Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Megjelent az Óbudai Anziksz nyári száma. Már megtalálható az Óbudai Társaskörben és az Esernyősben, jövő héttől pedig az összes Anziksz lelőhelyen.

Itt van mindjárt a címlap. Vidám, nyári vízparti kép, ahogyan annak lennie is kell egy Duna-parti kerület folyóiratában (tudom…, magazinja) ilyenkor júliusban. Kicsit összecseng az évekkel ezelőtti kezdetekkel, amikor az a nem épp kinnfeledt csíkos nyugágy olyan feledhetetlenül virított talán a Fellini partszakaszán. Nyár volt akkor is. Lemaradtunk volna valamilyen csendes jubileumról? Immár három éve, hogy elkezdte bontogatni szárnyait az Óbudai Anziksz.

Mondhatnánk azt is, hogy ez a nyári Anziksz – mint ahogy maga Óbuda – két szálra, a HÉV csillogó sínpárjára és a Duna sodorvonalára lett felfűzve, ám nem tehetjük, mert akkor a hegyvidékiek megbántódnak. De miért ne lehetne a harmadik szál ez a hegyvonulat, amely az előbbieket nyugatról övezi? Ráadásul kitágul ezúttal a kerület, amikor Schäffer Erzsébettel együtt robogunk a HÉV-en Pomázról Pestre, meg-megállva az egykori Békásmegyeren Kassáknál, aki éppen csak megtűrt, de inkább tiltott éveiben le-lejárt horgászni a folyóhoz, majd megpihenünk kicsit Csillaghegyen. Vagy amikor Indián kapitánysága alatt vízre szállva evezünk le Komáromból, esetleg Gönyűből a Dunakanyaron át a hazai, rómaifürdői partokig, és amikor közben elidőzünk a Lupánál, az Ebihal nevezetű műintézményben. És lám-lám, a hegyre is felmegyünk, amikor az egykori vadászrepülő pilótával elemelkedünk, ha lenézünk onnan a Hármashatár-hegy régi repülőklubjára. Ez mind-mind színtiszta Óbuda, s mégis mennyire más és más.

Schäffer Erzsébet újságíróval, íróval jó lehetett beszélgetni, mert láthatóan áradnak belőle a családi történetek. Ebben a számban övé az indító jegyzet, ő mondja el így a kerülethez fűződő emlékeit, az egyes HÉV-megállóknál felszálló különböző utasok jellegzetességeit, de mesél a strand felé vezető út fiatal gesztenyefáiról, vagy a Bécsi út és a Vörösvári út sarkán tapasztaltakról is, és ugyancsak neki adatik meg válaszolni a lapszám végén található állandó kérdéssorra.

Most sem maradhat el a lapból valamely Óbudai Társaskörben otthonra lelt formáció vagy annak egyik művésze. Ezúttal Gayer Ferenc, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett bőgőse, a magyar jazzélet kiemelkedő szereplője, és huszonnyolc éve a Budapest Ragtime Band vezetője mesél pályájáról, a zenekar múltjáról és jelenéről.

E lapszámban két írás is foglakozik Kassák Lajossal. Az egyikben G. Komoróczy Emőke kutatói munkáját méltatva emlékezik meg Kassákról, a hazai és külhoni avantgárdról, valamint a Párizsi Magyar Műhely történetének fejezeteiről. A másik egy interjú, melynek hasábjain Standeisky Éva történész többek között Kassák Lajos óbudai életszakaszáról, műveinek mai kiadási lehetőségeiről és egy nemrégiben napvilágot látott, az óbudai önkormányzat által kiadott kötetről osztja meg gondolatait.

Hajdu Gyula Guli testnevelő tanár kapta 2018-ban a Tiszavölgyi István-díjat, amely olyan kerületi pedagógusoknak adományozható, akik hosszú időn át tartósan és kiemelkedő színvonalon végezték nevelő-oktató munkájukat. A vele készített interjúban sokat megtudhatunk a pedagógia lényegéről. És nézi az ember a fotókat is. Az egyiken egy tanár-diák meccs előtti fényképen az oktatók között Puskás Öcsivel. Igen, nagy tanár volt ő is. A másikon főhősünk és édesapja ötvenéves aranydiplomái, s ami alattuk van. Alul tablók látszanak. Feltehetően elrakva szépen az összes tabló, amelyen osztályfőnökként, vagy legalább is tanárként szerepelt. Vajon hány tabló egy tanári pálya? Hogy osztja be ilyen életszakaszait egy tanár? Biztosan mást is érdekelnek ezek a kérdések.

Érdekes az a múltidézés, amelyben a 95. évében járó vitéz Frankó Endre, a legendás Puma vadászrepülő osztály utolsó ismert, élő, harcban bevetett pilótája mesél izgalmas életéről. A háború után már nem repülhetett, ám megtervezte a János-hegyi Libegőt, majd mérnökként tíz évig Indiában épített drótkötélpályákat. Több mint ötven éve a kerület lakója, és itt kúszik be a képbe egy pillanatra a Hármashatár-hegy is az egykori GANZ repülőklubbal.

Hangsúlyos szerepet kap ezúttal is a régmúlt a régészek kutatómunkája nyomán. Az egyik ilyen írás a kora római kori őrtornyokról és szerepükről ad hírt, míg a másik az ókorban a nyakban viselt varázslatról, egy Kr. u. IV. század második felére keltezhető gyermeksírból előkerült amulett tartalmáról, a benne sértetlenül megmaradt szerves anyag megfejtéséről szól.

Egy művészházaspár, a festőművész Szurcsik János és felesége, Sárkány Anna festő- és gobelinművész a főszereplője a Képző rovatnak. Életük és művészetük csaknem 30 éven át szorosan kötődött Óbudához, a Táborhegy oldalában fekvő kerthez, a kertben álló nyári lakhoz és a műteremhez. Életútjukat és alkotásaikat mutatja be a szerző és a munkáikról készült számos fotó.

Féja Endre ismét egy érdekes író óbudai helyszínű művére hívja fel a figyelmet. Most a méltatlanul elfeledett Ambrus Zoltán A gombkötő című novelláját találta meg nekünk, amelynek helyszíne Rómaifürdő. Gyimesi László Részlet egy soha el nem készülő regényből című sorozatának legújabb darabjába pedig óhatatlanul beszivárog a csak minap véget ért labdarúgó világbajnokság egy-egy mozzanata, legalább is ahogy azt az elbeszélés kocsmai szereplői megélik. És mi más lenne a helyszíne Györe Balázs vagy Zeke Gyula írásának, mint Óbuda? Berg Judit meseírónak pedig az élete is kalandregény, amiről meggyőződhetnek az Anziksz nyári számának olvasói a vele készített interjúból.

Az egyik legeredményesebb magyar sportág ikonikus alakját, dr. Török Ferenc öttusázó olimpiai bajnokot szólaltatja meg a magazin, s ezen keresztül mutatja be a sportoló, majd szövetségi kapitány életét, a sportág fénykorát. Egy másik sportos írás Peterdi Pálról, Óbuda sportkrónikásáról nyújt az eddigieknél árnyaltabb képet egy legendás vízilabda olimpiai győzelem bemutatásán keresztül.

Nevezzük most a szabadidő hasznos eltöltése rovat egy-egy darabjának egyfelől a Horváth „Indián” Pállal folytatott beszélgetést, amelyben a római kori gálya és az Óbudai Sportegyesület építése is szóba kerül, másfelől pedig egy másik hajóssal, a Lupa-szigeti átkelést bonyolító és a nem átkelést, hanem a maradást választók vendéglátását ellátó Ebihal tulajdonosával, Darók Jánossal készített interjút.

Korántsem csak fiatalok számára érdekes az Óbudára már hazajáró Ivan & the Parazol nevű banda frontembere, Vitáris Iván. A fiatal énekes mindent felborít, amit eddig az eltérő korosztályok ízlésének különbözőségeiről gondolhattunk. Láthatóan nemcsak az élet, a színpad, hanem a nyilatkozó szerepe is jól áll neki, amikor a sokak által már feledett Deep Purple-ről, a Doorsról, a Pink Floydról, Frank Zappáról vagy éppen a Syriusról beszél.

Schäffer Erzsébettel Csillaghegyről nemcsak Temesvárig, hanem egészen Buenos Airesig, Hajdu Gyula Guli testnevelő tanárral az Árpád Gimnáziumtól nem csupán a néhai NDK-ba, hanem Erdélybe és a Partiumba, vitéz Frankó Endre vadászrepülő pilótával Németországba, Indiába s persze a Hármashatár-hegyre is eljutunk a nyári Anziksz olvasásával. Jó kör volt!

Forrás: obuda.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Február 26-án igazi rocktörténeti csemegével találkozhatnak az érdeklődők az Óbudai Kulturális Központ Békásmegyeri Közösségi Házában.
Tóth Barnabás filmrendezővel egy budai kávézóban beszélgettünk az Oscar-jelölés apropóján. Filmje, az Akik maradtak, ugyan nem jutott be a legjobb nemzetközi film mezőnyében az öt jelölt közé, de...
Áprilisban vagy májusban kaphat építési engedélyt az első öt honvédelmi sportközpont - mondta Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos hétfő reggel az M1 aktuális...
Több mint 5 milliárd eurónyi magyarországi fejlesztést mutatnak be a Magyarország-Budapest-standon, Cannes-ban, a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán a MIPIM-en, ahol az érdeklődők állami...
Ha tudatosabban fejlesztjük a városok zöldterületeit, egészségesebbek lesznek a lakóik? Erre a kérdésre keresi a választ kilenc európai város a Hegyvidéki Önkormányzat vezetésével egy új, uniós...
Csaknem 25 millió forintot költött saját utazásaira közpénzből négy év alatt az egyik újbudai cégvezető. A milliókat többek között londoni, szingapúri és Las Vegas-i útjaira használta fel- értesült...
A környezettudatos nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Az óvodákban a pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek azokra a tevékenységekre, melyekkel elültethetik az ovisokban a természet iránti...
Január 16-án adták át a II. kerület új, száz férőhelyes óvodáját, mely a Kadarka és a Szabadság utca sarkán álló önkormányzati telken épült fel.
Szenzációs, elveszettnek hitt szobrok kerültek elő a Budai Várnegyedben, az egykori Vöröskereszt Székház hosszú ideig elzárt pincéjéből. A föld alatt megtalálták azokat az Álmos és Előd vezéreket...
Internetes rádióban erősít az Újbuda lap
Kultúrák és korok Budán címmel nyílt új, időszaki kiállítás a Gül Baba Kulturális Központban.
Január 17-én dr. Kiss László polgármester a hozzá intézett lakossági panaszbejelentések alapján utasította a Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletét, hogy az Óbudai Egyetem közelében zajló...
A kerület hegyvidéki részein egyre erősödik a vaddisznók jelenléte, heti szinten több jelzés is érkezik az állatok betörése kapcsán, ezért az önkormányzat lakossági tájékoztató táblákat tett ki.
Vasárnaptól vásárolhatók meg a 2020-ra érvényes megyei és országos úthasználati jogosultságok, az ideiek január 31-ig érvényesek.
November 30. és december 23. között 16 óbudai helyszínen zajlanak az Advent Óbudán eseményei. A Fő téri és a Szentlélek téri programokon kívül a kerületben működő kulturális intézmények is számos...
A Máltai Szeretetszolgálat és a II. Kerületi Önkormányzat megbeszélést tartott a téli krízisidőszak feladatairól.
Az I. kerületi önkormányzat szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budavári Kapu Kft. közötti parkolási megállapodás jogsértő volt – közölte az önkormányzat csütörtökön, a jegybank előző napi...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • 1

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó