Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

dr. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetőjének kezdeményezésére, Karácsony Gergely javaslatára közterületet nevez el Józsefváros Szeles Erika ‘56-os mártírról.

Az eddig nevet nem viselő közterület a Luther utca és a II. János Pál pápa tér találkozásánál található. A forradalmi mártír abban a Bezerédi utcában lakott, amely a fent említett közterületre fut ki.

Eörsi László Pesti lányok: 1956 című könyvében így ír Szeles Erikáról:

“Budapesten született 1941-ben. Édesapját a németek ölték meg az egyik koncentrációs táborban. Nem volt testvére, édesanyja, aki gépíró volt egy vállalatnál, egyedül nevelte. (...) A világháborút követő időszakban a szegény gyermekeket felkaroló Red Barnet egyesület szervezésében három hónapot Dániában töltött. Budapesten, a Köztársaság tér 4. számú Fővárosi Általános Leányiskolában tanult. (...) Ezt követően szakácsképző szakiskolába járt. Szabadidejében néptánccsoportban táncolt és - baráti körben - irodalmi délutánokra járt. ‘1956 nyarán mi is politizálni kezdtünk. Az akkor már tizenöt éves lány meglepő érettséggel csatlakozott szópárbajainkhoz. Véleménye volt a Petőfi Körben zajló vitákról, lángoló szemmel reménykedett valamiféle demokratikus megújulásban’ - írta fél évszázaddal később egyik barátja, Földes Tamás.

Dániába emigrált volt osztálytársától, Árki Józseftől tudjuk, hogy a lányt idősebb barátja vitte a felkelők közé, ahol vöröskeresztes szolgálatot látott el. Ennek némelyest ellentmond a róla készült elhíresült fotó, amelyen dobtáras géppisztollyal látható. Természetesen nem kizárt, hogy azt csak a fényképezés kedvéért vette magához, ám a 94 éves korában megszólaló dán fotós, Vagn Hansen úgy emlékezett, hogy már a vállán volt a géppisztoly, amikor megkérte, hogy készíthessen róla fényképet. A szovjetek novemberi intervenciója után is az ellenállókkal maradt a Blaha Lujza tér környékén, de november 7-én sebesültek mentése közben halálos lövés érte egy szovjet géppisztolyból - írta egy dán lap. Földes Tamás hasonlóképpen hallotta a tragikus eseményt egy közös barátjuktól: ‘Egy barikád mögött hasalva látta, amint ifjú fegyvertársa (talán akkor már udvarlója?) lövést kapott. A lány kikúszott a barikád mögül, hogy biztonságosabb helyre vonszolja a súlyosan sebesült, vérző fiút… és akkor az egyik tankból a gyereklányra irányították az össztüzet. Szitává lőtték. A helyszínen meghalt.’ A kórházi adatok szerint nyaklövés érte.”

A józsefvárosi képviselő-testület júliusi ülésén tárgyalja a köztér-átnevezésre vonatkozó előterjesztést. A képviselő-testület döntését követően a kerület javaslatot tesz a Fővárosi Közgyűlés felé a terület átnevezésére. Az elnevezés a Földhivatal átvezetése után válik véglegessé.

A Józsefvárosi Önkormányzat kiemelt célja, hogy nőjön a kerületben a nőkről elnevezett közterek száma, ennek érdekében az elmúlt két évben Brunszvik Júliáról, Hugonnai Vilmáról, és Koltói Annáról is neveztünk el józsefvárosi köztereket. A korábbi köztér-átnevezésekről itt olvashatnak:

https://jozsefvaros.hu/hir/75244/teret-kapott-brunszvik-julia

https://jozsefvaros.hu/hir/75302/a-ter-matol-hugonnai-vilma-nevet-viseli

https://jozsefvaros.hu/hir/76076/uj-kozter-jozsefvarosban-koltoi-anna-ter

Forrás:jozsefvaros.hu

Még több hír a Belvárosból

Mindazok, akik október 1-16. között online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt!
Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata mese- és novellaíró pályázatot hirdet a kerületi általános- és középiskolák tanulói számára
Hamarosan minden Teréz körúti pad megújul, az önkormányzat köztisztasági cégének dolgozói ugyanis kijavítják, lefestik az utcabútorokat.
A munkaterület szeptember 15-ei átadásával megkezdődött a Hild tér és a játszótér felújítási munkálata, ahol Belváros Önkormányzata többfunkciós, biztonságos eszközökkel felszerelt, tematikus...
A Józsefvárosi Önkormányzat nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdet önkormányzati feladatokhoz és célokhoz kapcsolódó szervezetek részére a tulajdonát képező nem lakás céljára szolgáló helyiségek...
A nyáron költözködtek, rendezkedtek, szeptember elsején pedig kinyíltak a Molnár Antal Zeneiskola Damjanich utca 4. szám alatt levő új épületének kapui a beiratkozó gyerekek előtt is.
Belváros Önkormányzata fontosnak tartja a környezetvédelmet, a fenntartható fejlődést, a méltányosságot támogató programokat.
A Józsefvárosi Önkormányzat kiemelt célja a kerület gyerekbarát fejlesztése, melynek központi programja a józsefvárosi óvodák befogadóbbá, modernebbé tétele.
Egyes előadásokat 200 forintért lehet megnézni a következő évadban is
A terézvárosi önkormányzat Zöld Terézvárosért névvel új díjat alapított.
Belváros Önkormányzatának kiemelten fontos, hogy a kerületben élők biztonságát szavatolja. Éppen ezért lakossági kérésre fekvőrendőr kihelyezéséről döntöttek a József nádor téren.
Lezárult az első józsefvárosi részvételi költségvetés szavazása!
A nagy hőségben a szervezetünk gyorsan veszít vízkészletéből, ezért fontos a folyamatos folyadékpótlás.
Vidám, zenés, táncos mulatságot tartottak augusztus 3-án a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Rózsa utcai telephelyén.
Ismét halad a forgalom a Balassi Bálint utcában
Augusztus 30, 16.00. , Szűz utca 2.
Energiatanácsadó iroda nyílt a Hunyadi téri piacon

A címlapról

Hamarosan teljesen megújulnak a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő...
A téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években...
Nemzeti konzultáció indul a szankciókról, de mi ennek a jelentősége?...
Bővítik a szolgáltatásokat a Budapest-Cegléd-Kecskemét-Szeged...
A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket az...
A hőmérsékleti adatok alapján megkezdték a távfűtéses épületek...

Könyvajánló

Sablonos tucattörténetekkel tele a padlás, de olyan, ami fájón igaz, kevés van
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech