Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A környezet megóvása visszahat saját életünkre

Föld-napi ünnepség az Orczy parkban

Idén is vidám programokkal várták A Föld napja című programra látogató családokat a Kesztyűgyár Közösségi Ház dolgozói. Az eddig megszokottól eltérően nem a Mátyás téren, hanem – hogy minél többeket vonjanak be – az Orczy parkban, az új játszótéren szervezték a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kikapcsolódásul szolgáló rendezvényt.

Csillogó napsütésben gyülekeztek kicsik és nagyok az Orczy park játszóterénél, hogy izgalmas feladatok elvégzése közepette együtt ünnepelhessék bolygónk napját. Pál Enikő, a Kesztyűgyár szakmai igazgatója elmondta, hogy idén lehetőségük nyílt arra, hogy a Mátyás tér helyett, új helyszínen rendezzék meg a programot, így buzdítva nagyobb részvételre az Orczy negyed lakóit is. A rendezvény célja természetesen nem változott, továbbra is erősíteni szeretnék a fiatalabb generációkban a Föld iránti tiszteletet, mindezt családias hangulatban, vidám és színes feladatok közepette.

Ember és természet szimbiózisa

A városban élve a hétköznapok rohanásában hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen nagymértékben függünk a természettől, és mekkora jelentősége van annak, hogy a szemetet valóban a kukába dobjuk, nem pedig mellé – példaként hozva a legapróbb dolgot, amit tehetünk az életet biztosító bolygónk „egészségének” megóvása érdekében. A programon szereplő feladatok így arra próbáltak összpontosítani, hogy a gyerekekben tudatosítsák a környezetük védelmének fontosságát, rávilágítva, hogy az visszahat rájuk.

Méltán a legkedveltebb elfoglaltság a hatalmas lepedőn kiterített földgolyó kifestése volt. Miközben a szervezők némi földrajzi ismeretcseppeket szórtak a kíváncsi gyereksereg tudásszomjára, ecsetet vagy apróra vágott szivacsot a kézbe kapva lehetett kékre, zöldre, sárgára, barnára mázolni az óceánokat és kontinenseket, de ugyanakkor készültek tengereken úszó szemétszigetek is.

A gondoskodás a lényeg

Egy másik állomáson a gyermekek babszemeket kaptak, amiket ott a helyszínen egy kis tárolóba el is ültethettek, hogy aztán az otthonukban maguk nevelhessék tovább.

Hogy igazán kedvet kapjanak a növény ápolásához, a szervezők képekkel is szemléltették a bab növekedésének egyes fázisait – a csírázástól a kifejlett növényig, ugyanakkor a már korábban elültetett, szép példánnyá serkent növényeket is megcsodálhatták, látva mi lesz az eredményét a kitartó gondoskodásnak. Minden lelkes kis leendő kertészt egy fűfejjel is megajándékoztak, amit, ha szorgalmasan locsolnak, hatalmas fűhajat növeszt majd.

Újrahasznosítva

A papír természetes eredetű, ráadásul könnyen bomlik le, ezért környezetbarátként minősített anyag, az előállítása viszont korántsem az, ráadásul a gyártásához sok fát ki kell vágni. Így az újrahasznosítás jegyében szélforgókat lehetett készíteni korábbi plakátok papírjaiból. Az időjárás kedvezett a propellereknek, és az együtt pörgő színes alkotások hol egy virágos mezőre emlékeztettek, hol pedig egy meseszerű mini szélmalom-erőmű földjére röpítettek.

A kreatív ujjacskák is kaptak feladatot, ugyanis természetes anyagú gyurmából Föld-medált lehetett készíteni, és természetesen a mozgás sem maradt ki a repertoárból. Akadálypályán ügyeskedve lehetett ugrálni, szlalomozva szaladni. A szülők is beszálltak a játékokba: gyurmáztak, festettek, hajtogattak, és a gyermekekkel együtt kacagtak.

A rendezvény a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013. pályázati projekt keretein belül valósult meg.

Fotó: Baranyai

A teljes cikk a jozsefvaros.hu oldalon olvasható.

Még több hír a Belvárosból

Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani a budapesti mérkőzések miatt
Nyílászárócsere, kerékpárvásárlás, állattartók segítése – több, a lakosságot segítő támogatásról határozott a döntés-előkészítő tanács (DET) május 27-i ülésén. A veszélyhelyzet alatt, amíg a...
Az önkormányzat szerint, ha engednének a terasznyitási kéréseknek, nagyon lecsökkenne a parkolóhelyek száma.
Felhívás nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalok részére
Szeretettel várjuk a kerületi gyerekeket az önkormányzati gyereknapon, május 30-án a Teleki téren délelőtt 10 órától.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat által 2020. évre kiadott várakozási hozzájárulásának érvényességi ideje
Budapesten egyedülálló módon az ingatlanfejlesztők és az önkormányzat közösen és egységesen újítja meg a közteret Terézvárosban: az együttműködés nyomán már ősszel rendezettebb és zöldebb lesz a...
Vasárnap mondd el! címmel egyfelvonásos musicalt mutat be online a Madách Színház: Andrew Lloyd Webber és Don Black művének premierjét június 11-én, 12-én és 13-án láthatja a közönség.
Javaslatkérés Belváros Egészségügyéért Díj adományozására
Május 17-től megnyílik a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire. Ha elegendő szavazatot kap Zöld Budapest-kategóriában, akkor az „Andrássy úti fordított...
Tájékoztatjuk önöket, hogy a „Gyermekeink védelmében” elnevezésű informatikai rendszer továbbfejlesztésével összefüggő módosításáról szóló Kormány rendelet 2021.május 14-től hatályon kívül helyezi a...
Fairplay foci bajnokság Józsefvárosban
Ismét látogathatók lesznek a Magyar Állami Operaház előadásai, a jegyértékesítés hétfőn kezdődik.
Lezárult a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet az ingatlanba - tájékoztatta a...
A magyar cigányság hőseiről szóló, Együtt, szabadon című, új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.
Előreláthatóan április 24-én, szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Magyarországon, így Józsefvárosban is.
Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői közössége. Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői...
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának 19/2007. (V. 30.) B-L. Ö. többször módosított rendelete határozza meg az önkormányzati kitüntetések adományozásának rendjét, ezen...

A címlapról

Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a...
- A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan...
A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.