Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Beszélgetés Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészekkel, Józsefváros díszpolgár művészházaspárjával

„A mi felelősségünk is, hogy csillapítsuk a józsefvárosiak kulturális éhségét”

A terasz szélénél, egy kis asztalnál foglalnak helyet. A nő, mint később megtudom, éppen egyik tanítványával vált pár szót, de ahogy észrevesz, köszönt engem is. A férfi az étteremből érkezik, kezét nyújtja, bemutatkozunk. Épp a gyakorlati részletekbe avatnám be őket, amikor megcsörren Katalin telefonja. „A kábelszolgáltatónk az, muszáj felvennem” – bólintok, hogy rendben. „Te, Barnus, holnap van kötelező programom, vagy otthon leszek?” – kérdezi a férjét ügyintézés közben. Ebben a pillanatban hétköznapi emberek. Egyébként nemzetközileg elismert művészek. A számos díj és kitüntetés mellett Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek 2019-től Józsefváros díszpolgárai.

A találkozót a Liszt Ferenc térre beszéltük meg, és ezen nincs is mit csodálkozni. 11 éves koruktól a Zeneakadémia az életük mindennapi része, itt ismerkedtek meg. Ők pedig évtizedek óta egymás részei, összefonódva, de egymásnak a művészi szabadságot megadva, halad előre és teljesedik ki a pályájuk és az életük. Minden mozdulatukban érezni lehet, hogy olyan duót alkotnak, ahol az összhang a párbeszédben és a másikra odafigyelésben érhető tetten, de az improvizálásnak is mindig megvan a helye. „Ahogy telik az idő, egymás inspirálása csöppet sem lankadt, sőt. Egyre csak visszük előre a másikat” – mondja Katalin, majd kibontja a haját, mert közben jelzem, hogy a fotós mögöttem „merényletre” készül. Amíg elrendezzük magunkat, Barnabással pontosan 41 évet repülünk vissza az időben.

Miért éppen Józsefváros?

„Komoly kötődésünk van a kerülethez” – kezd bele Barnabás. „A SOTE szülészetén láttam meg a napvilágot. De már a felmenőim is itt vetették meg a lábukat. Imádott cigányprímás nagyapámék a Vajdahunyad utcában éltek, két lánygyermekünket a Jézus Szíve templomban kereszteltettük meg. 2002-óta lakunk itt, a Krúdy Gyula utcában, a Múzeum mögött. Mindhárom gyermekünk ide született.” Csodálkozom, hogy három gyerekkel miért nem találták vonzóbbnak valahol kijjebb, zöld övezetben, de Katalin hamar sorolja az érveit.

„Kaposvári lány vagyok, kertes házban nőttem fel, nagyon jól tudom, miről mondtunk le. Igazából azonban tudatos döntés volt, ugyanis a gyerekeinkről hamar kiderült, hogy számukra is a művészeti pálya a választott út. Gáspár, 11 éves, komolyan hegedül, összenőtt a hangszerrel. Hanna, 15 évesen színész és modell, meghallgatásokra jár és válogatásokra. A kulturális életben kiteljesedni vidékről sokkal nehezebb lenne.” Katalin szavaival élve, azt az őrült művésztempót és létformát, amibe a gyerekek beleszülettek, csak itt a fővárosban, a tűz közelében élhetik meg. Itt profitálhatnak abból a kulturális merítésből, amelyet később a saját pályájukon kamatoztathatnak.

„Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad”

A művészházaspár a zenei tudás és a kulturális kincs továbbadását közös missziójuknak érzi. A Zeneakadémia minden év júliusában 10 napon át, kettejük égisze alatt, Fesztiválakadémia néven, a nemzetközi klasszikus zenei világ legnagyobbjait hozza el nekünk. Idén is érdemes a programjaik között mazsoláznunk, ugyanis az Urániában is lesznek izgalmas komolyzenei koncertek. „Hűségesek vagyunk Józsefvároshoz. Az itt működő számos felsőoktatási és kulturális intézmény olyan közeget biztosít, amit nekünk is felelősségünk kulturálisan kielégítenünk. Ezért nagyot

A teljes cikk a jozsefvaros.hu oldalon olvasható.

Még több hír a Belvárosból

Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani a budapesti mérkőzések miatt
Nyílászárócsere, kerékpárvásárlás, állattartók segítése – több, a lakosságot segítő támogatásról határozott a döntés-előkészítő tanács (DET) május 27-i ülésén. A veszélyhelyzet alatt, amíg a...
Az önkormányzat szerint, ha engednének a terasznyitási kéréseknek, nagyon lecsökkenne a parkolóhelyek száma.
Felhívás nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalok részére
Szeretettel várjuk a kerületi gyerekeket az önkormányzati gyereknapon, május 30-án a Teleki téren délelőtt 10 órától.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat által 2020. évre kiadott várakozási hozzájárulásának érvényességi ideje
Budapesten egyedülálló módon az ingatlanfejlesztők és az önkormányzat közösen és egységesen újítja meg a közteret Terézvárosban: az együttműködés nyomán már ősszel rendezettebb és zöldebb lesz a...
Vasárnap mondd el! címmel egyfelvonásos musicalt mutat be online a Madách Színház: Andrew Lloyd Webber és Don Black művének premierjét június 11-én, 12-én és 13-án láthatja a közönség.
Javaslatkérés Belváros Egészségügyéért Díj adományozására
Május 17-től megnyílik a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire. Ha elegendő szavazatot kap Zöld Budapest-kategóriában, akkor az „Andrássy úti fordított...
Tájékoztatjuk önöket, hogy a „Gyermekeink védelmében” elnevezésű informatikai rendszer továbbfejlesztésével összefüggő módosításáról szóló Kormány rendelet 2021.május 14-től hatályon kívül helyezi a...
Fairplay foci bajnokság Józsefvárosban
Ismét látogathatók lesznek a Magyar Állami Operaház előadásai, a jegyértékesítés hétfőn kezdődik.
Lezárult a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet az ingatlanba - tájékoztatta a...
A magyar cigányság hőseiről szóló, Együtt, szabadon című, új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.
Előreláthatóan április 24-én, szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Magyarországon, így Józsefvárosban is.
Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői közössége. Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői...
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának 19/2007. (V. 30.) B-L. Ö. többször módosított rendelete határozza meg az önkormányzati kitüntetések adományozásának rendjét, ezen...

A címlapról

Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a...
- A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan...
A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.