Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Megvilágított páragömbök színesítik Budapest egyik legnagyobb lakótelepének főutcáját. A 21. századi attrakció mellett a kőbányai Újhegyi sétány a múltat sem feledi, a helyiek összetartozását apró “meglepetésszobrok” erősítik. “A miénk Budapest egyik legszebb korzója.” – mondta az ünnepélyes átadón D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere.

Trendi lett, akárcsak az elsőként megszépült szakasz, és attól egyediségében sem marad el. Bejáratait nem Atlasz-szobrok őrzik, mint a hajdani Dreher-bérházét, hanem 21. századi strázsák. A Harmat és a Mádi utcánál „felhőgyárak” jelölik az Újhegyi sétány 2. ütemében megújított közterület határait. A két oszlop szó szerint is színt visz Budapest egyik legnagyobb lakótelepének mindennapjaiba. A „felhőgyárak” páragömböket lövellnek ki, amelyeket programozható világítás tesz láthatóvá. A generáltervező a víz megnyugtató erejével a sétány teljes rekonstrukciója során eljátszott. A Lépték-Terv Tájépítészeti Iroda szakemberei a 2016-ban átadott első szakaszt vízlépcsővel tették hangulatossá, a hamarosan kezdődő záró fázisban pedig vízjátékkal dobják fel a helyi általános iskola előterét.  

A tervezők azt vallják, hogy a tájépítész közösségszervező, de egyben művész is. Ez a meggyőződésük vezette őket, amikor a sétány most felavatott részét apró szobrocskákkal díszítették. A Harmat és a Mádi utca között megbújik bronzba öntött kukoricacső, demizson, pinceajtó, csille és csákány is. Az alkotások Budapest X. kerületének mezőgazdasági- és bányászmúltját elevenítik fel, erősítve a helyiek kötődését lakóhelyükhöz. 

Az Újhegyi sétány 2. ütemének alapkövét 2018 júniusában rakták le.“A sétány a helyi közösségi identitás fő ütőere, amely az elmúlt években elmeszesedett.”- mondta akkor D. Kovács Róbert Antal polgármester arra emlékeztetve, hogy a lakótelepet több, mint negyven éve kezdték építeni. A közösségteremtést környezetbarát, formatervezett padok és találkozóhely segíti. A játszóteret modernizálták, a kisgyermekes anyák kényelmét pelenkázó szolgálja. Az idősebbek és a mozgásukban korlátozottak akadálymentes járdaszakaszokon közelíthetik meg a sétány északi szakaszát. 16.500 négyzetméternyi közterület újult meg, az elültetett fáknak, cserjéknek és a kiépített automata öntözőrendszernek köszönhetően a környék zöldebb lett. Megszépült a burkolat, korszerűsítették a közvilágítást, valamint felújították az óvoda és a bölcsőde homlokzatát. A Harmat és a Mádi utca közötti rész rekonstrukciója 319 millió forintba került. A költségekből 200 milliót pályázati forrásból fedezett az Önkormányzat. Ezt a pénzt Kőbánya a TÉR_KÖZ programban nyerte, amelyet városrehabilitáció céljából írt ki a Fővárosi Önkormányzat. A fennmaradt 119 millió forintot a Kőbányai Önkormányzat saját forrásból biztosította. 

„Évek óta azon fáradozunk, hogy teljesen megújítsuk kerületünk legnagyobb lakótelepének főutcáját. A legnagyobb öröm, hogy az eddig elkészült szakaszt az itt élők szeretik, új létesítményeit szívesen használják.” - mondta a kerület polgármestere a 2. ütem ünnepélyes átadásán. 

D. Kovács Róbert Antal hozzátette, hogy hamarosan megkezdődik a záró szakasz felújítása. “Ha minden a terv szerint halad, ősszel befejezzük az “elmeszesedett ütőér” cseréjét, és teljes hosszában megújítjuk a sétányt.”- hangsúlyozta Kőbánya első embere, aki büszke arra, hogy a kőbányaiaké lesz Budapest egyik legszebb korzója.  

A 17 ezer lakosú Újhegyi lakótelep főutcájának teljes rekonstrukciója a 2014-ben kezdődött önkormányzati ciklus fejlesztéseinek “zászlóshajója” Kőbányán. A 2016-ban zárult 1. ütemben több, mint 700 millió forintból újult meg a sétány középső szakasza a Bányató és a Harmat utca között. A munka 2017-ben elnyerte a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület nívódíját. 2018-ban pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség által alapított, Az ország főtere elismerést vehette át érte az Önkormányzat.

A 3. ütem a sétány déli részét érinti a Bányató és a Gergely utca között. A tervek szerint szeptemberre megújul a burkolat, a növényzet, de nem marad érintetlen az óvoda és az iskola sem, amelynek névadója, Széchenyi István szobrot kap a kőbányai korzón. A záró fázis költségei várhatóan meghaladják a 660 millió forintot, amelyből 441 millió az önkormányzati önrész, a többi fővárosi támogatás. Az átgondolt és igényes kőbányai városfejlesztésből a helyiek kétszeresen profitálnak, az Újhegyi lakótelepen a panellakások átlagos négyzetméterára 80%-kal nőtt 2015 óta. 

Forrás: kobanya.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Kelet-Pestről

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata 2019. november 21-én este 18:00 órától közmeghallgatást tartott a Vigyázó Sándor Művelődési Ház fórumtermében.
Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata immáron hatodik alkalommal rendezett közszolgálati nyugdíjas találkozót.
A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Diákönkormányzatának (Balassi DÖK) rendezésében ismét 24 órán keresztül pattogott a labda a tornateremben.
Kovács Péter polgármester 2019. október 29-én Főváros Védelméért oklevelet vett át a Fővárosi Kormányhivatal dísztermében.
40 évvel a megépítése után ismét hangulatos közösségi tér az Újhegyi sétány.
A főváros XVI. kerülete idén mintegy 1,2 milliárd forintos állami támogatást szerzett földutak aszfaltozására – közölte a kerület polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.
Szeptember 4-én délután Rákoskeresztúr Fő terén is helyet kapott egy napjainkban igen közkedvelt városmarketing elem: Rákosmente látványos városfelirata.
Rákosmente Önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ingyenes lombzsákosztást szervez annak érdekében, hogy a XVII. kerület lakói környezetbarát módon szabaduljanak meg a felesleges...
„Az Országgyűlés elé terjesztett indítványok elfogadása előrelépést jelenthet, de Kőbánya számára a valódi megoldás az lenne, ha a trafikok nem árusíthatnának szeszes italt.”– mondta a...
Kovács Péter polgármester köszöntötte Dr. Bálint Györgyöt, vagy ahogy az egész ország ismerő őt Bálint gazdát, 100. születésnapja alkalmából.
A Kőbányai Önkormányzat által működtetett napközis nyári táborban mind a kilenc hetén nyeregbe pattanhatnak a táborozó iskolások, a Kőbánya Bringa programnak köszönhetően.
Egyedi tervezésű új eszközökkel, Kőbánya hagyományait idéző két új játszótér várja mostantól a gyerekeket a kerület egyik legkedveltebb helyszínén, az Óhegy parkban.
Önkormányzatunk és a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat (KESZ) vezetői, valamint számos cinkotai érdeklődő jelenlétében június 5-én átadták a Cinkotai Egészségházat.
Rákosmente Önkormányzata a közútfejlesztések mellett a gyalogjárdák felújítására, biztonságossá tételére is nagy figyelmet fordít, így a közelmúltban 26 helyszínen fejeződtek be a gyalogosok...
Immár harmadik alkalommal rendezték meg kerületünkben a Távírótörténeti Konferenciát, melynek helyszíne a Podmaniczky-Vigyázó Kastély oldalszárnya volt.
Több száz kisgyermeket emeltek szüleik, nagyszüleik a magasba május 11-én, a Heltai téren megrendezett Liget Pikniken.
A véletlennek köszönhetően a Humusz Szövetség segítségével Szász József alpolgármester találkozott egy környezettudatos kerületi diákkal, Szabó Bencével, aki az Erzsébet-ligetben lévő Budapesti...
A XVI. kerületi Önkormányzat 2018-ban sikerrel pályázott a Határtalanul! program Kárpátaljai szolidaritási alprogramjára.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Ön is hirdetne?

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó