Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

 

Isra-Drama Fesztivál először Magyarországon

Idén először Magyarország, azon belül is a VI. kerületi Eötvös10 ad otthont a kortárs izraeli drámákat bemutató Isra-Drama Fesztiválnak. A Maladype Színház művészeti vezetésével megvalósuló színiünnep március 17-i nyitóelőadása előtt Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete és Soproni Tamás, Terézváros polgármestere szólt néhány üdvözlő szót a kultúrák és színházak lelket gyógyító találkozásáról.

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam nagykövete, Soproni Tamás, Oláh Lajos és Miyazaki Jun a nyitóelőaáson

A 2005-ben Tel-Aviv-Jaffában útjára indult drámafesztivál eddig minden évben Izraelben kínált bemutatkozási lehetőséget a helyi kortárs színházművészetnek, idén azonban – a Maladype Színház határokat átívelő Keresztutak című projektjének fő attrakciójaként – a magyar közönség is megismerkedhet a modern izraeli drámával. S hogy miért jelentős esemény a pandémia és a szomszédban dúló háború árnyékában egy színházi fesztivál? Izrael Állam nagykövete szerint azért, mert a színház hatással van az emberek életére, fejleszti az önkifejező-készséget, és ami talán a legfontosabb: a sajátunktól eltérő perspektívákat nyit. 

Yacov Hadas-Handelsman

Soproni Tamás többek között a színház lélekgyógyító hatását emelte ki: „A két évig tartó bezártság mindannyiunkra rossz lelki hatással volt – az újranyitás azért nagyon fontos, mert a színház egyfajta szellemi táplálék.” Szerencsések vagyunk – tette hozzá a polgármester –, hogy a szomszédunkban dúló háború árnyékában megtehetjük, hogy színházba menjünk, és a társadalom és az egyén problémáit „csak” az előadásokon keresztül vizsgáljuk.

Soproni Tamás

A március 17-19. között zajló Isra-Drama Fesztivál nyitó előadásán a Maladype Színház társulata adta elő Roy Chen Valaki, mint én című darabját, mely egyfajta abszurdként világít rá, miként nyújthat „menedéket” egy elmegyógyintézet a 21. század elől.

Részlet a Valaki, mint én című előadásból

18-án, pénteken, 18 órakor Maayan Kilchevsky Színpadon (nem) így sétálunk című monodrámáját láthatják (a stroke miatt lebénult színésznő személyes tapasztalatokon alapuló történetét héber nyelven, magyar és angol felirattal nézhetik meg); 19-én, szombaton, 19 órakor pedig Hadar Galron avat be Fütty – Anyám Mengele titkárnője volt című előadásával két Auschwitzot megjárt túlélő gyermekének drámájába – angol nyelven, magyar felirattal.

 

A fesztiválról részletes beszámolót a jövő héten megjelenő Terézváros magazinban olvashatnak.  

(terezvaros.hu)

Még több hír a Belvárosból

Közel 400 ezer forint gyűlt össze a második terézvárosi jótékonysági ruhavásáron az Eötvös10-ben, amit ezúttal is a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány (TEKA) szervezett.
Belváros területén az elmúlt évtized alatt számos nagyobb közterületi beruházás történt, melyek elsődleges célja az élhetőbbé, vonzóbbá tétele volt.
A gyerekházban a VIII. kerületben élő 0-3 éves korú kisgyermeket nevelő családokat fogadják.
Az idősek jelképesen libazsíros kenyérrel várták a kicsiket.
A programmal az Önkormányzat az önkormányzati lakásban élőket támogatja otthonuk felújításában összesen 25 millió Ft keretösszegben.
Az október 27-én megnyitott Nagy Diófa utca 34. szám alatti új közösségi tér a civil szervezetek és közösségeik számára nyújt találkozási lehetőséget.
Novemberben már nem nyit ki a hivatal, legalább márciusig zárva lesz takarékossági okokból.
Iskolába készülünk: fejlesztő foglalkozások a Belvárosi Közösségi Térben
Ha az október közepéig megérkező pénzeket nem költjük el május 31-ig.
Tisztelt VII. kerületi polgárok! Magyarország Kormánya 345/2022. (IX. 9.) Korm. rendeletével módosította a családi fogyasztói közösségekre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményből...
A jövőben nem kell álindokokkal otthon maradniuk a terézvárosi önkormányzat cégeinél azoknak a nőknek, akik a fájdalmas menstruációtól szenvednek.
Belváros-Lipótváros Önkormányzata Ady versmondó versenyt hirdet "Ifjú szívekben élek" címmel.
Mindazok, akik október 1-16. között online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt!
Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata mese- és novellaíró pályázatot hirdet a kerületi általános- és középiskolák tanulói számára
Hamarosan minden Teréz körúti pad megújul, az önkormányzat köztisztasági cégének dolgozói ugyanis kijavítják, lefestik az utcabútorokat.
A munkaterület szeptember 15-ei átadásával megkezdődött a Hild tér és a játszótér felújítási munkálata, ahol Belváros Önkormányzata többfunkciós, biztonságos eszközökkel felszerelt, tematikus...
A Józsefvárosi Önkormányzat nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdet önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó szervezetek részére a tulajdonát képező nem lakás céljára szolgáló helyiségek...
A nyáron költözködtek, rendezkedtek, szeptember elsején pedig kinyíltak a Molnár Antal Zeneiskola Damjanich utca 4. szám alatt levő új épületének kapui a beiratkozó gyerekek előtt is.

A címlapról

Az új intézmény az energiapolitika egységes irányításáért felel...
Rendeletmódosítás a fővárosi tulajdonú ingatlanban működő...
Idén is megrendezik a hagyományos Mikulás-ünnepséget vasárnap a...
A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.

Terézváros TV

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech