Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

„Az elsősegély oktatást már gyermekkorban el kellene kezdeni”

Az élet az első

A napokban történt Józsefvárosban, hogy egy idős házaspár, minek utána telefonon autójuk műszaki meghibásodását bejelentették a bizonyos szolgáltatónál, azt hívén, hogy megérkezett a segítség leintettek egy sárga autót. A kocsi mentésre szolgált, ám funkciója szerint emberi élet mentésére. A félreértés ellenére a Józsefvárosi Mentőszolgálat esetkocsijában ülő mentősök jót nevetve a félreértésen, örülvén, hogy nem egészségkárosodásról van szó, angyali türelemmel és hihetetlen gyorsasággal kicserélték az idős házaspár autóján a defektes kereket. A kerületi mentőállomás 2017. október elején nyitotta meg kapuit az Orczy út 32./b szám alatt, és azóta mintegy 13500 esethez riasztották őket. Az eddigi tapasztalatokról Tóth Lászlóval, az intézmény vezetőjével beszélgettünk.

Társak a bajban

Magas, erős termetű férfi, széles vállakkal és mosollyal az arcán: Tóth László, a Józsefvárosi Mentőállomás vezetője, igazi szuperhős forma. Így el is hiszem róla, hogy bírja a strapát, amikor azzal kezdi beszámolóját, hogy az esetszámaik alapján túlterhelt állomásnak számítanak, ami azt jelenti, hogy havonta 800-1000 közötti kivonulást teljesítenek.

Ez a nagy szám többnyire a VIII., IX., valamint a X. kerületből tevődik össze, ugyanis a környéken nincs több mentőállomás, ráadásul az infrastruktúra is kedvező: közel vannak az autópályák, a forgalmas utak, ahol általában a balesetek történnek. Majd hozzáteszi, ha az emberek tudatosabbak lennének, és nem hívnák mindenért őket, akkor 30-40 százalékkal lehetne csökkenteni ezt a számot. Bár elismeri aztán, hogy ők, szakemberek könnyen beszélnek, mert egy laikus nem tudja az ő szemükkel megítélni a helyzetet.

„A gyermekek nem kis felnőttek”

Az állomás négy autójából három huszonnégy órában fut, a negyedik pedig csak nappal teljesít szolgálatot. A két mentőautó, és az esetkocsi mellett egy gyermekrohamkocsival is büszkélkedhetnek a mentősök, ami modernségében és felszereltségében túlmutat az európai átlagon.

Közben az épület garázsában sétálunk, hogy jobban szemügyre vehessük a gyöngyszemet, amiről megtudom, hogy ők tervezték a belsejét, hogy minden kézre essen. „Egy gyermekmentés gyermekre szabott eszközöket igényel”- hangsúlyozza a vezető, viszont én továbbra sem értem, mitől más egy gyermek mentése, mint egy felnőtté. „A gyermekek nem kis felnőttek” – folytatja – „teljesen másképp működnek, mint a felnőttek, ahogyan a betegségek is teljesen másképp kezdődnek náluk: inkább légzési eredetű a megbetegedés vagy a halálok náluk, míg a felnőtteknél többnyire szíveredetű.”

„220 felett átértékeled magadban a világot”

A folyosón bandukolva elárulta, hogy mintegy 60 ember dolgozik a mentőállomáson. Több orvos részmunkaidőben, önkéntes alapon, havi 12-24 órát vállalva. Bekukucskálunk közben az ügyeletes mentősofőr hálóba. Nappal lévén üres. A vezető arról számol be, amúgy sincs túl sok idő a pihenésre, mert mindig történik valami, és aztán a riasztástól számított két percen belül, már úton kell lenni. Nagy az elvárás a gépkocsivezetők felé, mert álmukból riadva, tudniuk kell vezetni.

Kívülről nézve vagánynak tűnhet a mentővezetés. Az ember hajlamos azt gondolni, csak nyomni kell a gázpedált. „Erős stressztűrést igényel, a sziréna miatt is. Gyors döntéseket kell hozni, és tudni kell elviselni, ha - minden igyekezet ellenére – az autó nem ér időben a helyszínre. Ezt nehéz feldolgozni, ezért sokan hamar

A teljes cikk a jozsefvaros.hu oldalon olvasható.

Még több hír a Belvárosból

Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani a budapesti mérkőzések miatt
Nyílászárócsere, kerékpárvásárlás, állattartók segítése – több, a lakosságot segítő támogatásról határozott a döntés-előkészítő tanács (DET) május 27-i ülésén. A veszélyhelyzet alatt, amíg a...
Az önkormányzat szerint, ha engednének a terasznyitási kéréseknek, nagyon lecsökkenne a parkolóhelyek száma.
Felhívás nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalok részére
Szeretettel várjuk a kerületi gyerekeket az önkormányzati gyereknapon, május 30-án a Teleki téren délelőtt 10 órától.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat által 2020. évre kiadott várakozási hozzájárulásának érvényességi ideje
Budapesten egyedülálló módon az ingatlanfejlesztők és az önkormányzat közösen és egységesen újítja meg a közteret Terézvárosban: az együttműködés nyomán már ősszel rendezettebb és zöldebb lesz a...
Vasárnap mondd el! címmel egyfelvonásos musicalt mutat be online a Madách Színház: Andrew Lloyd Webber és Don Black művének premierjét június 11-én, 12-én és 13-án láthatja a közönség.
Javaslatkérés Belváros Egészségügyéért Díj adományozására
Május 17-től megnyílik a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire. Ha elegendő szavazatot kap Zöld Budapest-kategóriában, akkor az „Andrássy úti fordított...
Tájékoztatjuk önöket, hogy a „Gyermekeink védelmében” elnevezésű informatikai rendszer továbbfejlesztésével összefüggő módosításáról szóló Kormány rendelet 2021.május 14-től hatályon kívül helyezi a...
Fairplay foci bajnokság Józsefvárosban
Ismét látogathatók lesznek a Magyar Állami Operaház előadásai, a jegyértékesítés hétfőn kezdődik.
Lezárult a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet az ingatlanba - tájékoztatta a...
A magyar cigányság hőseiről szóló, Együtt, szabadon című, új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.
Előreláthatóan április 24-én, szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Magyarországon, így Józsefvárosban is.
Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői közössége. Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői...
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának 19/2007. (V. 30.) B-L. Ö. többször módosított rendelete határozza meg az önkormányzati kitüntetések adományozásának rendjét, ezen...

A címlapról

Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a...
- A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan...
A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.