Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Az „Időtlenség” címet adta a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár idei összművészeti fesztiváljának, amelyet azért indított el 2011-ben, hogy közelebb hozza a művészetkedvelő közönséget Wekerletelep és Kispest kulturális értékeihez, az itt élő alkotókhoz és az alkotás folyamatához.

Debussy-darabbal kezdődött a hetedik Wekerlefeszt Bede Anna Fanni (fuvola) előadásában, majd Kispest polgármestere köszöntötte a művészeti találkozót. A mottóra is utalva – „Időtlenség” –, Gajda Péter arról beszélt, hogy a kerület idén ünnepli a 110 éves Wekerletelepet, és a fesztivál méltó ehhez az évfordulóhoz, nagyszerű munkát végeztek a kultúrház munkatársai. Elmondta, az önkormányzat, csatlakozva az ünnepléshez, támogatja az intézményt és a helyi civileket, hogy a 2008-as centenáriumhoz hasonló, színvonalas kulturális évet zárjon majd Kispest.

A fesztivál megnyitója hagyományosan a Wekerlei Galéria képzőművészeti tárlat megnyitója is: a helyi képzőművészek közös tárlatát Hemrik László művészeti író, a Ludwig Múzeum munkatársa ajánlotta a közönség figyelmébe. A több mint 60 alkotást bemutató tárlat május 19-ig látható (kiállítók: Árvay Zolta, Barti Magdolna, Bereczky Ildikó, Cakó Ferenc, Csekei Tóth Eszter, Cserny Timi Pookah, Duffek Tivadar, Freisinger Balázs, Haraszty István, Haraszty Zsófia, Homoki Anikó, Horváth Péter, Horváth Tamás, Katona Áron Sándor, Kristóf Lajos, Janisch Kornélia, Lach Sándor, Mazalin Natália, Mészáros Gábor, Nikmond Beáta, Pál Csaba, Perei Gabriella, Pleszkán Orsi, Raj Csaba, Ruzicska Tünde, Ruttkay Sándor, Skoda Éva, Soltész Melinda, Szőke Péter Jakab, T. Szilágyi Ágnes, Tényi Sarolta, Thomai Ioannidou, Udvari Hajnalka, Varga László, Városi Gabriella, Végh Lajos, Vojnits Attila, Zálogh Sándor, Zsombor Ede).

A kultúrház igazgatójától megtudtuk, az idei ünnepi alkalomra tekintettel – és utalva az időtlenségre – az idei Wekerlefeszt szombati programjának mindegyik eleme előtt Wekerletelep közösségi és kulturális életével kapcsolatos művelődéstörténeti érdekességekkel lepték meg a közönséget az intézmény munkatársai. Szabó Mária elmondta, idén a wekerlei séták is beépültek a fesztivál programjába, és további újdonságként ifjú tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kaptak. Arról is beszélt az igazgató, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a művészeti találkozó iránt, a művészekkel jó kapcsolat alakult ki az évek során. Az intézmény adja a keretet, a tematikát és ez mindig inspiráló erő a művészek számára. A fesztivál Kispest és Wekerletelep meghatározó kulturális programja – mondta el Szabó Mária.

A kiállítás megnyitója után Dobbanj! címmel Geröly Tamás jazzdobos felnőtteknek szóló ritmikus játékával folytatódott a szombati program, majd Hemrik László „Időtlen vagy időszerű?” című művészeti fóruma következett érdeklődőkkel, művészekkel, amely az idő aspektusából közelített a műalkotás értékvilágához, a témaválasztás szabadságához. Az „Apáról fiúra – Fiatal tehetségek egykoron és ma” című blokkban fiatal tehetségeket léptek a közönség elé (Somogyi Roxána – zongora, Ékes Adél – gitár, Ékes Ágoston – gitár, Gombai Franciska – ének, Balla Tünde – próza). A délután folyamán „A dalárdától a kortárs kórusművekig” címmel Laczó Zoltán Vince és Bella Máté wekerlei kortárs zeneszerzők műveit mutatta be a Ferencvárosi Művelődési Központ női kara, vezényelt: Lovas Gabriella, zongorán közreműködött: Luty Johanna. A folytatásban improvizációs színházi előadást mutatott be az IttésMost Társulat Ne félj a művésztől! címmel. A Wekerlefeszt első napját a Gombai Ökrös–Geröly Trió (Gombai Tamás – hegedű, Ökrös Csaba – hegedű, Geröly Tamás – ütőhangszerek) népzenei improvizációs koncertje zárta.

Vasárnapra öt műterem- és műhelylátogatást szerveztek a rendezők: Cserny Timi Pookah grafikusművésszel, Szőke Péter Jakab festőművésszel, Bereczky Ildikó grafikusművésszel, Ruzicska Tünde keramikusművésszel, valamint Pál Csaba grafikus- és festőművésszel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Két Wekerlei Séta indult vasárnap Seregi Zsuzsa vezetésével. A séta útvonalán a látnivalók mellett helyi művészek meglepetés-produkcióival is találkozhattak a résztvevők.

I. séta (délelőtt)
- A Főtér nevezetességei, neves személyiségek és munkásságuk.
1. produkció a Zenepavilonnál: Tallós Rita színművész Bacher Iván írása Kós Károlyról
- Katolikus templom, nyitott könyvespolc, Wekerle étterem, Taksony utca 5. Bächer Iván író egykori lakóháza, Petúr utca Wekerlei Kultúrházról, a két tanítói lakóház.
2. produkció a Hársfavirág téren: Gettó Márton
- A telep élővilága, védett fasork, a tér házai, utcanevek, Esze Tamás utca, Körző utca 4. Tátrai Vilmos hegedűművész szülőháza és emléktáblája.
- 3. produkció a Megfagyott Muzsikusok emlékhelyénél a Bárczy István téren: Juhos-Kiss János költő, író verseiből szaval Juhos-Kiss Csaba
- Ki volt Bárczy István? Csőharangok és a telep építészei, az oktatási tömb és a II. számú általános iskola, a Gutenberg krt., a gimnázium, Murányi utca, a Zoltán utcai pékműhely, az orvosi lakóház, Hungária út az igazgatói lakóház kerítése, kertje, lépcsőháza.
- 4. produkció a tornyos háznál (Hungária út 9.) a csigalépcsőnél: Tatai Veronika színművész 

II. séta (délután)
- A Főtér nevezetességei, neves személyiségek és munkásságuk.
1. produkció a Zenepavilonnál: Tallós Rita színművész Bacher Iván írása Kós Károlyról
- Thököly út, wekerlei könyvtár, postaépület, két igazgatói ház, az első telepesek.
- 2. produkció az Eperfa téren a festett ülőkéknél: Juhos-Kiss János költő, író verseiből szaval Juhos-Kiss Csaba
- Kertvárosi koncepció, az irányjelző fa, Vonás utca a tanítói lakóház, óvoda, tornacsarnok, református templom és a Wekerlei Pantheon, Corvin krt. a madártanösvény tavasz és nyár táblája.
3. produkció a Győri Ottmár téren a bazaltkövekből kirakott utcahálózatnál: Tatai Veronika színművész
- Ki volt Győri Ottmár? Az I. számú iskola és vele szemben a VI. számú iskola.
4. produkció a Madách utcába befordulva Szőke Péter festőművésznél

Forrás: kispest.hu

Még több hír Dél-Pestről

Ferencvárosban az elmúlt évek során számos nagyberuházás nehezítette meg az itt lakók életét, mindezt a belső-budapesti kerületekhez képest nagyon alacsony közterület-használati díjért.
Lapunk arról értesült, hogy a Csepeli Piac északi parkolójában a már megszokott fenyőfa árusítás idén áthelyezésre kerül a piac belső átriumába.
A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, így kapcsolat jött létre a Haller utca felől a 2-es villamos belvárosi szakasza felé.
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata megindította „Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Integrált...
Villamossal ütközött össze három személygépkocsi Budapesten, a IX. kerületben, a Mester utca és a Haller utca kereszteződésében - tájékoztatta a katasztrófavédelem csütörtök reggel az MTI-t.
A járványveszély miatt a Polgármesteri Hivatalban 2020. szeptember 15-étől változások lépnek életbe
Szeptember 14-én, hétfőtől ismét a Kispesti Egészségügyi Intézetben (KEI) várják laborvizsgálatra a kispestieket. A betegek előzetesen telefon, illetve mostantól online is kérhetnek időpontot a...
Minden év szeptemberében fontos feladat hárul az óvodákra, elkezdődik az új óvodások a „kicsik” befogadásának időszaka. Az idei, járvány kísérte időszakban még több figyelmet és találékonyságot...
Budapesten és az országos járóbeteg szakellátásban egyedülálló, legkorszerűbb sebészeti lézerkészülékkel dolgozhatnak a jövőben a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat szakorvosai.
A kialakult járványügyi helyzet miatt a kedvezményes áru lombzsákok vásárlására az alábbiak szerint van lehetőség
Családi piknik az Aszódi utcai lakótelepen 2020. Szeptember 12. Szombat 11:00-15:00, Budapest IX. kerület (Füleki utca és az Aszódi utca sarka) Madaras József tér
Felhívás! Új névvel és megújult tartalommal indul a Nyugdíjas Akadémia, immár Szenior Akadémia előadássorozat.
Stefánné Cserna Judit immer 35 éve erősíti Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Polgármesteri Hivatalát. Ezen jubileumi alkalomból köszöntette őt a Hivatal vezetője dr....
Kétmillióról 3,5 millióra emelte az adományalapot Richter Gedeon Nyrt. a hétvégi Richter Egészségváros Kispest Templom téri rendezvény előtt – tudtuk meg a szeptember 5-i nagyrendezvény...
A Magyar Kerékpárosklub, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium folytatja a rendhagyó Bringázz a munkába! kampányt.
A Ferencvárosi Önkormányzat az augusztus 31-ig érvényes Bakáts tér környékét érintő forgalmi rendváltozást meghosszabbítja.
Tájékoztatjuk a kedves lakosokat, hogy Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Polgármesteri Hivatalának Hatósági Főosztálya a 1181 Budapest, Városház utca 16. szám alatti...
A Budapest Honvéd bő felnőttkeretében lett két játékos tesztje pozitív, a tartalékcsapat NB III-as bajnokiját el is halasztották, az első csapat egyelőre készül az Európa Liga-selejtezőre

hirdetés

Ön is hirdetne?

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának hivatalos lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  9 - Ferencváros újság

  A Ferencváros újság, új nevén a "9" a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó