Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

„Az elsősegély oktatást már gyermekkorban el kellene kezdeni”

Az élet az első

A napokban történt Józsefvárosban, hogy egy idős házaspár, minek utána telefonon autójuk műszaki meghibásodását bejelentették a bizonyos szolgáltatónál, azt hívén, hogy megérkezett a segítség leintettek egy sárga autót. A kocsi mentésre szolgált, ám funkciója szerint emberi élet mentésére. A félreértés ellenére a Józsefvárosi Mentőszolgálat esetkocsijában ülő mentősök jót nevetve a félreértésen, örülvén, hogy nem egészségkárosodásról van szó, angyali türelemmel és hihetetlen gyorsasággal kicserélték az idős házaspár autóján a defektes kereket. A kerületi mentőállomás 2017. október elején nyitotta meg kapuit az Orczy út 32./b szám alatt, és azóta mintegy 13500 esethez riasztották őket. Az eddigi tapasztalatokról Tóth Lászlóval, az intézmény vezetőjével beszélgettünk.

Társak a bajban

Magas, erős termetű férfi, széles vállakkal és mosollyal az arcán: Tóth László, a Józsefvárosi Mentőállomás vezetője, igazi szuperhős forma. Így el is hiszem róla, hogy bírja a strapát, amikor azzal kezdi beszámolóját, hogy az esetszámaik alapján túlterhelt állomásnak számítanak, ami azt jelenti, hogy havonta 800-1000 közötti kivonulást teljesítenek.

Ez a nagy szám többnyire a VIII., IX., valamint a X. kerületből tevődik össze, ugyanis a környéken nincs több mentőállomás, ráadásul az infrastruktúra is kedvező: közel vannak az autópályák, a forgalmas utak, ahol általában a balesetek történnek. Majd hozzáteszi, ha az emberek tudatosabbak lennének, és nem hívnák mindenért őket, akkor 30-40 százalékkal lehetne csökkenteni ezt a számot. Bár elismeri aztán, hogy ők, szakemberek könnyen beszélnek, mert egy laikus nem tudja az ő szemükkel megítélni a helyzetet.

„A gyermekek nem kis felnőttek”

Az állomás négy autójából három huszonnégy órában fut, a negyedik pedig csak nappal teljesít szolgálatot. A két mentőautó, és az esetkocsi mellett egy gyermekrohamkocsival is büszkélkedhetnek a mentősök, ami modernségében és felszereltségében túlmutat az európai átlagon.

Közben az épület garázsában sétálunk, hogy jobban szemügyre vehessük a gyöngyszemet, amiről megtudom, hogy ők tervezték a belsejét, hogy minden kézre essen. „Egy gyermekmentés gyermekre szabott eszközöket igényel”- hangsúlyozza a vezető, viszont én továbbra sem értem, mitől más egy gyermek mentése, mint egy felnőtté. „A gyermekek nem kis felnőttek” – folytatja – „teljesen másképp működnek, mint a felnőttek, ahogyan a betegségek is teljesen másképp kezdődnek náluk: inkább légzési eredetű a megbetegedés vagy a halálok náluk, míg a felnőtteknél többnyire szíveredetű.”

„220 felett átértékeled magadban a világot”

A folyosón bandukolva elárulta, hogy mintegy 60 ember dolgozik a mentőállomáson. Több orvos részmunkaidőben, önkéntes alapon, havi 12-24 órát vállalva. Bekukucskálunk közben az ügyeletes mentősofőr hálóba. Nappal lévén üres. A vezető arról számol be, amúgy sincs túl sok idő a pihenésre, mert mindig történik valami, és aztán a riasztástól számított két percen belül, már úton kell lenni. Nagy az elvárás a gépkocsivezetők felé, mert álmukból riadva, tudniuk kell vezetni.

Kívülről nézve vagánynak tűnhet a mentővezetés. Az ember hajlamos azt gondolni, csak nyomni kell a gázpedált. „Erős stressztűrést igényel, a sziréna miatt is. Gyors döntéseket kell hozni, és tudni kell elviselni, ha - minden igyekezet ellenére – az autó nem ér időben a helyszínre. Ezt nehéz feldolgozni, ezért sokan hamar

A teljes cikk a jozsefvaros.hu oldalon olvasható.

Még több hír a Belvárosból

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 2022. január 20-án (csütörtök) 9 órakor ül össze a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal III. 300-as termében (Budapest VIII., Baross utca 63-67.)
Január közepén elindul az a konzultáció, amelynek célja, hogy az önkormányzat megismerje minden érintett véleményét, igényeit és problémáit a kerületiek és a vendéglátóhelyek együttélésével...
Az éj leple alatt valaki vállalhatatlan feliratot festett a Liszt Ferenc tér egyik legszebb platánfájának törzsére.
A kerületiek és a vendéglátóhelyek együttélésével kapcsolatos dilemmák megoldását szolgálja az a kérdőív, ami a csendrendelet megváltoztatását készíti elő.
Az adózónak az építményadóról, telekadóról és a magánszemély kommunális adójáról az adókötelezettség keletkezését, illetve változását követő 15 napon belül kell adatbejelentést teljesítenie.
Az erzsébetvárosi autósoknak jelent segítséget, hogy január 01-től kizárólagos lakossági parkolóhelyeket jelölt ki az önkormányzat.
A képviselő-testület új támogatási formát vezetett be a fogyatékossággal élő terézvárosiaknak.
Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban akár mínusz 7 fok is lehet éjszakánként, ami hatalmas veszélyt jelent a fedél nélkülieknek, az utcán éjszakázóknak, fűtetlen lakásban élők számára.
A terézvárosi önkormányzat pályázattal elérhető BKK-bérlet támogatást nyújt azoknak a rászoruló diákoknak, akik VI. kerületi lakóhellyel rendelkeznek, betöltötték a 14. életévüket, valamint...
Második ütemébe lép a Paulay utca felújítása.
Gangzöldítésre, árnyékolásra és homlokzatzöldítésre is pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek 2022. február 28-ig.
Korábban műanyag komposztládákra lehetett pályázni, ugyanakkor az udvarokon keletkező avar komposztálására a fa keret megfelelőbb lehet.
A sűrűn beépített és forgalmas Erzsébetváros zöldítését jelentette be az év végén Niedermüller Péter DK-s polgármester. Ennek eszköze az autós forgalom átterelése és a lakossági parkolási rendszer...
A kormány 2021 év végi döntése értelmében, ahogyan 2021-ben, úgy 2022-ben is tilos az önkormányzatok helyi adóemelése.
Aláírásra került az Önkormányzat és a KLIK-hez tartozó Belső-Pesti Tankerületi Központ között a Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti szerződése.
Előre nem látható akadály nehezíti a Jókai tér felújítását: a kivitelezők a földmunkák során egy hatalmas vasbeton oldalfalú medencére bukkantak.
Sára Botond, Budapest kormánymegbízottja lesz a Fidesz jelöltje a fővárosi 6-os választókerületben, vagyis Józsefvárosban és Ferencvárosban.
Pénteken, 10-én kaptak Józsefváros biztonságáért-kitüntetést a közterület-felügyelet munkatársai.

A címlapról

Január 17-én, hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben a fokozott...
Már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig...
A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a...
Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium...
​Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Kerpel-Fronius Gábor...
​​Tájékoztató a településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.29.)...

Könyvajánló

A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech