Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Meg kell tanulni újra ünnepelni!

Húsvét igazi öröme a feltámadás reménye

Virágba borultak a fák, zsongással teltek meg az utcák. Tavasz van. Lassan végéhez ér a 40 napos nagyböjt is, ami a hitben való elmélyülés, a bűnbánat, a lemondások – Jézus Krisztus feltámadásának a megünneplésére való készülődés időszaka. Ideér az ünnep, a kereszténység legnagyobb ünnepe. A nagyszombat esti misén – húsvét vigíliáján – újra megszólalnak a harangok. Húsvétvasárnap az asztalokra bárányhús és sonka kerül. Vízbevető hétfőn kis kosárkákban hímes tojások és csokoládé nyulak várják újdonsült gazdáikat, amiből lányok kínálnak majd fiúkat, cserébe a locsolásért. Az ünnep jelentőségéről Michels Antallal, a Szent József-plébániatemplom plébánosával beszélgettünk.

Virágvasárnappal kezdetét vette a nagyhét. A húsvéti szent három napon: nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a kereszténység Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról. Nagycsütörtök Krisztus utolsó vacsoráját, elfogatását és szenvedéseinek kezdetét idézi, míg nagypéntek a keresztútját és a Golgota-hegyi kereszthalálát. Nagyszombat estéje pedig már a gyász vége, a feltámadás ünnepe. Jézus Krisztus halálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. „Ez húsvét igazi örömhíre” – hangsúlyozta Michels Antal plébános.

Forrás: wikipédia

Az elmúlással találkozva minden korok emberében felmerült a kérdés: vajon mi végre az élet, ha a végén ott áll a halál. „Az ősi egyiptomiak úgy tartották, hogy addig létezik a lélek, amíg a test is, ezért bebalzsamozták azt” – magyarázta az atya, majd azzal folytatta, hogy „az ősi rómaiak pénzérmét helyeztek az elhunyt személy szemére, hogy ki tudja fizetni a révészt, aki általviszi.”

Szerinte e két példában az a közös, hogy mindegyik egy odaáti létet feltételez. „Az Isten egyszülött fiát küldte erre a földre, benne az új és örök élettel: a feltámadás reményével ajándékozott meg minket” – emelte ki a plébános. Hozzátette: itt a párhuzam a húsvét ünnepe és tavasz között: a halálból az életre támadunk fel, ahogyan a télből a tavaszba érünk.

Forrás: wikipédia

Az atya szerint fontos, hogy felkészüljünk az ünnepre: igyekezni kell lelassulni és elcsendesedni. „Takarítást, főzést időben elvégezni lehetőség szerint” – tanácsolja – „hogy jusson idő a valódi ünneplésre – a templomban is.” Szükséges, hogy lélekben fel tudjunk készülni a húsvétra, hogy beérjen az ünnep a szívünkben. A plébános úgy véli, hogy újra kell tanulni az ünneplés kultúráját, mert annyira rohanóvá vált a világunk, hogy sajnos elsuhanunk az ünnep mellett. Pedig a közös események, az együtt töltött idő segítenek, hogy megtaláljuk családjainkban, közösségeinkben az ünnep örömét

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A teljes cikk a jozsefvaros.hu oldalon olvasható.

Még több hír a Belvárosból

Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani a budapesti mérkőzések miatt
Nyílászárócsere, kerékpárvásárlás, állattartók segítése – több, a lakosságot segítő támogatásról határozott a döntés-előkészítő tanács (DET) május 27-i ülésén. A veszélyhelyzet alatt, amíg a...
Az önkormányzat szerint, ha engednének a terasznyitási kéréseknek, nagyon lecsökkenne a parkolóhelyek száma.
Felhívás nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalok részére
Szeretettel várjuk a kerületi gyerekeket az önkormányzati gyereknapon, május 30-án a Teleki téren délelőtt 10 órától.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat által 2020. évre kiadott várakozási hozzájárulásának érvényességi ideje
Budapesten egyedülálló módon az ingatlanfejlesztők és az önkormányzat közösen és egységesen újítja meg a közteret Terézvárosban: az együttműködés nyomán már ősszel rendezettebb és zöldebb lesz a...
Vasárnap mondd el! címmel egyfelvonásos musicalt mutat be online a Madách Színház: Andrew Lloyd Webber és Don Black művének premierjét június 11-én, 12-én és 13-án láthatja a közönség.
Javaslatkérés Belváros Egészségügyéért Díj adományozására
Május 17-től megnyílik a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire. Ha elegendő szavazatot kap Zöld Budapest-kategóriában, akkor az „Andrássy úti fordított...
Tájékoztatjuk önöket, hogy a „Gyermekeink védelmében” elnevezésű informatikai rendszer továbbfejlesztésével összefüggő módosításáról szóló Kormány rendelet 2021.május 14-től hatályon kívül helyezi a...
Fairplay foci bajnokság Józsefvárosban
Ismét látogathatók lesznek a Magyar Állami Operaház előadásai, a jegyértékesítés hétfőn kezdődik.
Lezárult a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet az ingatlanba - tájékoztatta a...
A magyar cigányság hőseiről szóló, Együtt, szabadon című, új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.
Előreláthatóan április 24-én, szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Magyarországon, így Józsefvárosban is.
Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői közössége. Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői...
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának 19/2007. (V. 30.) B-L. Ö. többször módosított rendelete határozza meg az önkormányzati kitüntetések adományozásának rendjét, ezen...

A címlapról

Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a...
- A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan...
A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.