Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium napközis táborban kedden Szalai-Komka Éva, a VII. kerületi Rendőrkapitányság őrnagya tartott játékos drogmegelőző programot a gyerekeknek.

 

Az ötven pluszosok számára talán meglepő, hogy már alsós gyerekeknek is drogprevenciós foglalkozást tart a rendőrség. Néhány évtizeddel ezelőtt a drog Magyarországon legfeljebb az alkoholt jelentette, de azóta sajnos ezen a téren is „sokat ment előre a világ”. Ma, amikor naponta jellennek meg új szintetikus kábítószerek a drogpiacon, amikor egyre fiatalabbak szoknak rá a cigarettára, italra, és különböző „bódító cuccokra”, a felvilágosítást sem lehet elég korán kezdeni.

Az  Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium napközis táborban kedden Szalai-Komka Éva, a VII. kerületi Rendőrkapitányság őrnagya tartott játékos drogmegelőző programot a gyerekeknek. S hogy mennyire érdekli őket ez a téma, mutatja az is, hogy az egymást követő két foglalkozásra összesen hetvenöt diák jött el. Az első programon első-második osztályos kicsik vettek részt, és megdöbbentő volt látni, mennyire tájékozottak ezekben a dolgokban is.  

Tudták, mit jelent az illegális drog, közösen összeszedtük, mi jellemzi a tudatmódosító szereket, miért bünteti a törvény, ha valaki például ittasan vezet.

Megdöbbentő volt az is, mikor a rendőrnő kérdésére: „Ivott-e már közületek valaki alkoholt?” – több kéz is a magasba lendült. A szülők sört, bort, pálinkát, vodkát is megkóstoltattak már hat-hét éves gyerekekkel is otthon! Kiderült, hogy a kicsik közül többen is kávéval kezdik a napot.

A drogprevenciós program egyik legfőbb tanulsága, hogy mindenekelőtt a felnőttek fejében kellene rendet teremteni! Rendkívül káros kisgyerekeket alkoholra, koffeinre rászoktatni!

Esett szó olyan függőségekről is, amelyek „csupán csak” az egészégre veszélyesek. A csokit, fagyit, sütiket minden gyerek és felnőtt szereti. De a cukor-függés kóros elhízáshoz és szövődményes betegségekhez vezethet.

A tornateremben zsibongó kisdiákok alig várták, hogy végre kezdődjön a játék. Szalai-Komka Éva sokféle szórakoztató fejtörővel, és ügyességi feladattal készült. A kicsiket három csapatra osztották, s versenyezhettek: ki tud többet a drogprevencióról? A gyerekek lelkesen válaszolgattak, holott a kérdések a felnőtteknek sem voltak könnyűek: „Mit jelent a kábítószer kifejezés?” „Minden kábítószer drog? Minden drog kábítószer?” Egy másik feladatnál mágnestáblán kellett csoportosítani különböző fogyasztási cikkeket aszerint, hogy 18 év alattiak vagy felettiek fogyaszthatják, vagy senkinek sem ajánlott. A legnagyobb sikert az az akadálypálya aratta, ahol a megadott útvonalat egy „részeg szemüveggel” kellett megtenni.

– Ez egy olyan szemüveg, ami az alkoholos és a drogos hatást imitálja – magyarázta az őrnagy.

Vagyis, ha a különleges ókulárét felvettük, rögtön összefolyt előttünk kicsit minden, és dülöngélni kezdtünk. Persze csak épp annyira, amennyi egy kiadós kacagáshoz elegendő.

A versenynek minden gyerek győztese lett, s megkapták a BRFK VII. kerületi Rendőrkaptitányságának oklevelét a drogprevenciós foglalkozáson nyújtott kiváló teljesítményéért.

Szalai-Komka Éva azt mondta: a rendőröket nem lepik meg, hogy már az alsósok közül is többen fogyasztottak alkoholt, vagy cigarettáztak. Ezért is fontos megismertetni őket azzal, hogy miért is veszélyesek ezek a szerek.

 

(www.erzsebetvaros.hu)

Még több hír a Belvárosból

Lezárult az első józsefvárosi részvételi költségvetés szavazása!
A nagy hőségben a szervezetünk gyorsan veszít vízkészletéből, ezért fontos a folyamatos folyadékpótlás.
Vidám, zenés, táncos mulatságot tartottak augusztus 3-án a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Rózsa utcai telephelyén.
Ismét halad a forgalom a Balassi Bálint utcában
Energiatanácsadó iroda nyílt a Hunyadi téri piacon
Terv szerint halad a déli Váci utca és környékének megújítása
A köztéri falfestményekre sokak szerint szükség van, főleg ha Pest belső kerületeinek elhagyatott, kopott falfelületeire gondolunk.
Péter András, a Hild József Általános Iskola testnevelő tanára szabadidejében is rendszeresen sportol és közösségi programokon vesz részt.
Felhívás pályázati lehetőségre.
Július 15-től szavazhatnak majd: milyen beruházással legyen élhetőbb, szebb a kerület. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat összesen 60 millió forintot különített el idén Közösségi Költségvetésre: a tíz...
Összesen 90 ötlet érkezett Terézváros első közösségi költségvetéséhez.
Az Országház szervezésében, június 4-e és szeptember 17-e között idén immár hetedik éve rendezik meg a Tér-Zene elnevezésű ingyenes, szabadtéri koncertsorozatot.
A két évente esedékes, idén július 4-től kezdődő homokcsere idejére kerületünk játszóterei ideiglenesen, egy-két napig zárva lesznek.
A hőségriadó bejelentése óta a józsefvárosi önkormányzat munkatársai és önkéntesei palackos vizet osztanak a járókelőknek a Harminckettesek terén.
Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium napközis táborban kedden Szalai-Komka Éva, a VII. kerületi Rendőrkapitányság őrnagya tartott játékos drogmegelőző programot a gyerekeknek.
Az iskolaszünet beköszöntével elkezdődtek a nagyobb felújítások a fővárosban.

A címlapról

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf...
Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is...
Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály...
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech