előtt, valamint a Pinceszínházban tartott megemlékezést. Az résztvevők felidézték a diktatúra rémuralmának eseményeit, és tisztelegtek az ellenálló hősök előtt.

Az eseményen Mezey Katalin író, költő, műfordító mondott ünnepi beszédet, aki két, paraszti sorból kiemelkedett tehetséges politikus, Nagy Ferenc, az első szabadon választott miniszterelnök, és Kovács Béla országgyűlési képviselő (FKgP) tragikus életpályájáról emlékezett meg. A Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának vezetője kijelentette, a két államférfi mély országismerettel rendelkező, a konszolidációért küzdő, népszerű politikusok voltak, akik a második világháború elvesztését követő nehéz években garanciái lehettek volna államiságunk megszilárdulásának és a magyar polgári demokrácia fejlődésének. A hatalomra törő nemzetközi kommunista mozgalom szemében pont ez volt a bűnük. Az orosz támogatással megerősödő, Rákosi vezette Magyar Kommunista Párt megdöntötte a választásokat frissen megnyerő Kisgazdapárt hatalmát. 1947-ben Kovács Béla főtitkárt a párt irodájából rabolták el a szovjet megszállók, letartóztatták, és egy szovjet gulagra internálták. 47 nyarán pedig Nagy Ferencet távolították el a hatalomból: fia elrablásával zsarolták ki lemondását.

A „kékcédulás” választási csalással kiteljesedett a baloldali fordulat, azaz létrejött az egypártrendszeren alapuló kommunista diktatúra, a terror uralma. Lassan célkeresztbe került mindenki, akinek magántulajdona volt: a nagytőkés, az értelmiség mellett ugyanúgy veszélyben volt a kisember, a lakástulajdonos, és a paraszti gazdálkodó is. Nem volt elég a kisemmizésük sem, félmillió állampolgárt kényszermunkatáborokba hurcoltak. Az elviselhetetlen elnyomás vezetett el az 56-os forradalomhoz, melynek leverése újabb sokezer magyar keserves megkínzását és halálát követelte. Az évtizedekig megfélemlített, emlékezetét vesztett, majd a gulyáskommunizmus által megvesztegetett magyar társadalom a rendszerváltásig nem kapott hiteles képet saját múltjáról – emlékezetett az irodalmár. Végül azzal zárta beszédét, mégis hisz abban, hogy a szeretet, a türelem, és az összetartozás be tudja majd gyógyítani a XX. századi kataklizmák okozta mély sebeket.

Tallián Mariann színművész Tollas Tibor, Szathmáry György és Béri Géza verseit adta elő, Morvai Tamás, az Ádám Jenő Zeneiskola tanára pedig kalotaszegi dallamokat adott elő gitáron. A megemlékezés végén az önkormányzat vezetői és a helyi szervezetek elhelyezték koszorúikat Nagy Ferenc emléktáblája alatt. A rendezvény a Pinceszínházban folytatódott, ahol Ferencváros 1919-ben címmel rendeztek történelmi pódiumbeszélgetést a Tanácsköztársaságról.

Forrás: ferencvaros.hu

Még több hír Dél-Pestről

Negyedik alkalommal rendezte meg 2018-as indulása óta az általános iskolák közötti sportversenyt a Kispesti Sportközpont Káptalanfüreden, az önkormányzat üdülőtáborában.
A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 48/2021.(XII.08.) önkormányzati rendeletben szabályozott idős korú személyek települési támogatására jogosult az egyéb feltételek teljesülése...
Szeptember 5-én kiderül, melyik pályázat alapján újul meg a metrómegálló és környéke.
A Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal a 2022. évi népszámlálás lebonyolításához – október-novemberi, főállás mellet díjazásért végezhető munkavégzésre – számlálóbiztosokat keres.
A Csepeli Csodakút Egyesített Óvodák tanévnyitó értekezletén köszöntötte Borbély Lénárd polgármester a kerületi óvodapedagógusokat ma délelőtt a Királyerdei Művelődési Házban.
Véget ért az idei napközis önkormányzati tábor a Vass iskolában. A Kispesti Kóficok Kerületi Napközis Táborban naponta 100-130 gyerek színvonalas nyári elfoglaltságáról gondoskodtak a szervezők.
Közeleg Pestszentlőrinc-Pestszentimre kiemelkedő gasztrokulturális eseménye, a Városnapok 2022 – SzeptEmber Feszt Szabadtűzi Főzőverseny.
A Szent Imre téri nyilvános illemhely 2022. augusztus 29., hétfőtől újra üzemel és ingyenes lett.
A labdarúgó NB II 5. fordulójában a játéknap előtt 5. helyezett Soroksár a 9. ETO FC-t látta vendégül.
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint
A Ferencváros 4-0-ra verte a Shamrock Rovers csapatát csütörtök este, amivel sokkal közelebb kerültek az Európa-ligához.
Keresetkiegészítési lehetőség!
A kata-adójogszabályok módosítása miatt az önkormányzat ingyenes tanácsadói napot szervez az érintett kispesti vállalkozóknak.
Mintegy 1000 négyzetméteren égett az aljnövényzet a Péterhalmi erdőben.
Tájékoztatás: 2022. július 30-án, szombaton 7:00 óra és 16:00 között a Közraktár és a Sóház utcában az Önkormányzat a BKM Nonprofit Zrt. együttműködésével járdatakarítást tart.
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata a képviselő-testület 136/2022. (VI. 16.) határozata alapján jelen hirdetmény útján vállalkozókat keres a kizárólagos tulajdonát képező, 176170...
Komposztládákat és lombkomposztálókat, valamint esővízgyűjtő-tartályokat vehettek át azok a kispestiek, akik sikerrel jelentkeztek az idei önkormányzati programokra.
Ezúton értesítik a tisztelt Lakosságot, hogy Budapest Főváros XXIII. kerület, Soroksár területén folytatódik a Katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés.

A címlapról

A hőmérsékleti adatok alapján megkezdték a távfűtéses épületek...
A nyertes pályázók sem dőlhetnek még hátra.
A korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés. A...
Lezárult a második fővárosi közösségi költségvetés szavazása, közel...
A Magyar Honvédség tűzszerészei hétfő délelőtt kiemelték a száz...
Nálunk nem lesz energiahiány és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés...

Könyvajánló

Sablonos tucattörténetekkel tele a padlás, de olyan, ami fájón igaz, kevés van
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech