Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Gettó, magyar Harlem, dzsungel, nyócker – ilyen gúnynevekkel illették az itt élők és a városrészbe érkezők régebben a bűnözésről és prostitúcióról hírhedt Józsefvárost. Ez már bőven a múlt. A kerületi lokálpatrióta, ha manapság hallja ezeket a jelzőket, homlokát ráncolva felszisszen, kikérve magának az érvényüket vesztett bélyegeket. Utcai körképünk.

Alapvetően rendben

Hogy megtudjuk, minden rendben van-e az utcákon, arról kérdeztük a Józsefvárosban élőket, mennyire érzik biztonságban magukat a kerületben, milyen változásokat észleltek a közbiztonság területén, elégedettek-e a rendőri jelenléttel, netán próbálták-e már megtámadni őket itt valaha. A válaszadók jobbára pozitív képet festettek, ám még mindig vannak, akik úgy érzik: napnyugta után a sötét utcákat egyedül róni nem ajánlatos.

Figyel vagy nem figyel?

„Ha a rendfenntartók nem így végeznék a munkájukat, sokkal rosszabb dolgok történnének. De már nincs annyi lopás, nincs annyi agresszió” – mondta egy férfi. Igaz, a kocsiját egyszer megrongálták, de feljelentést nem tett, mert szerinte a közelben lévő térfigyelő kamera úgysem működött. Vele ellentétben egy másik lakó éppen a kamerák hatékonyságát emelte ki. Arról is beszélt, hogy szerinte „változik egy kicsit a morál is, színesedik a kerület, több fiatal, kisgyermekes család költözik ide. Jótékony és nevelő hatású ez a dolog.”

Félelem nélkül

A téren üldögélő hajléktalan is azt ecsetelte, nincs oka félelemre: „Aránylag jó a helyzet. Járőröznek rendesen a közteresek meg a rendőrök is.” Senki nem bántotta még őt, és bár látott már rendbontást, amikor a hangos szóváltás verekedésbe torkollott, ám az még azelőtt véget ért, hogy a rendőrök kiértek volna. Egy budai lakos, aki gyakran fordul meg a környéken, arról számolt be, hogy három évvel ezelőtt ellopták a pénztárcáját a 6-os villamoson, más atrocitás azonban nem érte. „Nem félek, és nem is tudok arról, hogy mások félnének” – jelentette ki határozottan.

Vannak még sötét részek

Egy egyetemista, aki két éve él a kerületben, azt mondta, hogy míg napközben biztonságban érzi magát, napnyugta után nem szívesen járkál a kivilágítatlan utcákon: „Vannak még sötét részek, ahol kétes alakok járkálnak.” Az Illés és Korányi utca sarkán lévő bisztró tulajdonosa sem tartja rémisztőnek a helyzetet: „Arra számítottam, hogy már nyitás után meg fognak jelenni bizonyos emberek, akiktől félni kell. Abszolút nulla, semmi nem bizonyosodott be ebből.” Mint mondta, pozitívan csalódott, de azért a Diószegin nem sétálna végig a napi bevétellel zárás után.

Mit tervez az önkormányzat?

Az új önkormányzati vezetés álláspontja szerint, bár általánosságban az 1990-es évek óta egyértelműen javult a közbiztonság Józsefvárosban, mégis az elmúlt évek „rendpárti” politikája sok esetben nem megoldotta, csak az utcáról kapun, vagy házon belülre tolta a problémák egy részét. Ezen változtatnának, ezért tavasztól közbiztonsági fórumokat terveznek, ahol a lakosok elmondhatják a közbiztonsággal összefüggő gondjaikat, illetve megoldási javaslataikat. A közvilágítás fejlesztését is tervezik, ami nagyban hozzájárul egy-egy környék közbiztonsági helyzetének javításához. Mivel a rend fenntartása, a közbiztonság megteremtése közös érdek, alapvetően rendőrségi feladat, ezért rendszeres, kiegyensúlyozott és jó kapcsolatra törekszik a kerület új vezetése a rendvédelmi szervekkel. Megtartanák azt a rendszert, hogy a helyben szolgálatot teljesítő, keveset kereső rendőrök kapjanak segítséget a lakhatáshoz, ezzel segítve a rendőrség állománymegtartó erejét, továbbá a készülő költségvetésben terveznek egy új, átlátható, egységes támogatási rendszert is.

 (Forrás: jozsefvaros.hu)

Még több hír a Belvárosból

Ismét látogathatók lesznek a Magyar Állami Operaház előadásai, a jegyértékesítés hétfőn kezdődik.
Lezárult a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet az ingatlanba - tájékoztatta a...
A magyar cigányság hőseiről szóló, Együtt, szabadon című, új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.
Előreláthatóan április 24-én, szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Magyarországon, így Józsefvárosban is.
Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői közössége. Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői...
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának 19/2007. (V. 30.) B-L. Ö. többször módosított rendelete határozza meg az önkormányzati kitüntetések adományozásának rendjét, ezen...
Az elvárt minőséget olcsóbban és átlátható módon: jelentős beszerzési árcsökkenés
Egy fiatal férfi több prostituáltat támadott meg Budapesten; volt olyan nő, akit nem engedett ki a lakásból, fojtogatni kezdte, majd megerőszakolta.
Puczi Béla roma származású, erdélyi menekült nevét viseli a mai naptól a Nyugati pályaudvar melletti tér. Ő vezette azt a cigány emberekből álló csapatot, amely 1989-ben a marosvásárhelyi magyarok...
A 2021/2022. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozás során nemcsak személyes, hanem online úton is lehetőség van beíratni a tanköteles korba lépő gyermekét.
Az önkormányzat hamarosan megkezdi az érdemi egyeztetéseket a szereplőkkel a hosszútávú megoldások érdekében.
Április 8-tól új szabályok mellett nyithatnak az üzletek és a szolgáltatók.
Felhívjuk a tisztelt szülők figyelmét, hogy az emberi erőforrások miniszterének 19/2021. (III.10.) EMMI határozatára figyelemmel a 2021-2022. nevelési évre történő óvodai beiratkozás módja...
A járvány harmadik hullámában egyre több az olyan józsefvárosi család, aki felélte tartalékait, bajba került, súlyos nehézségekkel küzd. Várjuk azokat a tartós élelmiszeradományokat, amik...
Rongálás miatt indított nyomozást a BRFK a felvételen látható ismeretlen tettes ellen. A március 12-én 17 óra 15 perc körül a Terézvárosban, az Ó utcában egy parkoló autó visszapillantóját...
Miközben az EU az elmúlt években 120 millió eurót költött arra, hogy 8 ezer európai községben, városban, kerületben legyenek ingyenes wifi-hotspotok, van olyan budapesti kerület, amely a...
Az állami támogatáshoz szükséges eljárást pár nap alatt zongorázta le a fideszes önkormányzat a kormánnyal 2020 végén.
Meghalt egy ember lakástűzben csütörtök kora délután Budapesten, a VII. kerületi Csengery utcában - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A címlapról

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) május 22-től bezárja a Móricz...
Hússzor annyi mikroműanyagot juttat a szervezetébe egy évben, aki...
A bajnok Ferencváros kapta a Fair Paly-díjat a vasárnap befejeződött...
A gyalogosok biztonsága érdekében balesetmegelőzési ellenőrzést tart...
Humor, lazaság, kiegyensúlyozottság, örök fiatalság – ezek a...
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a pandémia miatti lezárás az...

Könyvajánló

Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének! – állapítja meg Judy Samuelson, akinek az Aspen Intézet üzleti és társadalmi programjáért felelős ügyvezető igazgatójaként kivételes rálátása van e folyamatokra.
Az olvasóknak maguknak kell megtalálniuk a hiányzó részt
Pokrovenszky Gergely szerzőpáros ötödik könyveként jelent meg a 13 valós történet elmesélő, segítségnyújtásnak szánt könyve.
Csodamódszerek helyett tudatosságra van szükség

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.