Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Bővülő zöldterület, új vízfelületek, ökologikus szemlélet szerint megújuló növényállomány – ezek a főbb célkitűzései annak a pályaműnek, ami első helyezést ért el a Városmajor fejlesztésének tervpályázatán.

A Budapest Fejlesztési Központ által kiírt, nyílt pályázat eredményhirdetésén a XII. kerület, a főváros és a kormány képviselői egyaránt méltatták a nívós terveket.

„A parkidegen funkciók kizárásával, a burkolt felületek csökkentésével, 240 év után először nőhet a zöldterület, a tervek szerint rögtön 15 ezer négyzetméterrel. Sőt, hogyha megegyezés születik a szabadtéri színpad elköltöztetéséről, vízfelület is lesz: egy tó a templom mögött, és egy kis ér az egykori Ördög-árok vonalán” – így összegezte a városmajori tervpályázat eredményét Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke.

Az államtitkár a pályázat kapcsán is az együttműködés, a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, ezért is kért fel egy színes csapatot a közös munkára: a fővárost Budapest főépítésze és főtájépítésze, Erő Zoltán és Bardóczi Sándor, míg a XII. kerületet Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész képviselte. A helyben aktív civilek, a Városmajori Parkbarátok Egyesülete részéről Unger Zsuzsa elnök, továbbá Puskás Péter énekes, a Woodapest faültető egyesület alapítója is részt vett a bírálati munkában. Rajtuk kívül egyetemi oktatók, az építészkamara, illetve zöld érdekvédők képviselői, független szakemberek alkották a zsűrit a parkmegújítást megvalósító kormányzat képviselőivel közösen.

„Az új Városmajor egy természetközeli pihenőkert és családbarát szabadidőpark lesz zöld tisztásokkal, napozóréttel, nagy tóval a közepén, játszóterekkel, közösségi sportpályákkal” – mondta el Fürjes Balázs. Hozzátette, hogy amennyiben a főváros vezetésével közösen sikerül a szabadtéri színpadnak új otthont találni, a helyén nagyobb tó készülne, mint amekkora az Orczy-kert tava. Arról is szólt, hogy a tájépítészek szabadon dönthettek arról, megőriznék-e a színházat, vagy sem – végül mindenki a színpad elköltöztetésével számolt terveiben.

elso_dij03

Pokorni Zoltán polgármester felidézte, hogy 2018-ban már kiírt egy pályázatot az önkormányzat a Városmajori Szabadtéri Színpad újratervezésére, az egykori kertmoziból ugyanis egy kelet-balkáni állapotokat mutató konténerváros lett. Problémát jelent – tette hozzá –, hogy az intézmény nagy autóforgalmat vonz, zajos és széttagolja a parkot. „Produkciói művészei értéket képviselnek, mára azonban komoly konfliktusforrássá vált, ezért jobb helyet kell találni neki a fővárosban” – összegezte a szabadtéri színpaddal kapcsolatos véleményét a kerület vezetője.

„A világjárványban minden korábbinál nyilvánvalóbbá vált, hogy elemi igény van a városi zöldterületekre, ezért mindent meg kell tenni a fejlesztésük, bővítésük érdekében” – jelentette ki Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, aki arról is beszélt: az általa irányított szervezet a kormány megbízásából írta ki a tájépítészeti tervpályázatot, de a XII. kerületet és a fővárost is bevonták a bírálati folyamatba. Tájékoztatása szerint 14 pályaművet adtak be az anonim pályázatra, ezek közül 13 volt érvényes.

csaladi_foto01

A zsűri az OpenSpace Kft. tájépítész iroda és a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft. csapatának tervét hirdette ki győztesként. Az OpenSpace Kft. ügyvezetője, Pápai Veronika elmondta, hogy a pályázati kiírás is segítette munkájukat, annak a szemléletnek a kiteljesítését, hogy egy biológiailag sokszínű területet tervezhessenek. Az anyagukban bemutatott növénytársulások nemcsak esztétikusak, hanem jól működnek együtt, azaz a környezeti terhelésnek jobban ellenállnak, és így a fenntartásuk is egyszerűbbé válik.

Pápai Veronika kitért rá, hogy a tervükben megpróbálták összefogni a jelenlegi, széttöredezett zöld struktúrát, igyekeztek nagyobb léptékű tereket adni a parknak. Az intenzívebb területhasználatot a szélekre helyezték, hogy a park belső részei fellélegezhessenek és egy működő zöldfelületi rendszerként, „zöld tüdőként” funkcionálhassanak.

(hegyvidek.hu)

Még több hír Budáról

A Hegyvidéki Önkormányzat által elrendelt energetikai megtakarításoknak, valamint a kormány által biztosított rezsitámogatásnak köszönhetően a MoM Sport belső, 25 méteres uszodája a téli hónapokban...
2022. december 23. – 2023. január 9. között az Óbudai Platán Könyvtár zárva tart.
A helytelen táplálás miatt sok probléma adódik, ami madarak elhullásához vezet.
A Budavári Önkormányzat megbízásából a parkfenntartók megkezdték az őszi faültetéseket a kerület több pontján.
Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára könyvet házhoz szolgáltatásával segít azoknak a kerületi lakosoknak, akik tartósan otthonukhoz kötöttek, nem tudnak személyesen ellátogatni a...
Célunk ezúttal is az, hogy termelőt és vásárlót egy-egy alkalommal egymáshoz közelebb hozva juthassanak szomszédaink jó minőségű termelői áruhoz, hiszen a vásárokon értékesített termékek esetében...
2022. november 22-én kezdődik a Hajlat utca útburkolatfelújítása az Árpád utca és a Ják utca között. A beruházás kormányzati támogatásból valósul meg.
A BudaPart térségében kiépülő lakó- és irodanegyed bővülésével párhuzamosan a közösségi közlekedést is fejlesztik.
Mondja meg Ön, hogy mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés.
Kellemes hangulat, elkülönített bejáratok, tágas terek, akadálymentes közlekedés, lift és korszerű berendezések – hivatalosan is átadták a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatt felújított...
Minden évben az Óbuda Kultúrájáért Díj odaítélésével ismeri el Képviselő-testületünk azt a kimagasló teljesítményt vagy életművet, amely hozzájárul Óbuda-Békásmegyer kulturális életének fejlődéséhez.
Harmadik alkalommal került ideiglenes helyi védelem alá városrészünkben található történelmi vagy építészeti szempontból fontos épület vagy épületrész.
A BKM – Főkert kertészeti divíziójának szakemberei folyamatosan vizsgálják a főváros fáinak állapotát.
Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete 2022. november 17-én (csütörtökön) 15:00 órakor közmeghallgatást tart a 1221 Budapest, Mária Terézia utca 60. szám alatt.
Az Egészséges Budapest Program keretében 300 millió forint támogatást kapott a kormánytól a XII. kerület, az összeg egy részéből – saját forrásokkal kiegészítve – korszerű orvosi eszközöket vásárolt...
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ezúttal közös beszélgetésre hívja a szülőket.
A II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete közmeghallgatást tart két helyszínen és két időpontban.
A Fővárosi Közgyűlés szeptemberben új parkolási rendeletet fogadott el. Ez hatással van a mindennapjainkra.

A címlapról

Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...
A Primark első magyarországi üzlete Budapesten, az Arena Mall...
Az utasforgalom előtt kora délután nyitják meg a két állomást, azt...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech