Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Dr. Badacsonyi Szabolcsot, a Szent Margit Rendelőintézet cégvezetőjét a Dr. Örlős Endréről, a Szent Margit Kórház egykori sebész főorvosáról elnevezett egészségügyi programról kérdezte az Óbuda újság.

Az önkormányzat vezetése komplex programokat dolgozott ki az elkövetkezendő két évre, négy fő területre, köztük az egészségügyre. A projektek által a városrész fejlesztését és működésének magasabb szintre emelését tűzték ki célul a lakosság igényeit tükröző, innovatív eszközökkel és megoldásokkal. Az infrastrukturális fejlesztéseket, a szociális-, illetve az egészségügyi-, valamint a környezetvédelmi területeket lefedő programokról a megujulo.obuda.hu weboldalon találhatóak részletes információk.

Mi indokolta egy ilyen átfogó program létrehozását?

Dr. Badacsonyi Szabolcs

A Kormány kiemelt feladatának tekinti a lakosság egészségi állapotának javítását, ezen belül is különösen az egészség megőrzését, az egészségtudatos magatartás kialakítását és ennek támogatását. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata e célkitűzés mentén, a rendelkezésére álló eszközökkel kívánja támogatni a kerületben élő polgárok egészségi állapotának megőrzését, javítását, az egészségben töltött évek számának növelését. Az Örlős Endre Egészségügyi Program legfontosabb célja, hogy a fenti feladatok ellátásában részt vevő állami, önkormányzati intézmények és civil szervezetek ilyen irányú tevékenységét összehangolja, a rendelkezésre álló erőforrásokat pedig ennek mentén allokálja, hiszen ezzel érhetjük el a legnagyobb egészség nyereséget az óbudai polgárok számára.

A program másik fontos feladata az volt, hogy világos képet nyújtson a döntéshozók számára a lakosság egészségi állapotáról épp úgy, mint az intézményrendszer aktuális helyzetéről, így megalapozva a fejlesztési program sikeres végrehajtását. Ilyen jellegű helyzetértékelés és program alkotás több mint 10 éve volt a kerületben, ez indokolta egy átfogó egészségfejlesztési program megalkotását.

A programnak van egy nagyon komoly szakmai oldala. A laikusok, a lakosok számára hogyan foglalná össze, miről szólnak a célkitűzések, és mit várhatnak azok megvalósításától?

Az Örlős Endre Egészségügyi Program két meghatározó célkitűzése: a prevenció támogatása és a magas színvonalú, hatékony betegellátás megteremtése Óbuda-Békásmegyeren. A prevenció támogatása egyaránt jelenti a betegségek megelőzését, az egészségtudatos magatartás erősítését, másrészt pedig a szűrő programok támogatását, ezzel segítve a betegségek korai felismerését és hatékony gyógyítását. A Program másik fontos célja, hogy a nemzetközi szemléletnek megfelelően – melyet az Egészséges Budapestért Program (EBP) is képvisel – Óbuda-Békásmegyer lakossága a lehető leggyorsabban, magas színvonalú, végleges ellátást kapjon, lehetőség szerint Óbuda-Békásmegyeren. Ehhez partneri viszony kialakítására van szükség az Önkormányzat és az egészségügyi ellátórendszer szereplői között, emellett pedig meg kell valósítani az alapellátás, valamint a járó- és fekvőbeteg szakellátás egységes működését, ahol a betegellátás az egyes betegségek súlyosságának megfelelő szinteken, egységes irányelvek mentén történik. Ez természetes elvárás a lakosság és a szakma részéről egyaránt.

Merőben új elemeket tartalmaz, vagy vannak benne már folyamatban lévő projektek is?

A Program egyszerre épül a kerületben már jól működő programokra és intézményrendszerre, ugyanakkor –önkormányzati és pályázati források bevonásával – új elemekkel javítja, színesíti a palettát.

Átfogóan kezeli az egészségügyi- és szociális ellátórendszert és keresi a fejlesztési lehetőségeket a már meglévő, vagy a kialakításra váró projektek körében. A kerületben élők biztosan találkoztak már az Egészségkörút Óbudán rendezvénysorozattal, az Egészséges Ezüstkor programsorozattal, a különböző sportolási lehetőségekkel, vagy a széleskörű ismereteket nyújtó San Marco Szabadegyetem előadásokkal. Ezek az ingyenes programok évek óta hozzátartoznak Óbuda életéhez. Ezek mellett a Program keresi a lehetőségeket a további fejlődésre, követve a huszonegyedik század kihívásait. Ehhez nagyban hozzájárulhat, ha uniós pályázatból, a Rendelőintézet keretei között, megkezdheti munkáját az Egészégfejlesztési Iroda (EFI), melynek legfontosabb feladata épp a kerületben már működő ilyen irányú programok összehangolása és új elemekkel történő továbbfejlesztése. Az önkormányzat felmérte az egészségügyi ellátórendszer infrastrukturális állapotát is, és ennek ismeretében úgy határozott, hogy – az Örlős Endre program keretében – az elmúlt évtizedek legjelentősebb felújítási programját indítja útjára, mely valamennyi szolgáltató épületeit érinteni fogja a háziorvosi rendelőktől egészen a Rendelőintézetig. A fejlesztések nemcsak az épületek megújítását, hanem az orvosi eszközök fejlesztését, cseréjét is magunkban foglalják. Ráadásul ezek a fejlesztések összhangban állnak a Szent Margit Kórház következő években várható, 20 milliárd forintot meghaladó összegű fejlesztéseivel, melyek az Egészséges Budapest Program részeként, valamint uniós források felhasználásával valósulhatnak meg. Mindez pedig azt eredményezheti, hogy 3-5 év múlva a kerületi egészségügyi ellátórendszer teljeskörűen megújulhat, azaz 21. századi környezetben és eszközparkkal lesz képes ellátni a hozzá forduló óbudaiakat. A program már 2017-ben komoly eredményekkel büszkélkedhet, hiszen a Vörösvári úti Rendelőintézetben felújítottuk a laboratóriumi helyiséget, bevezettük az időpontkérés lehetőségét, csökkentve ezzel a várakozási időt. Emellett hamarosan befejeződik a fizikoterápia, reumatológia és a gyógytorna helyiségek felújítása is. Ugyancsak még ebben az évben új, digitális szűrő berendezést tudunk üzembe állítani a Tüdőgondozóban. A fejlesztés következő jelentős elemeként – várhatóan még 2017-ben – megkezdődik a Csobánka téri Szakrendelő energetikai felújítása is. Valamennyi fejlesztéshez az Önkormányzat biztosított illetve biztosít forrást a Szent Margit Rendelőintézet számára.

Egészségkörút Óbudán

Átfogó, komplex programról beszélhetünk tehát. Mely egészségügyi intézményekre vonatkozik, illetve kik vesznek részt benne?

Ahogy korábban is jeleztem, a program az egészségügyi ellátórendszer valamennyi szereplőjére, intézményekre és civil szervezetekre egyaránt kiterjed, hiszen az egészségügyi ellátórendszer szervezése, működtetése és finanszírozása többszereplős feladat.  Az egyes feladatok különböző intézmények, szervezetek felelősségi körébe tartoznak, így elengedhetetlen az együttműködés az egyes szereplők között. Meg kell találni azokat a kapcsolódási pontokat, melyek segítségével az egészségügy működési hatékonysága növelhető, az ellátás fenntartható és fejleszthető. Természetesen ebből kiemelkedik a két legnagyobb szolgáltató, a Szent Margit Kórház és a Szent Margit Rendelőintézet közötti együttműködés megerősítése, de nem szűkülhet le erre, hiszen mindenkinek megvan a maga helye és szerepe ennek a komplex faladatnak a megoldásában.

A lakosságot mivel tudják motiválni egészségük megőrzése érdekében?

Az egészséges életmóddal kapcsolatos intézkedéseket, az „egészségre szoktatást” az egyéni, a közösségi és az egészségügyi szolgáltatói színtereken egységesen kell kezelni, az egészségtudatos életmód iránti belső igény felkeltését változó technikákkal lehet elérni. Ezeket különböző életkorban más-más eszközökkel lehet és kell támogatni. Várandósok, kisgyermekesek és az iskolások körében népszerű az egészséges táplálkozással kapcsolatos, a kerületi védőnők által szervezett programsorozat, mely az egészséges étkezés alapjait segít elsajátítani. A San Marco Szabadegyetem és Egészségakadémia hosszú évek óta nyújt átfogó, magas színvonalú előadásokat az egészségügyi terület számos érdekes területéről, mindig neves előadók közreműködésével. Ugyanígy régi hagyománya van a nyugdíjasok egészséges életvitelét erősítő, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény dísztermében havonta tartott „Egészséges Ezüstkor” című ismeretterjesztő előadássorozatnak is.

A sportnak, a mozgásnak kiemelkedő szerepe van az egészség megőrzésében. Az Önkormányzat a lehetőségeihez mérten mindent elkövet, hogy az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft.-n keresztül megteremtse a vonzó testmozgás feltételeit a kerület minden lakosa számára, gyermekektől az idősödő korosztályig.

A lakosság körében rendkívül népszerű, és szakmailag is jelentős segítséget nyújt a betegségek megelőzése területén a 2014-től „Egészségkörút Óbudán” címmel indított szűrőprogram sorozat.

Az Örlős Endre Program fő célja épp a lakosság érdekében végzett komplex egészségügyi megelőző tevékenység további fejlesztése, a betegségek korai felismerése és hatékony gyógyítása, mely végső soron Óbuda lakosságának megelégedését, az itt élők számára az egészségben megélt évek számának növelését szolgálja.

 

Forrás obuda.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon

Még több hír Budáról

A Szent Margit Rendelőintézet és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az idei évben is megrendezi Egészségkörút Óbudán programsorozatát, melyet az egészségmegőrzés jegyében 2014-ben indítottak útjára.
Egyedi és rendkívül ötletes jelmezekben karneváloztak kerületünk klubtagjai a farsangi bálok mind a tizenegy helyszínén.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Állam, az EGT Alap, valamint Önkormányzatunk finanszírozásában, korhű rekonstrukcióval újulhatott meg az egykori Lóvasút hosszú időn keresztül lepusztult és elhagyatott műemlék épülete, így Budapest e gyöngyszeme újra régi fényében tündökölhet. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménynek otthont adó, egyedülálló épület kulturális és rendezvényközpontként is funkcionál.
A férőhelyhiánnyal küzdő Tamási Áron iskolában a kapacitások további növelésére van szükség, ennek érdekében az állami fenntartó, a Klebelsberg Központ bővítené az iskola „A” épületét.
Megkezdődött a Frankel Leó úti Budai Irgalmasrendi Kórházban két új épületszárny építése, amit a főépület teljes felújítása és belső átépítése követ.
A Budai Polgár a II. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja.
Ünnepélyes istentisztelettel emlékeztek meg a 80 éves évfordulóra február 11-én. Az eredetileg gyülekezeti háznak épült, Bauhaus stílusú templom alapkőletételére 1938-ban, felszentelésére egy évvel később került sor.
A nagyböjtöt megelőző időszak hagyományosan a mulatságok ideje. A II. kerületben idén is több izgalmas rendezvény várta az ünnepelni vágyókat.
A fővárosi családi ház tulajdonosok 91 százaléka 2018-tól is igénybe kívánja venni a rendszeres kéményellenőrzést családja és ingatlana biztonsága érdekében.
Az óvodai jelentkezés a legegyszerűbb módon az önkormányzat elektronikus ügyintézési rendszerén keresztül intézhető – hangzott el az Óvodakóstolgató című programon, amelyen a beiratkozás feltételeiről, gyakorlati tudnivalóiról, továbbá az óvodai érettséggel kapcsolatos szempontokról kaphattak tájékoztatást az érdeklődő szülők.
Hümér egy kedves, de pazarló kis troll, akinek a gyerekek taníthatják meg, hogyan kell takarékoskodni az energiával. Erről szól a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája és a Budai Rajziskola együttműködésében készült foglalkoztató füzet.
Vasárnap kezdődött a házasság hete; országszerte és a határon túl több mint 300 programmal irányítják rá a figyelmet a házasság, a család fontosságára - közölték a szervezők a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.
Végre megépülhet az az obeliszk, mely a szovjet megszállás áldozataira emlékezteti majd az embereket. Az emlékmű Óbudán, az Árpád fejedelem útja mellett kap helyet. Menczer Erzsébetet, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltjét az előzményekről és céljairól kérdeztük.
A kormány múlt év végi döntése alapján Óbuda-Békásmegyer önkormányzata 470 millió forintos támogatást kap, amelyet parkfejlesztésre fordíthat; a III. kerület a forrásból két parkot újít meg.
Egészségügyi képzési központot hozott létre a budapesti Szent Margit Kórház OKJ-s végzettséget nyújtó, iskolarendszeren kívüli tanfolyamokkal - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón.
Öt évre szóló együttműködési megállapodás született a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti részlege között. A Műegyetem és a német autóipari vállalat ezután az oktatás, a kutatás és az ezekhez kapcsolódó egyéb szakmai tevékenységek során segíti egymást.
Az LDSZ Vagyonvédelmi Kft. a napokban tartotta immáron 7. Biztonságtechnikai Szimpóziumát az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Tavaszmező utcai épületében.
A Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs és kerületi polgárőrség is új autóval gazdagodott az önkormányzatnak köszönhetően, amelyeket február 6-án vettek át.

Budapesti állások

Takarítás Újpest
( / Állás)

noimage
2018.02.20

Nyugdíjas futàr munka!
( / Állás)

noimage
2018.02.20

Kereskedelmi ügyintézőt keresünk középfokú végzettséggel
( / Állás)

Kereskedelmi ügyintézőt keresünk középfokú végzettséggel
2018.02.09

Recepcióst keresünk!
( / Állás)

Recepcióst keresünk!
2018.02.08

Pedikűr
( / Állás)

Pedikűr
2018.02.07

Farmasi tanácsadónő
( / Állás)

Farmasi tanácsadónő
2018.02.05

Azonnali kezdéssel óbudai kávézóba keresünk baristákat
( / Állás)

noimage
2018.02.05

Takarítói állás!
( / Állás)

noimage
2018.01.30

Gondnoki állás
( / Állás)

noimage
2018.01.23

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

Takarítás Újpest
( / Állás)

noimage

Nyugdíjas futàr munka!
( / Állás)

noimage

Kiadó raktár és iroda
(Ingatlan / Iroda, raktár, tároló, garázs)

Kiadó raktár és iroda

OPEN - neon reklám tábla
(Otthon, háztartás / Világítás)

OPEN - neon reklám tábla

ismerőseimnek segítek a keresésben
(Ingatlan / Lakás)

noimage

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó