Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A napfényes Görögország mutatkozott be június 18-án, a Hunyadi téren.

A nemzetek fesztiválja keretében a zenepavilon előtt szólt a görög zene, gyerekek táncoltak, különböző játékok és egy szép fotókiállítás segített közelebb kerülni a közönségnek a hellászi kultúrához.

A Hunyadi tér vásárcsarnok felőli oldalán a bécsi Görög Idegenforgalmi Hivatalnak köszönhetően a kerítést csodás tájakat ábrázoló fényképek díszítik egészen június 30-áig. A Santorini szikláit, Mükénosz szélmalmait, a meteorák kolostorait, vagy éppen Athént, illetve az étvágygerjesztő mediterrán ételeket bemutató képek előtt már délelőtt több piacozó is meg-megállt néhány percre. A fotókiállítás hivatalos megnyitóján elsőként Gálvölgyi Dorka, a programot rendező Eötvös10 vezérigazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, idén három ország mutatkozik majd be a nemzetek fesztiválja keretében, közülük az első Görögország.

Miyazaki Jun, Soproni Tamás ,Oláh Lajos és Efthymios Pantzopoulos 

Az esemény rangját emelte, hogy a kiállítást maga a görög nagykövet, Efthymios Pantzopoulos nyitotta meg: „Ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy hangsúlyozzuk a görög és magyar nép barátságát és együttműködését. A kultúra állandó kommunikációs hidat képez közöttünk, a turizmus pedig szimpátiaforrás egymás számára. Célunk, hogy tovább növeljük a turisták áramlását országaink között, ezért ma elhoztuk a Földközi-tengert és Görögországot, a napot és a kék vizet ebbe a kedves és vendégszerető budapesti kerületbe, közel a terézvárosi emberekhez. A poggyászunkban ott van ősi kultúránk és történelmünk, konyhánk, dalaink és táncaink. Mindazok a jellemzők, amelyek egyedülálló mediterrán országgá tesznek bennünket. Egy olyan országgá, ami szereti a filozófiát és a költészetet, és ahol a mitológiát gyakran összekeverik a valósággal – fogalmazott a diplomata, majd arra bíztatta a jelenlévőket, hogy ismerjük meg jobban egymást és építsünk több kommunikációs hidat! – Kérem, kövessék annak a több mint 250 ezer magyarnak a példáját, akik évente Görögországba látogatnak. Keressék fel gyémánt szigeteinket és a kiállításon bemutatott gyönyörű régiókat!”

A piacon vásárlók is megcsodálták a görög tájakat ábrázoló fotókat

Görögországról szinte lehetetlen röviden beszélni – ecsetelte dr. Oláh Lajos, Erzsébetváros és Terézváros országgyűlési képviselője a megnyitón –, hiszen annyi minden jut eszünkbe róla. „Nem lehet kihagyni az olimpiákat, Nagy Sándort, Tróját és az Odüsszeuszt. Aztán beugrik a matekórák emléke a derékszögű háromszöggel, majd tanulmányainkból felrémlenek a görög filozófusok, a költők, a színdarabok és persze Zorba, akiről a filmet mindenki látta. Görögországról nem lehet két percben beszélni. De ez a fesztivál talán lehetőséget ad arra, hogy megismerjük ezt a nemzetet” – mondta a képviselő hozzátéve, hogy bár kétségtelenül jók a politikai kapcsolatok a két ország között, de hosszú távon az igazi együttműködést az alapozza meg, hogy az emberek megismerik, megkedvelik egymást.

Soproni Tamás polgármester az esemény megnyitóján

Személyes emlékeinek felidézésével kezdte köszöntőjét Soproni Tamás, Terézváros polgármestere. Mint mondta, egykor utazásszervezőként dolgozó nővérét kísérve sokszor látta elindulni a Hősök teréről a Görögországba tartó buszokat és nagyon vágyakozva nézte ezeket a jeleneteket: „Görögország a magyar ember számára maga a nagybetűs Nyugat volt. Hiszen mégis csak az európai kultúra bölcsője. Görögország a fény, a napsütés országa, ahol mindez a színes kultúrával találkozik. Fociszurkolóként nekem Görögország még azt is bizonyította 2004-ben, hogy egy ilyen kis nemzet is tehet csodát. Tegyünk mindannyian sok-sok csodát még a jövőben, akár közösen is! A fesztiválnak köszönhetően pedig nem kell buszra vagy repülőre szállni, hogy legalább pár órára elrepüljünk ebbe a csodálatos országba.”

Valóban a Hunyadi térre költözött ezen a napon Hellász. Délután Akropolisz gyerekfoglalkoztató, és Ki mit tud teszt Görögországról várta az érdeklődőket, lehetett mediterrán ételeket kóstolni és recepteket kapni. Kora este a Mythos zenekar a hagyományőrző görög népzenébe vezette be a közönséget olyan autentikus népi hangszerekkel, mint a buzuki, vagy a derbuka. Sofia Giovantsi az elhangzott dalokról, a szövegeikről mesélt a közönségnek, a Helidonaki Görög Hagyományőrző Gyermek-és Ifjúsági Táncegyüttes pedig a látványos bemutató mellett táncházba is invitálta a hellászi kultúráért rajongó résztvevőket.

Az este mi mással is zárulhatott volna, mint a kertmoziban levetített Mamma Mia! című filmmel, amely csodálatos görög tájakon játszódott és a legjobb ABBA számokat vonultatta fel ezen a langymeleg nyárestén.

(terezvaros.hu)

Még több hír a Belvárosból

Lezárult az első józsefvárosi részvételi költségvetés szavazása!
A nagy hőségben a szervezetünk gyorsan veszít vízkészletéből, ezért fontos a folyamatos folyadékpótlás.
Vidám, zenés, táncos mulatságot tartottak augusztus 3-án a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Rózsa utcai telephelyén.
Ismét halad a forgalom a Balassi Bálint utcában
Energiatanácsadó iroda nyílt a Hunyadi téri piacon
Terv szerint halad a déli Váci utca és környékének megújítása
A köztéri falfestményekre sokak szerint szükség van, főleg ha Pest belső kerületeinek elhagyatott, kopott falfelületeire gondolunk.
Péter András, a Hild József Általános Iskola testnevelő tanára szabadidejében is rendszeresen sportol és közösségi programokon vesz részt.
Felhívás pályázati lehetőségre.
Július 15-től szavazhatnak majd: milyen beruházással legyen élhetőbb, szebb a kerület. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat összesen 60 millió forintot különített el idén Közösségi Költségvetésre: a tíz...
Összesen 90 ötlet érkezett Terézváros első közösségi költségvetéséhez.
Az Országház szervezésében, június 4-e és szeptember 17-e között idén immár hetedik éve rendezik meg a Tér-Zene elnevezésű ingyenes, szabadtéri koncertsorozatot.
A két évente esedékes, idén július 4-től kezdődő homokcsere idejére kerületünk játszóterei ideiglenesen, egy-két napig zárva lesznek.
A hőségriadó bejelentése óta a józsefvárosi önkormányzat munkatársai és önkéntesei palackos vizet osztanak a járókelőknek a Harminckettesek terén.
Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium napközis táborban kedden Szalai-Komka Éva, a VII. kerületi Rendőrkapitányság őrnagya tartott játékos drogmegelőző programot a gyerekeknek.
Az iskolaszünet beköszöntével elkezdődtek a nagyobb felújítások a fővárosban.

A címlapról

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf...
Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is...
Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály...
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

Terézváros TV

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech