Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A mai Csányi utca páratlan számú oldalának hires lakója volt Beliczay Imre mézeskalácsos és viaszöntő mester. Az 1838-as pesti árvíz miatt a Király utcából ide helyezte át műhelyét. Az ország legnagyobb mézeskalács és viaszöntő cégét mondhatta magáénak.

XIX. századi mézeskalács forma a Beliczay család műhelyébőlHazafias magatartása és ipari teljesítménye Kossuth elismerését is kivívta. A szabadságharc leverése után menekülnie kellett, majd amnesztiát kapott. Pestre visszatérve széles körű közéleti tevékenységet is vállalt. Beliczay Imre fia, Béla folytatta édesapja mesterségét. Majd unokáinak, dédunokáinak köszönhetően a közelmúltig hagyománya volt itt a mézes sütemények készítésének sokunk örömére. Tudomásunk szerint a Beliczay cukrászda Bécsbe költözött.

Akik ismerték a Beliczay-féle mézes csemegéket, talán még emlékeznek arra is, hogy villamos is járt itt 1941-ig. A 2-es villamos kanyarodott a Nyár utca, Klauzál tér felől a Csányi utcába és onnan a Nagymező utca irányába. Visszafelé a Király utcából az Akácfa-, Dob- és Klauzál utcán közlekedett a villamos, mivel a szűk utcákon csak egy sínpár fért el. (Forrás: Erzsébetváros Önkormányzata)

Ossza meg az információt!

A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó