Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A sűrűn beépített és forgalmas Erzsébetváros zöldítését jelentette be az év végén Niedermüller Péter DK-s polgármester. Ennek eszköze az autós forgalom átterelése és a lakossági parkolási rendszer átalakítása.

Az utóbbi január 1-jétől élesedik, a tavaszig tartó tesztidőszakban derül ki, hoz-e lényegi változást.

Tavaszig adott időt saját csapatának Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere, hogy finomhangolással véglegessé tegye az új lakossági parkolási rendszert. Az új szisztéma december eleje óta működik a kerületben, január 1-jétől élesedik, és a célkitűzések szerint tavasszal kell véglegessé válnia. Az érintettek az Erzsébetparkolás.hu oldalon tájékozódhatnak a részletekről.

Mint korábban megírták, Erzsébetváros 2020 augusztusában kezdett meg a fővárossal, a szomszédos kerületekkel, a BKK-val és a Budapest Közút Zrt.-vel egyeztetve egy új projektet, amely máris gondot okozott a kerületi lakosságnak. 

A pilotprogramként folyó projekt lényege, hogy a forgalmi rend átterelésével megpróbálják Belső-Erzsébetváros, vagyis a Wesselényi utca–Károly körút–Király utca–Dohány utca által határolt területet minél inkább mentesíteni az autós forgalomtól. Mindez – amint arról az önkormányzat lapunkat korábban tájékoztatta – azért fontos, mert a jelentősen beépített kerületrészben nincs lehetőség újabb parkok vagy fasorok kialakítására, ezért a jobb levegő, a csendesebb, nyugalmasabb környezet a forgalom átalakításával hozható létre. A június 30-ig meghosszabbított projekt azonban már most, a próbaidőszakban okozott gondot a lakosságnak. A polgármester november 18-án közmeghallgatást tartott, amelyen kiderült, az eddigi átalakítások egyes kerületrészekben, például a Síp, a Holló és a Klauzál utcában éppen hogy a forgalom, a zaj és a légszennyezettség növekedését váltották ki. Niedermüller a közmeghallgatáson azt mondta, tudatában vannak annak, hogy még finomítani kell, ezen dolgoznak is, de végül is nincs olyan változtatás, amely során mindenkinek kedvező eredmény születik.

A parkolási rend átalakítása összefügg a forgalmi rend átterelésével, a cél ez esetben is az, hogy csökkenjen az átmenő autós forgalom. Azonban az ötlet felvet kérdéseket. A kizárólagos lakossági parkolók a szándék szerint egyszerre szolgálnák a helyben élők érdekeit és hozzájárulnának a környezeti terhelés csökkentéséhez. 

Amint azt a polgármester a saját közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, a kerületben 7200 parkolóhely van, ugyanakkor 12 ezer autót jelentettek be a lakók. 

A helyek kizárólagossága az esti órákban lép érvénybe, reggelig csak kerületi lakosok parkolhatnak it.

– Természetesen nem vagyok olyan naiv, hogy azt gondoljam, ez minden problémát megold, de segíthet a kerületieknek, hogy könnyebben találjanak parkolóhelyet, amikor este hazaérkeznek – mondta videójában Niedermüller Péter.

A polgármester egy december 19-i Facebook-posztjából az is kiderül, hogy Niedermüllerék az átszervezésekkel két legyet ütnének egy csapásra. 

A kerület zöldítése mellett arra is törekszenek, hogy a történelmi zsidó negyedet lefedő Belső-Erzsébetvárosban létrejött bulinegyedet átlényegítsék egy újfajta kultúrnegyeddé. 

A bulinegyed a járvány előtt a budapesti turizmus motorja volt, de az itt élőknek sok bosszúságot okozott. A koncepcióról így írt a polgármester:

„Azon dolgozunk, hogy Erzsébetváros ne »bulinegyed«, hanem kultúrnegyed legyen. Azon dolgozunk, hogy Erzsébetvárosban Budapest vibráló, európai szintű művészeti és kultúrnegyedét teremtsük meg. Olyan részét a városnak, ahol korlátozzuk az autóforgalmat azért, hogy legyenek zöld sétálóutcák, közösségi terek, teraszok, kávéházak, ahol az emberek beszélgetni tudnak egymással, legyenek galériák, ahol érdekes és nagyszerű kiállítások vannak, szabadtéri koncertek és színházi előadások, amelyek elgondolkoztatják a nézőket, ahol otthon tud lenni a street art, ahol vannak kis művészeti design boltok, könyvesboltok, és folytathatom.”

(magyarnemzet.hu)

 

Még több hír a Belvárosból

Egy kicsit kevésbé lesz édes az élet a Bródy Sándor utcában.
Újakra cserélték az Olimpia park sportpályáján lévő focikapukat.
Saját kategóriájában az előkelő negyedik helyezést érte el a terézvárosi polgármesteri hivatal népes csapata a 2022-es Fut a cég versenyen, amelyen munkahelyi közösségek vesznek részt.
A Klauzál tér, az egykori Stefansplatz 182 éves történetében még nem fordult elő, ami idén megtörténik: ez a park a helyben lakók igényei, szavazatai alapján újul meg.
A közterületen elhelyezett illegális hulladékot az önkormányzatnak, a magánterületen elhelyezett illegális hulladékot a kormányhivatalnak kell bejelenteni.
Összehangoltan, együttes erővel takarították ki szerda este és csütörtök reggel a Nyugati pályaudvar környezetét a területet kezelő számos cég és önkormányzat munkatársai.
Forgalmi változással jár a vízvezeték-rekonstrukciós munka
A Spinoza Színház fennállásának 20. évfordulója alkalmából ingyenes koncertekkel kedveskedik az Erzsébetvárosban élőknek és az ide látogató vendégeknek.
Idén május 24-31. lesz a kerületben a lakossági lomtalanítás.
A bölcsődék napja alkalmából az Eötvös10-ben megtartott ünnepségen vehették át jutalmukat az idei év kisgyermeknevelői.
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata - az elmúlt évek gyakorlata alapján - a lakosság részére veszélyeshulladék-gyűjtő akciót szervez 2022. április 30-án, szombaton.
Erzsébetvárosban május közepétől jelentősen javul a gyermekek, valamint a két idősek bentlakásos otthonában élő szépkorúak egészségügyi ellátása.
Senki sem tért haza üres kézzel
A BKK valódi utasforgalmi igényekhez igazítja a 73M trolibusz útvonalát, ezért április 15-től a belvárosi szakaszon ma kihasználatlanul közlekedő 73M trolibusz-vonal helyett egy rövidebb, sűrűbben...
5 újgenerációs MOL Bubi gyűjtőállomás telepítése kezdődött el a főváros VIII. kerületében április 11-én, hétfőn. Az új helyszíneken a megszokott dokkolók helyett hagyományos kerékpártámaszok lesznek...
Április 8-án a világ minden táján megemlékeztek a Nemzetközi Roma Napról, s így volt ez Erzsébetvárosban is.
Terézváros önkormányzata a magánterületi értékes faállomány megőrzése és szakszerű kezelésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet társasházak, intézmények és nonprofit szervezetek részére az...
Közterület-felügyelet 2022. március 14. – március 27. közötti intézkedési statisztikája

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech