Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Nonprofit eseményedet te is ingyen feltöltheted!

Ingyenes feltöltéssel népszerűsítheted tevékenységedet.

Felavatták a népszerű olasz színész, Bud Spencer egész alakos bronzszobrát szombaton, a Corvin sétányon. Az eseményen több százan vettek részt, és jelen volt a tavaly elhunyt színész két lánya, Cristiana és Diamante Pedersoli is, akik köszönetet mondtak a magyar rajongóknak az esemény létrejöttéért. Kocsis Máté polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: Bud Spencer nagyszerű ember volt, valódi példakép, aki sok millió különböző emberből valódi közösséget alkotott.

Különben dühbe jövünk, Kincs, ami nincs, Nincs kettő négy nélkül, a Piedone-filmek – generációk közös és kedvenc mozijai. Főszereplőjük, Bud Spencer már életében a filmtörténet egyik legendás, sokat emlegetett alakjává vált. Emlékét immár köztéri szobor is őrzi, a világon elsőként Józsefvárosban, a Corvin sétányon. Bud Spencer tavaly júniusi halála után Tasnádi Szandra szobrászművész megkereste a Józsefvárosi Önkormányzatot, hogy felajánlja a színész emléke előtt tisztelgő, egész alakos, 2,4 méter magas bronzszobrát. A városvezetés pedig a legenda emléke és követendő életútja előtt tisztelegve örömmel fogadta a kezdeményezést, és amellett, hogy otthont adott a szobornak, mintegy kilencmillió forinttal segítette felállítását. 

„A mai nap a köszöneté. Szeretnénk köszönetet mondani Carlo Pedersolinak, Bud Spencernek, vagy például Piedonénak, Charlie Firpónak, Wilbur Walsh-nak – kezdte beszédét Kocsis Máté polgármester, a színész ikonikus szerepeire utalva. – Szeretnénk köszönetet mondani azért, hogy sok millió különböző emberből valódi közösséget alkotott, a nevetés és a jókedv közösségét. És azért is, hogy nem elválasztotta az embereket egymástól, hanem összekötötte” – tette hozzá a polgármester. Majd azzal folytatta: Bud Spencer nagyon szerette a családját, a vallását és szeretett bennünket, magyarokat is. Ahogy mi, rajongók is nagyon szeretjük őt, halhatatlanná pedig az teszi, hogy filmjein keresztül személyét azok is ismerik majd, akik még meg sem születtek. 

Milliók példaképe

Kocsis Máté felhívta rá a figyelmet, hogy bár sokan nem ismerhették őt közelről, de tudjuk, hogy nagyszerű ember volt, valódi példakép: egy kiváló sportoló, színész, férj és apa. Józsefváros polgármestere köszönetet mondott a színész lányainak, amiért elutaztak Budapestre és megtisztelték a közönséget jelenlétükkel. Mint mondta, így átadhatják nekik azt az érzést, ami édesapjuk iránt bennünk, magyarokban van. Majd köszönetet mondott az alkotónak, Tasnádi Szandrának is, aki legjobb tudása szerint, szívvel készítette el a szobrot. Kitért a rajongókra is, hiszen – emlékeztetett rá –, Bud Spencer azt vallotta, hogy őt a közönsége tette naggyá. 

„A Józsefvárosi Önkormányzat nagyon büszke arra, hogy otthont adhat Bud Spencer emlékének, bízom benne, hogy aki elsétál emellett a szobor mellett, eszébe jut egy kedves emlék, egy jó szófordulat, és máris más színben látja a világot. Hiszen melyikünkkel ne fordult volna elő, hogy ha rosszkedvünk volt, megnéztünk egy Bud Spencer filmet, és másfél-két óra múlva mindennek más színe lett” – zárta szavait Kocsis Máté.

„Egy cél hozott össze minket most: Carlo Pedersoli, Bud Spencer emléke, akit mindnyájan nagyon szerettük” – mondta elérzékenyülve Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, a Nemzet Sportolója, aki elmesélte, hogy még vízilabdázóként ismerkedett meg Carlo Pedersolival, aki pályáját sikeres sportolóként – úszóként és vízilabdázóként – kezdte.

Kiemelte: ha Carlo Pedersoli a római olimpia után nem kap filmszerződést, akár még olimpiai bajnok is lehetett volna. Felidézte azt a szívélyes fogadtatást, amit akkor kapott, amikor két évvel ezelőtt ellátogatott egykori vízilabdázó társához római lakásába, és aki a tervek szerint viszonozta volna azt, de az élet közbeszólt. Zárásként elmondta: Carlo Pedersoli olyan ember volt, akit csak szeretni lehetett, és egymást szerették egész életükön keresztül.

Nagy és szenvedélyes volt

Cristiana Pedersoli beszédében megköszönte a meghívást és elmondta: óriási megtiszteltetés jelen lenniük ezen az eseményen, amelyet édesapjuknak szenteltek. Köszönetüket fejezte ki Kocsis Máté polgármesternek, a Józsefvárosi Önkormányzatnak és Tasnádi Szandra szobrásznak, hogy lehetővé tették az emlékműavatás létrejöttét.

Mint fogalmazott, az alkotás nagyszerűen mutatja be édesapjukat, aki az életben is nagy volt: karizmatikus, nagyon szenvedélyes, és nagy szívével sokakat megérintett. „Biztos vagyok benne, hogy ma ő is velünk van, és figyel bennünket az angyalok közül” – mondta.

A színész másik lánya, Diamante Pedersoli hozzáfűzte: nagy élmény, és egyben megtiszteltetés számukra ennek a szobornak a felavatása. „Ma minden eddiginél jobban értjük azt, hogy milyen helyet foglalt el az emberek szívében, és, hogy milyen fontosak voltatok a számára” – hangoztatta.

A köszöntők után az emlékművet a Pedersoli család tagjai, Tasnádi Szandra, a szobor alkotója, Kárpáti György, a Nemzet Sportolója és Kocsis Máté polgármester leplezte le.

Az ábrázolt, vállán nyereggel közelítő alak Az ördög jobb és bal keze 2. című film nyitójelentét idézi meg. Az ünnepség után pedig a Spencer Hill Magic Band elevenítette fel a Bud Spencer – és Terence Hill – filmek hangulatát.

 

Bud Spencer

Az olasz színész – eredeti nevén Carlo Pedersoli – Nápolyban született 1929. október 31-én. Jó tanuló volt, nyolcévesen kezdett úszni, és 1948-ban, 19 évesen mellúszásban, 1950-ben pedig a 100 méteres gyorsúszásban lett felnőtt olasz bajnok. Ugyanabban az évben az olasz vízilabda válogatottal negyedik lett az Európa-bajnokságon, az 1952-es helsinki olimpián pedig, ahol a magyarok nyertek, az olaszok bronzérmet szereztek. Az 1956-os, melbourne-i játékok után már nem indult több világversenyen. Ezután indult filmes karrierje, eleinte statisztaszerepekkel.

Bud Spencer (j) és Terence Hill a Kincs, ami nincs című filmben

1967-ben igent mondott egy filmvígjáték főszerepére (Isten megbocsát, én nem). Ebben a spagetti westernben már Bud Spencerként szerepelt, oldalán Terence Hill-lel, akivel 18 filmben szerepeltek együtt és a filmtörténelem legendás párosai közé kerültek. Szólókarrierje is sikeres volt: Steno rendezésében készültek a Piedone-filmek, de komolyabb témájú alkotásokban is megállta helyét: Sötét Torino (1972), A zsoldoskatona (1976). A kilencvenes évek közepétől már nem vállalt szerepet „pofozós” filmekben, inkább tévésorozatok magánnyomozójaként láthattuk (Extralarge, Professzor Clementi). Bud Spencer 2016. június 27-én halt meg 86 évesen.

 

Forrás: jozsefvaros.hu

Ossza meg az információt!

Hozzászólás

Kerületi Újság a Facebookon

Még több hír a Belvárosból

Meglehetősen mostoha sorsuk van a középületeinket díszítő szobrászati alkotásoknak: mindennap látjuk őket, a városkép megszokott elemei ők, ám kevesen veszik a fáradtságot, hogy alaposabban tanulmányozzák ezeket a műveket. Ezen írás témája is két ilyen szobor, amelyek már több, mint száz éve néznek le a magasból Józsefváros régi főutcájának forgatagára.
Szakmai napot tartottak a terézvárosi óvodapedagógusok. A február 12-én a Játékvár Óvodában megrendezett egész napos eseményen olyan fontos kérdések és jelenségek kerültek napirendre, amelyekkel munkájuk során nap, mint nap találkoznak az intézmények dolgozói.
A kormányzat közigazgatás-fejlesztési terveinek megfelelően már 270 kormányablakban intézhetik ügyeiket az emberek, 29 városban - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden a budapesti Nyugati pályaudvaron, ahol új kormányablakot adtak át.
Érvénytelenül zárult a belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek nyitva tartásáról szóló helyi népszavazás - tájékoztatta a VII. kerületi önkormányzat vasárnap az MTI-t.
Perbeszédekkel és az utolsó szó jogán tett nyilatkozatokkal vette kezdetét a palotaper másodfokú eljárása február 7-én, majd folytatódott február 9-én a Fővárosi Ítélőtábla Máziné dr. Szepesi Erzsébet vezette tanácsa előtt.
Igazi sztárvendégek közreműködésével tartottak nyílt napot február 9-én este a SportPontban.
Az Alkotmánybíróság (Ab) visszautasította az erzsébetvárosi vigalmi negyed nyitvatartásával kapcsolatos helyi népszavazási kezdeményezés ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt szerdán közzétett döntésében.
Farsangi rendezvényt tartott a Józsefvárosi Roma Önkormányzat február 10-én, amelyen elismerésben részesítették Kocsis Mátét, Józsefváros polgármesterét az elmúlt tíz év során a józsefvárosi roma közösségekért végzett munkájáért.
Harminc lovasrendőr és harminchét ló szolgál a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályán.
Szemtanúkat hallgatott meg a másfél évvel ezelőtt két rendőrnek életveszélyes sérüléseket okozó Teréz körúti robbantás büntetőperében a Fővárosi Törvényszék szerdán.
2016 végén indította el az önkormányzat a Világos kapualjak programot, melynek célja, hogy a sötét kapualjak kivilágításával és kapuk felújításával a városkép szebbé tétele mellett tovább növeljék a közbiztonságot.
Józsefváros önkormányzata az elmúlt években számos intézkedésével igyekezett olyan környezetet teremteni kerületünkben, amelyek nem csak a már meglévő, vagy most induló helyi vállalkozások működését segítik, de ide vonzzák az eddig máshol működő cégeket is. Ebbe a trendbe illeszkedik az a most meghirdetett, kreatív vállalkozási ötleteket váró pályázat is, amelynek első három helyezettje jelentős anyagi, szakmai és technikai támogatást nyerhet álmai megvalósítására Józsefvárosban.
A járőrök a Keleti pályaudvaron ismerték fel és fogták el azt a férfit, aki két nappal korábban a Blaha Lujza téri aluljáró egyik térfigyelő kameráját megrongálta. A VIII. kerületi rendőrkapitányság kezdeményezi a tettes bíróság elé állítását.
Bizonyára szép számmal akadnak olyan kétkedők, akik megkérdőjelezik, hogy épülhet egy olyan tér a város kellős közepén, ahol lehet üldögélni, beszélgetni, vagy egy vízjáték mellett csak csöndesen elmélázni, ahol a kerti hangulatot árasztó, zöld növényekből kialakított olvasósarokban lehet olvasgatni, időnként a magyar kortárs irodalom képviselőivel találkozni. A terézvárosi önkormányzat január 29-ei, Jókai tér felújításáról szóló fóruma azt bizonyítja, hogy mindez nagyon is lehetséges.
Huszonötezredik látogatóját köszöntötte a budapesti Hatszín Teátrum.
„Korábban problémát okoztak a kerületi bölcsődék közötti különbségek, néhány népszerűbb volt a többinél. Szerettük volna ezt megváltoztatni és létrehozni egy minden intézményünkben egységes, magas szakmai színvonalú kisgyermeknevelést” – mesélte lapunknak Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) intézményvezetője. Mint elmondta: az ennek érdekében tett fejlesztések jó része már beépült a szervezet mindennapjaiba, ezeket szedték egy csokorba a nemrég megjelent Paragon – Újítások a nevelés-gondozás bölcsőjében, Józsefvárosban című tanulmánykötetükben.
Immár második éve működik a Nem Adom Fel Kávézó Józsefvárosban, a Magdolna és a Szűz utca sarkán. Az elmúlt két esztendőben sok minden változott itt: de mindenképpen sikeresnek és népszerűnek mondható a túlnyomó többségében fogyatékossággal élő fiatalokat foglalkoztató vendéglátóhely. Pénteken születésnapi rendezvényt tartottak a kávézóban, amelyen részt vett Sántha Péterné alpolgármester is. Ünnepi beszédében Sántha Péterné hangsúlyozta: a kerület méltán büszke a Nem Adom Fel Kávézóra. „Örülünk annak, hogy partnerei lehetünk ennek a két éve kiválóan működő helynek, ahol számos magas színvonalú kulturális esemény is zajlik hétről hétre. A Nem Adom Fel Kávézó színesíti Józsefváros mindennapjait és az itt dolgozók igazi példaképek mindenki számára” – emelte ki az alpolgármester. „Józsefváros a mi otthonunk” – mondta köszöntőjében Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány kuratóriumi elnöke, majd hozzátette: az itt dolgozók nyolcvan százaléka valamilyen módon érintett a fogyatékosságban: vannak mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült munkatársaik is. „Az eredeti elképzelésünk, hogy csupán kávézóként működjünk, mára kibővült egy nagy népszerűségnek örvendő melegkonyhával. Továbbra sem az a célunk, hogy az emberek azért jöjjenek ide, mert itt fogyatékos emberek dolgoznak, hanem azért, mert itt színvonalas kiszolgálásban részesülnek. Budapest egyik legjobb helye szeretnénk lenni, ezért nagy terveket szövögetünk. Szeretnénk a közeljövőben egy kerthelyiséget is létrehozni itt a kerületben, illetve más városokban ehhez hasonló vendéglátóhelyet kialakítani” – fűzte hozzá Dely Géza. A kerekesszékes Horváth Roland szeptember óta dolgozik a kávézóban. „Nagyon kedvelem a kollégáimat, a hely szellemiségét, ezért jó itt dolgozni. A vendégeink segítőkészek és türelmesek velem, ami nagymértékben megkönnyíti a munkámat” – mesélte lapunknak a fiatal felszolgáló. A kávézó születésnapi ünnepsége délután 16 órától kvízjátékkal, zenés-táncos vidám programokkal folytatódik. Az egyik termet volt kollégájukról nevezték el A második születésnapi rendezvényen a Nem Adom Fel Kávézó belső termét Dorina teremnek nevezték el. Ezzel a kezdeményezéssel Szlovák Dorina (1992-2015) emléke előtt szeretnének adózni a kávézó alapítói és munkatársai. A fiatal lány korábban a Nem Adom Fel Alapítvány tapasztalati szakértőjeként tevékenykedett. Forrás: jozsefvaros.hu
A hagyományok szerint a farsangi időszak az önfeledt mulatozás, dús lakomák ideje. A január hatodikától február tizennegyedikéig tartó ünnepi időszak egyik legjellegzetesebb eleme, hogy az emberek a mulatságokon álarcot öltenek. Január 23-án délelőtt a Losonci Téri Általános Iskola második évfolyamos diákjai készítettek farsangi álarcokat a Józsefvárosi Galériában.

Budapesti állások

Takarítás Újpest
( / Állás)

noimage
2018.02.20

Nyugdíjas futàr munka!
( / Állás)

noimage
2018.02.20

Kereskedelmi ügyintézőt keresünk középfokú végzettséggel
( / Állás)

Kereskedelmi ügyintézőt keresünk középfokú végzettséggel
2018.02.09

Recepcióst keresünk!
( / Állás)

Recepcióst keresünk!
2018.02.08

Pedikűr
( / Állás)

Pedikűr
2018.02.07

Farmasi tanácsadónő
( / Állás)

Farmasi tanácsadónő
2018.02.05

Azonnali kezdéssel óbudai kávézóba keresünk baristákat
( / Állás)

noimage
2018.02.05

Takarítói állás!
( / Állás)

noimage
2018.01.30

Gondnoki állás
( / Állás)

noimage
2018.01.23

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ingyenes apróhirdetések

Takarítás Újpest
( / Állás)

noimage

Nyugdíjas futàr munka!
( / Állás)

noimage

Kiadó raktár és iroda
(Ingatlan / Iroda, raktár, tároló, garázs)

Kiadó raktár és iroda

OPEN - neon reklám tábla
(Otthon, háztartás / Világítás)

OPEN - neon reklám tábla

ismerőseimnek segítek a keresésben
(Ingatlan / Lakás)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?


 

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Dr. Caroline Leaf: Tehetség vagy!

  Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot! >>>
 • Matematika felvételire

  Matematika felvételire

  Ezt a könyvet felvételire készülő 8.–os tanulóknak írtam. Átveszi az egész elméletet nyolcadik osztály végéig és sok megoldott feladatot és példát bemutatat. >>>
 • Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Hogyan fejlődjünk matematikából?

  Ez a könyvem főleg 10., 11. és 12. osztályos középiskolásoknak szól, de más is használhatja aki komolyan érdeklődik a matematika iránt és szeretne nehezebb feladatokat megoldani matematikából. >>>
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó