Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Ismeretek jókedvre hangolva

Jövő utcája és Tudományfesztivál a Corvin negyedben

Új helyszínen, a józsefvárosi Corvin sétányon és a Grundon nyitotta meg kapuit április 26-án a kilencedik alkalommal megrendezett Tudományfesztivál és a harmadik Jövő Utcája kiállítás. A kétnapos eseményen – április 26-án és 27-én – számtalan érdekesebbnél érdekesebb kiállító várja a legújabb innovációk iránt érdeklődőket, a rendezvény fő támogatója – kerületünk és Ferencváros mellett – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A megnyitón városrészünk nevében Sára Botond polgármester üdvözölte a megjelenteket.

Zárug Péter Farkas fesztiváligazgató köszöntőjében elmondta, nem véletlenül esett erre a helyszínre a választásuk, hiszen a Corvin negyedben zajlik Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs programja, amely keretében nemcsak lakások épülnek, de cégek, nagyvállalatok is költöznek szép számmal városrészünkbe, ami mintaértékű egész Európában.

„Kilenc évvel ezelőtt Kocsis Máté polgármester felkarolta a kezdeményezést és a tudományünnep mellé állt – ezt a hagyományt utódja, Sára Botond is folytatja, amiért köszönettel tartozunk nekik” – mondta a fesztivál igazgatója. Hozzátette, több mint 1500 hallgató és diák regisztrált az eseményre, amely rengeteg érdekességet tartogat minden korosztály számára.

Sára Botond, Józsefváros polgármestere felhívta a figyelmet, hogy kerületünk a maga 13 egyetemével és annak 14 karával Budapest egyetemvárosának számít, ahol nap, mint nap 40 ezer hallgató fordul meg. „Józsefváros a XIX. században az oktatás, a tudomány és a kultúra fellegvára volt, ezen dolgozunk most is. Mind a kihívások, mind a lehetőségek tára bővült napjainkra, az informatika fejlődése óriási távlatokra nyit kaput, ez jelenti a jövőt, és ez az, ami a fiatalokat is leginkább érdekli. És bár a lexikális tudás is fontos, az oktatás is ebbe az irányba megy el” – mondta a Sára Botond.

Hozzátette, egy városnak ma már szolgáltatónak is kell lennie, és ehhez a kor vívmányait kell felhasználnunk – ezt szolgálja a józsefvárosi Smart City program is. „Köszönjük, hogy kerületünket választották ennek a nagyszerű rendezvénynek a helyszínéül!” – zárta köszöntőjét a polgármester.

Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere rámutatott: „Szükség van az ilyen rendezvényekre, amelyek segítenek megőrizni a gyermeki kíváncsiságot, a kreativitást, és megtanítanak minket a tudás és a tudomány tiszteletére és szeretetére.”

Az ingyenes fesztivál – amelynek védnökei Sára Botond, Józsefváros, valamint Bácskai János, Ferencváros polgármestere – 37 kiállítóval, 17 helyszínen várja a látogatókat.

A rendezvény fő célja, hogy beszámoljon a magyar tudomány eredményeiről a nagyközönségnek – külön hangsúlyt helyezve a gyerekek, fiatalok megszólítására. Hat témakör adja a rendezvény gerincét: az oktatás és innováció, a robotok és a virtuális valóság, a Smart City (Okos Város) és a stratupok, a csillagászat és a fenntarthatóság.

Ez utóbbi téma köré szervezett programok és kiállítók külön helyszínen, a sétánytól pár lépésre található Grundon tekinthetők meg.  

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Zékány János

A teljes cikk a jozsefvaros.hu oldalon olvasható.

Még több hír a Belvárosból

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 2022. január 20-án (csütörtök) 9 órakor ül össze a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal III. 300-as termében (Budapest VIII., Baross utca 63-67.)
Január közepén elindul az a konzultáció, amelynek célja, hogy az önkormányzat megismerje minden érintett véleményét, igényeit és problémáit a kerületiek és a vendéglátóhelyek együttélésével...
Az éj leple alatt valaki vállalhatatlan feliratot festett a Liszt Ferenc tér egyik legszebb platánfájának törzsére.
A kerületiek és a vendéglátóhelyek együttélésével kapcsolatos dilemmák megoldását szolgálja az a kérdőív, ami a csendrendelet megváltoztatását készíti elő.
Az adózónak az építményadóról, telekadóról és a magánszemély kommunális adójáról az adókötelezettség keletkezését, illetve változását követő 15 napon belül kell adatbejelentést teljesítenie.
Az erzsébetvárosi autósoknak jelent segítséget, hogy január 01-től kizárólagos lakossági parkolóhelyeket jelölt ki az önkormányzat.
A képviselő-testület új támogatási formát vezetett be a fogyatékossággal élő terézvárosiaknak.
Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban akár mínusz 7 fok is lehet éjszakánként, ami hatalmas veszélyt jelent a fedél nélkülieknek, az utcán éjszakázóknak, fűtetlen lakásban élők számára.
A terézvárosi önkormányzat pályázattal elérhető BKK-bérlet támogatást nyújt azoknak a rászoruló diákoknak, akik VI. kerületi lakóhellyel rendelkeznek, betöltötték a 14. életévüket, valamint...
Második ütemébe lép a Paulay utca felújítása.
Gangzöldítésre, árnyékolásra és homlokzatzöldítésre is pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek 2022. február 28-ig.
Korábban műanyag komposztládákra lehetett pályázni, ugyanakkor az udvarokon keletkező avar komposztálására a fa keret megfelelőbb lehet.
A sűrűn beépített és forgalmas Erzsébetváros zöldítését jelentette be az év végén Niedermüller Péter DK-s polgármester. Ennek eszköze az autós forgalom átterelése és a lakossági parkolási rendszer...
A kormány 2021 év végi döntése értelmében, ahogyan 2021-ben, úgy 2022-ben is tilos az önkormányzatok helyi adóemelése.
Aláírásra került az Önkormányzat és a KLIK-hez tartozó Belső-Pesti Tankerületi Központ között a Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti szerződése.
Előre nem látható akadály nehezíti a Jókai tér felújítását: a kivitelezők a földmunkák során egy hatalmas vasbeton oldalfalú medencére bukkantak.
Sára Botond, Budapest kormánymegbízottja lesz a Fidesz jelöltje a fővárosi 6-os választókerületben, vagyis Józsefvárosban és Ferencvárosban.
Pénteken, 10-én kaptak Józsefváros biztonságáért-kitüntetést a közterület-felügyelet munkatársai.

A címlapról

Január 17-én, hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben a fokozott...
Már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig...
A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a...
Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium...
​Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Kerpel-Fronius Gábor...
​​Tájékoztató a településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.29.)...

Könyvajánló

A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech