Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A 2014. szeptemberi számában írta meg először az Óbuda újság, hogy a „Fő tér 2. szám alatti földszinti helyiségekben nyitja meg kapuit az Esernyős Óbudai Kulturális és Információs Pont. “A szolgáltatóházzal egy komplex kulturális létesítmény jön létre, mely a helyi lakosság és turisták tájékoztatását, a kerület nevezetességeinek, kulturális programjainak népszerűsítését és értékesítését, értékközvetítő rendezvények, kulturális programok szervezését látja el.”

Hogyan emlékeztek vissza az indulásra?

Petrovits Ákos: 2014. áprilisa óta készítették elő a nyitást, én augusztus végétől kerültem ide a munkatársakkal. Annyit tudtam, hogy az Esernyős egy kávézó lesz, ahová kulturális programokat is terveznek, és számomra jó szellemiséget üzent az egész. Alakult a kávézó, zajlott a felújítás, a parketta le volt ragasztva, épült a pult. Eleinte nem is ide jártunk be, hanem az Óbudai Kulturális Központ San Marco utcai épületébe, hiszen az ÓKK része voltunk. Azután pedig multifunkcionálisan dolgoztunk: mindannyian vendéglátóztunk és emellett a saját területünket vittük. A vendéglátós-üzletvezetői múltam és a képzőművészetban való jártasságom kapcsán az első időkben a műszaki dolgokért és a kiállításokért, porgramszervezésért feleltem. Voltaképpen romantikus időszak volt.

János Judit: A lelkesedés engem is elkapott, amikor beléptem, de ez már 2014 decemberében volt. Dombóvárról jöttem fel, mert a fiam itt kezdett el iskolába járni, és mellette akartam lenni. Mivel önkormányzati és vállalkozás alapítási tapasztalattal is rendelkeztem, úgy éreztem, hogy jó helyre kerülök.

Ha az ÓKK egyik „háza” voltatok, miért volt szükség az Esernyős külön státuszára?

PÁ: Pár hónap alatt nyilvánvalóvá vált, hogy nem tudunk az ÓKK részeként működni, mert a közhasznú szervezet tevékenységi körébe nehezen volt beilleszthető a vendéglátás a kávézóban. Újra kellett gondolni a működést, aminek a kidolgozásához nagy szükség volt Judit rutinjára.

JJ: Szinte új céget kellett létrehozni a semmiből, mert hasonlóra nem igazán akadt példa. Mindez párhuzamosan a terek kialakításával. Emlékszem, az első időszakban a kávézó asztalainál dolgoztunk, előttem volt a laptop, ölemben a papírok. Szerencsére nagyon jól tudtunk együtt dolgozni mind az önkormányzat, mind az ÓKK munkatársaival. Vitt előre a lelkesedés is, hiszen életemben mást se csináltam, mint valami újat hoztam létre, vonzott az új lehetőség.

PÁ: 2014 adventjén már rendszeres programjaink voltak, de még hiányos volt az infrastruktúra, például a pénteki koncertekre a hangosítás az ÓKK-tól érkezett. Szombatonként különböző séfek, többek közt Gianni főzött, vasárnaponként pedig irodalom volt Varró Danival, Lackfi Jánossal. Kezdtünk stabilan beindulni.

Hogyan éltétek meg a bővülést? Mára a kávézón kívül jóval több tér fogadja a közönséget.

PÁ: 2015 elején már a felújított kamarateremben egy nagy asztalnál dolgoztunk napközben, este pedig programokat tartottunk ugyanott vagy a kávézóban. Kezdtek kialakulni a folyamatok, de jöttek a kihívások is. A terek elrendezése hosszabb folyamat volt, a kávézó konyháját ma is bővíthetnénk egy kis raktárral, ha lenne még helyünk. Tavasszal elkezdtek a Fő tér 2. épületének homlokzatán dolgozni, így a kávézóba csak az Esernyős szobrok felől, a kamarán keresztül lehetett bejutni. Mire elkészült a homlokzat, következett a fal átvágása hátrafelé, a mai Esernyős Galéria kialakítása, de az őszi megnyitóig hátul le nejlonozva, miközben programokat tartottunk. 2016 májusában megnyílt a Gázlámpa Kioszk, ősszel pedig átvehettük a felújított Szindbád Rendezvénytermet és a Közösségi irodát. Mire idáig eljutottunk már sok minden gördülékenyebben ment. Nemcsak a terek, hanem a strukturális háttér is készen állt. A Kioszk aljában már raktárt alakítottak ki, a Szindbádban pedig vasárnap este megnyitottunk és hétfő reggel már jöhettek a bérlők, meg volt oldva a mágneskártya, az internet, a tárgyalóhasználat, minden, amit csak egy coworking iroda nyújtani tud. Közben zajlott az udvar felújítása, végül az irodai részlegünket is egy hátsó helyiségbe tudtuk költöztetni, helyet szabadítva fel végre a kávézó raktárának, a műszaki- és a vendéglátós kollégáknak.

Létszámban is bővültetek?

PÁ: 2014-ben hatan kezdtünk el dolgozni, ma huszan vagyunk, és jóval több lett a feladatunk is. Kulturális programokat tervezünk az óbudai tárlatoktól elkezdve koncerteken, irodalmi programokon át a most nyáron debütáló szabadtéri kamaraszínházi előadásokig. Részt veszünk önkormányzati szintű tevékenységekben, mint a kerületi turizmus menedzselése vagy a Bike & Breakfast program. Üzemeltetjük az Esernyős kávézót és a Gázlámpa Kioszkot, még ebédmenüt is adunk. Kerületi intézményeknek és cégeknek terembérletet biztosítunk, és kisvállalkozóknak nyújtunk coworking irodai szolgáltatást. Emellett részt veszünk a Fő tér egyre pezsgőbb életében, együttműködünk az óbudai nagyrendezvényekkel.

Gondolom a bővítésekhez és az új tevékenységekhez gazdasági hátteret is kellett biztosítani?

JJ: A bővítés praktikus teendőit az Óbudai Vagyonkezelő végezte. Ami számunkra kihívás volt, hogy az újabb és újabb tevékenységi köröket megfelelő módon tudjuk átlátni és leszabályozni. Meg kellett tanulni, hogy a forrásokhoz milyen költségvetést készítsek, olyan pénzügyi funkciókat kellett nevesíteni, amelyek harmonizálnak az önkormányzati gazdálkodással. De mivel ennyire szerteágazó a profilunk, hatalmas munka volt mindent összehangolni. Gazdálkodási mintákat kellett hoznunk olyan tevékenységekre, amelyekkel az önkormányzat korábban nem foglalkozott.

Az egymástól eltérő profilokat hogyan lehet egy kézben tartani?  

PÁ: Ami a legfontosabb, hogy a mi működésünkben egyszerre szerepel a vállalkozás és a közfeladat, illetve a bevétel és a támogatás, hogy el lehessen látni az alapfeladatokat. Ezeket kell jól szétosztani, hogy minden területünk működjön.

JJ: Meg kellett találnunk a csatlakozási pontokat az önkormányzat feladataihoz, és így tudtunk a hivatal segítségével kialakítani egy működési struktúrát. Szabályszerűen és indokoltan lehet csak költekeznünk, és ebben a hivatali rend betartása elkerülhetetlen. Ezt kialakítani évekig tartó folyamat volt, amivel néha ma is küzdünk, hiszen nem lehet egyfajta önkormányzati gazdasági szervezetként hivatkozni ránk, ennyiféle tevékenysége tudtommal egyik önkormányzati cégnek sincs.

Az összetett működésnek milyen előnyei származhatnak? Milyen segítséget tud nyújtani egyik terület a másiknak?

JJ: Amikor a statisztikai hivatalnak elküldjük az éves adatokat, szinte mindig visszaírnak, hogy tényleg a vendéglátásból van-e a legnagyobb bevételünk kulturális helyként. Mi azonban komplexen kezeljük a tevékenységeket: a turizmus vagy a kultúra szolgáltatásaiba ma már a vendéglátásnak is csatlakoznia kell, hiszen az az emberek elvárása, hogy például meg tudjanak inni egy kávét, miután végignézték az óbudai tárlatot.

PÁ: A közösségi iroda bérlői ebédelhetnek nálunk, egy koncert vagy színház közönsége pedig fogyaszthat a kávézóban. Ha a vállalkozásbeli eredményeink nőnek, akkor csökkenthetők a támogatási költségek, bár a bevételeink is csak az előírások szerint használhatóak fel. Az összetett tevékenység előnyöket és hátrányokat egyaránt jelent. De harmonizálva a közérdekkel és a környezettel, nem valószínű, hogy önkormányzati támogatás nélkül ennyire komplex szolgáltatást lehetne nyújtani. A bevétel növelése mellett az a célunk, hogy minőségi és igény szerinti szolgáltatást nyújtsunk kulturális és közösségi színtérként.

Ha egy momentumot kellene kiemelnetek, mi lenne az a meghatározó élmény, ami itt történt veletek az elmúlt öt év alatt? Mire emlékeztek vissza nagyon szívesen?

JJ: Nekem a Galéria és a Szindbád megnyitója volt meghatározó. Amikor sikerült valahová eljutnunk és megnyitottunk valami újat. Dolgoztunk, megteremtettük az alapokat, és egyszer csak látszódott az eredménye. De vannak olyan pozitív élményeim is, amikor kevés volt a munkatárs és be kellett állnom pultozni vagy kolbászt sütni, mert egy jó hangulatú munkalégkörben erre is hajlandó az ember.

PÁ: Számomra nagy élmény, ahogy a teraszon ülve évről-évre látom, ahogy egyre inkább élettel telik meg a Fő tér. Az, hogy nyáron ide tudunk hozni embereket, teltházas a Warm-up Udvar, és már kamaraszínházi produkciókat is le tudunk bonyolítani. Voltaképpen a kézzel fogható fejlődés követése nekem is a legfontosabb. És a végeredményt tekintve minden időben felállt, figyelembe véve az adottságokat, a költséghatékonyságot és a környezetet. Mindig egy picit többet kellett beletennünk, mondhatni mindig egy emberrel kevesebben voltunk, de meg tudtuk oldani a feladatot.

Az Esernyős öt évvel ezelőtti megnyitóján Bús Balázs polgármester a beszédében kiemelte, hogy a város tereit vissza kell adni a lakosságnak – sikerült ez az Esernyős tekintetében, színfoltja lett a Fő térnek, hozzáadott valamit? És milyen tervek vannak még a jövőre nézve?

JJ: Amikor öt éve idekerültem, akkor az emberek leginkább arra használták a Fő teret, hogy átmenjenek rajta. Ma sokszor esténként is teli a tér. Ülnek a padokon, játszanak a gyerekek, ebben biztosan része volt az Esernyősnek.

PÁ: Évről-évre előre tudtunk lépni az önkormányzat segítségével, ez a jövőben is így lehet. Ma már megtelik a terasz, és a Kioszk napernyőit sem csak kerülgetik az emberek. Vannak kialakult programjaink, amiket új elemekkel lehet frissíteni. Kezdjük kinőni a kamaratermet a programok tekintetében, viszont egyre nagyobb az igény a turisztikai jellegű információ átadásra, miközben a kávézót is lehetne bővíteni. A tervek között a turizmus erősítése szerepel: az információs pultot bevisszük az átalakított kamaraterembe, hátha sikerül újabb élénkítő mechanizmust elindítani, ami mellé majd más is tud csatlakozni.

Forrás: obuda.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Fizetésképtelenséget jelentett pénteken a Vapiano étteremlánc. A német társaság a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított kormányzati programoktól reméli a csőd...
Több mint tízmillió forint értékű marihuánát, 12 millió forintot és két autót foglaltak le a rendőrök múlt szombaton egy II. kerületi férfi házánál.
A patikákhoz hasonlóan korlátozások léphettek érvénybe több postán is, ugyanis az ügyintézésre érkezőket több helyen is piros táblával figyelmeztetik: csak annyian menjenek be, ahány szabad ablak van.
Új gyűjtőállomással bővült a MOL Bubi közbringarendszer: a II. kerületi Kis Rókus utcai gyűjtőállomást szerdától vehetik igénybe a fővárosban közlekedők.
Dzsessz világsztárok portréiból nyílt kiállítás Óbudán. A fotókat Kleb Attila készítette, a Closer című tárlat május 10-ig látható a Godot Kortárs Művészeti Intézetben.
Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a RobonAUT versenyt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A rendezvényen évről-évre nagyobb szerepet kap a mesterséges intelligencia, a...
A képviselő-testület február végi ülésén elfogadta az önkormányzat idei költségvetését, emellett a közösségfejlesztő civil programokat támogató, illetve az idősek lakásainak akadálymentesítését...
Még február első napjaiban közölt videóriportot a Partizán , amely a XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetőjével, Daróczi Csillával szemben fogalmazott meg hivatali visszaélésekkel...
Második világháborús tüzérségi gránát került elő kedd délelőtt a XI. kerületben a Lépés utcában.
Tóth Barnabás filmrendezővel egy budai kávézóban beszélgettünk az Oscar-jelölés apropóján. Filmje, az Akik maradtak, ugyan nem jutott be a legjobb nemzetközi film mezőnyében az öt jelölt közé, de...
Áprilisban vagy májusban kaphat építési engedélyt az első öt honvédelmi sportközpont - mondta Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos hétfő reggel az M1 aktuális...
Több mint 5 milliárd eurónyi magyarországi fejlesztést mutatnak be a Magyarország-Budapest-standon, Cannes-ban, a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán a MIPIM-en, ahol az érdeklődők állami...
Ha tudatosabban fejlesztjük a városok zöldterületeit, egészségesebbek lesznek a lakóik? Erre a kérdésre keresi a választ kilenc európai város a Hegyvidéki Önkormányzat vezetésével egy új, uniós...
Átadták a Családbarát Vállalkozás Újbuda és a Felelős Vállalkozás Újbuda díjakat.
Csaknem 25 millió forintot költött saját utazásaira közpénzből négy év alatt az egyik újbudai cégvezető. A milliókat többek között londoni, szingapúri és Las Vegas-i útjaira használta fel- értesült...
A környezettudatos nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Az óvodákban a pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek azokra a tevékenységekre, melyekkel elültethetik az ovisokban a természet iránti...
Január 16-án adták át a II. kerület új, száz férőhelyes óvodáját, mely a Kadarka és a Szabadság utca sarkán álló önkormányzati telken épült fel.
Szenzációs, elveszettnek hitt szobrok kerültek elő a Budai Várnegyedben, az egykori Vöröskereszt Székház hosszú ideig elzárt pincéjéből. A föld alatt megtalálták azokat az Álmos és Előd vezéreket...

hirdetés

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó