Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Jó példák a XV. kerületből: A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesület

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata idén is több mint tíz millió forinttal támogatta a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját. Az Önkormányzati támogatásnak is köszönhetően a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesület kerületi, országos és Magyarország határán túlnyúlóan is egyre sikeresebb, népszerűbb és foglalkoztatottabb.

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes tavaly ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. A néptánc és a népi hagyományok iránt elhivatott közösség nagy utat tett meg megalakulása óta. A kezdetben néhány lelkes fiatalból álló együttes ma több mint 150 tagot számlál óvodástól a felnőtt korosztályig, számos országos és nemzetközi szakmai sikert tudhat magáénak, és Közép-Amerikától Kínáig is bejárta már a világot.

Az együttesen belül hat csoportban folyik a munka olyan fiatal pedagógusok vezetésével, akik számára a néptánc és a tanítás életpálya. Nagy részük a Magyar Táncművészeti Egyetemen végzett vagy jelenleg hallgatója az intézménynek, de oktatónk egy Zeneakadémiai hallgató is, akinek segítségével a táncosok zenei-énekes képességeit is fejlesztjük külön foglalkozások keretében. Az együttes jelenlegi művészeti vezetői Marosy Gerda és Józsa Tamás (Kétszeres Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere).

Az eredményes szakmai munka feltételeit és a mindennapos feladatok ellátását egy jól szervezett egyesület teremti meg és segíti. A néptánc és a népzene mellett a népviseletre, a hiteles megjelenésre is nagy gondot fordítanak, ruhatáruk az évek során sokszorosára bővült. Ez a jelentős gyarapodás nagymértékben köszönhető a XV kerületi önkormányzat bőkezű támogatásának, amelyet a magas színvonalú munkával igyekeznek kiérdemelni és meghálálni. Az Egyesület különösen hangsúlyos figyelmet fordít Rákosmente és azon belül is Rákospalota folklórjára, melyről nem biztos, hogy sokan tudják, hogy milyen gazdag népviseleti forrásai vannak. A szervezet egyik célja ennek a folklórhagyománynak a minél alaposabb megismerése. Fontos megemlíteni, hogy az együttes rendszeresen látogatja műsoraival a XV. kerületi iskolákat és óvodákat, négy általános iskolában és hét óvodában folyik heti szinten néptáncoktatás, melynek eredményeként több mint kétszáz gyermek életét színesíti a néptánc élménye.

A Csokonai Művelődési Házzal közösen szervezett “Szilfán fütyülő” elnevezésű néprajzi ismeretterjesztő sorozat, a “Forduló” névre keresztelt felnőtt kezdő néptánc-tanfolyam, valamint a havi szinten megrendezésre kerülő, élő zenével megvalósuló táncházak tovább árnyalják az egyesület tevékenységi körét. A kerületi kulturális életből is igyekszik kivenni a részét: minden évben megszervezik a Gyermek- és Ifjúsági Szólótáncversenyt, A Szilas Fesztivált, a Kerületi Táncszemlét (korábbi nevén a “Táncol a kerület” fesztivált), nyaranta a napközis tánctáborukat, valamint a pedagógus továbbképzést, mely elsősorban a nem táncos szakmabeli pedagógus kollégáknak kíván segítséget nyújtani a néptánc és a népi játék hagyomány megismeréséhez és az iskolai oktatásban való hasznosításához.

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesület eredményeihez hasonló sikerek érdekében a Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzatának vezetői a jövőben is támogatni kívánják a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját.

Forrás: bpxv.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Észak-Pestről

Idén is több mint tízmillió forinttal támogatta a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata.
Két hete sajnálattal tapasztaltuk, hogy a Hartyán-játszótér frissen felújított kerítését újra jelentősen megrongálták ismeretlen vandálok.
Zugló önkormányzata folyamatosan azon gondolkodik, hogyan tudná még zöldebbé tenné a kerületet, és miként vehetne részt a klímaváltozás csökkentésében. Ennek jegyében kezdtek klímaerdő telepítésébe a Németpróna utcában.
November 13-án, a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében, ünnepi rendezvény keretében köszöntötte önkormányzatunk a kerületi szociális intézmények dolgozóit.
A XIII. kerület i egészségügyi szolgálat két szakrendelője 66 millió forint fejlesztési forráshoz jut az Egészséges Budapest Program keretében - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.
Az akcióban érintett kerületi lakosok kérésére az önkormányzat meghosszabbította az alma, hagyma, krumpli utalványok beváltásának határidejét.
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítéséről szóló kormányhatározat kedden jelenik meg a Magyar Közlönyben.
November 10-én, az I. Világháborút lezáró békeszerződés 100. évfordulóján a két világháború hőseire és áldozataira emlékeztető emlékművet avattak a Csángó utca 22-24. számú lakóépületek előtti parkban.
November 15-én átadták az ösztöndíjakat a sportban, tanulmányaikban, az alkotó- és előadó-művészetekben kiemelkedő eredményeket felmutató újpesti diákoknak.
Egy kilométer hosszan, a Wesselényi utca és a Szentmihály út között építik tovább a zajvédő falat az M3-as autópálya Budapestről kivezető szakaszán.
Őszikék címmel nyílt kiállítás Lekics Lilian Égerházi- és Talent-ösztöndíjas festőművész alkotásaiból a Zuglói Ifjúsági Centrumban.
A szociális munkások biztonsága volt az egyik legfontosabb téma a zuglói szociális munka napján.
Adventi koszorúk a piac virágboltjában, desszertek a boltok polcain, néhány felvillanó égő, és felcsendülnek a jól ismert dallamok a rádiókból.
Novemberhez képest igen enyhe az idő, így nem csoda, hogy a legtöbben még mindig a friss levegőn szeretik tölteni szabadidejüket. Bár már korábban sötétedik, a Rózsavirág téren még minden délután zajlik az élet.
Átadták a felújított Varázskarika Tagóvoda játszóudvarát.
Idén is meghirdette a kerületi önkormányzat a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Környezetvédelmi Közalapítvánnyal együttműködve a „Tiszta porta, virágos kert” pályázatát.
Idén is meghirdeti a katasztrófavédelem a Társasházak napja elnevezésű konzultációsorozatot.
Október 30-án, a Mariott Hotel Báltermében megrendezett XX. FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetésén az önkormányzat képviseletében, az ingatlanfejlesztés területén az elmúlt két évtizedben elért eredményekért elismerő diplomát vett át Holopné Schramek Kornélia alpolgármester.

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

hirdetés

Ön is hirdetne?

 


Szolgáltatások Budapesten

Tanuljon gitározni otthon!
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

noimage

Online nyelvi kurzus
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Online nyelvi kurzus

Coach gyakorlat
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

Coach gyakorlat

Idősgondozás
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

noimage

Bécsiszelet Étterem
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Bécsiszelet Étterem

Villanyszerelő-Elektrikus
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelő-Elektrikus

Villanyszerelő-elektrikus
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelő-elektrikus

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet
(Szolgáltatás / Gyermekfelügyelet, idősgondozás)

Mackófalva Napközbeni Gyermekfelügyelet

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten
(Szolgáltatás / Építőipar)

Festés, tapétázás, szigetelés Budapesten

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Ivanonits vízvezeték szerelő Budapest

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Számítógép javítás fix 6000 Ft-ért a XVI.-ban és környékén

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó