Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Bukarest 5. kerületéből érkezett delegáció kerületünkbe március 8-án. A hatfős küldöttséget Egry Attila és Sántha Péterné alpolgármesterek fogadták, akik a Magdolna negyed egy részén is körbevezették a vendégeket. A látogatók célja az volt, hogy az önkormányzat működésén túl megismerjék a Magdolna Negyed Program keretében megvalósult városrehabilitációt és tapasztalatokat gyűjtsenek a területfejlesztés és a szociális problémák kezelésének témakörében.

   

Józsefváros látványos fejlődése nemcsak a budapestieknek tűnik fel, hanem más országokból is felfigyeltek rá. Ezúttal Románia fővárosából, Bukarestből érkeztek vendégek kerületünkbe, akik átfogó képet kaphattak arról, hogyan néz ki egy városrehabilitációs fejlesztés a gyakorlatban.

A hatfős csoportot a Polgármesteri Hivatal 300-as termében Egry Attila alpolgármester fogadta, aki reményét fejezte ki, hogy az átfogó városfejlesztés elmúlt húsz évét bemutató előadások és helyszínbejárás hasznosnak bizonyulnak, és az itt megszerzett tudást a vendégek a gyakorlatban is tudják majd alkalmazni hazájukban.

Daniel Florea, Bukarest 5. kerületének polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy városrészükben számos kiemelt épület – parlament, opera, miniszterelnöki hivatal – kapott helyet, ennek ellenére bőven van még fejlesztésre szoruló terület.

Hozzátette: a városrehabilitációs tervek megvalósításának érdekében szakértő csapatot állítottak össze tavaly júniusban, és megállapodást kötöttek a francia kormánnyal és a román fejlesztési minisztériummal is.

Az előadások sorát Fernezelyi Gergely városfejlesztési referens kezdte, aki bemutatta Józsefváros felépítését és egy rövid történeti áttekintést is nyújtott a vendégeknek.

Prezentációjában kitért a Magdolna negyedre, amelyen egy már tíz éve tartó szociális- és városrehabilitációt hajtottak végre. Mint mondta, a fejlesztéseknek köszönhetően ezen a területen – így a Teleki és FiDo, valamint a Mátyás téren is – élhető közösségi terek jöttek létre, amelyek a lakók bevonásával fenntarthatóak is maradtak.

A közterületeken tapasztalható közbiztonsági helyzetről Kaiser József, az Év Polgárőr Egyesülete-díjat is elnyert helyi polgárőrség vezetője számolt be a vendégeknek. A korábban a kerületre jellemző bűnügyi problémákat sorolva hangsúlyozta: az önkormányzat sokat tett ezek megoldásának érdekében, amelynek eredménye, hogy szinte teljesen sikerült felszámolni a prostitúciót, és évek óta kerületünkben lopják el a legkevesebb gépjárművet.

A polgárőrségről szólva kitért arra, hogy a kezdeti 35 főhöz képest ma már 73 tagjuk van, a megalakulásuk óta pedig közel 30 ezer óra önkéntes közterületi járőrözéssel, valamint jelzőőri- és figyelőszolgálattal járultak hozzá a kerület biztonságának további növeléséhez. A rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet együttműködésének köszönhetően – tette hozzá – 2012 óta 70 százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.

Séta a Magdolna negyedben

A nap második felében a délelőtt elhangzott előadásokhoz kapcsolódó helyszíneket járták be a delegáció tagjai Sántha Péterné társaságában.

Az alpolgármester a Tavaszmező utcát is érintő séta során a vendégeknek elmondta, hogy Józsefváros egyben egyetemváros is, hiszen kerületünk utcáin naponta 35 ezer egyetemi hallgató fordul meg.

A bukaresti csoport a Mátyás, Teleki és FiDo tér mellett megtekintettek egy felújított önkormányzati bérházat, a Közösségi Mosodát, valamint az Új Teleki téri Piacot, emellett meglátogatták a Magdolna negyed szívében elhelyezkedő Kesztyűgyárat is.

A Közösségi Házban az üzemeltető Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. ügyvezetője, Kovács Barbara vezette körbe a külföldi delegációt. Az ügyvezető ismertette az intézmény múltját és jelenét, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a Kesztyűgyár mára szimbolikus színtere lett Józsefváros Magdolna negyedének.

A programok között Kovács Barbara kiemelte a gyermekek számára szervezett festőműhelyt, zeneszobát, táncoktatást, a Yolo ifjúsági klubot, valamint a felnőttek számára elérhető álláskeresési programokat és a családok számára szervezett fesztiválokat és közösségi alkalmakat. Mint mondta, nagyon büszkék mentorprogramjukra, amelynek keretében magántanulóként oktatják a hagyományos iskolarendszerben nehezen boldoguló diákokat.

A kezdeményezés sikerességét jelzi – folytatta –, hogy még egyetlen tanulójuk sem bukott meg a vizsgákon. Kovács Barbara emellett felhívta a figyelmet a Homok utcai és a Dankó utcai sportpályák adta lehetőségekre, valamint az egyedülálló hölgyeket segítő Fókusz Női Közösségi Pontra, illetve az aktív korúak és idősek számára is elérhető számítástechnikai programjaikra.

Még több hír a Belvárosból

Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani a budapesti mérkőzések miatt
Nyílászárócsere, kerékpárvásárlás, állattartók segítése – több, a lakosságot segítő támogatásról határozott a döntés-előkészítő tanács (DET) május 27-i ülésén. A veszélyhelyzet alatt, amíg a...
Az önkormányzat szerint, ha engednének a terasznyitási kéréseknek, nagyon lecsökkenne a parkolóhelyek száma.
Felhívás nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalok részére
Szeretettel várjuk a kerületi gyerekeket az önkormányzati gyereknapon, május 30-án a Teleki téren délelőtt 10 órától.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat által 2020. évre kiadott várakozási hozzájárulásának érvényességi ideje
Budapesten egyedülálló módon az ingatlanfejlesztők és az önkormányzat közösen és egységesen újítja meg a közteret Terézvárosban: az együttműködés nyomán már ősszel rendezettebb és zöldebb lesz a...
Vasárnap mondd el! címmel egyfelvonásos musicalt mutat be online a Madách Színház: Andrew Lloyd Webber és Don Black művének premierjét június 11-én, 12-én és 13-án láthatja a közönség.
Javaslatkérés Belváros Egészségügyéért Díj adományozására
Május 17-től megnyílik a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire. Ha elegendő szavazatot kap Zöld Budapest-kategóriában, akkor az „Andrássy úti fordított...
Tájékoztatjuk önöket, hogy a „Gyermekeink védelmében” elnevezésű informatikai rendszer továbbfejlesztésével összefüggő módosításáról szóló Kormány rendelet 2021.május 14-től hatályon kívül helyezi a...
Fairplay foci bajnokság Józsefvárosban
Ismét látogathatók lesznek a Magyar Állami Operaház előadásai, a jegyértékesítés hétfőn kezdődik.
Lezárult a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet az ingatlanba - tájékoztatta a...
A magyar cigányság hőseiről szóló, Együtt, szabadon című, új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.
Előreláthatóan április 24-én, szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Magyarországon, így Józsefvárosban is.
Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői közössége. Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői...
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának 19/2007. (V. 30.) B-L. Ö. többször módosított rendelete határozza meg az önkormányzati kitüntetések adományozásának rendjét, ezen...

A címlapról

A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...
A műanyag evőeszközök és szívószálak mellett még sok más, gyakran...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MVM...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.