Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Hátralékkiegyenlítő támogatás néven – a bérlővédelmi program részeként – új szociális támogatási formát vezet be az önkormányzat – döntött március 9-én a józsefvárosi képviselő-testület. A kerületben élők eddig is számos, lakhatáshoz kapcsolódó támogatást – részletfizetési lehetőség, hátralékkezelési támogatás, rendkívüli települési támogatás, fűtési hozzájárulás – érhettek el. Az új programnak köszönhetően a lakbér-, a lakáshasználati és a kapcsolódó különszolgáltatási díjat felhalmozó, de együttműködő lakókat segíti Józsefváros: esetükben az elmaradás 25 százalékát az önkormányzat átvállalja. Mint Sára Botond alpolgármester a testületi ülésen kiemelte: a bérlővédelmi program eddigi sikerességét mutatja, hogy a korábban bevezetett részletfizetési lehetőséggel eddig már 470-en éltek.

 

Józsefváros önkormányzata mintegy 3850 önkormányzati lakással rendelkezik, mellyel a főváros legnagyobb lakásállományát mondhatja magáénak. A bérlők az önkormányzati támogatásoknak köszönhetően jelentősen a piaci ár alatt vehetik igénybe a lakásokat, mégis sokan – a bérlők mintegy egyharmada – nem fizet bérleti díjat, egyharmaduk pedig jogcím nélkül használja azokat. Sokan azonban valóban rászorulnak a lakhatási támogatásokra.

„Régóta küszködik azzal a rendszer, hogy megállapítsa, hogy ki az, aki valóban rászorul a segítségre. Józsefváros célja egy gazdaságilag kiegyensúlyozott, szigorú, ugyanakkor igazságos és méltányos lakásgazdálkodási és bérlővédelmi program kialakítása” – jelentette ki a testületi vitában Sára Botond. Az alpolgármester hozzátette: az önkormányzat nem engedhet el minden tartozást, hiszen az méltánytalan lenne a többi bérlővel, illetve azon józsefvárosi polgárokkal szemben, akiknek adójából fedezi az önkormányzat a költségeket. 

Mint Sára Botond kiemelte: a bérlővédelmi program bevezetése óta tavaly 340-en, az idén eddig 130-an kötöttek az önkormányzattal részletfizetési megállapodást. A képviselő-testület március 9-ei döntésének köszönhetően a valóban rászorulók és az önkormányzattal együttműködők kapnak egy olyan segítséget is, amely megelőzi a lakhatással kapcsolatos hátralékok felhalmozódását: bevezetik az új, hátralékkiegyenlítő támogatást, ami további családoknak segíthet. 

Hátralékkiegyenlítő támogatással is segítik a rászorulókat

Az új támogatás az önkormányzati bérlakásokban élő, a lakbér-, lakáshasználati és kapcsolódó különszolgáltatási díjat felhalmozó, részletfizetési megállapodásban foglaltakat maradéktalanul teljesítő, az együttműködést és fizetési készséget bizonyító bérlők vagy jogcímnélküli lakáshasználók támogatását szolgálja. A támogatással a részletfizetési megállapodás alapján az elmaradás 25 százalékának megfizetése alól mentesülnek a kerületi családok. Ez a fizetési könnyítés nagy segítség lehet az elmaradásukat jórészt már visszafizető személyek és családok részére. 

 

Még több hír a Belvárosból

Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani a budapesti mérkőzések miatt
Nyílászárócsere, kerékpárvásárlás, állattartók segítése – több, a lakosságot segítő támogatásról határozott a döntés-előkészítő tanács (DET) május 27-i ülésén. A veszélyhelyzet alatt, amíg a...
Az önkormányzat szerint, ha engednének a terasznyitási kéréseknek, nagyon lecsökkenne a parkolóhelyek száma.
Felhívás nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalok részére
Szeretettel várjuk a kerületi gyerekeket az önkormányzati gyereknapon, május 30-án a Teleki téren délelőtt 10 órától.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat által 2020. évre kiadott várakozási hozzájárulásának érvényességi ideje
Budapesten egyedülálló módon az ingatlanfejlesztők és az önkormányzat közösen és egységesen újítja meg a közteret Terézvárosban: az együttműködés nyomán már ősszel rendezettebb és zöldebb lesz a...
Vasárnap mondd el! címmel egyfelvonásos musicalt mutat be online a Madách Színház: Andrew Lloyd Webber és Don Black művének premierjét június 11-én, 12-én és 13-án láthatja a közönség.
Javaslatkérés Belváros Egészségügyéért Díj adományozására
Május 17-től megnyílik a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire. Ha elegendő szavazatot kap Zöld Budapest-kategóriában, akkor az „Andrássy úti fordított...
Tájékoztatjuk önöket, hogy a „Gyermekeink védelmében” elnevezésű informatikai rendszer továbbfejlesztésével összefüggő módosításáról szóló Kormány rendelet 2021.május 14-től hatályon kívül helyezi a...
Fairplay foci bajnokság Józsefvárosban
Ismét látogathatók lesznek a Magyar Állami Operaház előadásai, a jegyértékesítés hétfőn kezdődik.
Lezárult a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet az ingatlanba - tájékoztatta a...
A magyar cigányság hőseiről szóló, Együtt, szabadon című, új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.
Előreláthatóan április 24-én, szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Magyarországon, így Józsefvárosban is.
Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői közössége. Meglepetéssel várta vissza a gyerekeket a járvány miatti zárás után a Mesevilág Óvoda nevelői...
Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának 19/2007. (V. 30.) B-L. Ö. többször módosított rendelete határozza meg az önkormányzati kitüntetések adományozásának rendjét, ezen...

A címlapról

A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...
A műanyag evőeszközök és szívószálak mellett még sok más, gyakran...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MVM...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.