Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A márciusi ülésen többek között a közösségi együttélés szabályainak további egyeztetéséről, Római-parti járőrszolgálatról, társasházi pályázatokról döntöttek a képviselők. Megszavazták Óbuda-Békásmegyer indulását többek között bölcsődefejlesztést és környezetvédelmi célokat szolgáló pályázatokon, valamint elfogadták a kerület közművelődési cselekvési tervét is.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a 2018. decemberében elfogadott, a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelete határozza meg többek között a kutyasétáltatás szabályait a kerületben. A rendelet elfogadását több hónapos közösségi tervezés előzte meg, melynek során a lakosság, a helyi civil szervezetek, intézmények is elmondhatták a véleményüket a szabályozás tartalmáról. Az új jogszabály hatályba lépését követően azonban számos további észrevétel, javaslat érkezett, elsősorban a közterületi kutyasétáltatás szabályozásával kapcsolatban az önkormányzathoz. Bús Balázs polgármester ezért, a kerületi kutyás közösségek kérésének eleget téve további egyeztetést javasol a következő hónapokban a kutyasétáltatás szabályairól, a póráz nélküli kutyafuttatásra alkalmas területekről, továbbá egy kutyás strand létrehozásának lehetőségét is megvizsgáltatja. A közösségi együttélés szabályainak állattartással összefüggő rendelkezéseit mindezekért hatályon kívül helyezte a képviselő-testület.

Az óbudai közterület-felügyelet a Duna Római-parti szolgálata tavasztól őszig partőri szolgálattal egészül majd ki. Az állandó jelenlétet egy partra telepített, ún.irodakonténerrel biztosítják, mely napelemmel, irodabútorral és notebookkal is fel lesz szerelve. A járőrök helyszíni mozgását egy elektromos kisautó biztosítja majd. Az irodakonténer előreláthatólag június elején, a Kossuth Lajos üdülőpart és a Pünkösdfürdő utca találkozásában lesz elhelyezve és területi ügyfélszolgálati irodaként is funkcionál majd. Az elektromos jármű a területen a városüzemeltetési feladatok ellátásában is növeli a közterület-felügyelet hatékonyságát.

2019 június 3-ától indul a tesztüzem, és július 1-jétől Kaszásdűlőn a Bogdáni út – Hévízi út-Vörösvári út – Bécsi út – Fehéregyházi út – Kunigunda útja – Rádl árok – Huszti út – Kazal utca – Szentendrei út, valamint a Szentendrei út – Reményi Ede utca – Jégtörő utca – Ángel Sanz Bríz út – Reichl Kálmán utca által határolt területén is már fizetni kell a parkolásért. Az 5. díjfizetésű várakozási övezetbe sorolt területen 175 forintért lehet majd parkolni egy órára. A parkolási engedély iránti kérelmeket elektronikusan, személyesen vagy postai úton április 1-től lehet benyújtani. Az ehhez szükséges formanyomtatványok és információk április 1-től lesznek elérhetők az Óbudai Parkolási Kft. honlapján illetve ügyfélszolgálatán.

A képviselő-testület módosította a kerületi társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló önkormányzati rendeletet. Annak érdekében, hogy a társasházak ne maradjanak le a kiírásra kerülő pályázatról, melynek beadási határideje legtöbbször az adott év április 30-a, ezentúl a pályázati felhívás megjelenésétől számított 30 nap helyett 60 napon belül nyújthatják be igényüket az erre a célra rendszeresített pályázati nyomtatványon.

Változik a támogatás intenzitásnak lakásszám alapján történő differenciálása is. A korábbi szabályozás miatt előfordulhatott olyan eset, hogy a kevesebb lakással rendelkező házak fajlagosan nagyobb támogatást kaphattak, mint a nagy lakásszámú társasházak. Az igazságosabb elosztás érdekében a most elfogadott rendelet szerint ezentúl a 12 lakásnál kevesebbet magában foglaló épületek esetén a támogatás összege nem haladhatja meg a lakásonkénti 80 000 Ft-ot, ugyanakkor a támogatás összeg nem lehet kevesebb, mint 50 000 Ft, a 12, vagy annál több lakást magába foglaló épületek esetén pedig lakásonként 30 000 Ft.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a korábbi évek gyakorlatának megfelelően társasház felújítási pályázatot hirdet a kerületben lévő társasházak és lakásszövetkezetek részére. A pályázaton elnyerhető legmagasabb összeg általános társasház felújítási pályázat esetén 2.000.000 Ft, míg életveszély elhárítási pályázata esetén 500.000 Ft társasházanként. Zöldfelületek gondozására is pályázhatnak a társasházak és lakásszövetkezetek a kerület Környezetvédelmi Alapjának terhére. Az e célra jóváhagyott pályázaton elnyerhető legmagasabb összeg 250.000 Ft vissza nem térítendő támogatás.

Bús Balázs polgármester kezdeményezésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pályázatot írt ki a kerületben működő oktatási intézmények számára „Nemzeti és történelmi emlékhelyek látogatásának támogatása” címmel. A testület által most elfogadott határozat szerint az önkormányzat által elkülönített 5 millió Ft-os összegből mind a 18 pályázó iskola támogatásban részesül, így segítve elő az oda járó tanulók számára a magyar nemzeti és történelmi emlékhelyek megismerését, valamint az iskolában szerzett tudásuk elmélyítését.

A képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be a Pénzügyminisztérium bölcsődefejlesztési pályázatára. Pozitív elbírálás esetén a Solymár utcai bölcsőde a beruházás keretében a nyílászárócserén és hőszigetelésen túl két új csoportszobával és az ezt kiszolgáló helyiségekkel, átadóval és gyermekfürdetővel bővülne. A bölcsődében a férőhelyek száma jelenleg 80 fő, mely a beruházásnak köszönhetően további 28 férőhellyel, új épületszárnyban egészülne ki. A bölcsődével azonos területen óvoda is működik, így azért, hogy az épületegyüttes egységes arculata megőrizhető legyen, az önkormányzat saját forrásból biztosítja az óvoda felújítását.

Az önkormányzat által 2017-ben elfogadott Guckler Károly Környezetvédelmi Programban foglalt célokkal összhangban a képviselő-testület úgy határozott, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elindul a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ”A biológiailag lebomló hulladék eltérítése a hulladéklerakóktól” című pályázatán. Az elnyert támogatásból komposztáló ládák beszerzésére kerülne sor a lakosság, és a kerületi intézmények részére, melyhez szemléletformáló programok is kapcsolódnának. A pályázat tartalmazza egy közterületi közösségi komposztáló telepítését, amelyet a közterület-felügyelet munkatársai kezelnének. A pályázat másik fő eleme a közterületi zöldhulladék problémájának megoldása, ennek érdekében Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelet részére zöldhulladék aprító, fűnyíró, rakodó, szállító eszközök beszerzése valósulna meg, illetve a felügyelet Pók utcai telephelyén zöldhulladék tárolására alkalmas építményeket alakítanának ki.

Az Európai Bizottság „WiFi4EU” elnevezésű kezdeményezése arra törekszik, hogy a közösségi élet legfőbb színterein, így parkokban, köztereken és középületekben Európa-szerte ingyenes, nagy sebességű vezeték nélküli internetkapcsolat álljon rendelkezésre. A Bizottság december 7-én döntött azokról a településekről, amelyek számára támogatást biztosít. A fővárosi kerületek közül összesen 3 nyert támogatást, köztük Óbuda-Békásmegyer. A rendelkezésre álló támogatási összegből 3 darab közterület, illetve 3 darab önkormányzati tulajdonban lévő közintézmény internetelérésének kiépítésére van lehetőség. A képviselő-testület a lakossági igényeket is figyelembe véve a következő hat telepítési helyszínt jelölte ki:

 • Csobánka tér
 • Kolosy tér és Szépvölgyi úti park
 • Római part (Losonc utca – Szent János utca közötti parti sáv)
 • Csillaghegyi Közösségi Ház
 • Óbudai Kulturális Központ San Marco utcai épülete
 • Békásmegyeri Közösségi Ház

A kerület kulturális életének alakítását, az értékek megőrzését, bemutatásához szükséges kötelező és önként vállalt feladatokat a közművelődési cselekvési tervfoglalja össze. Az önkormányzati rendeletet évente felülvizsgálják, és hozzáigazítják a tervekhez és lehetőségekhez. A napirendi vitában az ellenzék részéről kérdésként merült fel, hogy az önkormányzat kulturális nagyrendezvényei között helye van e az Óbudai Kézműves Sörök Fesztiváljának, és az Óbudai Kulturális Központ dologi kiadásainak tervezett mértékét is kifogásolták. A válaszadás után egyhangúlag megszavazta a testület az előterjesztést.

Az Önkormányzat (az Europalánta Közhasznú Egyesülettel közös konzorciumban) támogatási kérelmet nyújtott be tavaly májusban a KEHOP „Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a környezettudatosságot erősítő személet formálás” című pályázatára. Az uniós forrás célja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázat-megelőzés és -kezelés előmozdítása, és a környezetvédelem erősítése volt. Az önkormányzat „Nézzünk szembe a klímaváltozással! Lakossági szemléletformálás Óbuda-Békásmegyeren” című pályázata a helyi klímastratégia kidolgozását; a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztást, széleskörű szemléletformálási programok megvalósítását, (pl.: ökokalandok, a klímaszakkörök, a meseösvény, a tanulmányút, klímabörze), illetve a társadalom klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítését vállalta. Idén februárban a projekt bruttó 20 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült (melyből az önkormányzatra jutó támogatás összege 13.750.000 forint). A képviselők megbízták a Városfejlesztő Nonprofit Kft.-t az általános projektmenedzseri és kommunikációs, valamint kötelező nyilvánosság biztosítási feladatok végrehajtásával.

A Fővárosi Közgyűlés megválasztotta a Budapesti Történeti Múzeum új vezetőjét, Népessy Noémit az Óbudai Múzeum és Goldberger Textilipari Gyűjtemény igazgatóját, akinek lemondását a testület elfogadta. Népessy Noémi utódjaként az Felbermann Juditnak, a múzeum szakmai igazgatóhelyettesének szavaztak bizalmaz a képviselők megbízott igazgatóként az igazgatói pályázat elbírálásáig.

Forrás: obuda.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

A Gellért-hegyi sikló váltaná ki a Citadella turistabusz-forgalmát - mondta Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes budapesti sajtótájékoztatóján pénteken. Bardóczi Sándor főtájépítész szerint...
Új tornacsarnokkal bővülhet őszre az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola.
A kerületben megvalósuló professzionális kreatív és kulturális projekteket támogat az önkormányzat, melyek gazdagítják a XI. kerület kulturális sokszínűségét.
Több mint 230 európai város közül, magyar településként egyedül Újbuda került be a győztes tizenegybe – mondta Barabás Richárd alpolgármester sajtótájékoztatón. Az Európai Bizottság pályázatán a...
A Maros utcai szakorvosi rendelőt és térségét jelenleg csak egy irányban, a Széll Kálmán tér felől érintik az autóbuszok.
A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és egyre több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor előfordul, hogy találkozunk darázsfészekkel, méhcsaláddal.
Szüneteltetik az istentiszteleteket az Óbudai Zsinagógában, mert a közösség több tagja megbetegedett, és egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett - olvasható az Egységes Magyar Izraelita Hitközség...
Folytatódik a Fonó Budai Zeneház nyári szabadtéri sorozata, szombaton Csík János és a Mezzo ad nagykoncertet.
A város soha nem alszik mondják a nagyvárosokról, ugyanez igaz Óbuda-Békásmegyer Közterület Felügyeletéről: ahhoz, hogy a kerület tiszta és rendezett legyen, a városüzemeltetés munkatársai szinte...
Augusztus 4-én minden érdeklődőt várunk lakossági fórumunkra, hogy beszélgessünk a harmadik kerület jövőjéről.
Már az útburkolati jeleket festik Kaszásdűlő kijelölt utcáin, melyeken a parkolás augusztus 3-tól fizetőssé válik. Az új rendet a területen lakók kezdeményezték a megnövekedett forgalom és a...
Ne felejtsék! A június végén elindított Közösségi Költségvetés kampányra július 31-ig lehet javaslatot tenni!
Nehéz tanév áll mögöttünk, gyerekek, szülők egyaránt elfáradtunk. Most lehetőséget kapnak a nehezebb családi környezetből érkező tanulók is, hogy kikapcsolódjanak, feltöltődjenek, a fővárosi...
Hűsítőpontot létesített az önkormányzat az Egészségügyi Szolgálat bejáratánál a Kapás utcában.
Július 22-én, szerdán 7 órától a Bimbó úton, a Buday László utcától az Alsó Törökvész útig a páratlan oldalon takarít az önkormányzat és az FKF .
Javítottak rajta, például a napernyőket már nyitáskor kinyitják, így nem melegszik fel a beton, a rácsra pedig biztonsági rögzítőkarikát szereltek fel, ahova ki lehet kötni a négylábú kedvenceket.
Vízvezeték-rekonstrukciót végeznek július 20-tól várhatóan szeptember végéig a Fillér utcában (Garas u. – Lévay u. között) a Fővárosi Vízművek Zrt. megbízásából.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Czakó utcában a sportpálya körül július 21-22-én szárazág- és űrszelvény gallyazást végeznek

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó