Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Föld napja alkalmából a józsefvárosi óvodások az ELTE hallgatóinak vezetésével egy „földkörüli kalandtúrán” vehettek részt a Füvészkertben április 23-án délelőtt. A Föld különböző tájairól származó növényekkel ismerkedve a kicsik nemcsak a hazánkban ismert és népszerű virágokkal találkoztak, de többek között Ázsia különleges növényvilágát is megismerhették, sőt, a Pálmaház „dzsungelében” kirándulva egyebek mellett a banán- és kakaófákat is megcsodálhatták. Az egyik csoportot Sántha Péterné alpolgármester is elkísérte a képzeletbeli utazásra.

Az ovisok a botanikus kerten végigsétálva az ELTE hallgatóitól sok mindent megtudhattak a Föld legkülönbözőbb tájain élő növényekről.

Először a hazánkban is népszerű színpompás virágokkal, köztük ibolyákkal, árvácskákkal, pünkösdirózsákkal és tulipánokkal találkoztak, melyek közül sokat ők maguk is felismertek. A virágok mellett gyümölcsökben sem volt hiány: az éppen virágzó eper és a bogyókban gazdag kivilugas egyaránt elnyerte a kicsik tetszését.

De a Füvészkert számos olyan különleges növényt is tartogatott számukra, melyekkel korábban még sosem találkoztak. A bonsai fenyők, a bambusznádak és a nemrég elvirágzott japán cseresznyefák között sétálgatva Ázsiában érezhették magukat. A kávécserjék, illetve a banán- és kakaófák – amelyek a fülledt, párás levegőnek és a szakértő gondozásnak köszönhetően hatalmasra nőttek – a pálmaházat mesebeli dzsungellé változtatták.

A kicsik nagy örömére voltak olyan növények, melyeket nemcsak megcsodáltak, de óvatosan meg is simogathattak. Legtöbbjük tetszését leginkább az érintésüktől összehúzódó mimóza nyerte el.

Sántha Péterné lapunknak elmondta, hogy a kerületi óvodások hagyományosan évről évre a Füvészkertbe tett kirándulásokkal is ünneplik A Föld napját. Az alpolgármester kiemelte: fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek vele, a Föld mennyi csodát és szépséget tartogat számunkra, és megértsék, ezt a csodálatos bolygót és az élővilágát nemcsak április 22-én, A Föld napján, de minden egyes nap védeni és óvni kell.

Az ENSZ 2009-ben nyilvánította április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjává”. Ezen a napon világszerte különleges eseményekkel hívják fel a figyelmet a természet és bolygónk megóvásának fontosságára. A Föld napját 175 országban ünneplik, Magyarországon 1990 óta emlékezünk meg róla.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A teljes cikk a jozsefvaros.hu oldalon olvasható.

Még több hír a Belvárosból

Lezárult az első józsefvárosi részvételi költségvetés szavazása!
A nagy hőségben a szervezetünk gyorsan veszít vízkészletéből, ezért fontos a folyamatos folyadékpótlás.
Vidám, zenés, táncos mulatságot tartottak augusztus 3-án a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Rózsa utcai telephelyén.
Ismét halad a forgalom a Balassi Bálint utcában
Energiatanácsadó iroda nyílt a Hunyadi téri piacon
Terv szerint halad a déli Váci utca és környékének megújítása
A köztéri falfestményekre sokak szerint szükség van, főleg ha Pest belső kerületeinek elhagyatott, kopott falfelületeire gondolunk.
Péter András, a Hild József Általános Iskola testnevelő tanára szabadidejében is rendszeresen sportol és közösségi programokon vesz részt.
Felhívás pályázati lehetőségre.
Július 15-től szavazhatnak majd: milyen beruházással legyen élhetőbb, szebb a kerület. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat összesen 60 millió forintot különített el idén Közösségi Költségvetésre: a tíz...
Összesen 90 ötlet érkezett Terézváros első közösségi költségvetéséhez.
Az Országház szervezésében, június 4-e és szeptember 17-e között idén immár hetedik éve rendezik meg a Tér-Zene elnevezésű ingyenes, szabadtéri koncertsorozatot.
A két évente esedékes, idén július 4-től kezdődő homokcsere idejére kerületünk játszóterei ideiglenesen, egy-két napig zárva lesznek.
A hőségriadó bejelentése óta a józsefvárosi önkormányzat munkatársai és önkéntesei palackos vizet osztanak a járókelőknek a Harminckettesek terén.
Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium napközis táborban kedden Szalai-Komka Éva, a VII. kerületi Rendőrkapitányság őrnagya tartott játékos drogmegelőző programot a gyerekeknek.
Az iskolaszünet beköszöntével elkezdődtek a nagyobb felújítások a fővárosban.

A címlapról

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf...
Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is...
Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály...
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech