Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Kihirdették a Nyugati pályaudvar átalakítását érintő nemzetközi tervpályázat győzteseit - Terézvárosnak is kedvező átalakulás előtt a környék.

 

A világhírű Grimshaw Achitects építésziroda nyerte a Nyugati pályaudvar és környékének megújítására kiírt tervpályázatot, de a legjobb városépítészeti ötleteket a francia AREP Group terve hozta. A nyertes pályamű afféle vízió, úgynevezett mesterterv. Elkészítésekor a zsűri által a továbbtervezés során összeállított – a díjazott pályaművek legjobb ötleteit tartalmazó – tervezési menetrendet kell követnie a győztes pályázónak, melybe Terézváros szempontjai 100 százalékban belekerültek.

Amikor 2021 elején először jelentek meg a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdaövezet hasznosításával kapcsolatos koncepciók, Terézváros már akkor határozott álláspontot képviselt a tekintetben, hogy az esetlegesen felmerült Cirkusz-verzióval szemben zöld, a terézvárosiak pihenését, rekreációját szolgáló parkot szeretne a Podmaniczky utca mellett húzódó ipari terület helyére. Győrffy Máté városfejlesztésért felelős alpolgármester már akkor is és most, a tervpályázat bírálóbizottságába meghívott szakemberként is azt a felfogást képviselte, hogy „a Podmaniczky és a vasút közötti terület az itt élőké, így a terület VI. kerületi oldalán inkább a pihenésen és a rekreáción kell legyen a hangsúly.

Éppen ezért a terézvárosi részen alacsony intenzitású, a forgalmat kevésbé vonzó beépítés képzelhető el.” A kerület ahhoz is ragaszkodott – lévén a belváros legfontosabb fejlesztési területe és közlekedési csomópontja” –, hogy nemzetközi tervpályázatot írjanak ki a Nyugati pályaudvarhoz szorosan kapcsolódó rozsdaövezet hasznosítására.

 

Más-más erősségek

A tervpályázatot tavaly nyáron ki is írta a Budapest Fejlesztési Központ, melybe meghívásos alapon a világ vezető építészirodái neveztek elképzeléseikkel. A második fordulóba 12 tervezőiroda jutott, közülük 5 pályamunkát tartott megvételre és díjazásra érdemesnek a nemzetközi zsűri. A tervpályázat győztese a világhírű brit Grimshaw Architects építésziroda lett, ami annyit jelent, hogy a többi nyertes, illetve megvásárolt pályamunka arra érdemes elemeit beemelve ők készíthetik el a pályaudvar és a környező városrész átalakításának részletes terveit.

„A tervpályázat nagyon összetett feladatot adott az építészeknek, egyszerre kellett egy jól működő és kinéző, az Eiffel-csarnokra reflektáló, de vele nem versenyezni akaró új, nagyrészt föld alatti állomást tervezni, valamint beépítési tervet, víziót adni a hatalmas barnamezős terület használatára. A nyertes pályamű főként az elsőben erős, de a második francia AREP Group Architects és a megvételben részesült japán Kengo Kuma & Associates is rengeteg jó városépítészeti ötletet tudott bemutatni a Podmaniczky utca melletti terület fejlesztésére.”

Annak feloldására, hogy egyetlen terv sem hozott minden téren tökéletes megoldást, a bíráló bizottság egy több oldalas tervezési programot készített (a nyertes pályázatok legjobb beépítési javaslataival), ami alapján kell majd a győztes pályázónak a további terveket elkészítenie. Ahogy az alpolgármester fogalmazott, „a bírálóbizottságban meg kellett küzdeni azért, hogy díjazott legyen a legerősebb városépítészeti koncepciót adó terv”, de végül megosztott második helyben egyezett meg a szakmai grémium. 

A francia AREP Group Architects környékre vonatkozó látványterve

Új állomás, pihenés, óvodák, bölcsődék

A tervek alapján a jelenlegi vasútállomás helyett egy háromszintes, átmenő rendszerű központi pályaudvar szolgálja majd ki az utazók igényét, és a környéke is megújul. Az Eiffel-csarnok mögött egy vadonatúj, modern, 13 vágányos vasúti csarnok épül, különleges tetőszerkezettel. Az Eiffel-épület pedig – megszüntetve benne a vasúti forgalmat – közösségi térré, új találkozási ponttá alakul, boltokkal, kávézókkal, rendezvénytérrel, éttermekkel. Emellett a Podmaniczky utca mentén, egészen a Városligetig, zöld park épül a ma rozsdaövezetként emlegetett vasúti üzemi területek helyére. Az új park így a Városliget és a Nagykörút térségét egy zöldfolyosóval köti össze, ahol pihenőterület, játszóterek és sportpályák kapnak majd helyet 17 hektáron.

„A kiíró BFK a megvalósíthatósági tanulmányhoz készített már egy előzetes mestertervet, amely jól hozza a gyalogoskapcsolatok fejlesztését, folytonosak a zöld tengelyek, de a Podmaniczky utcai oldalon az elfogadhatónál sűrűbb beépítéssel számolt – meséli Győrffy Máté. – A tervezők ez alapján dolgoztak, ezért többen túl is építették a területet, de a zsűri egyhangú véleményének alapján olyan városfejlesztési elképzelések kerültek a tervezési programba, amelyek az itt élők pihenését, rekreációját erősítik. Ami ezen kívül nagyon fontos – folytatta az alpolgármester –, hogy a kerületnek szüksége van a humán infrastruktúra fejlesztésére. A legsűrűbben beépített kerület vagyunk, egészséges, udvarral rendelkező óvodáink, bölcsődéink csak a villanegyedben vannak. A kerületben kizárólag itt van szabad tér, ezért az új lakásokhoz szükséges férőhelyeken túl is elkerülhetetlen az ovik, bölcsik, sportpályák fejlesztése.”

Grimshaw Architects - látványterv a közösségi térként is funkcionáló Eiffel-csarnokhoz 

Egyéb terézvárosi szempontok

A győztes tervezőirodának adott szakmai ajánlásba, pontos tervezési programba a VI. kerületet érintő legfontosabb szempontok 100 százalékban bekerültek. A fent említetteken túl például az, hogy az Eiffel tértől a Dózsa György útig húzódó leendő Podmaniczky park gyalogos és kerékpáros átkötéssel rendelkezzen az Állatkert és a Vágány utca irányába is, ahol Rákosrendezőig tud folytatódni a zöld sáv. „Szeretnénk, ha a Lehel tértől a Szinyei Merse utcáig egy keresztirányú zöld tengely is létrejönne – sorolja Győrffy Máté –, mely tovább vezet a kerületi fejlesztési koncepcióban szereplő Szinyei-Kodály körönd-Felsőerdősor-Lövölde tengelyre. Fontos, hogy a két kerület között oldjuk a vasút elválasztó hatását – erre olyan megoldás valósul majd meg, amely biztosítani tudja a Podmaniczkybe futó utcák minél nagyobb arányú gyalogos/kerékpáros átvezetését a park túloldalára. A Ferdinánd híd elbontása is szerepel a tervezési programban – egy közúti alagút létesítésével lehetőség nyílik rá, hogy a vágányok felett erősítsük a gyalogos kapcsolatokat. Elképzeléseink szerint ugyanígy elbontásra kerül majd a Nyugati téri felüljáró, bezöldül a Puczi Béla tér, ahonnan kiköltözik a parkoló és a buszpályaudvar – az egész Nyugati tér gyalogosan átjárható lesz a térszinten. A Lehel templomnál, a fejlesztési terület szélén pedig lesz egy megállója az erre kanyarodó pesti fonódó villamosnak” – meséli már-már jelen valóságként a víziót Győrffy Máté.

AREP Group Architects - a legzöldebb terv

 

Bevonni az itt élőket

Az ajánlásokba a kerület fenti álláspontja bekerült ugyan, de a kiírásban és a tervekben bemutatott mértékű városfejlesztés csak akkor lehet sikeres, ha a kerület és az itt élők be vannak vonva a döntésekbe. „A fejlesztés további részleteit és az egyes egységek városfejlesztési és építészeti minőségét és döntéseit kapcsolódó építészeti és városépítészeti tervpályázatok, valamint sorozatos társadalmi egyeztetések tudják garantálni” – hangsúlyozta az alpolgármester.

A megvalósulásig tehát – ezt Fürjes Balázs is említette a díjátadón – még nagyon hosszú út vezet. „Ha mindez, amit itt most a tervezők lerajzoltak – mondta az államtitkár – 12 év múlva valóság lenne, akkor gyorsan haladnánk és nem lehetnénk elégedetlenek. A finanszírozást – bízunk benne, hogy – döntően európai uniós forrásokból tudjuk mögé tenni.”

A fejlesztésekkel a Nyugati Pályaudvar és térsége egy korszerű, modern, 21. századi nagyforgalmú közlekedési fókuszponttá válhat, városi közparknak, kulturális, szórakoztató, rekreációs intézményeknek otthont biztosítva, tiszteletben tartva az épített műemléki örökségét.

Grimshaw Architects - a többszintes, új pályaudvar modern csarnoképülete belülről

 

A tervpályázat nyertesei

A zsűri megvételben részesítette a japán Kengo Kuma & Associates és az M-Timpanon Kft. közös munkáját.

Harmadik helyezett az Eiffel-épület mögé futurisztikus csarnokrendszert tervező, 5 fős partnerségben induló Zaha Hadid Architects-Finta és Társai Építész Stúdió-Buro Happold Mérnöki Iroda-Abud Mérnöki Iroda-Land Italia csapata lett.

A második helyen holtversenyben a legjobb városépítészeti mestertervet hozó francia AREP Group Architectes és hazai partnere, az Építész Stúdió, valamint az osztrák Albert Wimmer tervezőirodák pályaművei végeztek.

A részletes tervezés lehetőségét, azaz az első díjat a brit Gimshaw Architects és partnerei, köztük a magyar Nautes Architects nyerték. Az angol építésziroda tervezte többek között New York, Los Angeles, Amszterdam, Doha és Melbourne számos vasúti és metróállomását; és jelenleg is tervezőként dolgoznak a hamarosan megnyíló londoni Crossrail állomásain, valamint Nagy-Britannia új, nagy sebességű vasútjának pályaudvarán, a London Eustonon is. Ők jegyzik az 1992-es sevillai expo brit pavilonját, a berlini Értéktőzsdét, a leicesteri Nemzeti Űrközpontot vagy a bilbaói buszpályaudvart is.

 

Példás együttműködés

A 21 fős zsűri mind politikailag, mind pedig szakmailag rendkívül színes és összetett képet mutatott. A csapatban mind az előkészületek, mind az első körös szűrés, mind pedig a 3 napos anonim zsűrizés során együtt dolgoztak ellenzéki és kormánypárti delegáltak, a főváros, a kerületi önkormányzatok, hazai és nemzetközi építész- és vasútszakmai szervezetek, egyetemi tanárok és civil szakértők. Terézváros érdekeit a bíráló bizottságban Győrffy Máté alpolgármester, tanácsadóként pedig Matus István, Terézváros főépítésze és Rigó István főkertész képviselték.

(terezvaros.hu)

Ingatlan apróhirdetések

Még több hír a Belvárosból

Közel 400 ezer forint gyűlt össze a második terézvárosi jótékonysági ruhavásáron az Eötvös10-ben, amit ezúttal is a Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány (TEKA) szervezett.
Belváros területén az elmúlt évtized alatt számos nagyobb közterületi beruházás történt, melyek elsődleges célja az élhetőbbé, vonzóbbá tétele volt.
A gyerekházban a VIII. kerületben élő 0-3 éves korú kisgyermeket nevelő családokat fogadják.
Az idősek jelképesen libazsíros kenyérrel várták a kicsiket.
A programmal az Önkormányzat az önkormányzati lakásban élőket támogatja otthonuk felújításában összesen 25 millió Ft keretösszegben.
Az október 27-én megnyitott Nagy Diófa utca 34. szám alatti új közösségi tér a civil szervezetek és közösségeik számára nyújt találkozási lehetőséget.
Novemberben már nem nyit ki a hivatal, legalább márciusig zárva lesz takarékossági okokból.
Iskolába készülünk: fejlesztő foglalkozások a Belvárosi Közösségi Térben
Ha az október közepéig megérkező pénzeket nem költjük el május 31-ig.
Tisztelt VII. kerületi polgárok! Magyarország Kormánya 345/2022. (IX. 9.) Korm. rendeletével módosította a családi fogyasztói közösségekre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményből...
A jövőben nem kell álindokokkal otthon maradniuk a terézvárosi önkormányzat cégeinél azoknak a nőknek, akik a fájdalmas menstruációtól szenvednek.
Belváros-Lipótváros Önkormányzata Ady versmondó versenyt hirdet "Ifjú szívekben élek" címmel.
Mindazok, akik október 1-16. között online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt!
Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata mese- és novellaíró pályázatot hirdet a kerületi általános- és középiskolák tanulói számára
Hamarosan minden Teréz körúti pad megújul, az önkormányzat köztisztasági cégének dolgozói ugyanis kijavítják, lefestik az utcabútorokat.
A munkaterület szeptember 15-ei átadásával megkezdődött a Hild tér és a játszótér felújítási munkálata, ahol Belváros Önkormányzata többfunkciós, biztonságos eszközökkel felszerelt, tematikus...
A Józsefvárosi Önkormányzat nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdet önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó szervezetek részére a tulajdonát képező nem lakás céljára szolgáló helyiségek...
A nyáron költözködtek, rendezkedtek, szeptember elsején pedig kinyíltak a Molnár Antal Zeneiskola Damjanich utca 4. szám alatt levő új épületének kapui a beiratkozó gyerekek előtt is.

A címlapról

Az új intézmény az energiapolitika egységes irányításáért felel...
Rendeletmódosítás a fővárosi tulajdonú ingatlanban működő...
Idén is megrendezik a hagyományos Mikulás-ünnepséget vasárnap a...
A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.

Terézváros TV

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech