Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A XIII. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete a 2020. január 9-i ülésén elfogadta a 2019 és 2024 közötti integrált ciklusprogramjának céljait, főbb szempontjait, feladatait. Az új stratégiai és gazdasági program elnevezése – Lendületben 2.0 – arra utal, hogy a kerület épít a korábbi, Lendületben a XIII. kerület című ciklusprogram eredményeire, megtartja annak  fejlesztő és innovatív szemléletét, ugyanakkor új célokkal és feladatokkal igazodik az új kihívásokhoz. Az önkormányzat számára továbbra is elsődleges a kerületben élők szolgálata, a felelős gondolkodás, az értékteremtés, a fejlesztések, a hagyományok megóvása. Az új program feladatokra lebontva tartalmazza – sok más mellett –, hogyan fejleszti tovább a helyi egészségügyi ellátórendszert a kerület, miként folytatódik az egyedülálló bérlakás-építési program, hogyan emelhetik az „okos” technológiai megoldások a közszolgáltatások színvonalának minőségét. Az önkormányzat lényegesnek tartja, hogy mindenki találja meg a kerület határain belül az igényes közművelődési, kulturális, illetve beltéri és kültéri sportolási lehetőségeket. A Lendületben 2.0 program megvalósítása során az önkormányzat – miként az előző években is – kiemelt figyelmet fordít az itt élők véleményére, partnerségre törekszik a civil szervezetekkel. Mindezek alapjául szolgál a módosított Hosszú távú Fejlesztési Koncepció, amely 2033-ig fogalmazza meg a kerület fejlesztési irányait.

A módosított Hosszú Távú Fejlesztési Koncepció városépítészeti, zöldfelületfejlesztési, társadalmi és gazdasági kérdésekben határoz meg célokat és javaslatokat. Hangsúlyos elemei a zöldterületek fejlesztései, a klímaváltozás elleni cselekvés, az okos várossá válás. A koncepció olyan tendenciákkal számol, mint a lakásszám és lakosságszám növekedése, vagy a szolgáltatóipari és irodaházak építési igényének növekedése. Megjelenik benne a policentrikus város elképzelése, és kivált célként fogalmazódik meg a gépjárművel való közlekedés csökkentése és ezzel párhuzamosan a még élhetőbb közterületek megteremtése. A Hosszú Távú Fejlesztési Koncepcó alapjául szolgál minden középtávú és rövidtávú önkormányzati programnak és stratégiának, így a Lendületben 2.0 elnevezésű ciklusprogramnak is.

A XIII. Kerületi Önkormányzat Lendületben 2.0 ciklusprogramjában megfogalmazott célok és azok elérését szolgáló feladatok – összhangban a XIII. Kerület Hosszú Távú Fejlesztési Koncepciójával – a kerület fejlődését és a kerületi lakosok életminőségének javítását szolgálják. A program tervezésekor alapvető szempont volt: a XIII. kerület a családok kerülete. Az önkormányzat – amely már jelenleg is magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt minden generációnak – a jövőben is kiemelt feladatának tekinti, hogy az intézményhálózatán (bölcsőde, óvoda, sport-, kulturális, egészségügyi, szociális intézmények), a felújított közterületein (játszóterek, labdapályák, fitnesz-, pihenőparkok) és sokszínű ellátási formáin keresztül a gyermekek, szüleik és nagyszüleik érdekeit szolgálja. A kerületi lakosságszám növekszik. Megváltozott a korosztályos összetétel: az idősebbek felé való eltolódás megállt, a kerületbe költözők között sok a fiatal, a születések száma pedig tartósan 1100 fölé emelkedett.

Az önkormányzat döntéseit, egész tevékenységét mindinkább a környezettudatosságnak kell áthatnia, s reagálnia kell a klímaváltozással jelentkező új kihívásokra. Az otthonválasztásnál egyre többen figyelembe veszik a digitális technológiák széleskörű alkalmazásának lehetőségét is. Mindenhol szerepük van az úgynevezett

A teljes cikk a bp13.hu oldalon olvasható.

Ossza meg az információt!

A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó