Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Az Evezős Sörkert előtti partszakaszon került átadásra az Óbudai Könyvmegállók új, ingyenesen használható könyvszekrénye. A Római-parti könyvmegállót a Mi Rómaink – Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért civil szervezet az Óbudai Platán Könyvtárral együttműködve állította fel és adta át a közösség számára.

Az olvasás, a könyvek, a könyvcsere kedvelői számára ezentúl egy újabb, különleges helyszínen, a Duna-part egyik legkedveltebb részén, a Római-parton is rendelkezésre áll egy ingyenes, szabadtéri könyves szekrény. A partra kihelyezett megállónál egyedülálló környezetben megpihenve olvashat és válogathat a szekrényben található könyvek közül minden arra látogató. Ha egy könyv megtetszik, el lehet vinni, azzal a feltétellel, hogy helyette egy másik kerül a Gutenberget megelevenítő ajtók mögé, ahogy a szekrényen olvasható szlogen is hirdeti: „Hozza, vigye, olvassa!”

A kerületben 2012-től indult az Óbudai Könyvmegállók, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár, valamint a Kultúr Montázs Egyesület közreműködésével. A projekt alapgondolata, hogy a kihelyezett megállókban a könyvek folyamatosan elérhetővé váljanak az olvasni vágyók számára, hiszen ott, nyitvatartási időn kívül is, bármikor válogathat a lakosság. A megállóhelyeket rövid idő alatt megszerették az óbudaiak és ma már a kerület népszerű kültéri könyvespolcai, közösségi helyszínei. A könyvmegállók a könyvekkel, az olvasással és az olvasást szerető emberekkel való találkozás színterévé váltak. Mindemellett a könyvmegállók filozófiája népszerűsíti az önkéntességet, az adományozást, a környezettudatosságot, valamint azt, hogy milyen fontos a közösség, az egymásért való felelősségvállalás.

A Római-parti szekrény 2012 óta már a hatodik tagja lesz a felnőtt könyvmegállók családjának, mellyel a Római-part a népszerű gasztro kínálat és aktív szabadidős tevékenységek mellett már kulturális kikapcsolódási lehetőséggel is várja a látogatókat. Köszönhető ez a Mi Rómaink Közösségi és Turisztikai Egyesületnek, akikkel egy újabb civil szervezet lép be a könyvmegállók életébe. A Római-parti könyvszekrény a Duna-part olyan közösségi szigete lehet, ahol az olvasást, kultúrát kedvelők találkozóhelyként lehetőséget kapnak az alkalmi beszélgetésekre az olvasásról, a könyvekről.

Az új könyvszekrény alumíniumból készült, az ajtók edzett üvegek, záródásukat gázrugók biztosítják, dizájnja, az okostelefonra emlékeztető forma az Óbudai Platán Könyvtár azon filozófiáját tükrözi, miszerint a könyvek, mint hagyományos információforrás és a modern technológiai fejlesztések egymást kiegészítve legyenek segítségünkre, ahogyan számos más területen.

Forrás: obuda.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Huszonöt évvel ezelőtt két futballrajongó fiatalember elhatározta, hogy a gyerekeknek is elviszi a labdarúgás örömét.
Jelentősen csökkenhet a környezet terhelése a II. kerületi iskolabuszprogrammal.
Új, digitális alapra helyezte és bővíti a térfigyelő rendszerét a II. Kerületi Önkormányzat.
Elkezdődhet a II. kerületi integrált szakrendelő megépítése, amelyhez a kormány a szükséges forrásokat biztosítja – jelentette be Varga Mihály.
Október 14. és 17. között a Budapesti Víz Világtalálkozó miatt forgalomkorlátozásra kell számítani.
Idén már a harmadik alkalommal írta ki Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a ‘Virágos Óbuda Pályázatot’, amelynek eredményhirdetését a Szindbád Rendezvényteremben tartották. A pályázat célja, hogy...
Negyedik alkalommal rendezték meg a nagy népszerűségnek örvendő képző-, ipar- és népművészeti tárlatot.
A II. Kerületi Önkormányzat azoknak a munkáját díjazta, akik különös figyelmet fordítanak az ingatlanuk előtti közterületek szépítésére.
2019-ben 100 millió forintos keretet irányzott elő az Önkormányzat az Arató Emil téren található Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarának fejlesztésére. A 2018-ban,...
A Törös Alapítvány 2011 immár hatodik jótékonysági koncertjének sztárfellépője a vietnami születésű, de tavaly magyar állampolgárságot kapott ifjú tenorista, Ninh Duc Hoang Long lesz.
Az országban is egyedülálló családos főzőtanfolyamot indított a II. Kerületi Önkormányzat.
Átadták az a két új kórtermet, amelyet a Budavári Önkormányzat támogatásából szereltek fel a Szent Ferenc Kórházban, hogy az I. kerületi betegek a lehető legjobb körülmények között gyógyulhassanak.
Hitelfelvétel nélkül épített uszodát Pesthidegkúton a II. Kerületi Önkormányzat. A Gyarmati Dezső Uszoda két benti és egy kültéri medencével várja a sportolni vágyókat október 1-jétől.
A Budavári Önkormányzat minden kerületi bölcsődébe, óvodába és általános iskolába szelektív hulladékgyűjtőket helyezett el, hogy a szemléletformálás már a legkisebbeknél is elkezdődjön – jelentette...
A Kulturális Örökség Napjai programban sokan voltak kíváncsiak a Városháza épületére.
Elkezdődött a Logodi utca 56-58. szám alatti támfal bontása, amelyre a kivitelezőt a Budavári Önkormányzat kötelezte. A kivitelező a meglazult támfal visszabontását követően, a kiszedett köveket...
Átadták az Óbudai Egyetem csaknem 3,5 milliárd forintból felújított Kandó Kollégiumát a Bécsi úton.
Szeptember 13-án a Bimbó út 3. szám előtt botlatókövet helyeztek el a halhatatlan író, a magyar szórakoztató irodalom máig egyik legnépszerűbb szerzője, Rejtő Jenő emlékére.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó