Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Ez a cikk eredetileg a The New York Times-ban jelent meg.

Amikor azt kértük olvasóinktól, hogy küldjék be a koronavírusra vonatkozó kérdéseiket, több hasonló kétség is felmerült: sokan tartanak attól, hogy a vírust hazavihetik a ruhájukon, cipőjükön, a postai küldeményekkel, vagy akár újságpapíron.

Járványügyi szakértőket, aeroszol-kutatókat és mikrobiológusokat kértünk fel, hogy válaszolják meg olvasóink kérdését: mi az esélye annak, hogy amikor fontos okból kimegyünk a házból, vagy házhozszállítást rendelünk, kapcsolatba kerülhetünk a vírussal? Noha továbbra is érdemes óvatosnak lenni, a válaszuk megnyugtató volt.

Át kell öltöznöm és le kell zuhanyoznom, amikor hazaérek a boltból?

A szakértők egyetértenek abban, hogy ha alapvetően távol tartjuk magunkat az emberektől, és csak időnként lépünk ki a házból, hogy boltba vagy gyógyszertárba menjünk, akkor hazaérve nem szükséges átöltözni vagy lezuhanyozni. Fontos azonban, hogy mindig kezet mossunk. Igaz ugyan, hogy köhögés vagy tüsszentés során a fertőzött ember vírussal teli nyálcseppeket és kisebb részecskéket permetez szét a levegőben, ezek legtöbbje azonban a földre kerül.

Kutatások kimutatták, hogy egyes vírusrészek fél óráig is képesek a levegőben lebegni, de nem rajzanak úgy, mint a szúnyogok, és nem valószínű, hogy nekiütköznének a ruhánknak. „Ha egy nyálcsepp elég kicsi ahhoz, hogy hosszabb ideig lebegjen a levegőben, akkor az aerodinamikai jellemzők miatt nagyon nem valószínű, hogy a ruhára tudna kerülni” – mondja Linsey Marr, a Virginia Tech egyetem aeroszol-kutatója. „Az ilyen cseppek elég kicsik ahhoz, hogy a test és a ruházat körül keletkező légáram felkapja őket.”

 

Mi az oka annak, hogy a kisebb folyadékcseppek és vírusrészek jellemzően nem kerülnek rá a ruházatra? Megkértem Dr. Marr-t, hogy részletesebben is fejtse ki ezt, ha már úgyis aerodinamikai gyorstalpalón vagyunk mindannyian.

„Úgy lehet legjobban elképzelni, hogy mivel az ember viszonylag lassan mozog, ezek a részecskék az ember körüli áramlási vonalakat, légáramot követik. Mint amikor a kisebb rovarok és porszemek az autó körüli légáramba kerülnek, amikor az autó elég lassan megy, viszont becsapódnak a szélvédőbe, amikor gyorsan halad” – magyarázza Dr. Marr.

„Az ember jellemzően nem megy elég gyorsan ahhoz, hogy ez bekövetkezzen” – folytatja dr. Marr. „A haladás során levegőt tolunk magunk előtt, és ezzel a legtöbb folyadékcseppet és részecskét is eltoljuk az útból. Ahhoz, hogy ezek a ruhánkra kerüljenek, az kéne, hogy egy másik ember beszéd közben nagy nyálcseppeket permetezzen szét – olyasvalaki, aki fröcsögve szokott beszélni –, vagy hogy köhögjön vagy tüsszentsen. A cseppeknek elég nagynak kell lenniük ahhoz, hogy ne kövessék a légáramlást.”

Ha tehát vásárlás közben valaki ránk tüsszent, akkor hazatérve alighanem érdemes átöltözni és lezuhanyozni. De egyébként megnyugodhatunk, hogy az egyszerű fizikai törvényszerűségek miatt lassú mozgású testként eltoljuk a levegőt és ezzel a vírusrészeket a ruhánktól.

Előfordulhat, hogy a vírus a hajra vagy a szakállra kerül?

A fenti okokból következően nem kell aggódni amiatt sem, hogy a hajunk vagy szakállunk vírusfertőzés forrása lesz, ha egyébként megtartjuk a kellő távolságot az emberektől. Még ha valaki pont a fejünk hátsó részére tüsszent is rá, az így a hajra kerülő nyálcseppek kis eséllyel okoznak fertőzést.

„Érdemes végiggondolni, hogy minek is kéne történnie ahhoz, hogy elkapjuk a fertőzést.” – mondja Dr. Andrew Janowski, a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karán működő St. Louis Gyermekkórház fertőző gyerekbetegségekkel foglalkozó oktatója. „Kell hozzá valaki, aki eltüsszenti magát, a tüsszentésben pedig kell X mennyiségű vírus. Majd olyan sok nyálcseppnek kell lennie, hogy abból valamennyi ránk kerüljön.”

„Ezután hozzá kell érnünk a hajunk vagy ruhánk adott részéhez, ahol a nyálcseppek vannak, ami már eleve sokkal kevesebb vírusrészt tartalmaz.” – mondja Dr. Janowski. „Miután hozzáértünk, az arcunk adott részét is meg kell érinteni ahhoz, hogy a vírussal kapcsolatba kerüljünk. Ha végignézzük a szükséges események láncolatát, rengeteg dolognak kéne pont a kellő módon megtörténnie. Ez így nagyon kis kockázatot jelent.”

Kell-e aggódnom amiatt, hogy mosásnál szétválogatom a ruhákat? Ilyenkor ki tudom rázni a ruhából a vírusrészeket, és azok a levegőbe kerülnek?

A válasz attól függ, hogy rendes mosásról van-e szó, vagy beteg ember után takarítunk.

A rendes mosásnál nincs ok az aggodalomra. Mossa úgy a ruhákat, ahogy szokta. Vannak olyan vírusfajták, amiket nehéz kimosni – például a norovírus –, azonban az új koronavírust, csakúgy mint az influenzavírust egy zsírokból álló membrán veszi körül, ami érzékeny a szappanra. A szokásos mosószerrel mosva, a kezelési utasítást követve, esetleg utána még a szárítógépbe is bedobva ezek a vírusok egész biztosan nem maradnak meg, ha egyáltalán valaha ott voltak.

„Azt tudjuk, hogy a vírus rákerülhet a ruhára (a nyálcseppekből), és utána a ruhát megrázva kikerülhet a légáramba, de nagyon sok vírusnak kell a ruhán lennie ahhoz, hogy ez problémát jelentsen, sokkal többnek, mint amivel általában egy séta vagy bevásárlás során szembekerülünk” – mondja Dr. Marr.

A kivétel ez alól, ha valaki beteg emberrel van közeli kapcsolatban. Az Egyesült Államok Járványügyi Központja (CDC) azt ajánlja, hogy viseljünk kesztyűt, ha beteg ember után takarítunk, és ilyenkor ügyeljünk arra, hogy ne rázzuk ki a ruhákat vagy az ágyneműt. A lehető a legmagasabb hőfokon mossuk a ruhákat, és utána szárítsuk meg őket teljesen. Nem probléma, ha a beteg ember ruhája keveredik a többiekével, és már az is sokat használ, ha egy darabig félretesszük a ruhákat, mert a vírus ilyenkor kiszárad és elpusztul. „Ismert, hogy az ilyenfajta vírusok gyorsabban pusztulnak el textílián, mint a fémhez vagy műanyaghoz hasonló kemény felületeken” – mondja Dr. Marr.

Meddig marad tehát életképes a vírus a textílián és más felületeken?

Az új koronavírusnak a különböző felületeken való életképességéről szóló ismereteink nagy része egy márciusban a New England Journal of Medicine-ben megjelent kutatásból származik. Eszerint ideális körülmények között a vírus akár három napig is életképes marad a keményebb fém- és műanyag felületeken, kartonpapíron pedig 24 óráig.

A tanulmány azonban nem tér ki a textíliákra. Ezzel együtt a legtöbb szakértő úgy véli, hogy a kartonpapírral kapcsolatos kutatásból következtethetünk a textílián való viselkedésre is. A papír természetes, vízfelvevő szálain a vírus minden jel szerint gyorsabban kiszárad, mint a keményebb felületeken. A textíliában meglévő szálak valószínűleg hasonlóan működnek.

Egy másik koronavírus, a SARS betegséget okozó vírus 2005-ös vizsgálata további megnyugtató eredményt hozott. Ott a kutatók egyre növekvő vírusmennyiségeket teszteltek papíron és pamutköntösön. A vírus a koncentrációjától függően öt perc, három óra, illetve 24 óra alatt vált inaktívvá. „Még ha viszonylag magas is a vírusterhelés a nyálcseppben, papír és pamutanyag esetén gyorsan elveszíti fertőzőképességét”, írták a kutatók összegzésként.

Érdemes-e aggódni a postai levelek, csomagok vagy újságok miatt?

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy postai levélen vagy csomagon keresztül megbetegedhetünk, jelen tudásunk szerint erre csak elméleti lehetőség van. Nem ismerünk olyan esetet, amikor valaki egy csomag felnyitása vagy újságolvasás során kapta volna el a vírust.

De ez nem jelenti, hogy nem érdemes óvatosnak lenni. Levél- vagy újságolvasás, vagy a csomag kipakolása után dobjuk ki a csomagolást és mossunk kezet. Ha továbbra is aggodalommal tölti el a gondolat, kövesse a New England Journal-féle tanulmány eredményeit, és 24 óráig ne nyúljon a csomagokhoz.

Mennyire kell tartanom a fertőzéstől, ha kimegyek kutyát sétáltatni vagy mozogni?

Rendkívül kicsi az esélye annak, hogy szabadtéren elkapnánk a vírust, feltéve, hogy biztonságos távolságot tartunk másoktól.

„A szabadban biztonságban vagyunk, nincs semmiféle vírussal teli nyálcseppfelhő, ami ott lebegne” – mondta el Lidia Morawska, az ausztráliai Brisbane-ben működő Queenslandi Műszaki Egyetem oktatója, a Nemzetközi Légminőségi és Egészségügyi Laboratórium igazgatója.

„Először is, a kilélegzett fertőző nyálcseppek gyorsan felhígulnak a kinti levegőn, így a koncentrációjuk nagyon hamar jelentéktelenül kicsivé válik” – mondja Dr. Morawska. „Ezenkívül a vírus stabilitása a kinti környezetben sokkal kisebb, mint beltérben. A kinti tartózkodás nem jelent problémát, hacsak nagyon zsúfolt helyre nem megyünk, de az mostanában egyébként sem engedélyezett. Nyugodtan mehetünk sétálni, kocogni, nem kell a levegőben lévő vírustól tartani, és nem szükséges azonnal kimosni sem a ruházatot.”

Azt olvastam, hogy amikor hazaérek a kinti sétáról, vegyem le és töröljem át törlőkendővel a cipőmet. Tényleg erre használjam a nehezen beszerzett fertőtlenítőt?

A cipőn jelen lehetnek baktériumok és vírusok, de ez nem jelenti, hogy szokásos fertőzésveszély forrása lenne a cipő. A Rockport Shoes által megrendelt 2008-as kutatás szerint sokféle gusztustalan dolog található a lábbelink talpán, többek között székletbaktériumok. Egy nemrég elvégzett kínai kutatás szerint az egészségügyi dolgozók felének cipőtalpán jelen volt a koronavírus, ami nem meglepő, tekintve hogy fertőző betegeket ellátó kórházakról van szó.

Mindezek ismeretében mihez kezdjünk a cipőnkkel? Ha mosható cipőről van szó, akkor érdemes kimosni. Néhány olvasó azt kérdezte, hogy töröljék-e le a cipőtalpat nedves törlőkendővel. Ezt nem javasoljuk. Nemcsak fölösleges pocsékolás (a törlőkendő továbbra is nehezen beszerezhető), de így közvetlenül a kezünk közelébe kerülnek olyan baktériumok, amik egyébként a cipőtalpon maradnának.

Megpróbálhatjuk elhessegetni a gondolatát, hogy mi minden lehet a cipőtalpunkon, de akár meg is beszélhetjük családtagjainkkal, hogy a cipőt ezentúl ne vigyük be a házba. A cipő nélküli otthon előnyeit és hátrányait már kifejtettük az Otthon vegyük-e le a cipőt? című cikkünkben. Ha mászókorban lévő, rendszeresen a földön játszó kisgyerek él a háztartásban, vagy allergiás vagy gyenge immunrendszerű családtag, akkor az általános higiénia érdekében jó ötlet lehet a cipő nélküli otthon.

Dr. Janowski szerint a koronafertőzés szempontjából a cipő nem jelent nagy problémát, de az megtörténhet, hogy felfordul a gyomrunk, ha belegondolunk, hol mindenhol jártunk velük. „Ha baktériumról van szó, tudjuk, hogy ezek előszeretettel tenyésznek a cipőinken” – mondja Dr. Janowski. „Sose tudhatjuk, mibe léptünk bele.”

(forrás: hegyvidek.hu)

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Már tavaly próbálkozott a kormány, hogy jelentős fairtás árán elinduljon a Hajógyári-sziget körbeépítése árvízvédelmi gátakkal.
Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a Ganz Villamossági Művek jogutódjaként működő, transzformátorok és erősáramú motorok gyártásával foglalkozó CG...
Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség; az ügyben 20 embert...
A megújult Tropicarium június 20-tól változatlan nyitvatartással várja újra a látogatókat.
Minden évben több száz gyerek nyaralhat kedvezményes áron az önkormányzat nyári táborában, Balatonakaliban. Idén a június 16-ai tábornyitást a gyermekek és a pedagógusok védelme érdekében egy alapos...
Pro Medicina Újbuda kitüntetést és Polgármesteri Dicséretet kaptak az egészségügyben dolgozók a Semmelweis-napon. Az elismeréseket László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester adta át.
Károly bácsi továbbra is korát meghazudtoló módon élvezi a vizet, a mozgást, és 101. születésnapja után is rendszeres látogatója lesz a Nyéki Imre Uszodának, ahol ünnepélyesen fel is köszöntötték a...
Újbuda önkormányzata bruttó 150 ezer forint pénzjutalmat ad a kerület szociális ágazatban dolgozó munkatársainak, írja közleményében a XI. kerületi önkormányzat.
Az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül földi kémiai kezelést végeznek július 1-én kerületünkben.
Tavaly ősszel kerületünkben megalakult a gyógypedagógiai szakmai munkaközösség, amellett, hogy 6 éve működik a fejlesztőpedagógiai munkaközösség is. Tagjai az önkormányzat fenntartásában működő...
Ünnepélyes keretek között adtak át egy vadonatúj mentőautót a Budafoki Mentőállomásnak, kiváltva ezzel egy már kiszolgált járművet. Az átadáson a helyi összefogás jegyében Karsay Ferenc...
Kerületünk Huncutka Tagóvodáját madárbarát intézménynek nyilvánította a Magyar Madártani Egyesület.
A múlt héten kezdődtek meg az óvodaudvarok tavaszi-nyári karbantartási munkálatai, hogy az intézmények felfrissült környezetben tudják fogadni a kicsiket.
2020. szeptember 1. napjáig nem kell közterület-használati díjat fizetni Budapesten, így a III. kerületben sem a vendéglátóhelyek teraszai után. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükség arra...
Információ az újraindított egészségügyi ellátásról
A járványhelyzet enyhülése azt is jelenti, hogy fokozatosan újra megnyithatnak azok a közösségi helyek, ahol sportolni, kikapcsolódni lehet.
A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Zugligeti Libegő átadásának 50. évfordulóját.
Régi álma vált valóra Varga Milánnak, amikor sok spórolás után megnyithatta első pizzériáját Budafok belvárosában. A koronavírus-járvány azonban kissé átírta a számításait, de ahelyett, hogy feladta...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó