Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Bővülő zöldterület, új vízfelületek, ökologikus szemlélet szerint megújuló növényállomány – ezek a főbb célkitűzései annak a pályaműnek, ami első helyezést ért el a Városmajor fejlesztésének tervpályázatán.

A Budapest Fejlesztési Központ által kiírt, nyílt pályázat eredményhirdetésén a XII. kerület, a főváros és a kormány képviselői egyaránt méltatták a nívós terveket.

„A parkidegen funkciók kizárásával, a burkolt felületek csökkentésével, 240 év után először nőhet a zöldterület, a tervek szerint rögtön 15 ezer négyzetméterrel. Sőt, hogyha megegyezés születik a szabadtéri színpad elköltöztetéséről, vízfelület is lesz: egy tó a templom mögött, és egy kis ér az egykori Ördög-árok vonalán” – így összegezte a városmajori tervpályázat eredményét Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke.

Az államtitkár a pályázat kapcsán is az együttműködés, a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, ezért is kért fel egy színes csapatot a közös munkára: a fővárost Budapest főépítésze és főtájépítésze, Erő Zoltán és Bardóczi Sándor, míg a XII. kerületet Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész képviselte. A helyben aktív civilek, a Városmajori Parkbarátok Egyesülete részéről Unger Zsuzsa elnök, továbbá Puskás Péter énekes, a Woodapest faültető egyesület alapítója is részt vett a bírálati munkában. Rajtuk kívül egyetemi oktatók, az építészkamara, illetve zöld érdekvédők képviselői, független szakemberek alkották a zsűrit a parkmegújítást megvalósító kormányzat képviselőivel közösen.

„Az új Városmajor egy természetközeli pihenőkert és családbarát szabadidőpark lesz zöld tisztásokkal, napozóréttel, nagy tóval a közepén, játszóterekkel, közösségi sportpályákkal” – mondta el Fürjes Balázs. Hozzátette, hogy amennyiben a főváros vezetésével közösen sikerül a szabadtéri színpadnak új otthont találni, a helyén nagyobb tó készülne, mint amekkora az Orczy-kert tava. Arról is szólt, hogy a tájépítészek szabadon dönthettek arról, megőriznék-e a színházat, vagy sem – végül mindenki a színpad elköltöztetésével számolt terveiben.

elso_dij03

Pokorni Zoltán polgármester felidézte, hogy 2018-ban már kiírt egy pályázatot az önkormányzat a Városmajori Szabadtéri Színpad újratervezésére, az egykori kertmoziból ugyanis egy kelet-balkáni állapotokat mutató konténerváros lett. Problémát jelent – tette hozzá –, hogy az intézmény nagy autóforgalmat vonz, zajos és széttagolja a parkot. „Produkciói művészei értéket képviselnek, mára azonban komoly konfliktusforrássá vált, ezért jobb helyet kell találni neki a fővárosban” – összegezte a szabadtéri színpaddal kapcsolatos véleményét a kerület vezetője.

„A világjárványban minden korábbinál nyilvánvalóbbá vált, hogy elemi igény van a városi zöldterületekre, ezért mindent meg kell tenni a fejlesztésük, bővítésük érdekében” – jelentette ki Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, aki arról is beszélt: az általa irányított szervezet a kormány megbízásából írta ki a tájépítészeti tervpályázatot, de a XII. kerületet és a fővárost is bevonták a bírálati folyamatba. Tájékoztatása szerint 14 pályaművet adtak be az anonim pályázatra, ezek közül 13 volt érvényes.

csaladi_foto01

A zsűri az OpenSpace Kft. tájépítész iroda és a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft. csapatának tervét hirdette ki győztesként. Az OpenSpace Kft. ügyvezetője, Pápai Veronika elmondta, hogy a pályázati kiírás is segítette munkájukat, annak a szemléletnek a kiteljesítését, hogy egy biológiailag sokszínű területet tervezhessenek. Az anyagukban bemutatott növénytársulások nemcsak esztétikusak, hanem jól működnek együtt, azaz a környezeti terhelésnek jobban ellenállnak, és így a fenntartásuk is egyszerűbbé válik.

Pápai Veronika kitért rá, hogy a tervükben megpróbálták összefogni a jelenlegi, széttöredezett zöld struktúrát, igyekeztek nagyobb léptékű tereket adni a parknak. Az intenzívebb területhasználatot a szélekre helyezték, hogy a park belső részei fellélegezhessenek és egy működő zöldfelületi rendszerként, „zöld tüdőként” funkcionálhassanak.

(hegyvidek.hu)

Még több hír Budáról

A hazai mobilszolgáltatók fokozatosan vezetik ki a 3G-hálózataikat, erre tekintettel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilkészülékcsere-támogatási programot hirdetett.
Immár öt éve tartunk nyári festőtábort Ürömön és ez így lesz idén is június 20-tól 26-ig.
"Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az Európa-napi fesztiválunkra elfogadta a meghívásunkat Ukrajna magyarországi nagykövete, Ljubov Nepop is, és együtt egy krími hársfával gazdagítottuk az Európa...
A beruházás a Részvételi Költségvetés második körének győztes projektje.
Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal jegyzője Szkennelő Munkakörbe munkatársat keres.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat két új bérlakáspályázatot is meghirdet a lakosság számára.
Tájékoztató a Vasas Pasaréti Sportcentrum beruházással kapcsolatos Kerületi Építési Szabályzat módosításról.
Jövő kedden Bajor Zoltán, az MME - Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának elnöke tart ingyenes, de regisztrációhoz kötött előadást a Hegyvidéki Kulturális Szalon ban, amely többek...
2022.május 6-án 13 óráig a 2022-es GIRO d’Italia nevű kerékpárverseny miatt közlekedési korlátozásokra számíthatunk a XXII., valamint a szomszédos XI. kerületben.
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható a Klebelsberg Kastély könyvtára.
Többek között a Paksi Atomerűmű, vagy éppen az igencsak megosztó Szabadság téri emlékmű után, most a Burg Hotel helyén kezdődő építkezés is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás...
Április közepén ünnepelte 88. születésnapját Bodrogi Gyula. Első feleségéről, Törőcsik Mariról nevezték el a Feneketlen-tó melletti parkot, és az Újbudai Tanácsadó Testület tagjává is a napokban...
Mint minden más rendezvény, Óbuda Napja sem látott két éve élő embert – és viszont. A felhozatalból úgy tűnik, május 7-8. között amit csak lehet, bepótolnak az óbudai Fő téren, ahová ezúttal nem...
Budafok-Tétény Önkormányzata az alábbi cikket tette közzé.
Az alábbi cikk a Hegyvidéki Önkormányzat weboldalán jelent meg.
200 literes tartályok igényelhetők május 16-ig.
Egyre több sportágban kipróbálhatják magukat a parasportolók, de a lehetőségek bővítése mellett kiemelten fontos, hogy az érzékenyítést már gyerekkorban elkezdődjön.
Családi eglészségnap 2022. május 7-én, szombaton 9 órától 13 óráig a Budapest XI. Fehérvári út 12. alatti szakrendelőben.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech