Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Iskolába készülünk: fejlesztő foglalkozások a Belvárosi Közösségi Térben

  Az V. kerületi önkormányzat által létrehozott Belvárosi Közösségi Tér szakemberei két olyan csoportot is kínálnak az iskola előtt álló korosztálynak, amely játékosan, kreativitásukra támaszkodva mozgósítja az iskolához szükséges készségeket. A Belvárosi Meseműhely és a Varázsmanó gyermekpszichodráma csoportok a mesék, történetek segítségével készítik fel a gyerekeket az iskolára. Mindkettő kis létszámú (legfeljebb 6 fős), zárt csoport: a gyerekek egy egész tanéven át, heti rendszerességgel találkoznak. Így lehetőségük nyílik barátságokat kötni, és kipróbálni magukat egy új kis közösségben. A Belvárosi Meseműhely alkotó-fejlesztő meseterápiás csoport, tematikájában strukturáltabb, kevesebb önállóságot igényel, így a szorongóbb, nehezebben megszólaló gyerekeknek kifejezetten ajánlott lehet. Itt a kézügyesség fejlesztésére nagyobb hangsúlyt helyeznek, így, ha egy gyermek ügyetlenebb a ceruzával, vagy épp ellenkezőleg, nagyon szeret alkotni, itt biztosan jó helyen lesz. Mondókákkal, élőszavas mesemondással, alkotással fejlesztik a verbális készségeket, memóriát, szem-kéz koordinációt, kommunikációs-, szociális készségeket, indulatkezelést. A Meseműhelyen a szakemberek olyan meséket választanak, amelyek a gyerekek által hozott nehézségek leküzdésében támogatják meg a csoportot, és segítenek az érzelmi érésben.   A Varázsmanó gyermekpszichodráma csoporton kiemelt szerepet kap az iskolára készülés lelki oldala, így, ha a gyermek életében voltak olyan események, amelyek feldolgozásához nem ártana egy kis segítség, ha indulatait nehezebben szabályozza, vagy egyszerűen csak szeret történeteket kitalálni, szerepelni, ebben a csoportban biztosan jól fogja érezni magát. Ebben a csoportban a gyerekek saját történeteket alkotnak, az általuk kitalált meséket játsszák el, jelenítik meg, s a folyamatban fejlődik a kreativitásuk, megtanulnak cselekményt felépíteni, érik az ok-okozati gondolkodásuk. A meséken keresztül kipróbálják a konfliktuskezelés számtalan módját, megtanulják mások érzéseit, álláspontját megérteni, elfogadni, más-más szerepekbe belehelyezkedve fejlődik empátiás készségük, önbizalmuk.   Az óvodás csoportok mellett a Belvárosi Közösségi Térben található kisiskolás csoportokra is lehet még jelentkezni, várja a 8-11 éves gyerekeket a Varázsecset alkotó-fejlesztő mesecsoport és a Fecskefészek tanulástámogató csoport.   Az V. kerületi önkormányzat által létrehozott Belvárosi Közösségi Tér foglalkozásairól a www.belvarosikozossegiter.hu weboldalon lehet tájékozódni, illetve jelentkezni is ugyanitt lehet rájuk.       (www.facebook.com/maibelvarosujsag)

 

Még több hír a Belvárosból

Tisztelt Józsefvárosi Lakosok, Tisztelt Ügyfeleink!
Lezárult egy példaértékű egészségügyi projekt, amit sikertörténetnek könyvelhet el Erzsébetváros.
A napokban fejeződött be a Podmaniczky utcai kutyafuttató felújítása, amit már birtokba is vettek a terézvárosi ebek és gazdáik.
Lakossági kérésre helyezett ki padot a Nádor utcában, a Zrínyi utcai buszmegállóban Belváros Önkormányzata annak érdekében, hogy az utasok kényelmesen tudjanak várakozni.
Közel 400 ezer forint gyűlt össze a második terézvárosi jótékonysági ruhavásáron az Eötvös10-ben, amit ezúttal is a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány (TEKA) szervezett.
Belváros területén az elmúlt évtized alatt számos nagyobb közterületi beruházás történt, melyek elsődleges célja az élhetőbbé, vonzóbbá tétele volt.
A gyerekházban a VIII. kerületben élő 0-3 éves korú kisgyermeket nevelő családokat fogadják.
Az idősek jelképesen libazsíros kenyérrel várták a kicsiket.
A programmal az Önkormányzat az önkormányzati lakásban élőket támogatja otthonuk felújításában összesen 25 millió Ft keretösszegben.
Az október 27-én megnyitott Nagy Diófa utca 34. szám alatti új közösségi tér a civil szervezetek és közösségeik számára nyújt találkozási lehetőséget.
Novemberben már nem nyit ki a hivatal, legalább márciusig zárva lesz takarékossági okokból.
Iskolába készülünk: fejlesztő foglalkozások a Belvárosi Közösségi Térben
Ha az október közepéig megérkező pénzeket nem költjük el május 31-ig.
Tisztelt VII. kerületi polgárok! Magyarország Kormánya 345/2022. (IX. 9.) Korm. rendeletével módosította a családi fogyasztói közösségekre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményből...
A jövőben nem kell álindokokkal otthon maradniuk a terézvárosi önkormányzat cégeinél azoknak a nőknek, akik a fájdalmas menstruációtól szenvednek.
Belváros-Lipótváros Önkormányzata Ady versmondó versenyt hirdet "Ifjú szívekben élek" címmel.
Mindazok, akik október 1-16. között online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt!
Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata mese- és novellaíró pályázatot hirdet a kerületi általános- és középiskolák tanulói számára

A címlapról

Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech