Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Nem feleltek meg az elvárásoknak a Kelenföldi Városközpont megvételére beérkezett pályamunkák. Újbuda Önkormányzata eredménytelennek nyilváníthatja a tavaly kiírt pályázatot.

László Imre, Újbuda polgármestere a képviselő-testület következő ülésén azt fogja javasolni, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a Kelenföldi Városközpont értékesítésére kiírt pályázatot. – A beérkezett pályamunkák egyike sem volt összhangban a környéken élők elmúlt hónapokban megfogalmazott elvárásaival – közölte az önkormányzat. A polgármester, Orosz Anna és Bakai-Nagy Zita alpolgármesterek a civilekkel folytatott párbeszéd legutóbbi alkalmával minderről tájékoztatta az érintetteket, akikkel a kezdetektől folyamatosan egyeztettek. (Mint lapunk korábban megírta, a pályázatot akár a Fővárosi Önkormányzat, akár Újbuda Önkormányzata indoklás nélkül érvénytelennek nyilváníthatja.)
A Bikás park mellett lévő, 80 százalékban a főváros tulajdonában lévő városközpont felújítására és átalakítására szükség volna. Mindazonáltal a kerület felkérte a főváros vezetését, hogy a módosított Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) elfogadásáig tekintsen el az értékesítés újabb meghirdetésétől. Újbuda képviselő-testületének tavaly decemberi határozata alapján a lakosság és az érintett vállalkozások bevonásával felgyorsítják a Kelenföldi Városközpont területére érvényes KÉSZ első ütemének felülvizsgálatát.
Annak érdekében, hogy a lakók elvárásai a lehető legnagyobb mértékben érvényesüljenek, az új szabályzatban az önkormányzat törekszik a minél alacsonyabb beépítési intenzitásra és a nagyobb zöldfelületi arányra, valamint a kereskedelmi szolgáltatások folyamatos elérhetőségére.

László Imre, Újbuda polgármestere

„Újbuda vezetése nem támogatja a Kelenföldi Városközpont eladását. Az ott élők, ott dolgozók véleményének meghallgatása nélkül nem fogunk döntést hozni ebben az ügyben, még akkor sem, ha a terület 80 százaléka a főváros tulajdonát képezi, és maga a főváros hirdette meg a telek eladását. A november végén lezárult értékesítési pályázatra beérkezett pályamunkák egyike sem volt összhangban a környéken élők elvárásaival, ezért a főpolgármesterrel folytatott tárgyaláson azt kezdeményeztem, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a pályázatot. Ez megtörtént. A következő lépés, hogy a helyben élő és a városközpontban dolgozó civilek bevonásával módosítani fogjuk a területre vonatkozó építési szabályzatot, így ha a főváros újra megpályáztatja azt, ott már csak olyan épületet lehet emelni, amilyet a helyiek megengedtek.”

Bereczky Gábor, a Védegylet Egyesület főtitkárhelyettese

„2021 vége elég meredekre sikerült, de az új év jól kezdődik, mert a városközpont megmenekült. A döntésnek, azt gondolom, üzenetértéke van. Egyrészt teljesült egy civil kívánság, másrészt a pályázat érvénytelenítése környezetvédelmi szempontból is óriási eredmény az önkormányzattól, hiszen a környék eleve túlzsúfolt, további beépítést nem bírna el. Egy sokemeletes szálloda vagy egy lakópark infrastrukturális katasztrófát idézett volna elő. Mi nem szeretnénk politizálni. A politikát a civil ügyekben kifejezetten károsnak látjuk, hiszen a politika nem oldja meg az emberek problémáit. Mi kizárólag a helyben élők érdekeit képviseljük. Jelen esetben azt, hogy élhető maradjon a kerület azáltal, hogy gátat vetünk a gigaberuházásoknak és túlépítkezéseknek. Szeretnénk, ha ez a lépés környezetvédelmi példa lenne más hasonló ügyekben is.”

(ujbuda.hu)

 

Még több hír Budáról

A hazai mobilszolgáltatók fokozatosan vezetik ki a 3G-hálózataikat, erre tekintettel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilkészülékcsere-támogatási programot hirdetett.
Immár öt éve tartunk nyári festőtábort Ürömön és ez így lesz idén is június 20-tól 26-ig.
"Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az Európa-napi fesztiválunkra elfogadta a meghívásunkat Ukrajna magyarországi nagykövete, Ljubov Nepop is, és együtt egy krími hársfával gazdagítottuk az Európa...
A beruházás a Részvételi Költségvetés második körének győztes projektje.
Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal jegyzője Szkennelő Munkakörbe munkatársat keres.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat két új bérlakáspályázatot is meghirdet a lakosság számára.
Tájékoztató a Vasas Pasaréti Sportcentrum beruházással kapcsolatos Kerületi Építési Szabályzat módosításról.
Jövő kedden Bajor Zoltán, az MME - Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának elnöke tart ingyenes, de regisztrációhoz kötött előadást a Hegyvidéki Kulturális Szalon ban, amely többek...
2022.május 6-án 13 óráig a 2022-es GIRO d’Italia nevű kerékpárverseny miatt közlekedési korlátozásokra számíthatunk a XXII., valamint a szomszédos XI. kerületben.
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható a Klebelsberg Kastély könyvtára.
Többek között a Paksi Atomerűmű, vagy éppen az igencsak megosztó Szabadság téri emlékmű után, most a Burg Hotel helyén kezdődő építkezés is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás...
Április közepén ünnepelte 88. születésnapját Bodrogi Gyula. Első feleségéről, Törőcsik Mariról nevezték el a Feneketlen-tó melletti parkot, és az Újbudai Tanácsadó Testület tagjává is a napokban...
Mint minden más rendezvény, Óbuda Napja sem látott két éve élő embert – és viszont. A felhozatalból úgy tűnik, május 7-8. között amit csak lehet, bepótolnak az óbudai Fő téren, ahová ezúttal nem...
Budafok-Tétény Önkormányzata az alábbi cikket tette közzé.
Az alábbi cikk a Hegyvidéki Önkormányzat weboldalán jelent meg.
200 literes tartályok igényelhetők május 16-ig.
Egyre több sportágban kipróbálhatják magukat a parasportolók, de a lehetőségek bővítése mellett kiemelten fontos, hogy az érzékenyítést már gyerekkorban elkezdődjön.
Családi eglészségnap 2022. május 7-én, szombaton 9 órától 13 óráig a Budapest XI. Fehérvári út 12. alatti szakrendelőben.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech