Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Sokan sokszor elmondták már, hogy a szeretett, örömmel végzett tevékenység éltet, gyógyít, fiatalon tart. Ezt igazolja Brankovics Kukucska Éva festőművész is, akinek életművéből kiállítás nyílt júliusban a Hegyvidék Galériában.

Megható pillanatoknak lehettek tanúi a kívülállóként jelen lévők Brankovics Kukucska Éva hegyvidéki kiállításának megnyitóján. Elsősorban ugyanis barátok, művésztársak és ismerősök köszöntötték a 81 éves művésznőt, aki korát meghazudtoló frissességgel fogadta az elismerő szavakat, és mindenkivel váltott néhány közvetlen mondatot.

Brankovics Kukucska Éva képei színesek, szépek, a legtöbbjét derű lengi be, aktivitásról, életszeretetről árulkodik. A portrétól a tájképen át a grafikáig minden műfaj képviselteti magát a Hegyvidék Galériában. Elkészültük ideje is különböző, az egészen új alkotások mellett húsz-, harmincévesek is láthatók, és sok darab az életműből – hely hiányában – így sem került most falra.

Az alkotó sokszínű egyéniségét, ebből fakadó művészi gazdagságát méltatta megnyitóbeszédében Kádár János Miklós festőművész, Brankovics Éva több évtizedes barátja. Ajánlásából nem hiányzott a régi barátot megtisztelő humor és a pályatársi versengés sem, hiszen mint mondta, ő maga is foglalkozik grafikával, és a számára korábban csak festőként ismert művésznő most új, kiváló grafikusi énjét is megmutatja.

Brankovics Kukucska Éva 1938-ban született Irsán (mai neve: Albertirsa). Neve mindkét szülőjét idézi. Elmondása szerint nagyon korán, már hároméves korában tudta, hogy festő szeretne lenni, és gyerekkorát végigkísérte a rajzolás, festés szeretete; sok szomorúságból, nehézségből kisegítette ez a tevékenység. Középiskolásként már komoly művészemberektől tanulhatott, hiszen a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járt, ahol tanárain kívül társai munkái iránti érdeklődése és kíváncsisága is a fejlődését szolgálta. („Kukucska, vagyis kíváncsi vagyok” – mondja magáról mosolyogva.)

A „kisképzőből” azután egyenes út vezetett a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Szőnyi István, Fónyi Géza, Kádár György, Papp Gyula, Pór Bertalan voltak a mesterei, meghatározói annak, milyen művésszé vált. Példakép, egyetlen utánzott nagy egyéniség nem volt az életében, sokaktól sokfélét tanult. A művészetet egyéni megnyilvánulásnak tartja, amelyben mindenki úgy alkot, ahogy neki a legjobb, legmegfelelőbb.

Tanulóévei az ’56-os forradalom és szabadságharc idejére, valamint az azt követő évekre estek, amikor nem volt könnyű fiatalnak lenni. Az akkori időszak mégis szép emlékként él benne; a (ma) Stefánia úti kollégiumban olyan színészóriásokkal lakott együtt, mint Garas Dezső, és egykori barátai közül azóta is sokakkal közeli kapcsolatot ápol.

1961-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, és még ugyanabban az esztendőben a Vásárhelyi Őszi Tárlaton mutatkozott be a nagyközönség előtt. A 70-es évek elejétől egyéni kiállítások sorát rendezte, olaj- és akvarellképei megtalálhatók voltak az akkor népszerű Képcsarnok üzleteiben, és hamarosan a külföldi művészetszeretőkhöz is eljutottak. Egyedül és többedmagával is szerepelt németországi, hollandiai, francia és olasz tárlatokon, Európán kívül Amerikában és Japánban is vannak képei. Ma is szeretettel emlékszik azoknak a holland művészetrajongóknak a levelére, akik ismeretlenül is megköszönték az általuk megvásárolt festményét.

A közel húsz éve a XII. kerületben élő művésznő ma már nem ad el képeket. Költözésekor jó néhány munkáját ellopták, amit azóta is fájlal, s mivel úgy érzi, a művei olyanok, mint a saját gyermekei, nem szeretne megválni tőlük.

Pedig a mostani kiállításán is akad nem egy olyan festmény, amit szívesen kiakasztana az ember a nappalijában. Az erőteljes, mégis finom összhatássá olvadó színek, a piros, narancssárga, sárga életörömet és derűt sugároznak (Matera, Niké szárnyak), a kékek, zöldek, lilák a tájképeken természethűek (Sárvári arborétum, Éjszakai tenger), ugyanakkor valami mese-, sőt népmeseszerűséget (Hazatérés) sejtetnek, míg az Ángyika néni portré a realisztikus ábrázolásával lepi meg a látogatót.

A megnyitón Brankovics Kukucska Éva családja is képviseltette magát. Tompos Márton, az unokája elárulta, hogy a ma is fáradhatatlanul dolgozó családtag őket is hétről hétre lenyűgözi korát meghazudtoló energikusságával és a tervekkel, amikkel az újabb és újabb alkotásokba kezd. Amúgy nemcsak a művésznő gyermekei, de unokái is kaptak a művészi érzékenység örökségéből, Tompos Márton például filmes tevékenységében kamatoztatja ezt.

És igen, ennek a folyamatos kreativitásnak a munka szeretete a nyitja. „Amikor dolgozom, nem gondolok a testi fájdalomra, a bajaimra. Pedig én is egy regiment gyógyszert szedek, és a barátnőim is gyakran kérdezik, hogyan tudsz dolgozni, ha fáj a lábad. De számomra a festés szinte »lefokozza« a fájdalmat. Nekem ez az életem” – vallja.

Megkérdeztem, melyik a kedvenc képe. Az Ángyika néni, A kis csónakos mellett egy újabb alkotására hívja fel a figyelmemet, a János Jelenések könyve című képre. A gomolygó felhőből kirajzolódó angyaloknak, ahogy fogalmaz, komoly feladata van. Ők azok, akik vigyáznak ránk, és biztosítják, hogy a Föld soha ne pusztulhasson el.

Forrás: hegyvidek.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Átadták az Óbudai Egyetem csaknem 3,5 milliárd forintból felújított Kandó Kollégiumát a Bécsi úton.
Szeptember 13-án a Bimbó út 3. szám előtt botlatókövet helyeztek el a halhatatlan író, a magyar szórakoztató irodalom máig egyik legnépszerűbb szerzője, Rejtő Jenő emlékére.
Újabb 11 vári műemlékház újult meg, amelyeket Dr. Nagy Gábor Tamás , a I. kerület polgármestere és Vas Hunor, a GAMESZ igazgatója őszi ajtódísszel jelöltek meg.
Szeptember 21-én ismét várja látogatóit a Kőbányai víztároló medence.
Átadják a forgalomnak a Balatoni út XXII. kerületi szakaszán a Háros utcánál elkészült körforgalmú csomópontot 2019. szeptember 14-én, szombaton.
Lezárult a jelöltállítás időszaka, a helyi választási bizottság döntött a jelöltek és a kompenzációs listák nyilvántartásba vételéről, de nem mindegyik döntés jogerős még.
A 2014. szeptemberi számában írta meg először az Óbuda újság, hogy a „Fő tér 2. szám alatti földszinti helyiségekben nyitja meg kapuit az Esernyős Óbudai Kulturális és Információs Pont. “A...
Amint arról az önkormányzat már augusztus végén tájékoztatta elektronikus csatornáin a lakosságot, a II. kerületi lomtalanítás korábban megszokott időpontja ebben az évben december elejére módosul.
Szeptembertől újraindul a II. Kerületi Önkormányzat Szülők Akadémiája című ingyenes előadás-sorozata.
Új felnőtt háziorvosi rendelőket adtak át a Budapesti Szent Ferenc Kórházban.
Az Egészséges Budapest Program részeként jelentős fejlesztések zajlanak az Országos Onkológiai Intézetben. Most adták át az intézmény közel 630 millió forintból beszerzett, új informatikai...
Korszerű és tágas termekben, lebilincselően szép környezetben kezdhetik meg a tanévet a Zugligeti Általános Iskola felső tagozatos diákjai: az egykori Fácán vendéglő védett épületének...
Méltán örvend nagy népszerűségnek a családok körben is a MOM Sport uszodája, ahol kiemelt figyelmet kapnak a gyerekbarát megoldások. A nyári felújítások során is erre fókuszáltak: elkészült a...
A nyári szünet után szeptember 9-én újra kinyit a Fonó Budai Zeneház. Ebben az évadban is autentikus népzenei és táncos programok, új sorozatok, minifesztiválok várják a közönséget a Sztregova utcai...
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kiemelt fontosságúnak tekinti a közlekedés biztonságát. A gyermekek iskolakezdési veszélyeztetettségének csökkentése érdekében Óbuda-Békásmegyer...
Manna Matiné címmel 2017-ben kortárs bábszínházi sorozat indult a B32 Galéria és Kultúrtér, valamint a Manna Produkció együttműködésében. A harmadik alkalommal ősztől útjára induló projekt nemcsak a...
Szeptember 6-án nagyszabású utcabállal nyitja a Hadik Kávéház az őszi szezont, az ingyenes koncerten az Ivan and the Parasol lép fel. A Hadik Irodalmi Brunch hétvégi eseményeire ősszel is neves...
Újbuda környezetének védelméért elismerő címet kapott nemrég az önkormányzattól Kremnicsán János, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. A Sas-hegyi Látogatóközpont általa vezetett...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó