Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Ismeretek jókedvre hangolva

Jövő utcája és Tudományfesztivál a Corvin negyedben

Új helyszínen, a józsefvárosi Corvin sétányon és a Grundon nyitotta meg kapuit április 26-án a kilencedik alkalommal megrendezett Tudományfesztivál és a harmadik Jövő Utcája kiállítás. A kétnapos eseményen – április 26-án és 27-én – számtalan érdekesebbnél érdekesebb kiállító várja a legújabb innovációk iránt érdeklődőket, a rendezvény fő támogatója – kerületünk és Ferencváros mellett – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A megnyitón városrészünk nevében Sára Botond polgármester üdvözölte a megjelenteket.

Zárug Péter Farkas fesztiváligazgató köszöntőjében elmondta, nem véletlenül esett erre a helyszínre a választásuk, hiszen a Corvin negyedben zajlik Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs programja, amely keretében nemcsak lakások épülnek, de cégek, nagyvállalatok is költöznek szép számmal városrészünkbe, ami mintaértékű egész Európában.

„Kilenc évvel ezelőtt Kocsis Máté polgármester felkarolta a kezdeményezést és a tudományünnep mellé állt – ezt a hagyományt utódja, Sára Botond is folytatja, amiért köszönettel tartozunk nekik” – mondta a fesztivál igazgatója. Hozzátette, több mint 1500 hallgató és diák regisztrált az eseményre, amely rengeteg érdekességet tartogat minden korosztály számára.

Sára Botond, Józsefváros polgármestere felhívta a figyelmet, hogy kerületünk a maga 13 egyetemével és annak 14 karával Budapest egyetemvárosának számít, ahol nap, mint nap 40 ezer hallgató fordul meg. „Józsefváros a XIX. században az oktatás, a tudomány és a kultúra fellegvára volt, ezen dolgozunk most is. Mind a kihívások, mind a lehetőségek tára bővült napjainkra, az informatika fejlődése óriási távlatokra nyit kaput, ez jelenti a jövőt, és ez az, ami a fiatalokat is leginkább érdekli. És bár a lexikális tudás is fontos, az oktatás is ebbe az irányba megy el” – mondta a Sára Botond.

Hozzátette, egy városnak ma már szolgáltatónak is kell lennie, és ehhez a kor vívmányait kell felhasználnunk – ezt szolgálja a józsefvárosi Smart City program is. „Köszönjük, hogy kerületünket választották ennek a nagyszerű rendezvénynek a helyszínéül!” – zárta köszöntőjét a polgármester.

Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere rámutatott: „Szükség van az ilyen rendezvényekre, amelyek segítenek megőrizni a gyermeki kíváncsiságot, a kreativitást, és megtanítanak minket a tudás és a tudomány tiszteletére és szeretetére.”

Az ingyenes fesztivál – amelynek védnökei Sára Botond, Józsefváros, valamint Bácskai János, Ferencváros polgármestere – 37 kiállítóval, 17 helyszínen várja a látogatókat.

A rendezvény fő célja, hogy beszámoljon a magyar tudomány eredményeiről a nagyközönségnek – külön hangsúlyt helyezve a gyerekek, fiatalok megszólítására. Hat témakör adja a rendezvény gerincét: az oktatás és innováció, a robotok és a virtuális valóság, a Smart City (Okos Város) és a stratupok, a csillagászat és a fenntarthatóság.

Ez utóbbi téma köré szervezett programok és kiállítók külön helyszínen, a sétánytól pár lépésre található Grundon tekinthetők meg.  

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Zékány János

A teljes cikk a jozsefvaros.hu oldalon olvasható.

Még több hír a Belvárosból

Lezárult az első józsefvárosi részvételi költségvetés szavazása!
A nagy hőségben a szervezetünk gyorsan veszít vízkészletéből, ezért fontos a folyamatos folyadékpótlás.
Vidám, zenés, táncos mulatságot tartottak augusztus 3-án a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Rózsa utcai telephelyén.
Ismét halad a forgalom a Balassi Bálint utcában
Energiatanácsadó iroda nyílt a Hunyadi téri piacon
Terv szerint halad a déli Váci utca és környékének megújítása
A köztéri falfestményekre sokak szerint szükség van, főleg ha Pest belső kerületeinek elhagyatott, kopott falfelületeire gondolunk.
Péter András, a Hild József Általános Iskola testnevelő tanára szabadidejében is rendszeresen sportol és közösségi programokon vesz részt.
Felhívás pályázati lehetőségre.
Július 15-től szavazhatnak majd: milyen beruházással legyen élhetőbb, szebb a kerület. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat összesen 60 millió forintot különített el idén Közösségi Költségvetésre: a tíz...
Összesen 90 ötlet érkezett Terézváros első közösségi költségvetéséhez.
Az Országház szervezésében, június 4-e és szeptember 17-e között idén immár hetedik éve rendezik meg a Tér-Zene elnevezésű ingyenes, szabadtéri koncertsorozatot.
A két évente esedékes, idén július 4-től kezdődő homokcsere idejére kerületünk játszóterei ideiglenesen, egy-két napig zárva lesznek.
A hőségriadó bejelentése óta a józsefvárosi önkormányzat munkatársai és önkéntesei palackos vizet osztanak a járókelőknek a Harminckettesek terén.
Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium napközis táborban kedden Szalai-Komka Éva, a VII. kerületi Rendőrkapitányság őrnagya tartott játékos drogmegelőző programot a gyerekeknek.
Az iskolaszünet beköszöntével elkezdődtek a nagyobb felújítások a fővárosban.

A címlapról

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf...
Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is...
Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály...
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech