Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Energiatanácsadó iroda nyílt a Hunyadi téri piacon

Terézvárosban, a Hunyadi téri piacon nyílt meg az ország második PowerPoor energiatanácsadó irodája, mely szombatonként 9–12 óra között szakemberekkel, energiaszegénységi felméréssel és a rezsit ténylegesen csökkentő gyakorlati ötletekkel várja a lakosokat.

A cél a magas rezsivel és túlfogyasztással küzdő családok ösztönözése arra, hogy egy kis odafigyeléssel energiát és pénzt takarítsanak meg, valamint javítsanak élethelyzetükön. 

A projektet a VI. kerületben a terézvárosi önkormányzat és az Energiaklub karöltve hozta tető alá az Európai Unió Horizont 2020 programja támogatásával.

Csontos Csaba, az Energiaklub szakértője , Temesvári Szilvia alpolgármester és Soproni Tamás polgármester

A probléma – bár Magyarországon ezzel az emberek zöme csak az elmúlt héten szembesült – nem újkeletű. Csontos Csaba, az Energiaklub szakértője az iroda megnyitóján arról beszélt, hogy már az infláció, a háború és az energiaválság előtt is az energiaszegénység volt Magyarország egyik, sőt a téli időszakban a legnagyobb gazdasági, társadalmi és környezeti problémája. “Az energia értékes és nélkülözhetetlen – mondta –, ami pedig értékes, annak a mai világban ára van. Az irodában önkénteseink olyan gyakorlatban megvalósítható ötleteket igyekeznek adni mindenkinek, melyek otthon könnyedén kivitelezhetők és növelhetik az életszínvonalat. Arra biztatom hát önöket, hogy jöjjenek ki a piacra szombat délelőttönként, és a hűsítő dinnye, az energiadús banán és a bölcsességet hozó alma mellett a kosarukba kerüljenek be friss és ropogós energiatanácsok is.”

Az első 30 jelentkező – próbált kedvet csinálni a tanácsadás igénybevételéhez Temesvári Szilvia zöldügyekért is felelős alpolgármester – ablakszigetelő szettet kap ajándékba. Az önkormányzat kisorsol különféle rezsibarát eszközöket is, például energiatakarékos elosztót vagy fogyasztást mérő konnektort.

Az egyéni felelősség mellett az önkormányzat szerepét, a rászorulók támogatásának szükségességét is hangsúlyozta Soproni Tamás polgármester. “Az önkormányzat nemcsak ezzel a közös irodával segít a terézvárosiaknak, hanem a szeptemberi ülésen tárgyalni fogjuk a fűtéstámogatásunk emelését, illetve továbbra is élnek a társasházi és egyéni pályázatok, melyek közül például a nyílászárócsere-program is ahhoz járul hozzá, hogy kevesebb energiát használjunk és így kevesebbet is kelljen fizetnünk.”

 (terezvaros.hu)

 

Még több hír a Belvárosból

Tisztelt Józsefvárosi Lakosok, Tisztelt Ügyfeleink!
Lezárult egy példaértékű egészségügyi projekt, amit sikertörténetnek könyvelhet el Erzsébetváros.
A napokban fejeződött be a Podmaniczky utcai kutyafuttató felújítása, amit már birtokba is vettek a terézvárosi ebek és gazdáik.
Lakossági kérésre helyezett ki padot a Nádor utcában, a Zrínyi utcai buszmegállóban Belváros Önkormányzata annak érdekében, hogy az utasok kényelmesen tudjanak várakozni.
Közel 400 ezer forint gyűlt össze a második terézvárosi jótékonysági ruhavásáron az Eötvös10-ben, amit ezúttal is a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány (TEKA) szervezett.
Belváros területén az elmúlt évtized alatt számos nagyobb közterületi beruházás történt, melyek elsődleges célja az élhetőbbé, vonzóbbá tétele volt.
A gyerekházban a VIII. kerületben élő 0-3 éves korú kisgyermeket nevelő családokat fogadják.
Az idősek jelképesen libazsíros kenyérrel várták a kicsiket.
A programmal az Önkormányzat az önkormányzati lakásban élőket támogatja otthonuk felújításában összesen 25 millió Ft keretösszegben.
Az október 27-én megnyitott Nagy Diófa utca 34. szám alatti új közösségi tér a civil szervezetek és közösségeik számára nyújt találkozási lehetőséget.
Novemberben már nem nyit ki a hivatal, legalább márciusig zárva lesz takarékossági okokból.
Iskolába készülünk: fejlesztő foglalkozások a Belvárosi Közösségi Térben
Ha az október közepéig megérkező pénzeket nem költjük el május 31-ig.
Tisztelt VII. kerületi polgárok! Magyarország Kormánya 345/2022. (IX. 9.) Korm. rendeletével módosította a családi fogyasztói közösségekre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményből...
A jövőben nem kell álindokokkal otthon maradniuk a terézvárosi önkormányzat cégeinél azoknak a nőknek, akik a fájdalmas menstruációtól szenvednek.
Belváros-Lipótváros Önkormányzata Ady versmondó versenyt hirdet "Ifjú szívekben élek" címmel.
Mindazok, akik október 1-16. között online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt!
Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata mese- és novellaíró pályázatot hirdet a kerületi általános- és középiskolák tanulói számára

A címlapról

A világzenei színtér számos világsztárja, köztük a Tamikrest,...
Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.

Terézváros TV

https://www.youtube.com/watch?v=alYMI_gew8g&list=UU__WOQx_SQTwtyUOhk8a5RA&index=1

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech