Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Ismeretek jókedvre hangolva

Jövő utcája és Tudományfesztivál a Corvin negyedben

Új helyszínen, a józsefvárosi Corvin sétányon és a Grundon nyitotta meg kapuit április 26-án a kilencedik alkalommal megrendezett Tudományfesztivál és a harmadik Jövő Utcája kiállítás. A kétnapos eseményen – április 26-án és 27-én – számtalan érdekesebbnél érdekesebb kiállító várja a legújabb innovációk iránt érdeklődőket, a rendezvény fő támogatója – kerületünk és Ferencváros mellett – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A megnyitón városrészünk nevében Sára Botond polgármester üdvözölte a megjelenteket.

Zárug Péter Farkas fesztiváligazgató köszöntőjében elmondta, nem véletlenül esett erre a helyszínre a választásuk, hiszen a Corvin negyedben zajlik Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs programja, amely keretében nemcsak lakások épülnek, de cégek, nagyvállalatok is költöznek szép számmal városrészünkbe, ami mintaértékű egész Európában.

„Kilenc évvel ezelőtt Kocsis Máté polgármester felkarolta a kezdeményezést és a tudományünnep mellé állt – ezt a hagyományt utódja, Sára Botond is folytatja, amiért köszönettel tartozunk nekik” – mondta a fesztivál igazgatója. Hozzátette, több mint 1500 hallgató és diák regisztrált az eseményre, amely rengeteg érdekességet tartogat minden korosztály számára.

Sára Botond, Józsefváros polgármestere felhívta a figyelmet, hogy kerületünk a maga 13 egyetemével és annak 14 karával Budapest egyetemvárosának számít, ahol nap, mint nap 40 ezer hallgató fordul meg. „Józsefváros a XIX. században az oktatás, a tudomány és a kultúra fellegvára volt, ezen dolgozunk most is. Mind a kihívások, mind a lehetőségek tára bővült napjainkra, az informatika fejlődése óriási távlatokra nyit kaput, ez jelenti a jövőt, és ez az, ami a fiatalokat is leginkább érdekli. És bár a lexikális tudás is fontos, az oktatás is ebbe az irányba megy el” – mondta a Sára Botond.

Hozzátette, egy városnak ma már szolgáltatónak is kell lennie, és ehhez a kor vívmányait kell felhasználnunk – ezt szolgálja a józsefvárosi Smart City program is. „Köszönjük, hogy kerületünket választották ennek a nagyszerű rendezvénynek a helyszínéül!” – zárta köszöntőjét a polgármester.

Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere rámutatott: „Szükség van az ilyen rendezvényekre, amelyek segítenek megőrizni a gyermeki kíváncsiságot, a kreativitást, és megtanítanak minket a tudás és a tudomány tiszteletére és szeretetére.”

Az ingyenes fesztivál – amelynek védnökei Sára Botond, Józsefváros, valamint Bácskai János, Ferencváros polgármestere – 37 kiállítóval, 17 helyszínen várja a látogatókat.

A rendezvény fő célja, hogy beszámoljon a magyar tudomány eredményeiről a nagyközönségnek – külön hangsúlyt helyezve a gyerekek, fiatalok megszólítására. Hat témakör adja a rendezvény gerincét: az oktatás és innováció, a robotok és a virtuális valóság, a Smart City (Okos Város) és a stratupok, a csillagászat és a fenntarthatóság.

Ez utóbbi téma köré szervezett programok és kiállítók külön helyszínen, a sétánytól pár lépésre található Grundon tekinthetők meg.  

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Zékány János

A teljes cikk a jozsefvaros.hu oldalon olvasható.

Még több hír a Belvárosból

Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani a budapesti mérkőzések miatt
Nyílászárócsere, kerékpárvásárlás, állattartók segítése – több, a lakosságot segítő támogatásról határozott a döntés-előkészítő tanács (DET) május 27-i ülésén. A veszélyhelyzet alatt, amíg a...
Az önkormányzat szerint, ha engednének a terasznyitási kéréseknek, nagyon lecsökkenne a parkolóhelyek száma.
Felhívás nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalok részére
Szeretettel várjuk a kerületi gyerekeket az önkormányzati gyereknapon, május 30-án a Teleki téren délelőtt 10 órától.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat által 2020. évre kiadott várakozási hozzájárulásának érvényességi ideje
Budapesten egyedülálló módon az ingatlanfejlesztők és az önkormányzat közösen és egységesen újítja meg a közteret Terézvárosban: az együttműködés nyomán már ősszel rendezettebb és zöldebb lesz a...
Vasárnap mondd el! címmel egyfelvonásos musicalt mutat be online a Madách Színház: Andrew Lloyd Webber és Don Black művének premierjét június 11-én, 12-én és 13-án láthatja a közönség.
Javaslatkérés Belváros Egészségügyéért Díj adományozására
Május 17-től megnyílik a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire. Ha elegendő szavazatot kap Zöld Budapest-kategóriában, akkor az „Andrássy úti fordított...
Tájékoztatjuk önöket, hogy a „Gyermekeink védelmében” elnevezésű informatikai rendszer továbbfejlesztésével összefüggő módosításáról szóló Kormány rendelet 2021.május 14-től hatályon kívül helyezi a...
Fairplay foci bajnokság Józsefvárosban
Ismét látogathatók lesznek a Magyar Állami Operaház előadásai, a jegyértékesítés hétfőn kezdődik.
Lezárult a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet az ingatlanba - tájékoztatta a...
A magyar cigányság hőseiről szóló, Együtt, szabadon című, új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.
Előreláthatóan április 24-én, szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Magyarországon, így Józsefvárosban is.
Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői közössége. Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői...
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának 19/2007. (V. 30.) B-L. Ö. többször módosított rendelete határozza meg az önkormányzati kitüntetések adományozásának rendjét, ezen...

A címlapról

Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a...
- A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan...
A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.