Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

image

Rendhagyó műsorral indult a MOM Kulturális Központban rendezett október 23-ai ünnepség. A Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola 7. c osztálya az Időutazók című előadását mutatta be, melynek története szerint egy, a múltbeli személyekkel interjúkat készítő riporter megszólaltatta az ’56-os forradalom különböző oldalon álló szereplőit, többek között Nagy Imrét, Gerő Ernőt, Kádár Jánost és egy szovjet katonát, hogy az utókor megismerhesse tetteiknek hátterét.

„Magyarország, s mi, magyarok 57 évvel ezelőtt beírtuk magunkat a huszadik század krónikájába” – jelentette ki a diákprodukciót követő ünnepi beszédében Fónagy János. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: akkori tetteink által ismert meg minket igazán a világ; amikor szabadságunkért a Szovjetunióval szemben felvettük a harcot, világszerte megbecsüléssel tekintettek ránk bátorságunkért, és a forradalom tisztaságáért.

A politikus felidézte, hogy a forradalmi csoportok ellenállását a hatalmas túlerő sem tudta azonnal megtörni. Hetekig folyt a fegyveres harc, amit sztrájkok, tömegdemonstrációk követtek. Miután már a tankok megálltak, a nehézfegyverek elhallgattak, az újjászerveződő kommunista hatalom több tucatnyiszor belelövetett a békés tüntetők tömegébe. Fónagy János arról is beszélt, hogy a forradalmat követő leszámolás több száz emberéletet, s több tízezer börtönbe zárt, derékba tört életet követelt.

image

„1956 forradalma és szabadságharca a mai napig kivételes egységet jelképez számunkra. Azt, hogy kizárólag az összefogás által vagyunk képesek szembeszállni azokkal, akik ránk, a magyar nemzetre akarják kényszeríteni akaratukat – esetenként nem fegyverekkel, hanem azokkal azonos erejű gazdasági eszközökkel” – hangsúlyozta az államtitkár. Megjegyezte: néhány évvel ezelőtt ismét szembesülnünk kellett azzal, hogy elvesztettük cselekvőképességünket, sok tekintetben kiszolgáltatottá váltunk, s erre a helyzetre mondták három évvel ezelőtt a magyar választók azt, hogy ebből elég volt.

Fónagy János szerint az összefogás eredményei már látszanak: „honfitársaink százezreit mentettük meg az otthonukat fenyegető adósság rémétől, az állam segítségével az önkormányzatok kiutat találhattak az adósságspirálból, az állam már nem kótyavetyéli el a nemzeti vagyont, hanem gondos gazdaként vigyáz rá, sőt, gyarapítja azt”. Arra is figyelmeztetett ugyanakkor, hogy azok, akik irányítani akarnak bennünket, korábban megszerzett jogosítványaiktól nem fognak önként lemondani, sőt, amit a magyar összefogás kivett a kezükből, vissza is akarják venni.

„2014 arról fog szólni: ki tudják-e venni a gyeplőt a kezünkből, sikerül-e semmissé tenni mindazt, amit közösen elértünk. Hiszek abban, hogy közös erőfeszítéseink nem voltak hiábavalóak, s messzebbre juthatunk azon az úton, melyen elindultunk” – utalt a következő országgyűlési választások tétjére a parlamenti államtitkár, aki ünnepi gondolatait azzal zárta: nem tagadhatjuk meg 1956 hőseinek és mártírjainak emlékét, nem lehetünk hűtlenek örökségünkhöz.

image

A hagyományokhoz híven az ünnepi beszéd után díjakat vehettek át a kerületi gyermekekkel foglalkozó, kiváló munkát végző közalkalmazottak. Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester, valamint Sikota Krisztina, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke Életmű Díjjal jutalmazta dr. Csordásné Trozner Katalin óvodapedagógust, a Zugligeti Óvoda munkatársát; a nyugdíjba vonuló dr. Budai Évát, aki a Városmajori Gimnáziumban magyar nyelvet és irodalmat, színház- és drámatörténetet, dráma tantárgyat, illetve alkalmilag könyvtárismeretet, állampolgári ismereteket és újságírást tanított; valamint a szintén nyugdíjba menő Fábián Klárát, a Solti György Zeneiskola csellótanárát.

Kiemelkedő színvonalú szakmai-pedagógiai tevékenységéért Eötvös József-gyűrűt kapott Marosi Hedvig, KIMBI Óvoda vezető-helyettese, Wildnerné Imrédy Andrea, a Városmajori Óvoda pedagógusa, továbbá Vojnitsné Steinbach Katalin, a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola tanítója, a német nemzetiségi tagozat vezetője.

Hegyvidék Ifjúságáért Díjban részesült Varju Erika, a Mesevár Óvoda pedagógusa, Szarka Józsefné, a Táltos Óvoda jövő évben nyugdíjba vonuló pedagógusa, Páldiné Janocha Mária pszichológus, a XII. kerületi Nevelési Tanácsadó igazgatóhelyettese, valamint Máténé Tóth Emese, a Virányosi Általános Iskola tanítója és ének-zene tanára.

A Hegyvidék Ifjú Pedagógusa Díjat Iván Ágnes, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium franciatanára, Józsa Szilvia, a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két TannyelvűNemzetiségi Gimnázium tanítója, míg a Hegyvidék Gyermekeiért Díjat Koncz Mária, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola gyermek- és ifjúságvédelmi felelőse, illetve Tóth Judit, a Gazdasági Ellátó Szolgálat munkatársa vehette át.

A nevelő-oktató munka magasabb színvonalú ellátásához nyújtott támogatásáért Segítő Kéz Díjat érdemelt ki dr. Ivanovits Andrea szülő, aki az Arany János Általános Iskola és Gimnázium iskolaszékének tagjaként kiemelkedő segítséget nyújtott az intézmény aktuális feladatainak megoldásához, továbbá Torma Ignác, Hutter Iván, Juhász Zoltán és Békés Ádám, akik építési tervek elkészítésével, alapanyagok felajánlásával és munkaerővel segítették a Tamási Áron iskolát, hogy termet és elegendő ebédlői kapacitást tudjanak biztosítani az újonnan érkező, háromosztálynyi elsős gyermeknek.

image

Díszdiplomával köszöntötte az önkormányzat azokat a nyugdíjas pedagógusokat, akik 50, 60, illetve 65 éve szerezték diplomájukat és közmegbecsülésre méltóan tettek eleget hivatásuknak. Aranyoklevelet kapott Somlai Csabáné, Kovács Jánosné, dr. Kálmán Lajosné, Kiss Gáborné, Boszilkov Vladimirné, Kónya Imréné, Fábián Márta Vilma, Garai Tiborné és Siklósi Nándorné. Gyémántoklevelet vehetett át Tóth László, Máté Andrásné, Pörje Lajosné, Ettingshausen Miklósné és Hárs Lászlóné; míg az 1948-ban végzett László Istvánné, Balogh Balázsné, dr. Korhecz Imréné, Péter Antalné és Wolsky Lászlóné nyugdíjas pedagógusoknak vasoklevél járt.

Pokorni Zoltán polgármester az október 23-i ünnepségen egy újságírónak is díjat adományozott: több évtizedes, eredményes újságírói, szerkesztői és riporteri munkájáért, a hegyvidéki polgárok tájékoztatása terén végzett színvonalas tevékenységéért díszoklevelet kapott Krassó László, Hegyvidék Televízió műsorvezetője.

A díjátadásokat követően az ünnepség résztvevői a Gesztenyés kertben lévő emlékoszlophoz vonultak át, ahol az önkormányzat, ’56-os közösségek, pártok, egyházak, helyi szervezetek, a rendőrség és az iskolák képviselői koszorúztak. A Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester, valamint Fonti Krisztina, Kovács Lajos és Váczi János alpolgármesterek helyezték el az emlékezés virágait

Hegyvidek.hu

Forrás

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Már tavaly próbálkozott a kormány, hogy jelentős fairtás árán elinduljon a Hajógyári-sziget körbeépítése árvízvédelmi gátakkal.
Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a Ganz Villamossági Művek jogutódjaként működő, transzformátorok és erősáramú motorok gyártásával foglalkozó CG...
Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség; az ügyben 20 embert...
A megújult Tropicarium június 20-tól változatlan nyitvatartással várja újra a látogatókat.
Minden évben több száz gyerek nyaralhat kedvezményes áron az önkormányzat nyári táborában, Balatonakaliban. Idén a június 16-ai tábornyitást a gyermekek és a pedagógusok védelme érdekében egy alapos...
Pro Medicina Újbuda kitüntetést és Polgármesteri Dicséretet kaptak az egészségügyben dolgozók a Semmelweis-napon. Az elismeréseket László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester adta át.
Károly bácsi továbbra is korát meghazudtoló módon élvezi a vizet, a mozgást, és 101. születésnapja után is rendszeres látogatója lesz a Nyéki Imre Uszodának, ahol ünnepélyesen fel is köszöntötték a...
Újbuda önkormányzata bruttó 150 ezer forint pénzjutalmat ad a kerület szociális ágazatban dolgozó munkatársainak, írja közleményében a XI. kerületi önkormányzat.
Az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül földi kémiai kezelést végeznek július 1-én kerületünkben.
Tavaly ősszel kerületünkben megalakult a gyógypedagógiai szakmai munkaközösség, amellett, hogy 6 éve működik a fejlesztőpedagógiai munkaközösség is. Tagjai az önkormányzat fenntartásában működő...
Ünnepélyes keretek között adtak át egy vadonatúj mentőautót a Budafoki Mentőállomásnak, kiváltva ezzel egy már kiszolgált járművet. Az átadáson a helyi összefogás jegyében Karsay Ferenc...
Kerületünk Huncutka Tagóvodáját madárbarát intézménynek nyilvánította a Magyar Madártani Egyesület.
A múlt héten kezdődtek meg az óvodaudvarok tavaszi-nyári karbantartási munkálatai, hogy az intézmények felfrissült környezetben tudják fogadni a kicsiket.
2020. szeptember 1. napjáig nem kell közterület-használati díjat fizetni Budapesten, így a III. kerületben sem a vendéglátóhelyek teraszai után. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükség arra...
Információ az újraindított egészségügyi ellátásról
A járványhelyzet enyhülése azt is jelenti, hogy fokozatosan újra megnyithatnak azok a közösségi helyek, ahol sportolni, kikapcsolódni lehet.
A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Zugligeti Libegő átadásának 50. évfordulóját.
Régi álma vált valóra Varga Milánnak, amikor sok spórolás után megnyithatta első pizzériáját Budafok belvárosában. A koronavírus-járvány azonban kissé átírta a számításait, de ahelyett, hogy feladta...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó