Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Beszélgetés Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészekkel, Józsefváros díszpolgár művészházaspárjával

„A mi felelősségünk is, hogy csillapítsuk a józsefvárosiak kulturális éhségét”

A terasz szélénél, egy kis asztalnál foglalnak helyet. A nő, mint később megtudom, éppen egyik tanítványával vált pár szót, de ahogy észrevesz, köszönt engem is. A férfi az étteremből érkezik, kezét nyújtja, bemutatkozunk. Épp a gyakorlati részletekbe avatnám be őket, amikor megcsörren Katalin telefonja. „A kábelszolgáltatónk az, muszáj felvennem” – bólintok, hogy rendben. „Te, Barnus, holnap van kötelező programom, vagy otthon leszek?” – kérdezi a férjét ügyintézés közben. Ebben a pillanatban hétköznapi emberek. Egyébként nemzetközileg elismert művészek. A számos díj és kitüntetés mellett Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek 2019-től Józsefváros díszpolgárai.

A találkozót a Liszt Ferenc térre beszéltük meg, és ezen nincs is mit csodálkozni. 11 éves koruktól a Zeneakadémia az életük mindennapi része, itt ismerkedtek meg. Ők pedig évtizedek óta egymás részei, összefonódva, de egymásnak a művészi szabadságot megadva, halad előre és teljesedik ki a pályájuk és az életük. Minden mozdulatukban érezni lehet, hogy olyan duót alkotnak, ahol az összhang a párbeszédben és a másikra odafigyelésben érhető tetten, de az improvizálásnak is mindig megvan a helye. „Ahogy telik az idő, egymás inspirálása csöppet sem lankadt, sőt. Egyre csak visszük előre a másikat” – mondja Katalin, majd kibontja a haját, mert közben jelzem, hogy a fotós mögöttem „merényletre” készül. Amíg elrendezzük magunkat, Barnabással pontosan 41 évet repülünk vissza az időben.

Miért éppen Józsefváros?

„Komoly kötődésünk van a kerülethez” – kezd bele Barnabás. „A SOTE szülészetén láttam meg a napvilágot. De már a felmenőim is itt vetették meg a lábukat. Imádott cigányprímás nagyapámék a Vajdahunyad utcában éltek, két lánygyermekünket a Jézus Szíve templomban kereszteltettük meg. 2002-óta lakunk itt, a Krúdy Gyula utcában, a Múzeum mögött. Mindhárom gyermekünk ide született.” Csodálkozom, hogy három gyerekkel miért nem találták vonzóbbnak valahol kijjebb, zöld övezetben, de Katalin hamar sorolja az érveit.

„Kaposvári lány vagyok, kertes házban nőttem fel, nagyon jól tudom, miről mondtunk le. Igazából azonban tudatos döntés volt, ugyanis a gyerekeinkről hamar kiderült, hogy számukra is a művészeti pálya a választott út. Gáspár, 11 éves, komolyan hegedül, összenőtt a hangszerrel. Hanna, 15 évesen színész és modell, meghallgatásokra jár és válogatásokra. A kulturális életben kiteljesedni vidékről sokkal nehezebb lenne.” Katalin szavaival élve, azt az őrült művésztempót és létformát, amibe a gyerekek beleszülettek, csak itt a fővárosban, a tűz közelében élhetik meg. Itt profitálhatnak abból a kulturális merítésből, amelyet később a saját pályájukon kamatoztathatnak.

„Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad”

A művészházaspár a zenei tudás és a kulturális kincs továbbadását közös missziójuknak érzi. A Zeneakadémia minden év júliusában 10 napon át, kettejük égisze alatt, Fesztiválakadémia néven, a nemzetközi klasszikus zenei világ legnagyobbjait hozza el nekünk. Idén is érdemes a programjaik között mazsoláznunk, ugyanis az Urániában is lesznek izgalmas komolyzenei koncertek. „Hűségesek vagyunk Józsefvároshoz. Az itt működő számos felsőoktatási és kulturális intézmény olyan közeget biztosít, amit nekünk is felelősségünk kulturálisan kielégítenünk. Ezért nagyot

A teljes cikk a jozsefvaros.hu oldalon olvasható.

Még több hír a Belvárosból

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 2022. január 20-án (csütörtök) 9 órakor ül össze a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal III. 300-as termében (Budapest VIII., Baross utca 63-67.)
Január közepén elindul az a konzultáció, amelynek célja, hogy az önkormányzat megismerje minden érintett véleményét, igényeit és problémáit a kerületiek és a vendéglátóhelyek együttélésével...
Az éj leple alatt valaki vállalhatatlan feliratot festett a Liszt Ferenc tér egyik legszebb platánfájának törzsére.
A kerületiek és a vendéglátóhelyek együttélésével kapcsolatos dilemmák megoldását szolgálja az a kérdőív, ami a csendrendelet megváltoztatását készíti elő.
Az adózónak az építményadóról, telekadóról és a magánszemély kommunális adójáról az adókötelezettség keletkezését, illetve változását követő 15 napon belül kell adatbejelentést teljesítenie.
Az erzsébetvárosi autósoknak jelent segítséget, hogy január 01-től kizárólagos lakossági parkolóhelyeket jelölt ki az önkormányzat.
A képviselő-testület új támogatási formát vezetett be a fogyatékossággal élő terézvárosiaknak.
Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban akár mínusz 7 fok is lehet éjszakánként, ami hatalmas veszélyt jelent a fedél nélkülieknek, az utcán éjszakázóknak, fűtetlen lakásban élők számára.
A terézvárosi önkormányzat pályázattal elérhető BKK-bérlet támogatást nyújt azoknak a rászoruló diákoknak, akik VI. kerületi lakóhellyel rendelkeznek, betöltötték a 14. életévüket, valamint...
Második ütemébe lép a Paulay utca felújítása.
Gangzöldítésre, árnyékolásra és homlokzatzöldítésre is pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek 2022. február 28-ig.
Korábban műanyag komposztládákra lehetett pályázni, ugyanakkor az udvarokon keletkező avar komposztálására a fa keret megfelelőbb lehet.
A sűrűn beépített és forgalmas Erzsébetváros zöldítését jelentette be az év végén Niedermüller Péter DK-s polgármester. Ennek eszköze az autós forgalom átterelése és a lakossági parkolási rendszer...
A kormány 2021 év végi döntése értelmében, ahogyan 2021-ben, úgy 2022-ben is tilos az önkormányzatok helyi adóemelése.
Aláírásra került az Önkormányzat és a KLIK-hez tartozó Belső-Pesti Tankerületi Központ között a Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti szerződése.
Előre nem látható akadály nehezíti a Jókai tér felújítását: a kivitelezők a földmunkák során egy hatalmas vasbeton oldalfalú medencére bukkantak.
Sára Botond, Budapest kormánymegbízottja lesz a Fidesz jelöltje a fővárosi 6-os választókerületben, vagyis Józsefvárosban és Ferencvárosban.
Pénteken, 10-én kaptak Józsefváros biztonságáért-kitüntetést a közterület-felügyelet munkatársai.

A címlapról

Január 17-én, hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben a fokozott...
Már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig...
A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a...
Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium...
​Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Kerpel-Fronius Gábor...
​​Tájékoztató a településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.29.)...

Könyvajánló

A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech