Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

34,5 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma a tavalyi évben Józsefvárosban – emelte ki évértékelő beszámolójában Molnár Gábor alezredes, a VIII. kerület rendőrkapitánya a józsefvárosi képviselő-testület március 9-ei ülésén. A rendőrkapitány emellett hangsúlyozta: a tizennégy kiemelten kezelt bűncselekmény kapcsán a nyomozás eredményessége közel kétszeresére javult. Kocsis Máté polgármester megköszönve a józsefvárosi rendőrök munkáját elmondta: szembetűnő a nyomozáseredményességi mutatók javulása, az önkormányzat pedig idén is minden lehetséges eszközével támogatja a kerületi rendőrkapitányság munkáját. A beszámolón jelen volt Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya is.

 

Józsefváros rendőrkapitányának beszámolójából kiderült: a regisztrált bűncselekmények száma 34,5 százalékkal csökkent. A kiemelt bűncselekmények közül a kifosztás (175-ről 125-re), a lopás (3015-ről 2501-re), a gépjármű feltörés (126-ról 86-ra) a lakásbetörések (181-ről 126-ra) és a rablások száma (49-ről 47-re) is csökkent. Ez utóbbi bűncselekmény esetében a nyomozás eredményessége 92,7 százalékra emelkedett. A tizennégy kiemelten kezelt bűncselekmény száma (3877-ről 3430-ra) csökkent, a nyomozás eredményességi mutató pedig közel kétszeresére, 42,4 százalékra javult. Mint azt Molnár Gábor elmondta, a regisztrált bűncselekmények jelentős hányadát 27,3 százalékát közterületen követik el, ezek száma is csökkent (1476-ról 1398-ra), a nyomozás eredményessége pedig ebben az esetben is jelentősen 75,6 százalékra emelkedett. „A kiugróan magas nyomozáseredményesség elsősorban a térfigyelő kamerarendszernek, a rendőrkapitányság közterületi szolgálatának és a készenléti rendőrség munkatársainak is köszönhető” – fogalmazott Molnár Gábor. 

Folyamatosan csökkennek a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények

Mint a rendőrkapitány elmondta: kerületünkben folyamatosan csökkenő tendencia figyelhető meg a kábítószer fogyasztás és terjesztés bűncselekmények elkövetése tekintetében. Molnár Gábor kiemelte a józsefvárosi akciócsoport munkáját, amelyet a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés ellen hoztak létre. A különleges csoport rendszeresen összehangolt akciót tart, sok esetben társszervekkel együttműködve. Ennek köszönhetően felszámolták a kábítószer-terjesztő helyek jelentős részét és csökkent a fogyasztói magatartás mértéke is. Molnár Gábor arról is beszámolt, hogy az elmúlt évben a kerületi rendőrök 218.901 óra szolgálatot teljesítettek közterületen.

A rendőrkapitány fontosnak tartotta, hogy az önkormányzat segítségével megnyílhatott a második körzeti megbízotti iroda a Bauer Sándor utcában, amely jelentősen megkönnyíti a lakossági párbeszédet. Kiemelte a polgárőrséggel és a közterület-felügyelettel kialakított kiváló kapcsolatot, és eredményesnek nevezte a közös járőrözéseket.

Józsefváros támogatja a rendőrség célkitűzéseit

A kapitányság bűnmegelőzési feladatairól szólva Molnár Gábor elmondta: az iskola rendőre program keretében több alkalommal tartottak előadást oktatási intézményekben, nyílt napjaikon iskolai és óvodai csoportok ismerkedhettek meg a kapitányságon zajló munkával.

A Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer tagjaként céljuk az áldozattá válás megelőzése, emellett rendszeresen részt vesznek a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájában is. Kiemelkedőnek nevezte az önkormányzattal való együttműködést, a városvezetés több alkalommal segítette a célkitűzéseik megvalósítását: rendezvények megszervezéséhez, edzőterem kialakításához, és a kiemelkedően teljesítő munkatársaik jutalmazásához is támogatást nyújtott.  

A rendőrkapitány az idei évre célul tűzte ki az eddig elért eredmények fenntartását, a kábítószer terjesztők elfogását, az elosztó helyek további felszámolását, a társszervekkel való együttműködés konstruktív folytatását valamint a nyomozások időtartamának további csökkentését is. 

Megduplázódott a közrenddel foglalkozók száma

Kocsis Máté gratulált a rendőrkapitányság dolgozóinak az elért eredményekhez. Az önkormányzat és a rendőrség kapcsolatáról szólva a polgármester elmondta, van értelme a közös munkának: ha messziről is indultunk, de a jó együttműködés lassan meghozza az eredményét. Kocsis Máté kitért arra is, hogy ma már a józsefvárosi rendőrkapitányság egy jól elismert munkahely. Nagyobb lett az állománymegtartó képessége a kapitányságnak, és ha az önkormányzat tud abban segíteni, hogy jó dolog legyen rendőrnek lenni Józsefvárosban, akkor a lehetőségekhez mérten a jövőben is megadnak minden segítséget.  

„Szembetűnő volt a nyomozáseredményességi mutatók javulása” – emelte ki a polgármester, és külön gratulált azon rendőröknek, akiknek ez a jó eredmény köszönhető. „A józsefvárosi kapitányág munkája fővárosi viszonylatban is kiemelkedő” – állapította meg. Mint mondta: az állampolgárok is egyre inkább érzékelik, hogy jelen vannak a rendőrök a közterületeken. A közrenddel foglalkozó személyek száma megduplázódott az elmúlt években, amelyhez hozzájárul a közterület-felügyelet létszámának bővítése és a polgárőrség létrehozása is – tette hozzá. 

A térfigyelő rendszer a rendőrség „arany fokozatú támogatója” 

A képviselő-testület példásan és büszkén tekinthet Józsefváros rendőrkapitányságára, mert jelentős erőket és eszközöket mozgatott meg, és jelentős eredményeket ért el – hangsúlyozta Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya.

A rendőrfőkapitány példaértékűnek nevezte a rendőrség és a kerületi polgárőrség közös munkáját, hozzátéve, hogy Józsefváros lakossága összefogott és egyként állt ki a rendőrség mellett. A térfigyelő kamerákkal kapcsolatban úgy fogalmazott: amíg nem működött a 194 kamera, egészen más statisztikai adatokkal dolgozott a rendőrkapitányág. Mind a felderítésben, mind a bűnmegelőzésben a rendőrség „arany fokozatú támogatója” a térfigyelő rendszer működése.

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a VIII. kerületi rendőrkapitányság beszámolóját.  

Még több hír a Belvárosból

Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani a budapesti mérkőzések miatt
Nyílászárócsere, kerékpárvásárlás, állattartók segítése – több, a lakosságot segítő támogatásról határozott a döntés-előkészítő tanács (DET) május 27-i ülésén. A veszélyhelyzet alatt, amíg a...
Az önkormányzat szerint, ha engednének a terasznyitási kéréseknek, nagyon lecsökkenne a parkolóhelyek száma.
Felhívás nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalok részére
Szeretettel várjuk a kerületi gyerekeket az önkormányzati gyereknapon, május 30-án a Teleki téren délelőtt 10 órától.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat által 2020. évre kiadott várakozási hozzájárulásának érvényességi ideje
Budapesten egyedülálló módon az ingatlanfejlesztők és az önkormányzat közösen és egységesen újítja meg a közteret Terézvárosban: az együttműködés nyomán már ősszel rendezettebb és zöldebb lesz a...
Vasárnap mondd el! címmel egyfelvonásos musicalt mutat be online a Madách Színház: Andrew Lloyd Webber és Don Black művének premierjét június 11-én, 12-én és 13-án láthatja a közönség.
Javaslatkérés Belváros Egészségügyéért Díj adományozására
Május 17-től megnyílik a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire. Ha elegendő szavazatot kap Zöld Budapest-kategóriában, akkor az „Andrássy úti fordított...
Tájékoztatjuk önöket, hogy a „Gyermekeink védelmében” elnevezésű informatikai rendszer továbbfejlesztésével összefüggő módosításáról szóló Kormány rendelet 2021.május 14-től hatályon kívül helyezi a...
Fairplay foci bajnokság Józsefvárosban
Ismét látogathatók lesznek a Magyar Állami Operaház előadásai, a jegyértékesítés hétfőn kezdődik.
Lezárult a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet az ingatlanba - tájékoztatta a...
A magyar cigányság hőseiről szóló, Együtt, szabadon című, új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.
Előreláthatóan április 24-én, szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Magyarországon, így Józsefvárosban is.
Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői közössége. Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői...
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának 19/2007. (V. 30.) B-L. Ö. többször módosított rendelete határozza meg az önkormányzati kitüntetések adományozásának rendjét, ezen...

A címlapról

A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...
A műanyag evőeszközök és szívószálak mellett még sok más, gyakran...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MVM...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.