Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A törvényi kötelezettségnek eleget téve minden évben értékeli az önkormányzat a kerületi gyermekvédelmi és gyermekjóléti jelzőrendszer működését. A Forrásházban megtartott eseményen ott voltak mindazok a szakemberek , akik részt vállalnak a kerületi gyermekvédelmi munkában, napi tevékenységük összekapcsolódik az itt élő családokkal, gyermekekkel és fiatalokkal.

Vinczek György, a szociális ágazat munkáját is felügyelő alpolgármester bevezetőjében röviden elmondta, minden évben ilyenkor tavasszal szoktak összegyűlni a szakemberek, hogy értékeljék az elmúlt egy év munkáját és őszintén beszéljenek arról, milyen nehézségekkel találkoznak a különböző területen dolgozók. Ezek a megbeszélések minden formaságot nélkülöznek, mert az információk és a tapasztalatok cseréje a legfontosabb. Tavaly jelentős törvényi változások befolyásolták a helyi gyermekvédelem napi munkáját, hiszen október óta újra dolgoznak gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek a KLIK által fenntartott iskolákban, illetve az önkormányzati óvodákban. Az önkormányzatokra további terheket ró majd az állam által kigondolt lakáspolitika, amely a legszegényebb családok gondjain nem segít, így ők a helyben keresnek majd segítséget, megoldást gondjaikra.

Dr. Király Beatrix, a XIX. kerületi Kormányhivatal vezetője arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a három osztállyal (hatósági, gyámügyi és kormányablak) működő kormányhivatalban januártól a jogi segítségnyújtást a családoknak a hatósági osztályon végzik, amelynek vezetője dr. Kosik Rita. Ezen kívül gyám- és igazságügyekben, áldozatsegítésben továbbra is, Bánfalviné Bartos Évát kell keresni. Az hivatalvezető tájékoztatása szerint egyre több a jogi segítségnyújtást kérő.

Az előadók sorában Friedrich Gábor, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum öt szakmai egységének egyikeként működő Család- és Gyermekjóléti Központ szakmai vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt években az iskolák, a védőnők és a rendőrség munkatársai voltak a legaktívabbak a jelzőrendszerben, de örvendetes, hogy az utóbbi időben a gyermekorvosi szolgálatban dolgozók is értékes információkat szolgáltatnak. Fridrich Gábor beszélt arról is, hogy tavaly október óta új tagokkal is bővült a jelzőrendszer, hiszen a KLIK által fenntartott iskolákban 4, míg az önkormányzati óvodákban egy szociális munkás foglalkozik gyermekvédelemmel, de az önkormányzat legutóbbi döntése alapján ez a létszám újabb négy fővel bővülhetne. Ennek azonban a szakember szerint az egyre inkább jelentkező szakemberhiány lesz az akadálya, hiszen a szociális ágazatban hónapok is eltelnek, míg betöltenek egy-egy álláshelyet.

A 3-18 éves gyerekeket akár másfél évig is gondozásban tartó Gyermekek Átmeneti Otthonát (GYÁO) vezető Tóthné Szebenyi Szilvia arról beszélt, hogy annak ellenére, hogy 12 éve működik az intézmény, sokan nem ismerik őket. Napi munkájukban azt tapasztalják, hogy az alapvető funkciójuktól, azaz például válás, kórházi tartózkodás, családi nehézségek miatt átmeneti gondozásba kerülés helyett lakhatási nehézségek miatt kerülnek hozzájuk a gyerekek. Mivel alapelv, hogy gyerek nem maradhat az utcán, ezért ezek az egyszülős családokból érkező gyerekek nem biztos, hogy visszakerülhetnek a családhoz, hiszen ez a másfél év aligha elegendő, hogy a család biztonságosan megoldja lakhatási problémáit.

A Családok Átmeneti Otthonának (CSÁO) vezetője Nacsa Dániel örömmel mesélt arról, hogy kétlépcsős bővítéssel a korábbi három család (16 fő) befogadására alkalmas átmeneti otthon mára 7 család (36 fő) átmeneti gondozására alkalmas. Ezzel együtt az otthonvezető azt is megfogalmazta, hogy hiába teszi lehetővé az önkormányzat helyi rendelete (2004 óta pályázat nélkül juthatnának szociális bérlakáshoz), hogy az otthonból másfél év, esetleg még egy félév hosszabbítás után, tovább kéne mennie a családokban, mert kilépési lehetőség, önkormányzati lakás hiányában nincs. Sajnos azt is tapasztalják, hogy a családfenntartók hiába dolgoznak, nem tudnak lakhatást biztosítani a családnak, mert jelenleg olyanok az albérletárak Budapesten, hogy egy átlag lakbér meghaladja a család jövedelmét.

Jelenleg 208 családdal van együttműködési megállapodása, azaz rendszeres gondozást végeznek (fél éven keresztül havonta legalább három alkalommal) a családban, ahol 182 veszélyeztetett kiskorú él a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai, és mintegy 410 családdal (668 fő) van rendszeres kapcsolata a családsegítőnek. Ezeknél a családoknál törekedni kell az együttműködésre, mert igénylik is a koncentrált támogatást, ehhez kérik majd az önkormányzat illetékes irodájának a segítségét is – tudtuk meg az egység szakmai vezetőjétől, Oláh Edittől.

Szerencsés helyzetben vannak a kispestiek, mert évek óta stabil létszámmal dolgozik a helyi védőnői szolgálat – mondta a vezető védőnő, Horváth Lajosné, aki arról is beszélt, hogy a védőnők feladatai (szűrővizsgálatok végzése, oktatási feladatok ellátása) bővültek az elmúlt években, hiszen míg korábban 4800 szűrővizsgálatot végeztek egy évben, ez tavaly 6200-ra emelkedett, és tavaly mintegy 34 család esetében fordultak gyermekvédelmi problémával a szakemberekhez. Sajnos a születések száma Kispesten folyamatosan csökken, míg 2017-ben 551 kisbaba született, addig 2018-ban már csak 456. A szűrővizsgálatokkal kapcsolatban a vezető védőnő javaslatot tett arra, hogy az önkormányzat illetékesei segítsenek abban, hogy ezeket a vizsgálatokat méltó körülmények között végezhessék el, mert jelenleg a tanácsadó helyiségben zajlanak ezek, ami személyiségi jogokat is sérthet.

A fővárosban, de az országban is egyedülálló szolgáltatásokat kínáló Kispesti Forrásház Gondozási Központ szakmai vezetője Sárkány-Balogh Csilla arról beszélt, jó lenne, ha minél több kispesti venné igénybe az intézmény szolgáltatásait, kényszeríteni viszont senkit sem lehet arra, hogy járjon a Forrásházba, hiszen a részvétel önkéntes.

Varga Attila, a szociális bizottság elnöke a bizottság nevében megköszönte a jelzőrendszer valamennyi tagjának a munkáját, hiszen, mint hangsúlyozta, az ő tapasztalataik, véleményük alapján tudott a bizottság konkrét ügyekben, a társadalom legkülönbözőbb rétegeit (idősek, fiatalok, gyerekek) érintő megalapozott döntéseket hozni. A bizottság munkájában komoly gondot és fejtörést okoz a lakhatással kapcsolatban jelentkező problémák orvoslása. Megfelelő számú és minőségű önkormányzati lakás hiányában a szakembereknek olyan nem állami forrásokat és segítőket, civil szervezeteket kell keresnie, amelyekkel közösen találnak majd megoldást az egyre égetőbb problémára. Ebben az esztendőben az önkormányzat vezetésével közösen erre is kísérletet tesznek majd – mondta Varga Attila. 

Forrás: uj.kispest.hu

Még több hír Dél-Pestről

Ferencvárosban az elmúlt évek során számos nagyberuházás nehezítette meg az itt lakók életét, mindezt a belső-budapesti kerületekhez képest nagyon alacsony közterület-használati díjért.
Lapunk arról értesült, hogy a Csepeli Piac északi parkolójában a már megszokott fenyőfa árusítás idén áthelyezésre kerül a piac belső átriumába.
A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, így kapcsolat jött létre a Haller utca felől a 2-es villamos belvárosi szakasza felé.
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata megindította „Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Integrált...
Villamossal ütközött össze három személygépkocsi Budapesten, a IX. kerületben, a Mester utca és a Haller utca kereszteződésében - tájékoztatta a katasztrófavédelem csütörtök reggel az MTI-t.
A járványveszély miatt a Polgármesteri Hivatalban 2020. szeptember 15-étől változások lépnek életbe
Szeptember 14-én, hétfőtől ismét a Kispesti Egészségügyi Intézetben (KEI) várják laborvizsgálatra a kispestieket. A betegek előzetesen telefon, illetve mostantól online is kérhetnek időpontot a...
Minden év szeptemberében fontos feladat hárul az óvodákra, elkezdődik az új óvodások a „kicsik” befogadásának időszaka. Az idei, járvány kísérte időszakban még több figyelmet és találékonyságot...
Budapesten és az országos járóbeteg szakellátásban egyedülálló, legkorszerűbb sebészeti lézerkészülékkel dolgozhatnak a jövőben a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat szakorvosai.
A kialakult járványügyi helyzet miatt a kedvezményes áru lombzsákok vásárlására az alábbiak szerint van lehetőség
Családi piknik az Aszódi utcai lakótelepen 2020. Szeptember 12. Szombat 11:00-15:00, Budapest IX. kerület (Füleki utca és az Aszódi utca sarka) Madaras József tér
Felhívás! Új névvel és megújult tartalommal indul a Nyugdíjas Akadémia, immár Szenior Akadémia előadássorozat.
Stefánné Cserna Judit immer 35 éve erősíti Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Polgármesteri Hivatalát. Ezen jubileumi alkalomból köszöntette őt a Hivatal vezetője dr....
Kétmillióról 3,5 millióra emelte az adományalapot Richter Gedeon Nyrt. a hétvégi Richter Egészségváros Kispest Templom téri rendezvény előtt – tudtuk meg a szeptember 5-i nagyrendezvény...
A Magyar Kerékpárosklub, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium folytatja a rendhagyó Bringázz a munkába! kampányt.
A Ferencvárosi Önkormányzat az augusztus 31-ig érvényes Bakáts tér környékét érintő forgalmi rendváltozást meghosszabbítja.
Tájékoztatjuk a kedves lakosokat, hogy Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Polgármesteri Hivatalának Hatósági Főosztálya a 1181 Budapest, Városház utca 16. szám alatti...
A Budapest Honvéd bő felnőttkeretében lett két játékos tesztje pozitív, a tartalékcsapat NB III-as bajnokiját el is halasztották, az első csapat egyelőre készül az Európa Liga-selejtezőre

hirdetés

Ön is hirdetne?

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának hivatalos lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  9 - Ferencváros újság

  A Ferencváros újság, új nevén a "9" a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó