Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Gettó, magyar Harlem, dzsungel, nyócker – ilyen gúnynevekkel illették az itt élők és a városrészbe érkezők régebben a bűnözésről és prostitúcióról hírhedt Józsefvárost. Ez már bőven a múlt. A kerületi lokálpatrióta, ha manapság hallja ezeket a jelzőket, homlokát ráncolva felszisszen, kikérve magának az érvényüket vesztett bélyegeket. Utcai körképünk.

Alapvetően rendben

Hogy megtudjuk, minden rendben van-e az utcákon, arról kérdeztük a Józsefvárosban élőket, mennyire érzik biztonságban magukat a kerületben, milyen változásokat észleltek a közbiztonság területén, elégedettek-e a rendőri jelenléttel, netán próbálták-e már megtámadni őket itt valaha. A válaszadók jobbára pozitív képet festettek, ám még mindig vannak, akik úgy érzik: napnyugta után a sötét utcákat egyedül róni nem ajánlatos.

Figyel vagy nem figyel?

„Ha a rendfenntartók nem így végeznék a munkájukat, sokkal rosszabb dolgok történnének. De már nincs annyi lopás, nincs annyi agresszió” – mondta egy férfi. Igaz, a kocsiját egyszer megrongálták, de feljelentést nem tett, mert szerinte a közelben lévő térfigyelő kamera úgysem működött. Vele ellentétben egy másik lakó éppen a kamerák hatékonyságát emelte ki. Arról is beszélt, hogy szerinte „változik egy kicsit a morál is, színesedik a kerület, több fiatal, kisgyermekes család költözik ide. Jótékony és nevelő hatású ez a dolog.”

Félelem nélkül

A téren üldögélő hajléktalan is azt ecsetelte, nincs oka félelemre: „Aránylag jó a helyzet. Járőröznek rendesen a közteresek meg a rendőrök is.” Senki nem bántotta még őt, és bár látott már rendbontást, amikor a hangos szóváltás verekedésbe torkollott, ám az még azelőtt véget ért, hogy a rendőrök kiértek volna. Egy budai lakos, aki gyakran fordul meg a környéken, arról számolt be, hogy három évvel ezelőtt ellopták a pénztárcáját a 6-os villamoson, más atrocitás azonban nem érte. „Nem félek, és nem is tudok arról, hogy mások félnének” – jelentette ki határozottan.

Vannak még sötét részek

Egy egyetemista, aki két éve él a kerületben, azt mondta, hogy míg napközben biztonságban érzi magát, napnyugta után nem szívesen járkál a kivilágítatlan utcákon: „Vannak még sötét részek, ahol kétes alakok járkálnak.” Az Illés és Korányi utca sarkán lévő bisztró tulajdonosa sem tartja rémisztőnek a helyzetet: „Arra számítottam, hogy már nyitás után meg fognak jelenni bizonyos emberek, akiktől félni kell. Abszolút nulla, semmi nem bizonyosodott be ebből.” Mint mondta, pozitívan csalódott, de azért a Diószegin nem sétálna végig a napi bevétellel zárás után.

Mit tervez az önkormányzat?

Az új önkormányzati vezetés álláspontja szerint, bár általánosságban az 1990-es évek óta egyértelműen javult a közbiztonság Józsefvárosban, mégis az elmúlt évek „rendpárti” politikája sok esetben nem megoldotta, csak az utcáról kapun, vagy házon belülre tolta a problémák egy részét. Ezen változtatnának, ezért tavasztól közbiztonsági fórumokat terveznek, ahol a lakosok elmondhatják a közbiztonsággal összefüggő gondjaikat, illetve megoldási javaslataikat. A közvilágítás fejlesztését is tervezik, ami nagyban hozzájárul egy-egy környék közbiztonsági helyzetének javításához. Mivel a rend fenntartása, a közbiztonság megteremtése közös érdek, alapvetően rendőrségi feladat, ezért rendszeres, kiegyensúlyozott és jó kapcsolatra törekszik a kerület új vezetése a rendvédelmi szervekkel. Megtartanák azt a rendszert, hogy a helyben szolgálatot teljesítő, keveset kereső rendőrök kapjanak segítséget a lakhatáshoz, ezzel segítve a rendőrség állománymegtartó erejét, továbbá a készülő költségvetésben terveznek egy új, átlátható, egységes támogatási rendszert is.

 (Forrás: jozsefvaros.hu)

Még több hír a Belvárosból

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 2022. január 20-án (csütörtök) 9 órakor ül össze a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal III. 300-as termében (Budapest VIII., Baross utca 63-67.)
Január közepén elindul az a konzultáció, amelynek célja, hogy az önkormányzat megismerje minden érintett véleményét, igényeit és problémáit a kerületiek és a vendéglátóhelyek együttélésével...
Az éj leple alatt valaki vállalhatatlan feliratot festett a Liszt Ferenc tér egyik legszebb platánfájának törzsére.
A kerületiek és a vendéglátóhelyek együttélésével kapcsolatos dilemmák megoldását szolgálja az a kérdőív, ami a csendrendelet megváltoztatását készíti elő.
Az adózónak az építményadóról, telekadóról és a magánszemély kommunális adójáról az adókötelezettség keletkezését, illetve változását követő 15 napon belül kell adatbejelentést teljesítenie.
Az erzsébetvárosi autósoknak jelent segítséget, hogy január 01-től kizárólagos lakossági parkolóhelyeket jelölt ki az önkormányzat.
A képviselő-testület új támogatási formát vezetett be a fogyatékossággal élő terézvárosiaknak.
Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban akár mínusz 7 fok is lehet éjszakánként, ami hatalmas veszélyt jelent a fedél nélkülieknek, az utcán éjszakázóknak, fűtetlen lakásban élők számára.
A terézvárosi önkormányzat pályázattal elérhető BKK-bérlet támogatást nyújt azoknak a rászoruló diákoknak, akik VI. kerületi lakóhellyel rendelkeznek, betöltötték a 14. életévüket, valamint...
Második ütemébe lép a Paulay utca felújítása.
Gangzöldítésre, árnyékolásra és homlokzatzöldítésre is pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek 2022. február 28-ig.
Korábban műanyag komposztládákra lehetett pályázni, ugyanakkor az udvarokon keletkező avar komposztálására a fa keret megfelelőbb lehet.
A sűrűn beépített és forgalmas Erzsébetváros zöldítését jelentette be az év végén Niedermüller Péter DK-s polgármester. Ennek eszköze az autós forgalom átterelése és a lakossági parkolási rendszer...
A kormány 2021 év végi döntése értelmében, ahogyan 2021-ben, úgy 2022-ben is tilos az önkormányzatok helyi adóemelése.
Aláírásra került az Önkormányzat és a KLIK-hez tartozó Belső-Pesti Tankerületi Központ között a Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti szerződése.
Előre nem látható akadály nehezíti a Jókai tér felújítását: a kivitelezők a földmunkák során egy hatalmas vasbeton oldalfalú medencére bukkantak.
Sára Botond, Budapest kormánymegbízottja lesz a Fidesz jelöltje a fővárosi 6-os választókerületben, vagyis Józsefvárosban és Ferencvárosban.
Pénteken, 10-én kaptak Józsefváros biztonságáért-kitüntetést a közterület-felügyelet munkatársai.

A címlapról

Január 27-től, a holokauszt nemzetközi emléknapjától látható...
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú...
Január 17-én, hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben a fokozott...
Már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig...
A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a...
Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium...

Könyvajánló

A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech