Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Fotó:Hartyányi Norbert

Január közepén elindul az a konzultáció, amelynek célja, hogy az önkormányzat megismerje minden érintett véleményét, igényeit és problémáit a kerületiek és a vendéglátóhelyek együttélésével kapcsolatban.

A folyamat egy kérdőíves megkérdezéssel kezdődik, amely elsősorban a szórakozóhelyek, teraszok nyitvatartásáról szól, majd fórumokkal folytatódik, ahová a lakók hangját elhozó közös képviselőket, valamint a vendéglátós vállalkozókat várják. A konzultáció eredményeként változhat meg az önkormányzat csendrendelete – vagyis az üzletek éjszakai nyitvatartásának szabályozása –, de a kocsmák, az éttermek és teraszaik működését érintő más szabályok is.

„Terézvárosban, a belvárosi jellegből adódóan jó néhány vendéglátó egység üzemel, amely nagyban meghatározza a kerület mindennapjait. Az önkormányzat már 2009-ben megalkotta az éjszakai nyitvatartást szabályozó, azóta is jól működő helyi rendeletét. Viszont már 2022-t írunk éppen ezért elengedhetetlen ennek a szabályozásnak az újragondolása, esetleges szigorítása, és igazítanunk kell az új problémákhoz, kihívásokhoz – mondta dr. Beleznay Zsuzsanna, a kereskedelemért és köztisztaságért is felelős alpolgármester. – Ezt azonban semmiképp sem szerettük volna megtenni az érintettek megkérdezése nélkül. Ezért, hasonlóan az Airbnb-szállásokra vonatkozó szabályozás megalkotásához, most is úgy döntöttünk, hogy bevonjuk a lakosságot és a vállalkozókat is.”

Megérett az idő

„Több mint tízéves az üzletek este 10 utáni nyitvatartását szabályozó kerületi csendrendelet. Ez a szabályozás több változtatáson ment át, és bár Terézvárosban nem jött létre olyan bulinegyed, mint a VII. kerületben, a rendelet az eltelt időben szerzett tapasztalatok alapján pontosításra szorul. Ha pedig hozzányúlunk ezekhez a szabályokhoz és ennek kapcsán konzultálunk, közösen gondolkodunk, az megfelelő alkalmat nyújt arra, hogy minden olyan szabályozást áttekintsünk, amely a terézvárosiak, valamint az itt működő vállalkozások együttélését érinti – erről Kecskés Balázs, a 4-es választókörzet képviselője beszélt, aki az éjszakai nyitvatartási engedélyekről döntő pénzügyi és jogi bizottság elnöke is. – Széles körű egyeztetést javasoltunk minden érintettel, ez a konzultációs folyamat vette most a kezdetét. Célunk, hogy képletesen és a szó szoros értelmében is egy asztalhoz üljenek a terézvárosi lakosok, a civilek, a vendéglátósok és az önkormányzat képviselői.”

„Belső-Terézvárost, azon belül is az általam képviselt 3. számú választókerületet, a Király utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Andrássy út–Nagymező utca által határolt területet érinti a leginkább a kérdéskör. Megoldást kell találni arra, hogy a terézvárosiak nyugodtan tudjanak pihenni, de este a szórakozóhelyek is működhessenek. A korábbi véleményem csak megerősödött, hogy ezt a kérdéskört csakis úgy lehet szabályozni, hogy legyen együtt gondolkodás és együttműködés a kerületben élők, valamint a kerületben dolgozók között – mondta a lakók és a vendéglátóhelyek együttélésének kérdésében aktívan fellépő képviselő, Szilágyi Erika. – A csendrendelet módosítása csak úgy jöhet létre, ha ismerjük a lakosság véleményét és arra alapozva hozzuk meg a döntést.”

Ennek jegyében kérte a választókörzetében kiadott képviselői hírlevelében Szilágyi Erika az ott élőket, mondják el véleményüket és írják meg, ők hogyan gondolkodnak erről. „A korábbi lakossági fórumok, körzetbejárások alapján az általános vélekedést jól ismerem, de úgy gondoltam, most személyesen mindenkit megkeresek. A kérdőívet 2021 őszén én készítettem és később saját magam vittem ki a körzetemben lakókhoz. Volt, akivel személyesen az utcán, vagy a postaládája előtt találkozva beszélgettem. Sokan válaszoltak írásban, sőt a közös képviselőknek ezúton is köszönöm a munkájukat, hogy részt vállaltak a feladatban, és továbbították az összesített társasházi véleményeket. Ez a kérdéssor alapozta meg a teljes kerületet érintő önkormányzati konzultációt is.”

Hatékonyabban eljárni

Az érintettekkel folyó párbeszéd első eleme a január közepén induló kérdőíves közvélemény-kutatás lesz, amelyben a szórakozóhelyek, teraszok nyitvatartásáról, valamint a köztisztaságról szóló kérdések is szerepelnek. Ez a kérdőívezés február elejéig tart, a véleményeket az önkormányzat honlapján, közösségi oldalain, a kerület több pontján elérhető kitelepülések alkalmával, illetve a polgármesteri hivatalban is várja az önkormányzat.

 „A kérdőívezéssel párhuzamosan két fórumot is tartunk: az egyikre a társasházak közös képviselőit, a másikra a szórakozóhelyek vezetőit várjuk. Miután ez is lezajlott és a kérdőíveket kiértékeltük, a meglévő ismeretek birtokában tartunk egy olyan összejövetelt, ahol a vendéglátósok és a lakók véleményét elhozó közös képviselők is ott lesznek” – mondta el dr. Beleznay Zsuzsanna. Ennek kapcsán Szilágyi Erika hozzátette, a vendéglátósokkal, a szórakozóhelyek üzemeltetőivel való egyeztetést ő szorgalmazta. „Úgy látom, nem beszélünk egy nyelvet. Pedig a párbeszédre szükség van. Nekik éppúgy érdekük a békés egymás mellett élés, mint a lakóknak.”

„A csendrendelet módosításának az is az egyik célja, hogy a mostaninál hatékonyabban el tudjunk eljárni azokkal a vendéglátósokkal szemben – szerencsére nem sok ilyen van –, akik nem tartják be a szabályokat, ezzel zavarva az utcák rendjét. A jól együttműködő vállalkozók dolgát viszont nem szeretnénk nehezíteni a szigorításokkal” – mondta a rendeletmódosítás és az elinduló párbeszéd kapcsán Győrffy Máté alpolgármester. A közeljövőben tartandó fórumokról a városfejlesztésért felelős alpolgármester megjegyezte, fontosnak tartják megkérdezni a szereplőket, mert a hasonló helyzetekben, például a Liszt Ferenc téren vagy az Anker közben az vezetett megoldáshoz, ha leültették egy asztalhoz a feleket és megpróbáltak kompromisszumot találni. Vagyis az ilyen megoldásokra már vannak jó példák a kerületben.

Világos mozgásteret

A tartalmi kérdésekkel kapcsolatban Kecskés Balázs azt mondta, a csendrendelet alkalmazása során kialakult gyakorlatot kellene szabályokba lefektetni annak érdekében, hogy az élni és élni hagyni alapelv mentén világos mozgásterük legyen a vendéglátósoknak. Úgy vélte, a jelenlegi szabályok szerint 195 üzletnek van engedélye eltérő nyitvatartásra, a bizottsági elnök szerint azonban most egyszerűbbnek tűnik megszerezni az engedélyeket, mint azokat visszavonni. „A csendrendelet mellett egy keretrendszerre is szükség van, mert nem csupán az éjszakai nyitvatartással, nemcsak a teraszok zajával lehetnek kifogások, hanem átfogóan kell szabályozni a vendéglátók működését” – tette hozzá a bizottsági elnök.

„Az éjszakai nyitvatartás mellett fontos kérdés a parkolóhelyeken kialakított teraszok ügye. Tavaly a pandémia miatt az önkormányzat úgy döntött, engedélyezzük ezt a megoldást, ezzel is segítve a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. Az idén is szeretnénk megnyitni ennek a lehetőségét, csak kicsit jobban meghatározott formában. A kérdőíveken erre vonatkozó véleményeket is kérünk majd a lakosságtól – tért ki egy fontos, a csendrendelet módosítása mellett a konzultációban szintén szereplő témára Győrffy Máté. – Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a lakosok szerint hol zavaró leginkább a teraszok jelenléte. Az eddigi tapasztalatok szerint olyan helyeken okoznak gondot, ahol földszintre, a terasz felé néző ablakok vannak. Ilyen módon átgondoljuk a szabályozást, arra törekedve, hogy egységes utcakép alakuljon ki a szóban forgó helyeken is.”

A rendeletmódosítást előkészítő munkacsoportban Szilágyi Erika ragaszkodott ahhoz, hogy a parkolósávba engedélyezett teraszokkal kapcsolatban is kérjék ki a lakók véleményét. Úgy véli, nagyon megosztottak a terézvárosiak ebben a kérdésben, sőt a körzetében folyamatos panaszok és tiltakozások voltak a teraszok miatt tavaly, ezért tolmácsolta többször is ezeket a képviselő-testület ülésein. Szilágyi Erika szerint a kezdeményezés újszerű volt, de átgondolatlan, ezért ebben az ügyben is szükséges a változtatás.

Mindenkinek megfelelő megoldást

A fentiekből is látszik, mennyire szerteágazó kérdéskörről van szó, és dr. Beleznay Zsuzsanna alpolgármester szerint tudatosan ilyen sokrétű ez az egyeztetési folyamat, mert – nem szabad elfelejteni – ez egy sokszereplős történet. „A lakók joggal várják el, hogy az otthonaik élhetők legyenek, zaj, rendetlenség ne zavarja a mindennapjaikat. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy Terézváros belvárosi kerület, ahol sok vendéglátóipari vállalkozó dolgozik, jó néhány embernek munkát adva, és az önkormányzat bevételeihez is jelentős mértékben hozzájárulva, a mindennapjainkat színesítve. Éppen ezért a mindenki számára elfogadható megoldást keressük, emiatt kérjük ki mindenki véleményét a csendrendelet megújítása előtt.”

„Most a legfontosabb az, hogy az érintettek legszélesebb körének a véleményét, igényeit ismerjük meg, és az ő bevonásukkal alakítsuk át a szabályokat. Az önkormányzat csak úgy változtathat a szabályozáson, hogy az itt élők pihenéshez való joga még nagyobb biztonsággal érvényesüljön. Miközben a másik oldalon ott vannak a vállalkozások, amelyek munkahelyeket teremtenek, adót fizetnek, tehát az ő hangjukra is figyelnünk kell” – zárta gondolatait Kecskés Balázs.

(Csepregi Botond-Gajdács Emese-terezvaros.hu)

Még több hír a Belvárosból

Egy kicsit kevésbé lesz édes az élet a Bródy Sándor utcában.
Újakra cserélték az Olimpia park sportpályáján lévő focikapukat.
Saját kategóriájában az előkelő negyedik helyezést érte el a terézvárosi polgármesteri hivatal népes csapata a 2022-es Fut a cég versenyen, amelyen munkahelyi közösségek vesznek részt.
A Klauzál tér, az egykori Stefansplatz 182 éves történetében még nem fordult elő, ami idén megtörténik: ez a park a helyben lakók igényei, szavazatai alapján újul meg.
A közterületen elhelyezett illegális hulladékot az önkormányzatnak, a magánterületen elhelyezett illegális hulladékot a kormányhivatalnak kell bejelenteni.
Összehangoltan, együttes erővel takarították ki szerda este és csütörtök reggel a Nyugati pályaudvar környezetét a területet kezelő számos cég és önkormányzat munkatársai.
Forgalmi változással jár a vízvezeték-rekonstrukciós munka
A Spinoza Színház fennállásának 20. évfordulója alkalmából ingyenes koncertekkel kedveskedik az Erzsébetvárosban élőknek és az ide látogató vendégeknek.
Idén május 24-31. lesz a kerületben a lakossági lomtalanítás.
A bölcsődék napja alkalmából az Eötvös10-ben megtartott ünnepségen vehették át jutalmukat az idei év kisgyermeknevelői.
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata - az elmúlt évek gyakorlata alapján - a lakosság részére veszélyeshulladék-gyűjtő akciót szervez 2022. április 30-án, szombaton.
Erzsébetvárosban május közepétől jelentősen javul a gyermekek, valamint a két idősek bentlakásos otthonában élő szépkorúak egészségügyi ellátása.
Senki sem tért haza üres kézzel
A BKK valódi utasforgalmi igényekhez igazítja a 73M trolibusz útvonalát, ezért április 15-től a belvárosi szakaszon ma kihasználatlanul közlekedő 73M trolibusz-vonal helyett egy rövidebb, sűrűbben...
5 újgenerációs MOL Bubi gyűjtőállomás telepítése kezdődött el a főváros VIII. kerületében április 11-én, hétfőn. Az új helyszíneken a megszokott dokkolók helyett hagyományos kerékpártámaszok lesznek...
Április 8-án a világ minden táján megemlékeztek a Nemzetközi Roma Napról, s így volt ez Erzsébetvárosban is.
Terézváros önkormányzata a magánterületi értékes faállomány megőrzése és szakszerű kezelésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet társasházak, intézmények és nonprofit szervezetek részére az...
Közterület-felügyelet 2022. március 14. – március 27. közötti intézkedési statisztikája

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

Terézváros TV

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech