Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

2019. május 29-én, szerdán testvérvárosi emlékkövet avatott fel dr. Tóth József polgármester és Georg Papai, Bécs-Floridsdorf elöljárója, a két kerület együttműködésének 30. évfordulójára. Az ünnepségen a városrész vezetőin kívül megjelent az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövete, testvérvárosunk delegációja, Kiss Zoltán díszpolgárunk, egykori tanácselnök, az együttműködési megállapodás aláírója.

A megjelentek üdvözlését követően a kerületi és fővárosi versenyen is kiemelt aranyfokozatot kiérdemlő Pannónia Általános Iskola Vadvirág Énekegyüttese Zoboraljai népdalcsokrot adott elő, ezt követően dr. Tóth József polgármester mondott beszédet.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntőjében felelevenítette a két kerület együttműködésének fontosabb állomásait. Az együttműködési megállapodást 1989-ben írta alá Bécs 21. kerületének elöljárója, Kurt Landsmann és a XIII. kerület tanácselnöke, Kiss Zoltán. Jelentős állomás volt 1996, amikoris Floridsdorf elöljárója elsőként vehette át önkormányzatunk új kitüntetését, a kerület kulcsát. 2001-ben utcát neveztek el Bécsben kerületünkről, azóta viseli az egyik közterületünk az Angyalföld Strasse nevet. A gesztust 2003-ban viszonozva a Béke tér sétánya a Floridsdorf nevet kapta. 2004-ben együtt ünnepeltük Floridsdorf 100., a két kerület együttműködésének pedig 15. évfordulóját. Az évek során számtalan program, szakmai fórum, ismeretbővítő látogatás történt. Elmondható, hogy a testvérvárosi kapcsolat során a találkozók rendszeresek voltak és mindig külön öröm volt, ha gyermekeink, civil szervezeteink, intézményeink kerültek kapcsolatba egymással ennek köszönhetően.

Georg Papai, Bécs 21. kerületének, testvérvárosunknak elöljárója örömét fejezte ki, hogy meghívást kapott az eseményre, majd Bécs főpolgármesterének jókívánságait tolmácsolta a jelenlévőknek. Fontos, baráti szimbólumnak tartja a két kerület közötti jó kapcsolatot, mely fontos lehetőséget biztosít a kölcsönös tapasztalatcserére, az életminőség javítására. Külön örömét fejezte ki a földbe kerülő időkapszulával kapcsolatosan, majd reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő 30 évben is megmarad a jó kapcsolat és az együttműködés kerületeink között.

Az ünnepi beszédek elhangzását követően a kerületek vezetői megtöltötték az időkapszulát, melybe jelenleg érvényes pénzérmék, az együttműködési megállapodás másolata, képek, valamint a Hírnök újság legfrissebb száma kerültek. Az időkapszula földbe helyezését követően került sor a testvérvárosi kő leleplezésére.

Vissza[1]

References

  1. ^ Vissza (www.budapest13.hu)

A teljes cikk a bp13.hu oldalon olvasható.

Ossza meg az információt!

A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó