Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

„Nem hittem volna, hogy megfoghatok egy igazi meteort, nagyon izgalmas volt”- mesélte lelkesen Áron, aki egyike volt azoknak a szerencsés gyerekeknek, akik részt vettek a Mátyás táborban a Holdra szállás 50 évfordulója alkalmából megrendezett interaktív bemutatónak.

Az Emberi Erőforrások Fejlesztése Alapítvány gondozásában megvalósult tudományfesztivál emléket állít az Apollo 11 programon dolgozó mérnököknek, kutatóknak és az asztronautáknak. Szó szerint testközelbe hozta a világűrt, egyúttal nagyszerűen szolgálta a természettudományos tantárgyak, a tudományos és kutatói pálya népszerűsítését.Az egész napos rendezvényen többek között kiderült, hogy mikor léphet ember a Marsra, milyen érzés a súlytalanság, mit kell tudni a holdi körülményekről, hol tart éppen az űrkutatás, illetve milyen szerepet kapnak ebben a robotok és a mesterséges intelligencia. A rendezvényre a gyerekek is készültek, egész héten az űrhajózással kapcsolatos feladatokat oldottak meg, valamint a bemutatóknak otthont adó termet is ennek megfelelően díszítették fel. Többek között egy felirattal, amin ez állt: Holdra szállt a Mátyás tábor.

Az első előadáson Rózsahegyi Márton a Hold keletkezéséről, illetve a naprendszerben keringő bolygók holdjairól beszélt, míg Ordasi András a holdutazás érdekességeibe avatta be a táborozókat.

Bacsárdi László a Földközelben a világűr! című előadásában igazi műhelytitkokat is megosztott a szép számú hallgatósággal, Tóth Pál pedig látványos fizika-show-val bizonyította be, hogy a természettudományok bizony egyáltalán nem unalmasak.
Nem kevésbé bizonyult tanulságosnak Sík András beszámolója, a ugyanis érdekes részleteket árult el a Mars felfedezésének lehetőségeiről.

Tanos Áron a robotok és az űrkutatás egyre szorosabb kapcsolatát elemezte, végezetül következett az igazi játék: Milánkovich Dorottya a Moonlight interaktív társasjátékával ismertette meg a gyerekeket, akik egy valódi űrhajós fotófal előtt fotózhatták egymást. Sőt, igazi hullócsillag maradványokat és meteoritokat is tanulmányozhattak a mikroszkóp alatt. Tamásnak az égből pottyant kőzetek mellett a holdpor tetszett a legjobban, ahogyan fogalmazott, nem gondolta volna, hogy ennyire színes ez az anyag. Csenge az apró meteoritokon lepődött meg, és elmondta, hogy a hallottaknak jó hasznát veszi majd az iskolai tanórákon.

A program sokoldalúságát emelte ki Móczán Mónika, mint kifejtette igyekeznek sokszínűvé tenni a tábort.
„Minden héten van valamilyen projekt, amit többféle módon dolgoznak fel a gyerekek. Természetesen a jelentkezés önkéntes alapon működik, de a tapasztalatok szerint résztvevőkből soha nincs hiány” – hívta fel a figyelmet a Mátyás Tábort üzemeltető Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője hozzátéve, hogy a házi rendezvényeken kívül rendszeresen jönnek meghívott vendégek, míg kedden és csütörtökön külső programokat szerveznek. Nagy népszerűségnek örvend a medence és a sportolási lehetőségek, a foci, a kosárlabda vagy éppen a számháború. „Itt minden arról szól, hogy a táborlakók jól érezzék magukat” – emlékeztetett Móczán Mónika.

Forrás: hegyvidek.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Kérjük, hogy járuljon hozzá a környezetünk megóvásához és a háztartásában feleslegessé vált, működésképtelen elektronikai eszközöket és egyéb veszélyes hulladékokat hozza el és adja le a Hegyvidéki...
Adott egy peremszéli iskola, ahol lassan, de biztosan kovácsolódik össze egy páratlan erejű szülői munkaközösség.
A hétfői napon megtörtént a polgármesteri munkakör átadás-átvétele, amelynek kapcsán a pénzügyi és gazdálkodási főosztályvezető összegezte a kerület naprakész pénzügyi helyzetét.
A fővárosiak közlekedési szokásairól tart közvélemény-kutatást a Budapesti Közlekedési Központ. A felmérés önkéntes és anonim.
Október 15. a fehér bot nemzetközi világnapja. Ez alkalomból a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával a Békásmegyeri...
Október 13-án lezajlottak Magyarországon az önkormányzati választások. A kerületben leadott érvényes szavazatok 50,42 százalékának megszerzésével dr. Kiss László Budapest III. kerületének...
Huszonöt évvel ezelőtt két futballrajongó fiatalember elhatározta, hogy a gyerekeknek is elviszi a labdarúgás örömét.
Jelentősen csökkenhet a környezet terhelése a II. kerületi iskolabuszprogrammal.
Új, digitális alapra helyezte és bővíti a térfigyelő rendszerét a II. Kerületi Önkormányzat.
Elkezdődhet a II. kerületi integrált szakrendelő megépítése, amelyhez a kormány a szükséges forrásokat biztosítja – jelentette be Varga Mihály.
Október 14. és 17. között a Budapesti Víz Világtalálkozó miatt forgalomkorlátozásra kell számítani.
Idén már a harmadik alkalommal írta ki Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a ‘Virágos Óbuda Pályázatot’, amelynek eredményhirdetését a Szindbád Rendezvényteremben tartották. A pályázat célja, hogy...
Negyedik alkalommal rendezték meg a nagy népszerűségnek örvendő képző-, ipar- és népművészeti tárlatot.
A II. Kerületi Önkormányzat azoknak a munkáját díjazta, akik különös figyelmet fordítanak az ingatlanuk előtti közterületek szépítésére.
2019-ben 100 millió forintos keretet irányzott elő az Önkormányzat az Arató Emil téren található Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarának fejlesztésére. A 2018-ban,...
Az országban is egyedülálló családos főzőtanfolyamot indított a II. Kerületi Önkormányzat.
Átadták az a két új kórtermet, amelyet a Budavári Önkormányzat támogatásából szereltek fel a Szent Ferenc Kórházban, hogy az I. kerületi betegek a lehető legjobb körülmények között gyógyulhassanak.
Hitelfelvétel nélkül épített uszodát Pesthidegkúton a II. Kerületi Önkormányzat. A Gyarmati Dezső Uszoda két benti és egy kültéri medencével várja a sportolni vágyókat október 1-jétől.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó