Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Újabb tűzfal kapott vidám arculatot

A Szaffi szereplői egy Szigony utcai épületen

Elkészült a Losonci negyed új büszkesége, a mintegy 600 négyzetméteres tűzfal-festmény a Szigony utca 10. szám alatti társasház oldalán. Az alkotás a Tűzfalfestési Pályázat keretei között valósult meg, amelynek részeként szigetelték is a megszépült falfelületet. Sára Botond, Józsefváros polgármestere kiemelte: olyan városrészt építünk, amelyben a gyerekek biztonságban és örömmel nőhetnek fel.

Sára Botond a helyszínen arról beszélt, hogy az önkormányzat tűzfalfestési pályázata jó lehetőséget kínál, hogy szebbé, vidámabbá tegyük az üres tűzfalakat.

„Szeretnénk a következő tíz éven belül gyermekbarát kerületté alakítani Józsefvárost, az a célunk, hogy olyan városrészt építsünk, melyben a gyerekek biztonságban és örömmel nőnek fel: fejlesztéseinket is ebben a szellemiségben végezzük” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: a tűzfalakra megálmodott meseelemek is ezt szolgálják, általuk a gyermekek környezete esztétikusabbá válik, nem utolsó sorban pedig megismerhetik a klasszikus magyar meséket.

Mint mondta: ebben az évben több mint 100 millió forintot különítenek el a pályázó lakóépületek számára, hozzátéve, hogy a pályázati feltételek könnyítése látható eredményeket hozott: ebben az évben többek közt a Szigony utca egy másik tűzfala, valamint a Baross, a Német, a Tolnai Lajos és a Leonardo da Vinci utca egy-egy épületének tűzfala újulhat meg a program keretein belül.

Vörös Tamás, a környék önkormányzati képviselője azt emelte ki, hogy a pályázat segítségével kellemesebb, élhetőbb környezetet lehet kialakítani.

Mint mondta: a körülbelül 600 négyzetméternyi falfelület műszaki állapotának és a hőszigetelő képességének javítására, valamint a falfestésre az önkormányzat több mint 20 millió forintot biztosított a lakóház számára.

Az elkészült művet megtekintette Henrik Irén, a Szaffi rendezőjének, Dargay Attilának munkatársa és özvegye, aki lapunk kérdésére elmondta: nagy büszkeség és még nagyobb öröm, hogy a Szaffi azon kevés magyar rajzfilmek közé tartozik, amelyek időtállóak és máig ismertek a gyermekek körében.

„Köszönet ezért a mai apukáknak és anyukáknak, akik leülnek a gyermekükkel megnézni egy-egy régi mesét, azért is, hogy az ő lelkük is újra gyermek lehessen, és azért, hogy egy jó emléket továbbadjanak saját gyermeküknek” – tette hozzá.

Flór Péter és Megyeri András, a tűzfal-festést kivitelező Színes Város Csoport képviselői arról beszéltek, hogy a tűzfal-festések az önkormányzat iránymutatásai alapján, közös alkotómunkával valósulnak meg. A munkájukat Henrik Irén animációs operatőr felügyelte, aki segédkezett a jelenetek kiválasztásában, a koncepció megformálásában és a festés irányításában is.

„A festmény diafilmként ábrázolja a rajzfilm jeleneteit” – hívták fel rá a figyelmet, hozzátéve, hogy a XXI. századra szinte teljesen eltűnt már a mesélés, mesenézés ezen formája, a festmény kapcsán azonban újra lehetőség van a diafilm-vetítés felelevenítésére.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge

A teljes cikk a jozsefvaros.hu oldalon olvasható.

Még több hír a Belvárosból

Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani a budapesti mérkőzések miatt
Nyílászárócsere, kerékpárvásárlás, állattartók segítése – több, a lakosságot segítő támogatásról határozott a döntés-előkészítő tanács (DET) május 27-i ülésén. A veszélyhelyzet alatt, amíg a...
Az önkormányzat szerint, ha engednének a terasznyitási kéréseknek, nagyon lecsökkenne a parkolóhelyek száma.
Felhívás nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalok részére
Szeretettel várjuk a kerületi gyerekeket az önkormányzati gyereknapon, május 30-án a Teleki téren délelőtt 10 órától.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat által 2020. évre kiadott várakozási hozzájárulásának érvényességi ideje
Budapesten egyedülálló módon az ingatlanfejlesztők és az önkormányzat közösen és egységesen újítja meg a közteret Terézvárosban: az együttműködés nyomán már ősszel rendezettebb és zöldebb lesz a...
Vasárnap mondd el! címmel egyfelvonásos musicalt mutat be online a Madách Színház: Andrew Lloyd Webber és Don Black művének premierjét június 11-én, 12-én és 13-án láthatja a közönség.
Javaslatkérés Belváros Egészségügyéért Díj adományozására
Május 17-től megnyílik a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire. Ha elegendő szavazatot kap Zöld Budapest-kategóriában, akkor az „Andrássy úti fordított...
Tájékoztatjuk önöket, hogy a „Gyermekeink védelmében” elnevezésű informatikai rendszer továbbfejlesztésével összefüggő módosításáról szóló Kormány rendelet 2021.május 14-től hatályon kívül helyezi a...
Fairplay foci bajnokság Józsefvárosban
Ismét látogathatók lesznek a Magyar Állami Operaház előadásai, a jegyértékesítés hétfőn kezdődik.
Lezárult a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet az ingatlanba - tájékoztatta a...
A magyar cigányság hőseiről szóló, Együtt, szabadon című, új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.
Előreláthatóan április 24-én, szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Magyarországon, így Józsefvárosban is.
Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői közössége. Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői...
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának 19/2007. (V. 30.) B-L. Ö. többször módosított rendelete határozza meg az önkormányzati kitüntetések adományozásának rendjét, ezen...

A címlapról

A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...
A műanyag evőeszközök és szívószálak mellett még sok más, gyakran...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MVM...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.